Nezavisna veza pećnice

Anonim

Kada kupujete ugrađenu pećnicu, prodavači preporučuju povjeravanje veze opreme profesionalcima. No, ova usluga čak i ako postoji normalno knjiženje, postoji oko 1.500 rubalja (oko 25 dolara), koje je već bilo puno. A ako morate povući liniju iz štita, cijena se još uvijek povećava i čvrsta. Ali obična osoba koja zna kako zadržati odvijač može povezati odniju. Uz instalaciju odvojenog napajanja, slučaj je malo složeniji, ali se također može nositi. Jedini minus takve akcije - nećete biti ispunjeni odgovarajućim grafikonom u putovnici. Na temelju toga, možete odbiti popravak jamstva ako jamstvo će doći iznenada. Tako da je izbor vaš.

Nezavisna veza pećnice

Nezavisna pećnica može se instalirati u kaznu

Električni bravni ormarići su dvije vrste - ovisne i neovisne. Ovisna ide s ploča za kuhanje i povezan s njim na jedan izvor napajanja. Trebali bi biti u blizini, obično površinu za kuhanje preko pećnice. Između sebe, povezani su kablovima, jer položaj kontrola pećnice utječe na rad ploča za kuhanje. Svi zahtjevi su detaljno napisani u uputama i moraju se točno obavljati.

Nezavisni bravni ormari su potpuno autonomni uređaji koji su neovisno povezani. Izbor mjesta njihove instalacije je također proizvoljno. Stoga su vjerojatno takvi modeli popularniji.

Nalog za povezivanje

Bez obzira na vrstu uređaja, priključak pećnice se javlja u nekoliko koraka:

  1. Potrebno je procijeniti postojeće ožičenje. Možete spojiti pećnicu samo ako je njegovo stanje dobro, poprečni presjek nije manji od potrebnog i na liniji postoji strujni prekidač ili barem prekidač koji se može poremetiti da iscrpi opremu tijekom nužde. Ako raspoloživa ožičenje ne bude u skladu sa zahtjevima, potrebno je otvoriti novu pjesmu od štita na namjeravanu lokaciju za instaliranje pećnice. Na toj liniji bit će potrebno staviti automatski stroj prikladne nominalne. Razgovarat ćemo dalje o poprečnom presjeku žica i novinama strojnih pištolja.
  2. Pripremite pećnicu za povezivanje s mrežom. Na pećnici može imati mrežni kabel. Ponekad se završava s tri pin vilice (s uzemljenjem), ponekad bez viljuška. Ovisno o načinu povezivanja, možete instalirati utikač na kabel i možete to učiniti bez njega. Možete čak i promijeniti kabel - to čak ne utječe ni na jamstvo. Cijela stvar je koja metoda povezanosti ćete odabrati - tradicionalno kroz trobojnu utičnicu s vilicom ili kroz terminalni blok. Ovisno o odabranoj metodi veze, napravite priključak električnih žica (o tome detaljnije u nastavku).

    Nezavisna veza pećnice

    U nekim slučajevima, mrežni kabel s vilicom već je spojen na pećnicu

  3. Pripremite mjesto za ugradnju ugrađene pećnice. Obično proizvođači preporučuju da je hladan zrak stigao na leđa i ispod za ventilaciju. Ako postoji stražnji zid u namještaju, to čini rupu u njemu ili uopće je izrezati koliko je to moguće. Kako bi se osigurao protok zraka odozdo, moguće je postaviti obloge s visinom od nekoliko centimetara na bočnim stranama (važno je da zračni razmak ostaje između pećnice i radne ploče. Osim toga, bočni regali ormarića Mora biti opremljena ispod veličine pećnice - mora biti pričvršćena na rane vijaka.

    Nezavisna veza pećnice

    Ovaj plan gledanja bit će u vašim uputama s preciznim dimenzijama montaže.

  4. Ugrađeni ukupni kabinet instaliran je na mjestu, provjeriti vertikalnost i horizontalizaciju instalacije na razini konstrukcije, ako je potrebno, ispravljeno. Otvorite vrata, na bočnim pločama nalaze se rupe, ugradite vijke koji će zadržati pećnicu na mjestu. Dakle, kada se zajebavaju u zidove namještaja, oni se ne razgrađuju, pre-rupi rupu, koristeći bušilicu promjera malo manje od promjera samospresije.

Na to, zapravo, sve. Spojite ormar u pećnici već spojen, ali ne i sve nijanse su jasne do kraja i, najvjerojatnije, postoji mnogo pitanja na električnom dijelu. O njima i razgovarati dalje.

Povezivanje s električnom energijom

Ako ste u redu s vašim ožičenjem, nedavno je postavljen, postoji zasebna linija za povezivanje s radnim tlom, a pećnica nije jako moćna - oko 2,5 kW, nema pitanja - stavite utikač, uključite sve , Ali ako je ožičenje već više od deset godina, u kojem stanju ne znate što je odjeljak žica nepoznata, bolje je rastegnuti zasebnu liniju, činiti sve u skladu s pravilima i tek tada spojiti pećnicu. U ovom slučaju, ne morate se bojati da se nešto događa ožičenju.

Nezavisna veza pećnice

Spojite ugrađenu pećnicu može biti u normalnoj liniji. Bolje, tako da je dodijeljeno - samo za ovu jedinicu

Presjek dirigent i nominalni stroj za zaštitu

Najnoviji modeli vjetrobistih ormara postali su vrlo "proždrljivi" - borba za uštedu daje rezultate. Ako vidite njihove karakteristike, prosječna montažna snaga za ugrađenu pećnicu je unutar 2,6-3 kW. Ali to je govor prilično skupih proizvoda. Oprema u jeftinijeg segmenta može imati značajno veću snagu. Također snažnije će biti modele s pirolitičkim čišćenjem.

Zato se spojiti pećnicu preporučuje se za odabranu liniju s velikim poprečnim presjekom vodiča, na kojem je instaliran stroj za zaštitu. Preporučeni dio je 6 mm2. Takav dirigent održava dugotrajno opterećenje od 10 kW, što je više nego dovoljno. Ovaj se redak preporučuje instalirati stroj za zaštitu klase s 32. To je vrlo velika margina čvrstoće - linije s takvim parametrima često stavljaju na ulazak u kućicu ili u kuću u selu. Njegova brtva zahtijevat će čvrsta ulaganja - a kabel nije jeftin i stroj je dovoljan.

Odjeljak bakrene žiceDopuštena struja duga opterećenjaMaksimalna snaga opterećenja za jednofaznu mrežu 220 VNominalna zaštitna strujaZaštitna struja strojaPribližno opterećenje za jednofazni lanac
1,5 četvornih metara. Mm.19.4,1 kW10 A.16.Rasvjeta i alarm
2,5 četvornih metara. Mm.27 A.5,9 kW16.25.Izlazne skupine i električni topli pod
4 mq.m.38 A.8,3 kW25.32 A.Klima uređaji i grijači vode
6 m246 A.10,1 kW32 A.40 A.Električni peći i mjedeni ormarići
10 četvornih metara Mm.70 A.15,4 kW50.63 A.Uvodne linije

Ako vaše pećnice ima snage mnogo manje od 8 kW (čak i uz istodobno uključivanje svih dostupnih uređaja), možete položiti kabel s poprečnim presjekom od 4 kV. Mm i stavite stroj s 25. Neće biti manje pouzdan, ali ekonomičniji. Usput, za veću sigurnost, prilikom instaliranja mjedi kabinet, preporučuje se korištenje bipolarnih zaštitnih strojeva. Kada okidaju, oni će se isključiti ne samo fazu, već i nula, da je u nekim slučajevima važna (pri testiranju izolacije).

Kabel Možete koristiti WGG ili NYM. Parametri, odnosno 3 x 4 ili 3 x 6. Baš kada kupujete, budite sigurni da izmjerite promjer vodiča - prečesto proizvođači u pokušajima da naprave proizvode jeftinije, spremljene na bakra. Kao rezultat toga, umjesto nanesenih 4 četvornih metara, imamo 3, a to je već nesigurno - ožičenje se može zagrijati, što može dovesti do kratkog spoja i vatre. Dakle, provjerite promjer vodiča. Za kabel s poprečnim presjekom od 4 četvornih metara. Mm mora biti 2,26 mm, za 6 četvornih metara. mm - 2,76 mm. Pročitajte više o tome kako i kako izmjeriti kako računati, čitati ovdje.

Uzo - Trebate ili ne?

Na liniji na koju možete spojiti pećnicu, osim zaštitnog automat, preporuča se instalirati i RCD. Stroj štiti ožičenje od pregrijavanja i kratkog spoja, a RCO je zaštitni uređaj za uzemljenje - zaštitit će korisnike. Prilikom testiranja izolacije na Zemlju ili u slučaju dodirivanja fazne žice, isključit će se napajanje. Električar je područje u kojem je bolje biti suzdržano, a UZO je obično reosiguranje, ali bolje ako jest. Sigurniji.

Nezavisna veza pećnice

Tako izgleda kao veza pećnice

Odabir parametara UZO je jednostavan - njegov nominalni korak je veći od nominalne zaštite. To jest, ako ste instalirali Automatski stroj od 25, uzimajući 32 A, ako je paket 32 ​​A, UDDO će biti potreban u 40 ° C. Drugi parametar je struja prekida. Uz to, sve je jednostavno - za linije na koje je jedan uređaj spojen na 10 mA.

Još moramo razgovarati o vrsti. Bolje je postaviti klasu B (na primjer B 25), ali je prikladan i klasa A (a 25). Ali ne biste trebali uzeti klasu AC. Oni, iako jeftiniji, ali ne pružaju pravilan stupanj sigurnosti.

Još jednom: Ako želite spojiti pećnicu ispravno i sigurno, koristite veliku žicu, automatsku zaštitu i RCD. Ova instalacija jamči dugotrajnu i sigurnu rad opreme.

Utičnicu ili cipela

Povezivanje mjedenog ormarića na liniju za napajanje moguće je na dva načina: pomoću utikača i utičnice s prikladnim parametrima (odabranim pri maksimalnoj struji, koji bi trebao biti naveden u specifikacijama) ili u odjeljku "Sigurno rukovanje". Ako razgovaramo općenito, onda s snagom od 3-3,5 kW, trebate utikač i utičnicu s maksimalnom strujom 15 a, za stakleni ormar s kapacitetom do 5 kW, rozeta s vilicom za 32 A.

Nezavisna veza pećnice

Power utikač s utičnicom napajanja izračunatim na 32 a

Zemljana žica (obično žuto-zelena) je spojena na donji konektor, na dvije druge faze i nulu (plavu ili plavu). Kada je spojen, nemojte brkati - fazu i nulu na utičnici i čep se mora podudarati.

Opcija druge veze - blok terminala. Ovo je način jednostavan i pouzdan. Tu je tanjur plastike otporne na toplinu, na kojem se montiraju nekoliko parova kontaktnih ploča i vijčanih stezaljki. Žice dva kabela povezane su s dvije suprotne strane. Kada je spojen, oznaka boje se promatra: žuto-zelena žica je "zemlja". Ovi vodiči su strogo spojili jedan nasuprot drugoj. Isto s žicama plave boje je neutralna ili "nula". Preostale žice su faza i također su povezani jedan nasuprot drugome.

Nezavisna veza pećnice

Pomoću terminalnog bloka za električni priključak pećnice

Potrebno je raditi, naravno, potrebno je kada je napon isključen - za prevođenje stroja na položaj "Off". Žice su spojene jednostavno - oduzete 7-9 mm. Vodič je umetnut ispod gornje ploče. Može se unaprijed oslabiti - za okretanje steznog vijka u par revolucija. Nakon toga vijak je stegnut, pruža dobar kontakt. Nakon što je vijak povukao, nekoliko puta u dovoljnom naporu za okretanje za vodič - pobrinite se da je dobro fiksiran.

Nezavisna veza pećnice

Možete koristiti takve terminalne blokove, ali moraju izdržati odgovarajuću struju (15 a ili 25 a), ovisno o snazi ​​pećnice

Da bi blok terminala s žicama nije otvoren, može biti (i vrlo poželjno) za spakiranje u kućište. Možete koristiti konvencionalnu kutiju za montažu, a možete mali plastični kabinet, u kojem možete sve pažljivo spakirati.

Džemper

U većini slučajeva, trgovina se isporučuje na mjedeni ormar s već priključenim mrežnim kabelom. Naravno, u ovom slučaju, skakači su već instalirani u skladu s kakvom mrežom ste jednofazni ili trofazni. Ali ako nema kabela, trebate sami staviti skakače.

Nezavisna veza pećnice

Ako pogledate okolo, vidjet ćete da skakači već stoje. To su bakrene ploče, slične slovom "p"

Uopće nije teško. Na svakom uređaju iu priručniku s uputama nalazi se tablica u kojoj se povlače za koje mreže. Primjer takve tablice na fotografiji. U tom slučaju, zgnječeno je na stražnjem poklopcu, ali se može zalijepiti u blizini mjesta gdje zaključci dolaze iz pećnice i gdje je montiran kabel.

Nezavisna veza pećnice

Uzorak tablice za instaliranje skakača na pećnicu pri spajanju električnog kabela

Kako slijedi iz ove sheme, prvi je dijagram pogodan za jednofaznu mrežu od 220 B. Potpisao je 1n. Pokazalo se da je u ovom slučaju potrebno povezati tri izlaza potpisana 1, 2 i 3. to učiniti, morate instalirati dva skakača. Imajte na umu da je izlaz "Zemlje" u ovom modelu na desnoj strani. Treba prići žuto-zeleni vodič, također se spojimo tamo i od kabela / kabela.

Ekstremno lijevo je izlaz za spajanje neutralne ili "nula". Imajte na umu da bi trebao biti i skakač. Obično stoji po defaultu (uvijek), ali provjera se ne miješa. Na ovaj izlaz, plava žica je prikladna, isti je dirigent u boji spojen s kabela.

Preostali razlog je faza. Instaliranjem dva skakača za preostale tri kontakta, spojite ovu žicu. Može biti bilo koja boja osim žute, zelene i plave. Najčešće ima crnu, smeđu ili crvenu boju, ali ne nužno.

Ako imate trofazni ulaz (380 V) u vašem domu ili apartmanu, onda uz skakače na žica neutralan, drugi nisu potrebni. U ovom slučaju, također je bolje povezati zaštitne žice prvo - uzemljenje i neutralno - a zatim već fazu. Postupak za povezivanje žica faze nije važan, ali je poželjno da su spojeni u istom redoslijedu kao i na električnoj vilici. Samo manje zbunjenosti, to bolje.

Članak o toj temi: Kako napraviti otvoreni lambrequin s kabela: faze tehnološkog procesa

Čitaj više