Kako samostalno rastavljati radijator grijanja

Anonim

Kako samostalno rastavljati radijator grijanja

Potreba za rastavljanjem radijatora grijanja javlja se u slučajevima gdje su počeli propuštati, jedna od rebara dala je pukotinu ili prasak. U starim zgradama, kada nije bilo pitanja o uštedi energije, radijatori su montirani, u kojima su rebra instalirana više nego što je potrebno, tako da nepotrebni rubovi moraju biti uklonjeni.

Kako samostalno rastavljati radijator grijanja

Grijanje radijatora.

Prije popločavanja radijatora grijanja, bez obzira na njihov tip, trebali biste osigurati da se voda ne isporučuje u cijevima. Preporučljivo je izvoditi rad zajedno.

Ako je sustav grijanja montiran na polipropilenske ili metalne plastične cijevi, spojnice se rastavljaju.

Ako je sustav grijanja montiran iz čeličnih cijevi, morate pokušati promicati znakove na ulazu i izlaznim odjeljcima. Ako ne uspijete, i tako se često događa u apartmanima stare zgrade, Split mora biti odsječen s brusicom ili automom.

Ostaje ukloniti bateriju s kukama, koje je pričvršćeno na zid i stavite na ravnu površinu.

Rastavljanje grijanja željeznih radijatora

Razumijevanje radijatora svinjskog željeza ponekad postaje vrlo dugotrajan proces, ali potreban.

Kako samostalno rastavljati radijator grijanja

Dijagram rastavljanja radijatora za grijanje od lijevanog željeza: a - hvatanje bradavicama niti dijelova za 2-3 niti navoja; b - prema bradavicama i priključnim dijelovima; u - povezivanje trećeg dijela; g - grupiranje dvaju radijatora; 1 - odjeljak; 2 - bradavica; 3 - brtva; 4 - kratki ključ radijatora; 5 - lomik; 6 - dugačak ključ radijatora.

Novi ili stari radijator nalazi se na ravnom mjestu. Barem s jedne strane potrebno je ukloniti obične funkske ili gluhe čepove. Na različitim dijelovima radijatora mogu biti s lijevom ili desnom niti. Obično hapura od lijevanog željeza imaju desnu nit, utikači su ostali. Ako ne postoji vještina rastavljanja, a postoji slobodan dio, bolje je znati prije primjene sile od kojih vrsta ove niti iu kojem smjeru ključ treba okretati. Ako lijeva nit, kada rastavljajte baterije lijevanog željeza, morate rotirati ključ duž strelice u smjeru kazaljke na satu.

Članak o toj temi: Odabiramo cvijeće za balkon: sunčana strana

Kao i kod odvrtanja bilo kakvih oraha, prvo trebate "ometati" nape od mjesta, tj. Uključite ih na četvrtinu prometa na obje strane baterije. Tada se nape uvijaju tako da se između dijelova formira razmak do nekoliko milimetara. Ako više oslobađate kapuljače, cijeli će dizajn početi savijati pod vlastitim težinom i uz popratni napor. U isto vrijeme, nit može zaglaviti. Da se to ne dogodi, pomoćnik bi trebao biti u mogućnosti dobiti pomoćnika rastavljenoj bateriji koja će ometati njegovu težinu.

Obično je rastavljanje starih grijaćih radijatora otežano činjenicom da se gljivi i dijelovi "napuknuli". Kako biste rastavili takvu bateriju, morat ćete primijeniti autogen ili lampicu za lemljenje. Mjesto veze zagrijava kružne pokrete. Čim se dovoljno razbija, nape su uvijene. Ako se prvi put ne odvrnu, postupke se ponavljaju.

Ako nema dovoljno snage za rastavljanje baterije, morate povećati duljinu ključeva. Koristi se obična cijev koja služi kao rachag.

Slično tome, ugrađene bradavice su iskrivljene za teške radijatore.

Ako nije bilo moguće rastaviti bateriju od lijevanog željeza s razmatranim metodama, ostaje da se izrezati u mlin ili autogen ili podijeliti u ležaljku ležeći maldgehammer. Smash ili rezati, potrebno je pažljivo jedan odjeljak. Nakon ove operacije, možda i korov kvačilo između dijelova, baterija će moći rastaviti preostale dijelove za spremanje.

Upotreba "tekućeg ključa" ili WD tekućine ne daje, budući da je u starim baterijama od lijevanog željeza, homethis je zapečaćen lanac i boje, a tekućina neće pasti na niti.

Rastavljanje aluminijskih grijaćih radijatora

Kako samostalno rastavljati radijator grijanja

Shema aluminijskih grijaćih radijatora.

Aluminijski ili bimetarski radijatori rastavljaju slično na lijevano željezo, ali postoje manje razlike:

  • To su manje veličine ključeva i bradavica;
  • U pravilu, to su novi proizvodi, pa kada se ne odbacuju, nije potrebno primijeniti takve značajne napore kao u slučaju lijevanog željeza;
  • Na prednjoj strani čepova i nape, postoje Sinteases S i D, odnosno, za lijevu i desnu navoj.

Članak o toj temi: Cuzi katovi: Što učiniti, bez rastavljanja, stručnjaka

Instalirani su između dijelova za brtvljenje metalnih brtvila. Nakon rastavljanja, trebali bi obrisati, čistiti i spremiti za naknadnu montažu.

Pod čepovima, brtva je obično izrađena od silikona, kada ih montaže ne može se koristiti i mora biti zamijenjen s novim.

Mnogi modeli aluminijskih dijelova su zastrašivi. Možete ih rastaviti, ali neće biti moguće prikupiti.

Za demontaže, trebate alate i materijale:

  • Ključevi za demontaže (5/4 inča - za baterije od lijevanog željeza, 1 inča - za aluminij ili bimetalni);
  • ključ za plin;
  • podesivi (sanitarni) ključni broj 2-3;
  • Bugarski s diskom na metalu;
  • aparat za zavarivanje;
  • Rezač plina (autogen);
  • Komad čelične cijevi.

Potrebno je uzeti u obzir da je opisani rad prljav i bučan. Stoga se mora koordinirati sa susjedima.

Koristeći sljedeće savjete i preporuke i ako postoji alat, rastavite i sastavite baterije grijanja vlastitim rukama.

Čitaj više