Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Anonim

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Topli katovi su trenutno novi, ali prilično popularan način grijanja stambenih prostora.

Prilikom instaliranja sustava podnog grijanja, posebnu pozornost treba posvetiti točnom skladu s instalacijskom tehnologijom.

Samo u ovom slučaju može se jamčiti dugo i bez problema. Jedna od glavnih faza rada je estrih pod toplim katom. Estrih za topli pod istovremeno igra ulogu čvrstog baze i osigurava zaštitu od vanjskih utjecaja. Razmislite o tome kako napraviti betoniranje pod toplim katom vlastitim rukama.

Funkcije vanjskog estriha

Razgovor na toplom katu omogućuje istovremeno poravnavanje nacrta podova i stvoriti zaštitni premaz grijaćih elemenata.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Beton je dobro prenesena toplina iz grijaćeg elementa

Osim toga, beton služi kao posrednik prijenosa topline iz konstrukcije grijanja unutarnjeg volumena.

Betoniranje sustava podnih grijanja treba izvesti ako se električni kabel ili metalne cijevi koriste kao grijaći element.

Kada instalirate infracrvene sustave grijanja, podne estrih je dopušten samo kao baza za poravnavanje.

Poravnanje baze

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Često se događa da među-kata podovi ili nacrt podova imaju neke padine u horizontalnoj ravnini. Razlozi za to mogu biti najrazličitiji - od nemara graditelja za očuvanje temelja kuće.

Betonski estrih za topli kat je potreban ako baza ima pad od više od 1 cm okomito za 1 metar duljine. Posebno je relevantno, budući da visina razlika može negativno utjecati na cirkulaciju rashladnog sredstva na cijevima sustava.

Za električne tople etaže, glatku bazu, iako ne tako kritična, ali i dalje poželjno. Inače, kada se slijeva gornji sloj, koji se nalazi izravno ispod završne obrade, dubina grijaćih elemenata može biti različita, a to neće biti dovoljno bolje do ujednačenosti zagrijavanja prostorije.

Zaštita grijaćih elemenata

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Beton štiti konturu grijanja od mehaničkih oštećenja

Betonski sloj, ispunjen vrh grijaćih elemenata, obavlja zaštitnu funkciju za njih. Posebno ranjiva mjesta u ovom slučaju su izolacijski zupčanik električnih kabela i plastičnih cijevi za koje rashladno sredstvo cirkulira.

Pod težinom namještaja, kućanskih aparata i ljudi koji se kreću po sobi, izolacija žica postupno se zahvaća, a sami kabel se može prekinuti nehotičnim udarcem kroz mekanu podnu pokrovu (linoleum, tepih).

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Polimerne cijevi vodenih sustava grijanja još su izloženije vanjskom utjecaju.

Pod vanjskim tlakom, cijev se može lako pomaknuti, što će stvoriti probleme za cirkuliranje rashladnog sredstva, i, posljedično, zagrijati prostoriju. Beton za topli kat u ovom slučaju je vrsta zaštitnog oklopa.

Članak o toj temi: Kako ne vidjeti pod da biste eliminirali škripanje drvenog poda u apartmanu

Funkcija prijenosa topline

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Betonski estrih za topli kat također igra ulogu "posrednika", toplinski vodič iz grijaćih elemenata do cijelog volumena prostorije.

Ožičenje ili cijevi montirane u kravatu betona rade na grijanju mnogo učinkovitije nego ako su pod militantom ili polimerom.

To je povezano s visokim koeficijentom toplinske vodljivosti betona, mnogo više od pokazatelja svih drugih materijala za podove.

Iz tog razloga, ne preporuča se uklopiti materijale za izolaciju topline na vrh betonskih podova: izolirani linoleum, tepih prevlake, supstrat za laminat, itd. To može minimizirati učinkovitost sustava za grijanje na otvorenom. Najbolja opcija završnog premaza na vrhu betonskog sloja je pločica, porculanski kamen, klinker.

To jest, takve materijale, koeficijent prijenosa topline koji je usporediv sa sličnim koeficijentom za beton.

Odabir materijala

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Prilikom odabira materijala za punjenje postoje dvije opcije:

  1. Upotrijebite već gotovu suhu mješavinu za podignuta podna estriha prodaja u građevinarnicama.
  2. Pripremite betonsku mješavinu samo na toplom katu.

Obje ove opcije su jednako popularne i, kao i sve ostale građevinske tehnologije, imaju svoje prednosti i njihove nedostatke.

Spreman mješavine

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Na suvremenom tržištu za završne materijale prikazan je širok raspon svih vrsta gotovih betonskih smjesa, uključujući i one posebno namijenjene za punjenje cementnog estriha.

Prednost ove opcije je kompozicija spremna za "korištenje", čiji su omjeri već izračunati.

U pravilu, sastav otopine već uključuje veliki izraz pijesak, portland cement i razne aditive koji poboljšavaju kvalitetu betona. Za pripremu betona samo trebate dodati vodu u suhu smjesu u količini navedenoj u uputama za uporabu.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Kada opisuju gotove suhe pripravke, posebno želi spomenuti tako visokotehnološki materijal kao što su masovni podovi. Smjesa podataka sadrži u svom sastavu veliki broj specijalnih plastifikatora aditiva polimera koji daju gotovu otopinu pojačanog protoka.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Ready mješavine su obično skuplje

Kada se slijeva baza, ova smjesa se radi neovisno, raspoređena po cijelom području podova. Tipično, rasuti podovi se koriste za stvaranje savršeno glatke površine i izli su s malim slojem od 0,5 - 1 cm.

Među minusima ove opcije možete nazvati veće troškove betona pripremljenog iz gotovih smjesa u usporedbi s samoproizvodom betona.

Sam pripremljen beton

Priprema betonske mješavine za topli seks vlastitim rukama je proračunska alternativa gotovim suhim formulacijama. Punjenje toplog poda pod betonskim estrihinom u ovom slučaju može to učiniti ponekad jeftinije nego kada koristite tvorničke suhe pripravke. Za detalje o tome kako napraviti kravatu toplog katu, pogledajte ovaj videozapis:

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Pogotovo financijske koristi će biti vidljive s velikim količinama za popunjavanje, kao i ako imate priliku dobiti punila za beton za slobodan - pijesak i drobljeni kamen.

Posljednji čimbenik je odlučujući u izboru jedne ili druge opcije: ako su stanovnici ruralnih područja ili malih gradova prilično jednostavno dosegnuti punila, zatim u velikim megalopolizama za kupnju 300 - 400 kg pijeska ili ruševina će biti vrlo teško.

Prvo, isporuka takvih materijala obično se provodi mnogo velikih količina; Drugo, problemi se mogu pojaviti s pohranom kupljenog pijeska ili ruševine na lokalnom području.

Proizvodnja cementa s vlastitim rukama

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Za tanke estrihe prikladne kao pješčani punilo

Članak o toj temi: Kazarska vrata Učinite to sami: preporuke za instalaciju

U proizvodnji betona za podove podova, posebnu pozornost treba posvetiti sastavu i omjeru njezinih sastojaka. Ako debljina sloja betoniranja ne prelazi 4 - 5 cm, možete koristiti veliku frakciju od 3 do 5 mm, takozvanog pješčanog hoda kao punila za beton.

S debljim slojem betoniranja potrebno je dodati zdrobljeni kamen u otopinu. On služi kao dodatno vezivo, povećavajući čvrstoću od betona. Osim toga, dodatni aditivi za plastifikator mogu se koristiti kao dodatna komponenta.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

S velikim slojem ispunjavanja kako bi se izbjegao prekomjernog tlaka na potpornim strukturama i preklapanja, preporuča se dodavanje poroznih punila u otopinu - perlit ili clamzite koji smanjuje njegovu gustoću.

Za najbolji snop komponenti među sebi, možete koristiti mikronožavanje vlakana vlakana, što smanjuje vjerojatnost pucanja estriha prilikom sušenja.

Da bi se dobio najkvalitetniji cementni mort, potrebno je strogo pridržavati omjera komponenti koje preporučuju konstrukcijskim standardima.

Primjerni omjer komponenti u proizvodnji različitih vrsta cementnih otopina dan je u prikazanoj tablici.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Radite na uređaju

Za visokokvalitetan raspored betona, preporuča se proizvesti sve radove u jasnoj usklađenosti s tehnologijama za izgradnju. Razmotrite postupno kako se estrih za topli seks vrši s vlastitim rukama.

Priprema temelja

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Stare pukotine mogu biti brtvljenje s kitom ili posebnim pripravcima.

Prva faza rada sastoji se od pripreme ležaj baze za izlijevanje betona. Priprema se sastoji od sljedećih radova:

  • shplanie pukotina;
  • vodonepropusni raspored;
  • pojačanje.

Prije svega, potrebno je očistiti bazu od starog premaza do ploča stropa. Tada trebate ispitati cijelu površinu za prisutnost pukotina u betonskom punjenju. Najčešće se nalaze u zglobovima ploča podova, kao i uz zidove.

Za njihovo usejanje, ovisno o veličini jaza, koristite ili shp limenke ili gipsane otopine.

Španker

Nakon brtvljenja svih pukotina bit će potrebno proizvesti vodonepropusne podove. Raspored hidroizolacije baze je potrebno, prvo kako bi zaštitili svoj dom od mogućeg prodora vlage iz podruma ili prizemlja.

Ako živite u stambenoj zgradi, vodootporni sloj će spriječiti poplave susjeda od dna tijekom nesreće sustava grijanja vode ili vodoopskrbe.

Hidroizolacija

Vodootaka se može izvesti uz pomoć valjane (vrećica i njegovih analoga) ili materijala za oblaganje (bitumenski ili polimerski mastiks). U prvom slučaju, vodonepropusnost je položena na pod i montirana je na ljepilo koje se proizvode na bazi bitumena.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Za veću pouzdanost, polaganje materijala za zaštitu od vlage se proizvodi u 2-3 sloja, dok se zglobovi nižih slojeva ne bi trebali podudarati s spojevima gornjeg dijela.

Voda-repelentno mastiks se nanosi na betonsku površinu poput boje - uz pomoć četkica ili bojanja valjaka.

Članak na temu: Vrata to učiniti sami: drveni, metal

Pojačanje

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Konkretna armatura je potrebna kako bi se spriječilo njezino pucanje i uništenje tijekom rada.

U tom slučaju, mesh zidarstva može se koristiti kao sredstvo za pojačanje, ili napraviti okvir od metalne žice ili šipke armature stakloplastike.

Označavanje podova

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Primjena označavanja postavite plaže duž sobe

Sljedeći korak treba biti horizontalni obilježje. Da bismo to učinili, potrebna nam je uobičajena konstrukcija, laserska ili voda.

Uz to, nalazimo najvišu točku naših prostora, a proizvodimo instalaciju beacons - metala ili drvenih vodiča koji označavaju razinu horizonta.

Planete trebaju biti smještene paralelne retke, od udaljenog zida. Širina između svjetionika ne smije prelaziti 1 - 1,2 m: tako će biti moguće postići točniju izravnavanje površine. Da biste postavili beacons na potrebnu razinu, klinovi ili podloge od bilo kojeg izdržljivih materijala - komada keramičkih pločica, malih kamenja itd.

Ispunite prvi sloj estrih

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Pokrenite ispunu estriha iz udaljenog zida

Razgovor na toplom podu se vrši na čvrstoj bazi - betonski preklapanje ili šljunčani jastuk zemljane baze. Betonski napuni drvene podove se ne preporučuje zbog velike mase, dramatično povećavajući opterećenje na drvenim konstrukcijama.

Ispunjavanje treba započeti s najdalje od vrata zida. Napunite pripremljenu cementnu žbuku, prva traka koja se proteže uz zid. Nadalje, uz pomoć pravila, poravnajte popunjavanje razine svjetiljki, dodajući ili uklanjanjem betona na pravim mjestima. Dakle, proizvodimo punjenje rješenjem svih odjeljaka i ostavite estrih na suho.

Nakon nekog vremena, kada estrih grickalice, uklonite svjetiljke. Nakon 2-3 dana, betonski sloj stvrdne dovoljno tako da je moguće početi polagati toplim podovima.

Montaža vanjskog grijanja treba izvršiti u čistom skladu s uputama vezanim za njih. Da biste učitali estrih za svjetione, pogledajte ovaj videozapis:

Nakon postavljanja grijaćih elemenata i provjerite njihov rad, ispunite gornji sloj estriha. Ispuni betona na toplom podu se proizvodi istom tehnologijom kao i betoniranje baze za njih.

Estrih za topli kat vlastitim rukama: proporcije

Pojačavajuća mreža je složena preko kabela ili cijevi i postavljeni su horizontalni svjetiljci. Ako se samonivelirajući maseni podovi koriste kao materijal za punjenje, bit će moguće bez postavljanja svjetiljki.

Nakon punog ispunjavanja i poravnajte podove, betonski listovi drže. Vrijeme potpunog lijevanja betonskog estriha na maksimalni skup tvrđave je oko 4 tjedna. No, za brže sušenje možete, počevši od 2. tjedna, uključiti na nisku energiju vanjskog grijanja, poboljšati temperaturu od nekoliko stupnjeva svaki dan.

Nakon što je estrih potpuno slobodan od viška vlage, bit će moguće pokrenuti instalaciju na toplom katu dekorativne obrade.

Čitaj više