Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Anonim

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Motor je srce perilice rublja. Ovaj uređaj rotira bubanj tijekom pranja. U prvim modelima strojeva do bubnja, pojasevi su montirani, koji se izvode u ulozi pogona i osigurali kretanje spremnika napunjenog posteljinom. Od tada su programeri vidljivo poboljšali ovu jedinicu koja je odgovorna za transformaciju električne energije u mehanički rad.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Trenutno se u proizvodnji opreme za pranje koriste tri vrste motora.

Pogleda

Asinkroni

Motori ovog tipa sastoje se od dva dijela - fiksni element (stator), koji obavlja funkciju potporne strukture i služi kao magnetsko cjevovod, i rotatorski rotor, koji dovodi do bubnja. Motor se okreće kao rezultat interakcije izmjeničnog magnetskog polja statora i rotora. Asinkroni ova vrsta uređaja zvana je jer nije u stanju postići sinkronu brzinu rotirajućeg magnetskog polja i slijedi ga, kao da se nadoknađuje.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Asinkroni motori nalaze se u dvije verzije: mogu biti dvije i tri faze. Danas su dvofazni uzorci rijetki, jer je na pragu trećeg tisućljeća njihova proizvodnja praktično zaustavljena.

Ranjivo mjesto takvog motora je otpustiti okretni moment. Izvana, to se manifestira kršenjem putanja pokreta bubnja - ona se ljulja bez ispunjavanja punog skretanja.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Neobjavljene prednosti asinkronih tipa uređaja su jednostavnost dizajna i jednostavnosti usluge, što je pravovremeno mazivo motora i zamjenjuje predviđene ležajeve. Asinkroni motor radi tiho, a to je prilično jeftino.

Nedostaci uređaja uključuju veliku veličinu i nisku učinkovitost.

Tipično, ovi motori su opremljeni jednostavnim i jeftinim modelima koji se ne razlikuju u velikoj snazi.

Kolektor

Kolekcionarski motori došli su zamijeniti dvofazni asinkroni uređaja. Tri četvrtine kućanskih aparata opremljene su motorima ovog tipa. Njihova je značajka mogućnost rada s izmjeničnim i od DC-a.

Članak o temi: Clinker pločice za fasadu, bazu, vrtne staze

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Da biste razumjeli načelo takvog motora, ukratko opišite njegov uređaj. Kolekcionar je bakrenski bubanj, podijeljen na glatke retke (dijelove) izolacijskih "particija". Kontakti tih dijelova s ​​vanjskim električnim panelima (za označavanje takvih dijelova u električar, izraz "zaključci") dijametralno se nalazi na suprotnim stranama kruga. Sa zaključcima, obje četke su u kontaktu s kliznim kontaktima koji osiguravaju interakciju rotora s motorom, jedan na svakoj strani. Čim se bilo koji odjeljak pokreće, u zavojnici se pojavljuje magnetsko polje.

Uz izravno okretanje statora i rotora, magnetsko polje počinje rotirati kućište motora u smjeru kazaljke na satu. To se događa zbog interakcije optužbi: iste troškove se odbijaju, privlače se različite stvari (za veću vidljivost, sjetite se "ponašanja" običnih magneta). Četke se postupno premještaju iz jednog dijela na drugo - i kretanje se nastavlja. Ovaj proces neće biti prekinut dok mreža nema napon.

Da biste poslali osovinu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, morate promijeniti raspodjelu troškova na rotoru. Za to, četke uključuju u suprotnom smjeru - u susret stator. Obično, minijaturni elektromagnetski starteri (releji napajanja) koriste za to.

Među prednosti kolektivnog motora je velika brzina rotacije, glatka promjena u učestalosti revolucija, koja ovisi o promjeni napona, neovisnosti od učestalosti električnih oscilacija, velikog polazišta i kompaktnog uređaja. Među njegovim nedostacima nalazi se relativno kratki vijek trajanja zbog brzog trošenja četkica i kolektora. Trerenje uzrokuje značajno povećanje temperature, što rezultira uništenjem sloja, izolirajući kontakata kolektora. Iz istog razloga, u namotanju se može pojaviti intelektualno zatvaranje, što može uzrokovati slabljenje magnetskog polja. Vanjska manifestacija takvog problema bit će puna stanica bubnja.

Inverter (Inscoleton)

Inverter motor je motor izravnog pogona. Ovaj izum je nešto više od 10 godina. Razvijen od strane poznate korejske zabrinutosti, brzo je stekao popularnost zbog dugog vijek trajanja, pouzdanosti, otpora habanja i vrlo skromnih dimenzija.

Članak na temu: Kako ažurirati tablicu vlastitim rukama - upute s fotografijama ideja

Komponente ove vrste motora su također rotor i stator, ali temeljna razlika je u tome što je motor pričvršćen na bubanj izravno, bez upotrebe spojnih elemenata koji ne uspiju na prvo mjesto.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Među nesumnjivim prednostima inverter motora su jednostavnost, nedostatak detalja koji podliježu brzom trošenju, praktičnom smještaju u tijelu stroja, niske buke i oscilacije, kompaktnosti.

Nedostatak takvog motora je složenost - njegova proizvodnja zahtijeva visoke troškove i trud, koji se primjetno odražava u cijeni inverterskih automobila.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Shema motorne veze za mrežu

Moderna perilica rublja

Pri spajanju motora modernog uređaja za pranje na mrežu s naponom od 220V, potrebno je uzeti u obzir njegove glavne značajke:

  • Radi bez lanser;
  • Za pokretanje motora ne treba početni kondenzator.

Da biste pokrenuli motor, svakako biste trebali povezati s mrežom od njega. Sljedeće su sheme za povezivanje kolektora i Unfalette Electric Motors.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Prije svega, odredite "prednji rad", eliminirajući kontakte koji idu s tahegereratora i ne sudjeluju u vezi. Prepoznat će tester koji djeluje u modulu. Učvršćivanje alata na jednom od kontakata, još jedna sonda, pronađite ga. Veličina otpornosti žica tahogeneratora je oko 70 ohma. Da biste pronašli par preostalih kontakata, nazovite ih na isti način.

Sada idite na najodgovorniju fazu rada. Spojite žicu 220V na jedan od vijugavih izlaza. Drugi se mora povezati s prvom četkom. Druga četka je spojena na preostala žice od 220 volti. Uključite motor u mrežu kako biste provjerili njegov rad *. Ako niste dopustili pogreške, rotor će početi rotirati. Imajte na umu da će se takvom vezom kretati samo na jedan način. Ako suđenje počne proći bez obloge, uređaj je spreman za rad.

Članak na temu: Kako pričvrstiti kutiju s pozadinom

Da biste promijenili smjer kretanja motora na suprotno, povezivanje četkica treba zamijeniti: sada će prvi biti uključeni u mrežu, a drugi je spojen na izlaz namota. Provjerite spremnost motora na gore opisani rad.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Potrebno je proces povezivanja koji možete vidjeti u sljedećem videozapisu.

Stroj za pranje rublja

S priključkom motora u starim uzorcima strojeva, to je složenije.

Prvo odredite dva odgovarajuća para zaključaka. Da biste to učinili, koristite tester (to je multimetar). Učvršćivanje alata na jednom od zaključaka za namatanje, druga sonda, pronađite izlaz, uparivanje s njim. Preostali kontakti automatski tvore drugi par.

Tada bi se trebalo odrediti gdje se bacač nalazi, a gdje je radno namotavanje. Izmjeriti njihov otpor; Veći otpor će ukazati na početno namotavanje (softver), koji stvara početni okretni moment, niži je tipičan za uzbudljivu namotu (e), stvarajući magnetsko polje rotacije.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

U nastavku su mogući sheme za povezivanje trofaznog asinkronog motora i detaljnu video opremu za njih.

Motor iz perilice rublja i sheme mrežne veze

Čitaj više