? Dječja rasvjeta: Kako organizirati? [+ 55 fotografija]

Anonim

U predškolskoj i adolescenciji, djeca provode većinu slobodnog vremena u svojoj sobi. Zato je toliko važno stvoriti dizajn, odražavajući interese i karakter djeteta. Sastavni dio bilo koje prostorije je svjetlo zoniranje. Pravilno odabrana rasvjeta u djece će vas uštedjeti od mnogih problema u budućnosti: dijete će spasiti dijete iz problema s vidom, dat će dobro raspoloženje i pomoći će ponovno stvoriti topli atmosferu u omiljenom kutku vašeg Chada.

Što se trebam sjetiti pri planiranju rasvjete?

Ne postoji samo ispravna električna pomaka u dječjoj sobi. Kao iu bilo kojoj drugoj sobi, mjesto rasvjetnih uređaja, njihov oblik i dimenzije ovise o velikom broju kriterija. Dakle, izbor lustera utječe broj kvadratnih metara, broj prozora, dizajn interijera i još mnogo toga.

Opcija rasvjete u dječjoj sobi

Ako ćete samo popraviti bebinu sobu, odlučite unaprijed s paletom boja zidova i vrsti završnih materijala. Također je vrijedno razmatranja dobi i karaktera djeteta, njegovih interesa i ovisnosti.

Kako odabrati uređaje za rasvjetu?

Do danas, trgovine predstavljaju širok izbor rasvjetnih uređaja različitih izmjena i veličina. Kao glavni izvor umjetnog svjetla za dječju sobu, uređaj u obliku ravnog oblika pogodan je za neutralnu nijansu bez dodatnih dekorativnih elemenata. Ravan oblik svjetiljke doprinosi ravnopravnoj distribuciji svjetla.

Stručnjaci napomenuti da je prosječni luster za djecu jednak 10-15 W po kvadratnom metru. Ovaj pokazatelj može varirati, ovisno o zoni (radno ili rekreacijsko područje).

Ravna svjetiljka u dječjoj

Prilikom odabira svjetiljki u dječjoj sobi potrebno je uzeti u obzir sljedeće kriterije:

  • Moć i svjetlina;
  • pouzdanost dizajna;
  • sposobnost reguliranja razine rasvjete;
  • Jednostavnost usluge i rada;
  • Bojanje svjetla odabranog uređaja.

Ovisno o dizajnu dječje sobe, odaberite svjetiljke pastelnih ili svijetle neonske nijanse.

Izvrstan dodatak prirodnom rasvjetu bit će lusteri u obliku crtanih likova, heroja iz bajki i slatkih noćnih svjetala s prigušenim plavičastom svjetlom.

Izvorno noćno svjetlo za djecu

Gdje pronaći prekidače?

Koliko mjesta i prekidača treba biti u dječjoj sobi? Kako ih staviti oko perimetra sobe? To je vjerojatno najčešća pitanja koja se roditelji pitaju kada dječji aranžman, jer ova soba ne bi trebala biti ne samo zgodna, već i sigurna.

Kako pronaći prekidače u djece

Stručnjaci raspoređuju tri obvezna mjesta za mjesto prekidača:

  • Pored vrata. Ne možete zamisliti bilo koju sobu bez uobičajenog prekidača rasvjete. U skladu s osnovnim sigurnosnim pravilima, prekidač mora biti na ulazu u sobu na visini od 70 do 90 centimetara s poda. Također, ne zaboravite da prekidač ne smije blokirati nikakve namještaj. U nastavku se prikazuje primjer ispravnog mjesta prekidača i utičnice u dječjoj sobi.

Gdje postaviti prekidače u dječji
Ispravna lokacija prekidača vrata

  • U turističkom području. U dječjoj sobi nalazi se posebno mjesto za rekreacijsko područje. Zahtijeva dodatni izvor svjetla. Zato je potrebno pružiti utičnicu za svjetiljku i dvije utičnice u blizini kreveta (mogu biti potrebni korištenjem različitih elektroničkih uređaja - dječje kolijevke ili radiodijanve). Prilikom odabira utičnice, dajte prednost modelima "za djecu".

Članak o temi: Rasvjeta u hodniku: stilska rješenja za velike i male apartmane (+62 fotografije)

Gdje postaviti prekidače u dječji
Kombinirana opcija - utičnica i prekidač

  • U radnom području. Za školsku djecu radno mjesto mora biti opremljeno dodatnim utičnicama. Njihova količina ovisi o procijenjenom broju električnih aparata koji će na stalnoj osnovi koristiti tinejdžer. Minimalni broj utičnica u radnom području je dva (za uređaj za rasvjetu i računalo). Imajte na umu da utičnice moraju biti na nadmorskoj visini od 15 centimetara iz tablice.

Gdje postaviti prekidače i utičnice u djece
Zahtijeva najmanje dva prodajna mjesta u radnom području

Sigurnost i funkcionalnost

Prilikom organiziranja rasvjete u dječjoj sobi moraju se uzeti u obzir dva glavna kriterija: sigurnost i funkcionalnost. Ova kategorija uključuje pouzdanost svjetiljke svjetiljke, materijala uređaja za rasvjetu i njegove veličine, kao i vrstu svjetiljke.

Za dječju sobu, lusteri s plastičnim ili tkanina s pouzdanim dizajnom metala su najprikladniji. Što se tiče stropa, on mora najprije imati zatvoreni oblik - to je potrebno za sigurnost djeteta u slučaju pada žarulje.

Što luster je izabrati za djecu

Dob djeteta igra važnu ulogu u odabiru žarulja za luster ili dodatni izvor svjetla. Dajte nam jednostavan primjer: klinac do dvije godine većinu vremena većinu vremena provodi, ležeći u krevetiću, kao rezultat toga ne postoji potreba za radnom rasvjetom, punom osvjetljenjem sobe. Svjetlo ne bi trebalo biti previše svijetlo, kako ne bi bilo djetetovo oko.

Rasvjeta u djetinjstvu

Za djecu predškolske dobi i starijih, naprotiv, potrebno je pravilno zoniranje radnog područja i rekreacijskog područja. Tijekom pokretnih igara, čitanje i pisanje, dijete ne bi trebalo imati dodatne potrebe za rasvjetom. Stoga se svjetlina stolne svjetiljke mora podesiti, ovisno o razredima koje djetetu izvodi u određenom trenutku.

Dodatna rasvjeta u djece

Trend posljednjih godina je široko rasprostranjeno uvođenje štednih svjetiljki, ali takvi modeli vjerojatno neće odgovarati dječjoj sobi. Glavni nedostatak je svijetli bijeli sjaj hladne subtonije, što negativno utječe na viziju i osjećaj djeteta.

Važno! Prilikom odabira svjetiljke u sobi za djecu, dajte prednost luminiscentnim opcijama - imaju visoku učinkovitost i daju topli sjaj.

Koje svjetiljke koriste u dječjoj

Na videu: preporuke za izbor lustera u vrtiću.

Kako razviti umjetnu shemu rasvjete?

Napravite shemu rasvjete je najbolje na planiranju popravka. Ne ostavljajte i odaberite svjetiljke za kasnije. Odabirom umjetne rasvjete u predškolsku sobu, morate uzeti u obzir dva glavna faktor: ujednačena disperzija svjetla i sposobnost reguliranja svjetline. Kako bi dijete bilo prikladno čitati za radnu površinu ili leži u krevetu, u zatvorenom prostoru ne činiti bez dodatnih izvora umjetne rasvjete.

Glavni kriterij je racionalna kombinacija prirodnog i umjetnog svjetla. Prekomjerna svjetlina svjetiljki može negativno utjecati na dobrobit djeteta, dovesti do preopterećenja i problema s poslom. Naprotiv, nedostatak svjetla u sobi može uzrokovati ozbiljne probleme s vidom.

Važno! Uz pravilno svjetlo zoniranje u sobi ne bi trebalo biti tamnih kutova i oštrih prijelaza od svjetla u sjenu.

Osvjetljenje dječje sobe

Nijanse organizacije rasvjete

Vrlo je važno razmotriti najučinkovitije svjetlo zoniranje u vrtiću, jer u ovoj sobi dijete će provoditi većinu vremena. Obratite pozornost na ispravnost i ujednačenost plasmana svjetlosnih instrumenata. Svjetlo bi trebalo biti dovoljno, ali ne zasljepljujući dijete. Ovisno o dobi vlasnika prostorije, promjene intenziteta, temperature i svjetlosnih funkcionalnosti.

Uobičajeno svjetlo

Središnja ili opća rasvjeta u dječjoj sobi uključuje prisutnost jednog velikog rasvjetnog uređaja (lusteri, nekoliko stropnih svjetala, radne svjetiljke). Preporučljivo je postići raspršeno svjetlo, a njegov smjer ne bi trebao biti dolje, i gore. To stvara učinak refleksije iz stropa i povećava prostor prostor.

Članak o toj temi: Odabir optimalne rasvjete za kupaonicu [Designer Ideje]

Opća rasvjeta u djece

Kada koristite lustere, treba uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

  • zatvoreni oblik i mat pogubljenje;
  • male dimenzije;
  • Sigurnost izgradnje (drvene i plastične modele).

Luster za djecu

Prirodno svjetlo

Ne postoji ništa bolje od prirodnog svjetla, zato bi prozori u vrtiću trebali biti kao prostran što je više moguće. Čak i tijekom planiranja popravka, treba istaknuti najviše osvijetljenu sobu. Nemojte se penjati kroz otvore prozora s pretjeranim ukrasnim elementima, objesiti dolje gluhe zavjese.

Prirodna rasvjeta u djece

Svjetlo, pastelne nijanse pogodne su za dekoraciju djece. Sve to kao rezultat će pozitivno utjecati na atmosferu: vaše dijete će biti lakše probuditi se i uživati ​​u novom danu. Prednost treba dati prostorima čiji se prozori dolaze na jugu ili istoku. Sjeverno i zapadne strane nisu prikladne za dječji aranžman, ali nema izbora. U takvoj situaciji razumno je proširiti otvore za prozor kako bi se uklonila nestašica sunčeve svjetlosti.

U radnom području

Dječje radno mjesto trebalo bi biti dobro osvijetljeno. Da biste to učinili, vrijedi koristiti optimalnu kombinaciju prirodnog i umjetnog svjetla. Tablica djeteta mora biti postavljena ispred prozora, a mala svjetiljka (radna svjetiljka) za ugradnju na lijevoj i sprijeda. Snaga izvornog svjetla ne smije prelaziti 60 W, inače će školarac doživjeti nelagodu pri čitanju i pisanju.

Poželjno je da se radna rasvjeta može podesiti, ovisno o dječjim željama.

U zoni igre

Ova vrsta zoniranja svjetla koristi se kao sekundarni element. Dobra opcija će biti LED pozadinsko osvjetljenje postolja, to će ravnomjerno upaliti pod i vidjeti najmanji detalji na njemu, što će osigurati ugodno pronalaženje djeteta u prostoru za igranje. Napon u takvim izvorima svjetlosti treba biti mali i učinkovito se odnose na prirodno svjetlo.

Osvijetljeni pluta

Primjeri rasvjete u djece

Odaberite svjetiljke u vrtiću podložne su sigurnosti i funkcionalnosti modernih električnih aparata. Dekorativni izvori svjetlosti uživat će u svim djeci bez iznimke. Odabir različitih rasvjetnih elemenata vjerujte bebi, ali ne zaboravite na pouzdanost instalacijskog dizajna. Takva kombinacija razumne umjetne rasvjete pretvorit će dječju sobu u fantastičan svijet pun avantura, omiljenih likova bajke, a istovremeno će smiriti previše oprezne roditelje.

Svijetli dekor i sigurnost glavni su kriteriji za nestandardnu ​​sobu za djecu različitog stoljeća.

Izvorna svjetiljka za djecu

Za djevojku

Neutralna izvedba boja je savršena za djevojčinu sobu, nadopunjena ravnomjerno raspršivanjem umjetnog svjetla umjerenog intenziteta. Središnja rasvjeta trebala bi uključivati ​​jednu glavnu komponentu, bilo da je to masivni luster ili niz LED dioda oko perimetra prostorije. Izvrsno rješenje za sobu za malu princezu bit će kombinacija pastelnih boja na zidovima i kombinaciji toplog i hladnog svjetla.

Djevojka soba rasvjeta

Kao dodatna rasvjeta, mogu se koristiti sve vrste lustera i skočina neuobičajenih oblika. Kao primjer, to može biti svjetiljke u obliku leptira, oblaka, cvijeća, vila i zvijezda.

Svjetiljka za djevojku

Za dječaka

Možete opisati unutrašnjost dječačkog prostora poput ove: minimalističke skice, svijetle boje, moderno, primitivizam i prostranu igru ​​(sportski) kutak. U većini slučajeva ne postoje dekorativni elementi u dječjoj dječjoj sobi, jedini izvor umjetnog svjetla je luster. Potrebno je doći do izbora ovog tema interijera. Luster se mora izvesti u određenoj temi. To može biti morski stil, sport, kozmički ili bilo koji drugi.

Morski luster za djecu

Što se tiče stolnih svjetiljki i drugih dodatnih uređaja, potrebno je dati preferencije modelima pravokutnog oblika od izdržljivih materijala. Uostalom, dječaci vole udisati i nehotice staviti na nogometnu loptu.

Dječja rasvjeta za dječaka

Vrste uređaja za rasvjetu

Rasvjeta u sobi za djecu zahtijeva pažljivo odabir svjetiljki. Prije svega, vrijedi obratiti pozornost na stropne obrasce, kao i na ugrađenim zidnim svjetiljkama. To će zaštititi dijete od neočekivanih električara i kvarova rasvjete.

Članak o toj temi: Organizacija rasvjete u stropovima: Instalacija i ideje za različite prostorije | +70 fotografija

Izolirano je nekoliko vrsta stropnih svjetala:

  • Kuke. Kao što se može vidjeti iz imena, svjetiljka je pričvršćena pomoću kuke na strop, što osigurava sigurnost i jednostavnost ugradnje.

Neobičan luster za djecu

  • Strop. Pomiješana na strop bez dodatnih uređaja. Takve se svjetiljke razlikuju, ovisno o vrsti stropa (napetosti, suhozida) i prikladne su za većinu soba, uključujući i dječje sobe.

Stropna svjetiljka za dječju sobu

  • Točka. Posebno profitabilne takve svjetiljke izgledaju u udaljenim područjima prostorije ili u sobama gdje je nemoguća instalacija središnje rasvjete. Primjer takve svjetiljke prikazan je na fotografiji ispod.

Reflektor

Pozadinsko osvjetljenje u dječjoj sobi

Što bi trebalo biti razina rasvjete u dječjoj sobi? Prije svega treba biti dovoljno. Međutim, to nije uvijek moguće postići instalaciju središnje rasvjete. Zato se roditelji sve više koriste u dodatnom pozadinskom osvjetljenju.

Pozadinsko osvjetljenje u dječjoj sobi

Pozadinsko osvjetljenje omogućuje vam razlikovanje prostorije u nekoliko tematskih područja. Različiti elementi mogu se koristiti kao ova vrsta rasvjete: mjesto, LED vrpce, žarulje, sve vrste desktop i podnih svjetiljki. Najčešće se osvjetljenje stvara pomoću reflektora postavljenih na istoj razini.

Reflektori

Važno! Da biste smanjili opterećenje viziji djeteta, potrebno je izmjenjivati ​​toplo i hladno električno svjetlo. Uz ovaj zadatak, pozadinsko osvjetljenje s više razina će se savršeno nositi s primjerima koje možete vidjeti u nastavku.

Višestruka rasvjeta u dječjoj sobi

Zoniranje sa svjetlom

Broj rasvjetnih uređaja i njihovo mjesto izravno ovisi o prostoriji. Kao što je ranije spomenuto, svjetiljke mogu učinkovito zonirati sobu koristeći razne najveću svjetlinu. Dizajneri preporučuju cijepanje prostora na tri jednaka dijela: radno mjesto, igralište za igre i rekreacijsko područje. Svaka od tih zona zahtijeva poseban pristup u odabiru rasvjete.

Dječje zoniranje s rasvjetom

Zoniranje više razine

Optimalno rješenje će biti stvaranje nekoliko razina svjetla. Područje igre, najudaljeniji od prirodnog svjetla, treba intenzivniju rasvjetu. Dakle, takozvana vrhunska svjetlost montirana je oko perimetra ove zone.

Središnji dio sobe, odnosno rekreacijsko područje odvojeno je od ukupnog prostora "Srednje svjetlo" s mekšim sjajem. Uobičajeno je uspostaviti veliki broj ukrasnih svjetiljki i drugih dodatnih izvora svjetlosti. Treće, "donje svjetlo" je dizajnirano za zoniranje radnog mjesta. U tu svrhu najčešće se koriste ugrađeno pozadinsko osvjetljenje, tablica i male bočne svjetiljke.

Dječje zoniranje sa svjetlom

Neki dizajneri dodjeljuju četvrtu razinu zoniranja svjetlosti - zasebnu rasvjetu u području spavaće sobe. Međutim, pogodan je samo za velika područja prostora ili, u većini slučajeva zamjenjuje umjetno svjetlo igre za igru ​​ili radnog kuta.

Važno! Uz zoniranje prostorije za dvije ili više djece, potrebno je izgraditi jasne svjetlosne granice, odvajanje radnog, igra i rekreacijskog područja. Potrebno je da se tijekom odvojenih klasa djece ne ometaju i nisu bili ometeni nepotrebno jakim svjetlom u suprotnom dijelu sobe.

Dječje zoniranje sa svjetlom

U zaključku, želim se ponovno prisjetiti da dječja soba zahtijeva dovoljan električni premještanje. Svi uređaji moraju zadovoljiti međunarodne standarde kvalitete, biti sigurni i funkcionalni. Oni ne bi trebali biti lako dostupni kao žice, utičnice, prekidači. Stvaranjem središnje rasvjete ne spremajte na svjetiljke - odaberite modele s izdržljivih materijala s mogućnošću kontrole svjetline svjetla.

Kako planirati svjetlo u dječjoj sobi (2 video)

Ideje i opcije osvjetljenja (55 fotografija)

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Rasvjeta za dječju sobu: Savjeti za organizaciju

Čitaj više