Otvorite ožičenje u retro stilu

Anonim

Prije nekog vremena, bilo je da su ožičenje napravljeno - izolatori su bili slomljeni na zid, montirani su upletene žice. Tada je moda otišla na skriveno ožičenje. Svi su pokušali sakriti žice koliko god je više moguće, ostavljajući samo okvir utičnica i prebacuje vani, a to je također manje vidljivo. Ali najnoviji trendy trendovi ponovno oživljavaju otvorenu vrstu ožičenja. Uglađuje se u stil potkrovlja, divno u drvenim kućama iz dnevnika. U rojevima retro-ožičenja izgleda točno bolje od korištenja plastičnih kabelskih kanala. I unutarnje ožičenje u drvenim zidovima vrlo je komplicirano, gotovo nemoguće na štetu.

Otvorite ožičenje u retro stilu

S nekim stilovima, retro ožičenje se savršeno kombinira

Razlozi za koje je odabrano vanjsko ožičenje

Prvi razlog je jasan - estetska razmatranja. Druga je tehnička poteškoća pri obavljanju skrivenog ožičenja u logovita kući. Prema zahtjevima puke u zapaljivim strukturama (drvenim zidovima), polaganje ožičenja može se provesti samo u gluhim (bez perforacije) metalnih kutija. Druga je opcija u ne-zapaljivoj žbuci. Štoviše, vodič mora biti okružen slojem od 1 cm. Da bi je blago stavio, teško je.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Kompetentno napravio retro ožičenje služi kao unutarnji ukras

Problem u instalaciji kabela ožičenja u metalnim kutijama nije samo da će morati napraviti duboke cipele. Glavna poteškoća je da drvena kuća cijelo vrijeme mijenja svoju visinu. Čak i nakon održavanja glavnog skupljanja, postoje promjene i su sezonske u prirodi - u mokrim razdobljima zida postaje veća, u suhim naseljima. Razlika u visini može biti do 5-7 cm po katu. Budući da metalne kutije ne povlače, postaje ozbiljan problem. Općenito, ispostavilo se da je otvoreno ožičenje lakše učiniti. Pa, budući da će se žice protezati, onda možete napraviti ukras da se ispostavilo ako kompetentno napravite retro-ožičenje.

Sa stajališta sigurnosti požara, u potpunosti je u skladu sa zahtjevima: montiran na udaljenosti od 12-18 mm od zapaljivih zidova, oslanja se na keramičke ili metalne (ne-zapaljive) izolatore. Žica za polaganje koristi se iskrivljeno smanjenim sposobnostima goriva. Dakle, nema problema s ove strane.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Ako shvatite sve u jednom stilu, izgleda vrlo dobro

Utičnice, prekidači, kutije za dispenzere (montažu) mogu se koristiti obična - plastika. Ali da izgledate sve u organskim, ima smisla staviti porculan ili metal, a također u "retro" stolicu. Oni također zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve, kao što je napravljen od ne-pogoršanog materijala.

Materijali za retro ožičenje

Za retro-ožičenje potreban je poseban upleten kabel i izolatori (valjci). Preostale komponente se izdaju kutije, prekidači i utičnice za uštede mogu se uzeti uobičajena plastika. Važno je da ispunjavaju zahtjeve: moraju imati stražnje zidove iz ne-zapaljivih materijala. To jest, možete uzeti one koji su dopušteni da se montiraju na kombiniranim zidovima.

Upleten kabel

Iskreni kabel za retro ožičenje izrađuje se na temelju nasukanog bakrenog vodiča, koji je pakiran u PVC izolaciju. Postoje dvije takve školjke. Tekstilna ljuska se nanosi tijekom drugog. To je obično tehnička svila koja je zasićena antiprodu (smanjenje zapaljivosti). Možda postoji pletenica pamuka.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Upleten kabel za retro ožičenje

Vrste kabela

Kabeli su od 2, 3 ili 4 vodiča. Da biste izvršili retro ožičenje na sva pravila, trebat će vam upleteni kabel od tri žice: jedan dirigent će biti faza, drugi - nula (neutralna), treći - zaštitni ("zemlja").

Upleteni kabeli su dostupni s poprečnim presjekom od 2,5 mm2 i 2,5 mm2. Nema velikih dijelova. Prilikom razvoja sheme potrebno je uzeti u obzir i dizajn ožičenje prema vrsti radijalnog izgleda. Na utičnicama zauzima kabel s poprečnim presjekom od 2,5 mm2, možete "objesiti" 2-4 komada. No ukupna moć povezanih uređaja ne smije prelaziti 3 kW, a vrijednost struje konzumira ne bi trebala biti više od 16 A. Ovdje morate uvrnuti, posebno u kuhinji, gdje su uključeni mnogi moćni kućanski aparati. Ali za kuhinju, često odabiru pločice kao završnu obradu, a stavljen je na stupco usporediv. Na pločici upletene kabela neće biti siguran, tako da ima smisla napraviti skriveno ožičenje.

Članak o temi: Kako napraviti šablone za strop s vlastitim rukama?

Rasvjeta zauzima iskrivljeni kabel s poprečnim presjekom od 1,5 mm2, na jednom liniji maksimalno opterećenje 2 kW ili 10 konzumira struje. Za ovu rasvjetu, obično je više nego dovoljno čak i u dvije sobe - možete uključiti 20 komada štednjaka, a domaćinstvo ili LED i više.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Retro-ožičenje kabel mora biti izabran ne toliko na izgledu kao u pokazateljima kvalitete

Proizvođači

Proizvođači kabela vrijednosti za retro ožičenje nude prilično široku paletu pletenica koje možete izabrati. Nema problema s tim. Danas postoji kabel europske i ruske proizvodnje. Europski je skuplji na oko 20-30%. Najpoznatije talijanske tvrtke Gambarelli, Cordon Dor, Fontini Gartby. Od ta tri proizvođača, Gambarelli je najbolja žica. On je najteži, dobro pada na izolatore. No, ovi kablovi stoje dosta: metar 3 * 1.5 košta oko 2-4 $, a 3 * 2.5 će koštati 3-5 dolara po metru. Tu je njemački proizvođač replikata i mnogih drugih, ali nemaju ureda u Rusiji, potrebno je naručiti na "izvornom" mjestu. Istina, naredba zajedno s troškovima isporuke gotovo 2 puta jeftinije od kupnje sličnog proizvoda "na licu mjesta". Tako je vrijedno.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Retro Elektroke Retro imaće i domaće proizvodnje

Tu su i ruski proizvođači: tvornica električnih proizvoda "Gusev", Villaris (ruski-španjolski), Blini Electro, Bironi. Ovdje su cijene mnogo skromnije: cijena po metru trojezgrenog upletenog kabela 3 * 1,5 - od 87 rubalja (to je oko 1,3 USD), s debljim stambenim - 2,5 mm2 - 121 rublja / m (oko 1,8 dolara) ,

Kako spremiti

Čak i ako uzmete relativno jeftinu žicu za retro-ožičenje ruske proizvodnje, iznos na kraju izlazi mnogo jedan. Linije se puno ispadaju, jer se utičnice moraju povući svaki odvojeno od štita. Ispada solidnu metru. Da biste spremili, kabel možete odmjeriti neovisno od odgovarajućeg kabela. Postoje dvije opcije:

  • Bpvl. Žica na ploči, bakreni su nasukani. Svaka je konzervirana. Shell - PVC ploče, na vrhu kojih lakira HB namota. To se događa različite boje, ali budući da je to tehnička žica, a ne dizajner, morate gledati koje su boje u trgovinama. Cijena brojila žice s poprečnim presjekom od 2,5 mm2 (Podolskkabel) - oko 8 rubalja (na dolar 65-66 rubalja). Čak i uzimajući u obzir činjenicu da je na jednom kabelu potreban 3 vena, i to će trajati 25-30% dugo za twist, ispada da će domaćica koštati nešto više od 31 rubalja. Istina, potrebno je uzeti u obzir privremene troškove "tkanja".

    Otvorite ožičenje u retro stilu

    Žica od BPVL iz koje može tkati retro kabel

  • Rkgm. Bakar nasukana žica u dvoslojnom silikonskom gumenu izolaciju, na kojoj je pletenica iz stakloplastike s impregnacijom sa silicijskom kompozicijom prekrivena lakom. Dobro je. To je žica u tome što održava temperature do 180 ° C, ali loše - prisutnost stakloplastike i nedostatak boje. Može biti bijela ili siva. To košta više - jedan metar poprečnim presjekom od 2,5 mm2 - od 30 rubalja / m. Dakle, ovdje je cijena brojila gotovog proizvoda 117 rubalja, što je vrlo usporedivo s gotovim ruskim proizvodima. Ali takav kabel ima značajno veću marginu sigurnosti. Ali što se koristi u potražnji - pitanje.

    Otvorite ožičenje u retro stilu

    Ovo je žica RGCM

Osim uštede, ova je opcija dobra u tome, ako je potrebno, možete vagati veće kabel promjera. Ove žice su 4 i za 6 mm2. Tako da možete zadržati. Drugi plus - ne možete samo pokazati kabel, a postoji nešto, čak i obična pletenica. Istina, potrošnja kabela bit će veća, ali pogled točno ispada iz berbe.

Postojanje bolje na mjestu - odrežite dio željene duljine. Nakon dodavanja 20-30% ide u twist (1,2-1,3 metara kabela je 1,2-1,3 metara gotovog kabela). Objavljeno na vrhu, daljnje uvijanje na mjesto instalacije prvog izolatora u smjeru kazaljke na satu. Hodali su oko izolatora, a zatim se okretali u suprotnom smjeru - u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i tako dalje. Što je dobro ova opcija? Nije potrebno patiti s hrabrim krajevima, vrte se od strane "automatskog", i kada smanjuje drvenu kuću, možete ukloniti ožičenje iz izolatora, čineći nekoliko okretaja, eliminirati kabel opuštanje.

Izolatori

Pod fiksiranjem upletenog kabela potrebni su izolatori ili valjci. Napravite ih od keramike, mogu biti oslikani u različitim bojama. Osnovni promjer može imati 18-22 mm, visinu - od 18 do 24 mm. Gornji dio je dvije veličine: uske i široke.

Ako se kabel koristi iz dvije žice, možete ih uzeti s uskim vrhom ako su žice tri - prikladnije sa širokim. Inače nema zahtjeva i ograničenja.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Gornji dio može biti usran ili širok

Da biste instalirali pričvršćivače kroz cijeli izolator postoji rupa. Ovisno o veličini izolatora, potrebno je odabrati vijak za stablo ili doklje za kamene ili betonske zidove. Odabrana je boja učvršćivača ovisno o boji keramike i duljine - trebala bi ići u zid najmanje 2/3. Tako da morate tražiti dugu i tanku. Neki proizvođači prodaju pričvršćuje. Vrlo praktično i uvelike štedi vrijeme.

Utičnice, prekidači i stavljanje kutija

Kao što je već rečeno, možete koristiti konvencionalne utičnice / prekidače, ali se retro ožičenje izgleda pomalo čudno. Glavni šik je upravo u ovim čudnim i neobičnim stvarima, što samo daje cijelu provjeru istog šarma.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Vrlo zanimljiv niz ruske tvrtke BIRONI (BIRON)

Ponovno postoji retro električar na tržištu iz Europe, postoje ruska proizvodnja. Ako je, o registraciji, domaći proizvođači su malo inferiorni, onda je kvaliteta električnog dijela bolji svi isti europski proizvodi. Također možete pronaći takve proizvode kineske proizvodnje. Ovdje opet, u izgledu, možda nije loše u izgledu, ali kvaliteta kontakata je kako sretna (zapravo, kao i obično).

Međutim, obično postoje keramičke utičnice i ruski prekidači. Previsoka razlika u cijeni. Jedna keramička jedinica utičnica / prekidača iz Europe košta od 20-30 € (postoji i mnogo skuplje). Ruski prekidači su od 1000 rubalja (oko 14 €).

Kada instalirate, možete, kao na fotografiji, koristite okvire ili obloge. Oni također imaju u prilično širokom rasponu. Možete ih odabrati u tonu zidova, možete kupiti ružno i na licu mjesta kako biste dogovorili koliko želite. U načelu možete bez njih, ali samo u kući Brudade.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Duga kutija za točenje za retro ožičenje

Također postoje izrezane kutije od keramike. Oni su obično okrugli, ali imaju relativno male veličine. Samo španjolska tvrtka Llines ima duge porculanske kutije za montažu. Na isti način, usput, manje cijene za ostatak proizvoda su oko 30% (u usporedbi s srednjim), a kvaliteta je prilično pristojna.

Pravila uređaja

Općenito, potrebno je uskladiti s općim pravilima za određivanje ožičenja:

  • Svaka se grana vrši u okviru za montažu (disperzers);
  • Od kutije liniju se spuštaju okomito dolje;
  • Minimalna razmaknuti rozeta / prekidač od zaglavljivanja vrata ili nagiba prozora je 10 cm;
  • Udaljenost od komunikacija (vodoopskrba, plinovoda, grijanje) - najmanje 50 cm;

Prema modernim standardima, visina ugradnje utičnica i prekidača nije normalizirana, kao i ožičenje iz stroja može ići ispod stropa ili na podu. Mnogi ne vole veliki broj žica koje će morati povući u očima. U svakoj sobi, na minimumu, ispod stropa mora postojati dvije odvojene zapise - za rasvjetu i na električnoj utičnici. Već je težak toliko obilja žica. Stoga, neki vlasnici radije skrivaju eyeliner iza završnog stropa. Tamo je uobičajeni kabel prikladnog poprečnog presjeka, pokreće se stroj instaliran na kućnom štitu. Rezni okvir je odmah instaliran ispod stropa (ne kršenje, ali je nezgodno), spušta se s upletenom žicom za prebacivanje ili utičnicu.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Otvorite pravila ožičenja retro

Ali to su bila opća pravila. U stvari, kako montirati upleteni elektrocabilor. Prvi instalirajte izolatore. Maksimalna udaljenost između njih je 80 cm, optimalno - oko 50-60 cm, u nekim slučajevima potrebno je napraviti 30 cm. Ako govorimo o kući iz dnevnika, instalirani su instalirani izolatori za retro ožičenje u svaku drugu krunu. Ovo je najbolja opcija.

Kao što je prikazano na gore navedenoj slici, utičnica ili prekidač postavljaju približno 50 cm od posljednjeg izolatora. Ta se udaljenost može učiniti nešto manje, ali je bolje ne povećati - žica se može spremiti. To, naravno, možete ponovno izrezati i povezati, ali ne želim uvijek biti povrijeđen.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Norme postavljanja izolatora iz stare knjige

Na gornjoj fotografiji prikazana je na kojoj udaljenosti jedni od drugih kako bi se instalirali izolatori kada okrenete ožičenje. To su norme iz starog udžbenika, ali su najvjerojatnije relevantni sada.

Retro ožičenje u unutrašnjosti

Općenito, da izgledate dobro ožičenje, morate pokušati jako puno. Uostalom, sve je na vidiku, svi nedostaci su upečatljivi. Ako se retro ožičenje završi u drvenoj kući, onda je staza ostaje od svakog pogrešno upletenog vijka, što je teško prerušiti se. Stoga, prije početka rada, nacrtajte sve na planu, prenesite svu oznaku na zidove i tek tada početi. Ako niste sigurni jeste li ispravno postavili utičnice / prekidači, nemojte znati da li će izgledati ovako na ovom mjestu, pokušajte popraviti kabel ispod stropa (barem na masnoj traci, barem vrlo tanke karanfilacije). Tako će biti moguće s većom vjerojatnošću da zamislite kako će svi gledati zajedno.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Kombinirana opcija - u cijevima i bez

Drugi trenutak. Ako se drvena kuća još uvijek "sjedi", žice se protežu. Ako je log kuća već stajala ili komplicirana iz lijepljenog traka, a skupljanje se ne smije očekivati, bolje je ne povući žicu. Ne smiju se spasiti, ali i biti previše zategnuti. Općenito, sretno! I za inspiraciju, neku fotografiju kako možete napraviti retro ožičenje.

Fotografija interijera

Uvijek je bolje vidjeti nekoliko već "gotovih" prostorija. Lakše je razumjeti što želite, i što nije, napraviti preliminarnu ideju o tome kako sve može izgledati.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Primjer ožičenja odozdo - kabel ide ispod završnog poda u metalnoj kutiji, samo upletene kabele se spuštaju uz zidove do mjesta ugradnje utičnica i prekidača.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Boja Moavern može biti kontrastna s obzirom na zid, ali bi također trebao biti prisutan u drugim detaljima interijera

Otvorite ožičenje u retro stilu

Izgleda dobro i na pozadini, tako da se retro ožičenje može obaviti u stanu, ali stil se mora podudarati ....

Otvorite ožičenje u retro stilu

Ovo je opcija s plastičnim kutijama za montažu i prekidači.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Retro ožičenje se može napraviti u cijevima. Uobičajeni kabel je položen u njih.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Izgleda kao retro ožičenje iz cijevi u unutrašnjosti

Otvorite ožičenje u retro stilu

Kako možete organizirati dvostruku rozetu u uskoj jednostavnosti između sustava Windows

Otvorite ožičenje u retro stilu

U kuhinjskim ožičenjem u retro stilu također izgleda vrlo organsko

Zbirke utičnica / prekidača u retro stilu

Često, na ideji dizajniranja cijelih prostora može gurnuti određenu stvar. Ako govorimo o posebnim proizvodima za elektroinstalaciju u retro stilu, tada takva stvar može čak biti utičnica ili prekidač. Neke zbirke i zanimljivi modeli različitih proizvođača će biti u nastavku. Oni su različiti u dizajnu, možda ćete nešto voljeti.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Najpopularniji model retro prekidača je takozvani leptir

Otvorite ožičenje u retro stilu

Ruska Gusev tvrtka proizvodi porculanske utičnice / prekidače s slikama

Otvorite ožičenje u retro stilu

To su njihova električna električna s mesinjom elemenata

Otvorite ožičenje u retro stilu

Još jedna dobro dokazana tvrtka - salvador

Otvorite ožičenje u retro stilu

To su njihovi zanimljivi dvostruki poslovnici.

Otvorite ožičenje u retro stilu

Slikarstvo još uvijek izgleda dobro, ali zahtijeva da se stil susreće

Otvorite ožičenje u retro stilu

Ovaj porculanski prekidači su dobro poznati LEGRAND. Stil je potpuno drugačiji

Otvorite ožičenje u retro stilu

Postoje takve. Oni će biti u kombinaciji sa stilom modernog ili retro

Otvorite ožičenje u retro stilu

I ova opcija. Čini se da je uključeno čak iu klasicima

Članak o temi: Kako mogu ukrasiti sobu vlastitim rukama, dekorativni dizajn interijera

Čitaj više