Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Anonim

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Danas se plinski kotlovi sve više koriste kako bi se osiguralo grijanje i neprekidno opskrbu tople vode. No, instalacija takve opreme nameće broj ograničenja ugradnje. Jedan od obveznih uvjeta je veza dimnjaka, s kojom će se proizvodi izgaranja povući, osiguravajući potreban potisak.

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Crtanje dijagrama dizajna dimnjaka za kamini.

Kada se pravilno organizira dimnjak, potreban protok zraka se dovodi do plamenika. Da biste to učinili, morate odabrati prave cijevi, montirati ih, povezati se na kotao.

Mogućnosti dimnjaka za plinske kotlove

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Dijagram dimnjačkog uređaja za plinske kotlove.

Danas se dimnjaci iz različitih materijala koriste za povezivanje plinskih kotlova. Najpopularnije su keramičke, asbated cijevi, nehrđajući čelik. No mogu se primijeniti moderne opcije kao što su posebna stakla otporna na toplinu.

Kada se spoje, koriste se i vanjske i interne cijevi, više detalja o plusevima i minusima će se raspravljati u nastavku. Treba napomenuti da su vanjski sustavi sigurniji, jednostavniji za instalaciju, najčešće se primjenjuju.

Dimnjak je shema:

  • plinski kanal koji povezuje sam kotao i dimnjak plina;
  • Otvor za reviziju, koji se nalazi na dnu dizajna;
  • Džep za kondenzat, koji se također nalazi u nastavku;
  • Noseći poseban nosač fiksiran na površini zida. Instalacija bi trebala osigurati najmanje jedan nosač za svakih 4 metra zaplet;
  • Segmenti dimnjaka, od kojih se dobiva potrebna visina.

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Shema za postavljanje koaksijalnog dimnjaka.

Još uvijek su potrebni još jedan elementi kao što su slavine, stezaljke, tees tijekom instalacije. Kada prolazi kroz krov dizajn, koriste se posebne pregače, kortički, koji štite krov, izolaciju, brtve.

Koaksijalni dimnjaci koriste se za stambene zgrade koje su opremljene kotlovima za grijanje plina. Takve cijevi od pojedinačnih instalacija povezane su u ukupnom dimnjaku, koji se prikazuje na krovu. Instalacija takvih dimnjaka dizajnirana je u fazi konstrukcije, što omogućuje pružanje izvrsne razine sigurnosti i učinkovitosti sustava.

Montaža dimnjaka to učiniti sami

Montaža dimnjaka za plinski kotao - proces je složen, vrlo odgovoran. Ovdje je potrebno razmotriti sve, od mjesta, veličine, kao što je materijal za cijev.

Da bi se ispravno odredila veličina, potrebno je koristiti ovu metodu: unutarnji perimetar se umnožava promjerom dimnjaka i visine.

Tako dobivena vrijednost treba biti veća od unutarnjeg područja za instalirani kotao.

Članak o temi: Round Gazebos za davanje - što odabrati i kako graditi

Priključak za okoliš moguće je samo s posebno za ovu dizajniranu opremu. Ponude se nekoliko pravila pomaže u odabiru cijevi za dimnjak, potrebne komponente za njih:

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Dijagram uređaja unutarnjeg dimnjaka i vanjske konstrukcije.

  • Preferencije moraju se dati samo nepaljivi materijali koji mogu izdržati jake temperaturne razlike, toplinu;
  • Cijev dimnjaka koja mora biti povezana s plinom trebala bi biti izravna, da nema proširenja, oštru eskalantu, proširenja;
  • Pojedinosti o povezivanju moraju biti zapečaćene, visokokvalitetne, sprječavanje propuštanja, udaranje izgaranja i plinskih proizvoda u prostoriju;
  • Unutarnja površina svih cijevi trebala bi biti savršeno glatka, ne podmetnuta;
  • Instalacija dimnjaka može se provesti samo ako je broj Troveovih koljena najviše tri.

Najbolji oblik cijevi za uklanjanje proizvoda izgaranja iz plinskog kotla je kvadrat, cilindar ili oval. Ali sam tip je izabran na temelju kojih je dizajn kotao.

Ograničenja ugradnje

Prilikom instaliranja cijevi za plinske kotlove, mora se promatrati broj ograničenja, uključujući i one:

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Shema dimnjaka za plin kotla.

  • Prilikom izgradnje cijevi s nagibom, takve vrijednosti treba promatrati: U smjeru kotla, nagib bi trebao biti od 0,01 stupnjeva, za pojedinačne dijelove pri prolasku - do 30 stupnjeva;
  • Ako instalacija uključuje prisutnost skretanja, potrebno je smanjiti poseban otvor za čišćenje, uklanjanje kondenzata iz šupljine dimnjaka;
  • Dizajn dimnjaka nužno uključuje raspored revizije, kapanja;
  • Osigurati trakciju, potrebno je osigurati prisutnost stabilizatora ili prigušivača;
  • između veza bi u potpunosti uklonili sve praznine;
  • Cijevi cijevi koje su uparene izvan kuće trebaju biti izolirane mineralnom vunom ili opekom.

Upute za povezivanje

Priključak dimnjaka za plinski kotao karakterizira neke značajke, potrebno je točno uskladiti sa svim zahtjevima i normama. Upute treba smatrati što je više moguće kako bi montirali dimnjak za kotao.

Slijed rada:

  • Priprema samog cijevi na instalaciju, sklop svih potrebnih dijelova za povezivanje;
  • pričvršćivanje dizajna na plinski kotao, pričvršćivanje na površini;
  • Izolacija spojeva, ispitivanje performansi.

U isto vrijeme, prvo morate točno odrediti kako instalirati, što može biti potrebno tijekom posla. Kako je povezanost dimnjaka s različitim metodama?

Članak o temi: Savjeti za dizajnere po izboru zavjesa i tila u kuhinji

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Dijagram dimnjačkog uređaja za plinski kotao.

Prva metoda započinje činjenicom da se izvodi jedan od najsloženijih i najsloženijih vrsta rada. Moramo smanjiti rupu rupe za ispušnu opremu u zidu. Njegova veličina ovisi o tome koji će promjer imati cijev, iz kojeg je napravljen materijal. Prema unaprijed određenim crtežima, označava se na zidu, postavlja se lokacija ne samo cijevi, već i mogućnost povezivanja na plinski kotao. Tek nakon toga možete početi rezanje rupe (lako pokvariti zid, tako je bolje provjeriti sve nekoliko puta).

Zatim morate uzeti dimnjak kroz gotov otvor, izolirati ga. Jedan kraj cijevi je spojen na mlaznicu za plin kotla, drugi kraj mora se povećati uz pomoć sekvencijalnog povezivanja posebnih veza. U tom slučaju, nemoguće je zaboraviti da se svi nosači provode pomoću zagrada koji idu u jedan ili dva koraka metra. Potrebno je povećati dizajn dimnjaka dok visina klizaljke neće biti najmanje pet metara. Nakon toga je ugradnja vrha u obliku konusa kako bi se zaštitila unutarnja šupljina cijevi od smeća, lišća i drugih stvari. Ne mogu staviti kišobrane i slične uređaje, samo posebne konuse za plinske cijevi.

Nakon toga se obavljaju brojni radovi:

  • spojevi cijevi poboljšani su posebnim stezaljkama koje moraju biti ispunjene vijcima;
  • Vanjski dijelovi cijevi trebaju biti zaštićeni premazom iz formiranja korozije;
  • Shakes i sve rupe koje su vani obrađuju se pomoću vatrostalnih smjesa.

Upute za instaliranje dimnjaka za plinske kotlove

Shema za postavljanje dimnih cijevi.

Druga opcija, prema kojoj se provodi ugradnja cijevi za plinski kotao, ne izvodi se kroz zid, već kroz krov. Ova se metoda najčešće koristi za privatne kuće. Rad je složen, jer je potrebno pripremiti prije početka rupe za rezanje. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, najbolje je povjeriti ovog posla stručnjacima. Promjer rupe za prolaz cijevi mora odgovarati promjeru dimnjaka, a ne biti prevelik.

Sva oznaka treba ponovno provjeriti, plinski kotao mora biti ispod rupe. Nakon ovog složenog dijela rada obavlja se, potrebno je početi spajati rub dimnjaka i mlaznice iz kotla. U ovom području morate pričvrstiti cijev na zid pomoću posebnog nosača za podršku. Prilikom izgradnje izgradnje, takve zagrade treba instalirati u koraku od 3-4 m, svaka dva metra zahtijevaju ugradnju zidnih stezaljki.

Članak na temu: Vrata to učiniti sami: drveni, metal

Kada se cijev prolazi kroz krov dizajn, upotrijebite prolaznu mlaznicu i kabelske listove s varijabilnim kutom. Za vrh dimnjaka koristi se pregača, vrh u obliku konusa koji štiti od kiše, snijega, smeća. Nakon što je glavna instalacija gotova, potrebno je obraditi sve zglobove koji se liječi brtvilom, na parceli gdje su spojeni cijev i plinski kotao, kako bi se osigurala prisutnost vatrostalnih smjesa.

Instalacija opreme za plinski kotao odlikuje se mnogim značajkama, ali glavna poteškoća je povlačenje dimnjaka kroz zid ili krov.

Kako odabrati mjesto za dimnjak?

Jedna od najvažnijih faza kako spojiti dimnu cijev i instalirati sam kotao, izbor odgovarajućeg mjesta. Upravo se pravilno taj dio rada provodi, jednostavnost i kvaliteta instalacije plinske opreme ovisit će o budućnosti.

Mogu postojati nekoliko mogućnosti lokacije:

  • Uz pomoć anksiliranog dimnjaka, to jest, izvan kuće. U tom slučaju, toplinska izolacija je potrebna tijekom cijele duljine cijevi. Montaža je karakterizirana jednostavnost, komponente su potrebne najobičniji, a sigurnost i pouzdanost su prilično visoke;
  • Unutarnje, to jest, instaliran je unutarnji dimnjak. U tom slučaju potrebno je zagrijati samo dio koji se nalazi izvan kuće, instalacija se karakterizira složenošću, samo ga specijalist može izvesti. Postoji još jedan negativan trenutak, zbog čega se takva metoda ugradnje koristi iznimno rijetko: činjenica je da plin može prodrijeti u unutrašnjost prostorije, a to nije tako sigurno. Instalacija zahtijeva korištenje širokog raspona komponenti čiji je trošak prilično velik.

Ako usporedite karakteristike dvaju metoda veza, poželjna je prva opcija, jer je pouzdanija i sigurna.

Prilikom instaliranja plinskog kotla kod kuće, potrebno je odmah brinuti o tome da se svi proizvodi izgaranja prikazuju u potpunosti s normama i zahtjevima. To zahtijeva da se osigura ugradnja posebnog dimnjaka Gase prema van. Danas, najrazličitije opcije za instaliranje takve opreme moguće su prema standardima, sve se razlikuju u složenosti obavljenog posla, pouzdanost, vrstu korištenih materijala.

Čitaj više