Moderne stepenice: vrste i njihove značajke [+60 fotografija]?

Anonim

Stubište je sastavni dio zemlje, njegov glavni zadatak je siguran pokret između soba i podova. U većini slučajeva, takav dizajn zauzima središnje mjesto u sobi (u dnevnom boravku ili u hodniku).

Do danas postoji veliki izbor takvih dizajna. Moderne stepenice mogu biti izrađene od raznih materijala i imaju apsolutno različite smjerove. Pravilno odabrani model bit će vrhunac unutrašnjosti vašeg doma, naglasit će njegovo dostojanstvo i sakriti nedostatke. U ovom članku ćemo vam reći što treba uzeti u obzir pri odabiru dizajna i koje su opcije za projektiranje stepenica.

Značajke vrste i dizajna

Tijekom svog postojanja stubište je prošlo mnoge promjene. U početku, takvi proizvodi su napravljeni samo od skupih vrsta drva, sada možete zadovoljiti metalne i staklene modele. Posebno popularan s dizajnerima uživa u stepenicama s kombinacijom kamena i stakla. Ako namjeravate samo izgraditi seosku kuću, onda morate odlučiti unaprijed s mjestom stepenica, kao i sa ukupnim dizajnom interijera.

Stubište u modernom stilu nije samo metoda povezivanja prvog i drugog kata, nego i središnji dizajn u unutrašnjosti.

Stubište

Bez obzira na model koji odaberete, zapamtite da izgled vašeg stana ovisi o tome. Dakle, u klasičnom interijeru, masivne drvene strukture su povoljno, au modernom stilu - bestežinski stubišta stakla i metala.

Dodijelite sljedeće vrste stubišta:

  • ožujak;
  • vijak;
  • Zakrenite.

Prva opcija je najčešća. Stepenice za marširanje se odlikuju jednostavnom instalacijom, visokom sigurnošću i udobnom dizajnom. Pričvršćeni su na betonsku osnovu pod kutom od četrdeset pet stupnjeva.

U ožujku model stubišta je izrađen od drva, ali se može nadopuniti svim vrstama ukrasnih elemenata od metala ili kamena.

Moderno stubište za marširanje na drugom katu

Ravne stepenice

Ravno stubište najčešće se ugrađuje u velikim domovima, gdje nema potrebe za spremanjem slobodnog prostora. Ovisno o dizajnerskim značajkama, se razlikuju jednosatne i dva sata stepenice. Važno je napomenuti da se takvi proizvodi mogu koristiti na ulici. Dizajneri preporučuju vanjske proizvode kao sastavni dio trijema.

Stubište usmjeravanja na drugom katu

Izravne stepenice su međusobno povezani marševi koji su ispunjeni koracima. Za dvospratnu kuću, dovoljno je otići na deset petnaest koraka. Ako želite, možete opremiti platformu između prvog i drugog kata, kao i preoblikovati prostor ispod ureda ili svlačionice.

Stubište s modulom za pohranu

Uz pomoć modela ožujka, soba se može zonirati - to je posebno važno za male dnevne sobe ili sobe u potkrovlju.

Ljestve

Stepenice

Vijak stubišta u modernom stilu najčešće su izrađeni od metala ili drva. Takvi modeli se odlikuju kompaktnošću i zanimljivim dizajnom. Nedostatak je nedovoljna sigurnost takvih struktura, u vezi s kojima nisu prikladne za obitelji gdje postoje mala djeca i stariji ljudi.

Vijčani stubišta mogu imati i ravne i curvilinear prijelaze. Obrazac raspoređuje takve modele:

  • osmerokutno;
  • kvadrat;
  • bez uspona.

Članak o toj temi: Koja pločica odabrati za stepenice u kući: vrste materijala za suočavanje

Square spiralno stubište
Stubište kvadratnih vijaka

Vijčani stubišta su univerzalna opcija za dvoetažne apartmane i male kuće. Zahvaljujući njegovoj zbini, postupno zamjenjuju glomazne strukture marširanja. Neobični izgled takvog skretanja omogućuje vam da eksperimentirate s dekor sobe i utjelovljuju najneobičnije ideje dizajna u unutrašnjosti.

Neobično spiralno stubište

Na videozapisima: prednosti i mane stepenica različitih vrsta.

Dizajn stupnjeva dizajna

Dizajn stubišta u kući prije svega ovisi o cjelokupnom stilistu u unutrašnjosti sobe. Uz neovisno izradu dizajn, može se koristiti razne materijale, ovisno o vašim osobnim preferencijama i materijalnim mogućnostima. Kombinacija nekoliko pasmina drva je osobito popularna, to vam omogućuje stvaranje takozvanog "novog klasičnog".

Možete istaknuti takve stilove dizajna kao:

  • Klasik. To je najčešći dizajn stepenica. Uz klasični dizajn, koriste se granita, mramora i drva. Razlikovne značajke proizvoda u ovom stilu su slojevi linija, prigušenih boja, prirodnosti i elegancije. Vrijedno je izbjegavati veliki broj ukrasnih elemenata, kao i kako bi se osiguralo da dizajn ne izađe iz cjelokupnog dizajna.

Stubište na drugom katu u klasičnom stilu

  • Neutralni stil. Za stepenice u modernom stilu, tzv. Dizajn neutralan je karakterističan. Ova vrsta dizajna karakterizira jednostavnost završne obrade, odsutnosti svijetlih naglasaka i ravnih linija. Često korištene boje su bijele, sive i smeđe, korištenje stakla nije isključena. Takvo stubište izgleda sjajno u kući i vani.

Univerzalno stubište u neutralnom stilu

  • Moderno. Ovaj smjer je podijeljen u nekoliko stilova - art deco, high-tech, minimalizam, neutralan, urbanizam. Svaki od stilova na svoj način je individualan, međutim, za svu uporabu metalnih i staklenih elemenata. U proizvodnji vijčanog stubišta, plastika se često koristi kao dodatni materijal, koji omogućuje značajno uštedjeti na konstrukciji ovog elementa.

Print stubište u modernom stilu

  • Zemlja Značajka ovog stila je prirodnost i obilje tekstilnih elemenata. Zemlja Maršing stubište bit će izvrstan dodatak starosti ili lovačkoj kući. Svi strukturni elementi izrađeni su od skupih vrsta drva. Veliku pozornost treba posvetiti dekoru prostorije na prvom katu - krevetom s raznobojnim tepihom, ukrasite ogradu i ne zaboravite na boje na prozorskoj dasci.

Zemlja stubište

Ako planirate samo izgraditi stubište vijaka ili ožujka, preporučujemo da napravite detaljan plan dizajna u prvim fazama rada. U isto vrijeme, trebali biste odlučiti o karakteristikama dizajna stepenica u vašem domu. Glavna stvar je ispravno organizirati raspored, odabrati rješenje boja i pokupiti odgovarajući stil.

Stepenice u kući

Glavni uvjet za stepenice u kući je multifunkcionalnost. Prilikom izgradnje stubišta, također se vrijedi sjetiti sigurnosti budućeg proizvoda. Međutim, stanovnici kuće više brine o izgledu stepenica, dizajna i dekoracije. Bez obzira na stil unutarnjeg stubišta koje odaberete, mora skladno gledati u unutrašnjost sobe i služiti kao središnji element kompozicije. Pravilno odabrani oblik stepenica učinit će pokretanje na podovima ugodnijim i uštedjet će vas od mogućih ozljeda i modrica.

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Prilikom postavljanja soba obratite pozornost na proporcionalnost glavnih elemenata. U maloj sobi ili dvoetažni apartman, kameno stubište s masivnim ogradama izgledat će prefabrijsko i razumno. U minimalizmu u stilu, bolje je ne koristiti drvene proizvode, inače će autorov dizajn izgubiti svoju individualnost, kao posljednje utočište, može se koristiti kombinacija materijala.

Obratite pozornost na takvu dizajnersku recepciju kao zoniranje sobe sa stubištem. Često se koristi u malim kućama u stilu visokotehnološke ili neutralne.

Zoniranje sobe sa stepenicama

Korištenje vijčanog stubišta omogućuje vam da označite nekoliko tematskih zona (blagovaona i dnevni boravak, spavaću sobu i dječju sobu), čime se vizualno povećava slobodan prostor. U većini slučajeva stubište se nalazi u središtu prostorije, ali ovdje bi trebao biti oprezan. Gledajte da dizajn ne zatvara prozor i nije potamnio jednu od zone.

Privatno stubište

Vanjski modeli

Vanjski dizajn seoske kuće nije manje važan od desnog odabranog dizajna. Na pojavu fasade zgrade utječe na mjesto ulaznih koraka. Ovaj se faktor mora razmotriti pri odabiru modela stubišta. Za prigradskim vikendicama prikladne su masivne strukture marširanja, a za mali privatni dio, stubište s kičme na tavanu bit će izvrsna opcija (iako se može zamijeniti ljestvicom). Posljednja metoda je vrlo popularna u novije vrijeme zbog niske cijene i originalnog izvršenja.

Članak o toj temi: Opcije za obavljanje aluminijskih stepenica i njihovih značajki | +55 fotografija modeli

Vanjska spiralna stubište za potkrovlje

Moderno stubište u seoskoj kući mogu naglasiti prednosti stambenog gradilišta, ali za to je potrebno u skladu s tehničkim normama, jedinstvo stila i ravnoteže boja. Da biste naglasili dizajn vanjske obloge, odaberite proizvode jednostavnog oblika s minimalnom količinom dekoracije.

Ako namjeravate opremiti platformu, ona se mora izvesti u istom stilu kao i marševi. Najoptimalnija opcija je korištenje identičnih materijala i ravnih linija.

Vanjski stubište u privatnoj kući

Dizajn ograde

Ograde su važna komponenta bilo kojeg stepenica. Oni mogu biti izrađeni od raznih materijala, bez obzira na glavni dio strukture. Za unutarnje stepenice, ograde su prikladne u obliku balijazina, smještene blizu jedni druge. Ali ova opcija je vrlo naporna i skupa. Da biste smanjili troškove instaliranja velikog broja basina, stručnjaci preporučuju popunjavanje praznina između njih s metalnim žicama, rešetkom ili ukrasnim elementima.

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Posebno obilježje modernog stubišta u unutrašnjosti dizajnera kuće nazivaju uporabom staklenih umetaka kao ograde. To vam omogućuje stvaranje osjećaja bestežinskog, pogotovo ako organizirate dizajn nasuprot prozoru. Također je vrijedno napomenuti da je staklo ograde vrlo funkcionalan - može se koristiti kao baluster (kako bi se održao rukotvorine), kao i kako obustaviti korake. Dakle, ovaj element kombinira multifunkcionalnost, izvorni izgled i sigurnost.

Ljestvica sa staklenim ogradama

Još jedna izvedba je parizija čvrstog stabla ili upotreba dijela zida od opeke. Ova metoda omogućuje spektakularno naglašavanje stubišta na pozadini prostorije.

Ako želite spremiti na ovu stavku, obratite pozornost na drvenu rešetku, kao i posebne suspenzije.

Ideje za ogradu ljestvice

Ako je unutrašnjost vašeg doma napravljen u stilovima kao što je Provence i zemlja, onda uporaba drvene ograde može biti izvrsna alternativa. Možete naručiti ručno izrađenu ogradu, koja će dati proizvod čvrstoće. Posebna pozornost pri odabiru drva vrijedi platiti za svoju prirodnu teksturu, ona se mora kombinirati s drugim elementima interijera (s namještajem, zidnim dekorom i podnim oblogom).

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Popularna rješenja stila

Ključni zadatak stepenica u unutrašnjosti kuće je dati cjelovitost, jedinstvo cijelogstava. Osim toga, stubište omogućuje spremanje slobodnog prostora (ako je potrebno) ili zonate u sobi. Da biste naglasili dizajn soba, morate ispravno pokupiti stil proizvoda, njegov oblik i dimenzije.

Članak o temi: Prednosti transformatorskih stepenica i njihovih sorti (popularni proizvođači)

Postoji veliki broj neobičnih ideja za dizajn među-kata stuba. Tradicionalni modeli izrađeni su od drva, stakla ili metala, ali to nije cijeli popis materijala koji se mogu koristiti. Za proizvode velike veličine, kamen i beton je prikladan, a za prekrasne vijke - plastika ili keramika.

Bilo koji stil stubišta ima specifične značajke, ali još uvijek mnogo ovisi o obliku i materijalu proizvodnje. Bez obzira na smjer u dizajnu kuće koju odaberete, sjetite se jedinstva sastava. Zatim ćemo pogledati najpopularnije stilove i njihove značajke.

Potkrovlje

Loft ili "industrijski" stil pojavio se relativno nedavno. Ovaj smjer u dizajnu je karakterističan za prostrane prostorije s visokim stropovima i obiljem prirodnog svjetla. U početku, stubište se nije koristio u ovom stilu dizajna kod kuće, ali sada zauzima ključnu ulogu - postiže se s glatkom podjelom u nekoliko tematskih područja. U stilu potkrovlje primijenjen prigušenim, mirnim tonovima - često se nalaze sive, bijele i crne nijanse.

Stubište u unutrašnjosti potkrovlja

Značajka stubišta u potkrovlju je otvorenost dizajna i transparentnosti. Najčešće koristi mesh metalne ograde, elemente stakla.

Potkrovlje stubište

Potkrovlje stubište

Visoka tehnologija

Značajka stubišta u stilu high-tech je obilje stakla, transparentnih dekorativnih elemenata, ravnih linija i odsutnost ograde. Takve se strukture često koriste u malim hotelima, kulturnim i zabavnim centrima i parkovima. Ovisno o materijalu, mogu se podići u kući i na ulici. Otvorenost i minimalizam su glavne komponente ovog stila.

Stubište u stilu Hi Tech

Možete odabrati takve prepoznatljive značajke visokotehnoloških stepenica, kao što su:

  • zabrana korištenja drva;
  • nedostatak ustanova;
  • Korake od prozirnog materijala;
  • usko smještena ograda;
  • korištenje metalnih potpornih struktura;
  • Obilje bijelog, sivog i stakla.

Dvoetažno stubište u stilu hi-tech

KHI-tech vijak stubište

Stepenice za rasvjetu

Posebni sigurnosni zahtjevi prikazani su stubištu. Kako bi se izbjegle ozljede i modrice, dizajn bi trebao imati potrebnu razinu osvjetljenja. U tu svrhu koristi se cjelokupno svjetlo (luster u središtu stubišta), kao i točkaste svjetiljke. Posljednja metoda uključuje jedinstvenu lokaciju instrumenata duž cijele dužine stepenica.

Point Rasvjeta stepenica

Još jedna izvrsna opcija je korištenje LED koraka pozadinskog osvjetljenja za udobno kretanje noću.

LED pozadinsko osvjetljenje

Prostor ispod stubišta

Prostor za potvrđivanje može se koristiti za domaću zadaću - izgraditi svlačionica ili opremiti radnu knjigu. Ovisno o slobodnom području, dizajneri preporučuju stvaranju malog dnevnog boravka u hodniku (stavite namještaj za rekreaciju, nekoliko svjetiljki i stalak s knjigama). Knjižnica je također izvrsna uporaba prostora ispod stubišta. Važno je napomenuti da se sve te metode suočavaju samo za izravne stubišta.

Aranžman oklopa

Gotovo je nemoguće predstaviti seosku kuću bez masovnog drvenog stubišta. Ovaj element unutrašnjosti pričvršćuje sobu potpuno izgled, postavlja ritam i stil na prvi kat. Modeli vijaka su prikladni za dvoetažne apartmane ili male seoske kuće, uz njihovu pomoć možete učinkovito zonate prostor i olakšati kretanje između podova. Moderne stubišta mogu biti različitih oblika i veličina, sve ovisi o vašoj mašti i željama stanara.

20 najčudesnijih stepenica (1 video)

Design Solutions (60 fotografija)

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Čitaj više