Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Anonim

Francuske zavjese "Marquis" - skupo zadovoljstvo za kućnu unutrašnjost, ako kupite gotov proizvod. Ali šivati ​​zavjese "markize" mogu biti samostalno. Glavna stvar je znati osnovna načela izbora i rezanje materijala.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Zavjesa

Što je zavjese "Marquis"

"Marquis" ili francuske zavjese su tkanina prikupljena horizontalnim naborima poput valova duž cijele dužine. Draperija se formira pomoću tekstilne trake koja zaključava tkaninu u sentimentu. Donji dio zavjesa je ukrašen čipkom, rubovima ili kuglicama.

Prisutnost draperije u cijelom proizvodu je prepoznatljiva značajka "markiza": slični modeli austrijskih zavjesa prikupljeni su samo na dnu platna.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Povijest pojave luksuznog i izuzetnog načina registracije prozorskog zajma nastala je u Francuskoj, za vrijeme vladavine Louisa XIV, kraljevskog sunca. Francuska monarhija dosegla je najviši vrhunac bio je poznat po šik lopti. Bogatstvo i šik polarne prostore očituje se u svim unutarnjim predmetima. Tada je moda pojavila na pristojnom uređenju "kralja sunca" za Windows - prekriven plitkim naborima zavjesa iz prirodne svile.

Preporuke za odabir materijala

Ove luksuzne zavjese mogu se ušivati ​​od svjetla, transparentnih tkanina. U ovom slučaju, oni su obično opremljeni zavjesama ili zavjesama iz teških i plemenitih materijala:

  1. baršun;
  2. jacquard;
  3. Uske svile.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Od gustog, neprozirnog tkiva savršeno obavljaju zaštitnu funkciju: štite od hladne i jake sunčeve svjetlosti. Ali takvi modeli su bolji dodatno opremiti mehanizam za podizanje tako da se može podesiti osvjetljenje prostorije.

No, najpopularniji model postao je zavjese iz transparentnih tkanina: umjetna ili prirodna pluća svile, organza ili neprobojni materijali. Ova opcija "Marquis" je elegantna i svečana alternativa Tyule zavjesama.

Proizvodnja - korak-po-korak poduku

Jedna od glavnih poteškoća u zavjesama za šivanje "markize" s vlastitim rukama je izračunavanje potrebne veličine weba. Previše uskog ili kratkog rezanja, pravi "markize" neće raditi, diveći se nježnom, ali bogatom i bogatom drape.

Članak o temi: Cascading slap mikser: Ljepota i udobnost

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Odabir materijala

Dakle, činimo izračune da shvatimo koliko će tkanine trebati za zavjese "markis". Veličina otvora prozora i parametri gotovog proizvoda, naravno, su različiti, ali pri izračunavanju, univerzalni koeficijenti za šivanje treba voditi:

  • Širina tkiva izračunava se množenjem dužine vijenca prema koeficijentu: 2.5 - za svilu, 2.2 - za KaPron materijala, 1.8 - za organzu. Takva je baterija potrebna za pravilno stvaranje nabora u dubini: ne smiju se spremiti u gotov proizvod, ali u isto vrijeme je potrebna njihova izražena mekoća.
  • Visina zavjesa "Markiza" (mjerenje od mjesta privrženosti na željenu duljinu) pomnoženo na sljedeće vrijednosti: 2 - za SILKE, 2.5 puta će trebati Chron, da se formira organski nabori. Real duljina treba povećati 3 puta , Ovaj koeficijent utječe na "zasićenje" draperije: ne bi trebalo biti rijetko i slabo izraženo.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Na dobivene slike dodaju slova na šavovima.

Svaka tkanina prije početka rada treba biti pripremljena - decament. Materijal je natopljen toplom vodom, osuši i pomilovao površinu željeza ili pare. Prethodno liječenje tkanine spriječit će skupljanje i deformaciju gotovog proizvoda nakon prvog pranja.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Materijal: svila

Rezanje

Uzorak zavjese Markize je najvažnija i odgovorna faza. Kada zuriš, važno je izbjegavati iskrivljenje, pucanje tkanine. Stoga je prva stvar pripremiti površinu. Kada je odabrano radno mjesto, nastavite:

  1. Tkanina je presavijena prednjom stranom na radnu površinu, oblikovane nabore i nepravilnosti zaglavljivanjem rukama.
  2. Ako postoji potreba za škarama koji vise rubove tkanine.
  3. Izmjerite duljinu zavjesa od "markize" na prozorima (uzimajući u obzir koeficijente i točke za gornji i donji šav).

    Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

  4. Provodimo bočni liniju uzorka, razmotrite dodatnih 3-4 cm na bočnom šav.
  5. Sljedeći korak je označavanje širine koraka (jedan fold). Bolje je to nositi ne u malom, već povlačiti nit na označenom mjestu duž cijele dužine. Rezultirajući utor će biti oznaka za pričvršćivanje sredine pletenice i jamstvo će da će dio vodiča biti savršeno glatko formirati fold.
  6. Na isti način (povlačenje navoja), primijetimo preostale udaljenosti između festona.
  7. Mjerenje potrebnog broja koraka, dodajte dodatak za šavu i obavite drugu liniju.
  8. Nastavlja se nakon primjene sve potrebne oznake, a poželjno - nakon provjere ispravnosti izračuna i njihovog "zaslona" na platnu.

Članak na temu: Kako instalirati dvorac na plastičnu balkon vrata

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Šivanje

Uz ispravnost uzorka i ovjerenih oznaka, zašijte zavjese "markiza" - jednostavno i brzo:

  • Ako je tkanina formirana od nekoliko komada tkanine, zašijte ih zajedno i glatke šava s pogrešne strane.

Nema potrebe za toplinom, jer se mjesto prašina formira na mjestu montaže pletenice.

  • Sada ćemo se nositi s bočnim šavovima: treperemo i izgladimo ih.
  • Obrađujemo gornji rub tkanine. Ako planirate okupiti višak tkanine (dodan u formiranje draperije) na pletenici, ne morate ništa učiniti. Ali za stvaranje glatkog, glatkog ruba "rezerva" platna, morate se sakriti s ekstraktima.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Da biste izračunali višak tkanine, odbijte širinu otvorenog weba iz duljine vijenca. Dubina ekstrakta određuje se kako slijedi: rezultirajući višak podijelite na broj koraka za nabore, zatim - za 2 (kao ljestvica bit će označena s desnom i lijevom stranom centra).

Slavimo dame: njihov centar je mjesto pletenice za šivanje. Duljina svaka nije manja od 0,5 m.

Izvlačimo označeni OTTHKI, rezanje trokuta za razgovor, ostavljajući doplatak na rubovima - oko 1 cm. Odvojimo se s pogrešne strane željeza, zaglađivanje tkanine u jednom smjeru. Kao iu slučaju veze segmenata, nema potrebe za daljnjom obradom šava, traka za pletenicu će biti pokrivena na vrhu.

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

  • U završnoj fazi proizvodnje "markize" na prozorima šiva pletenicu vertikalno. Počinjemo raditi operaciju s dna, povlačeći udaljenost za peto, koji će pokriti izrezani rub pletenice.

Pogledajte video dizajn

Pričvršćivanje vodilica, igla povlači 2 niti u obliku nabora. Radimo to na svim prugama, vrhu i dnu, povezujući niti svakog para. Potrebno je da gotovi nabori ne prolaze kroz nedovršene krajeve pričvrsne kabele.

  • Nastavljamo gornji rub i šivati ​​vrpcu.
  • Naša zavjesa je spremna. Pomaknite proizvod i nastavite do formiranja draperije. Iskusni spojevi savjetuju da to učine odozgo, budući da se razgovori mogu pažljivo upaliti ispod vrpce za zavjese.

Članak na temu: Kako staviti ogradu iz lanac mreže

Saznajte kako šivati ​​markize zavjese s vlastitim rukama

Svježe kuke i objesite na vijenac. Idemo se s vlastitim rukama ljepotom i ponosnim poslom!

Čitaj više