Kako povezati jednofazni motor

Anonim

Najčešće na naše domove, mjesta, garaže su povezane s jednofaznom mrežom od 220 V. Stoga oprema i svi domaćica čine tako da rade iz ovog izvora napajanja. U ovom članku smatramo kako je to vitalno stvaranje jednofazne motorne veze.

Asinkroni ili kolekcionar: kako razlikovati

Općenito, moguće je razlikovati vrstu motora na ploči - natpisna pločica - na kojoj su napisan njezini podaci i tip. Ali to je samo ako se ne popravi. Uostalom, ispod kućišta može biti bilo što. Dakle, ako niste sigurni, bolje je odrediti vrstu vlastitog.

Kako povezati jednofazni motor

Tako izgleda kao novi motor za jedan fazni kondenzator

Kako su raspoređeni kolekcionarski motori

Možete razlikovati asinkrone i kolekcionarske motore u strukturi. Kolekcionari nužno imaju četke. Nalaze se u blizini kolektora. Još jedan obvezni atribut motora ovog tipa je prisutnost bakrenog bubnja odvojenog dijelom.

Takvi motori su dostupni samo jednofazni, često se instaliraju u kućanskim aparatima, jer vam omogućuju da dobijete veliki broj okretaja na početku i nakon overclocking. Oni su također prikladni jer se lako može promijeniti smjer vrtnje - potrebno je samo promijeniti polaritet. Lako je organizirati promjenu brzine rotacije - promjenom amplitude napona napajanja ili kutka njegovog prekida. Stoga se slični motori koriste u većini kućanstava i građevinske opreme.

Kako povezati jednofazni motor

Zgrada kolekcionarski motor

Nedostaci beeter motora - visoki buka rada na velikim revovima. Zapamtite bušilicu, brusilicu, usisivač, perilicu rublja, itd. Buka s njihovim radom je pristojna. Na malim revolucijama, kolekcionarski motori nisu tako bučni (perilica rublja), ali ne rade svi alati u ovom načinu rada.

Drugi neugodan trenutak je prisutnost četkica i konstantno trenje dovodi do potrebe za redovitom održavanju. Ako trenutni kolektor ne čisti, kontaminacija s grafitom (od brisanja četki) može dovesti do činjenice da će se susjedni dijelovi u bubnju biti spojeni, motor je jednostavno prestao raditi.

Članak na temu: Crni estrih poda na tlu s vlastitim rukama

Asinkroni

Asinkroni motor ima starter i rotor, može biti jedan i tri faze. Ovaj članak raspravlja o povezivanju jednofaznih motora, ali o njima će se raspravljati samo o njima.

Asinkroni motori se odlikuju niskom razinom buke pri radu, jer su instalirani u tehnici, buka operacije je kritična. To su klima uređaji, podijeljeni sustavi, hladnjaci.

Kako povezati jednofazni motor

Struktura asinkronog motora

Postoje dvije vrste jednofaznih asinkronih motora - Bifilar (s lansiranjem) i kondenzatorom. Cijela razlika je u tome što u bifilarnim jednofaznim motorima, lanseru radi samo prije overclocking motor. Nakon što se isključi s posebnim uređajem - centrifugalni prekidač ili relej otporan na struju (u hladnjacima). Potrebno je, jer nakon overclocking samo smanjuje učinkovitost.

U kondenzacijskim jednofaznim motorima, vještanja kondenzatora cijelo vrijeme radi. Dva namotaja su glavna i pomoćna - pomaknuta u odnosu na 90 °. Zbog toga možete promijeniti smjer vrtnje. Kondenzator na takvim motorima obično je pričvršćen na slučaj i lako ga je identificirati na toj osnovi.

Možete preciznije odrediti motor bifolarnog ili kondenzatora ispred vas pomoću mjerenja namota. Ako je otpor pomoćnog namota manji od 2 puta (razlika može biti još značajnija), najvjerojatnije je to bifolar motor i ta pomoćna namota počinje, što znači da je prekidač ili starter relej mora biti prisutan u krug. U kondenzantskim motorima, obje namote su stalno u radu i povezuju jednofazni motor je moguć kroz normalnu tipku, prekidač, automatski.

Sheme za povezivanje jednofaznih asinkronih motora

S bacačem

Da biste spojili motor s početnim namotima, trebat će vam gumb s kojim je jedan od kontakata nakon zamjene zamijenjen. Ovi otvaljeni kontakti moraju biti povezani s bacačem. U trgovinama postoji takav gumb - to je PNV. Ima srednji kontakt za vrijeme zadržavanja, a dvije ekstreme ostaju u zatvorenom stanju.

Kako povezati jednofazni motor

Izgled gumba PNVS i status kontakta nakon gumba "Start" objavljen "

Članak na temu: Quad bicikl radi sami

Prvo, uz pomoć mjerenja, određujemo koji radnik navijanja, koji počinje. Obično izlaz iz motora ima tri ili četiri žice.

Razmotrite opciju s tri žice. U ovom slučaju, dvije namotace su već spojene, to jest, jedna od žica je uobičajena. Mi uzimamo tester, izmjerite otpor između sva tri para. Rad ima najmanje otpor, prosječna vrijednost je polazno namotavanje, a najveći je uobičajeni proizvodnja (otpor dva sekvencijalno uključena namota se mjeri).

Ako postoje četiri zaključka, oni će se zvati parise. Pronaći dva para. Onaj u kojem je otpor je manje - rad u kojem se pokreće više. Nakon toga spojite jednu žicu iz lansera i operativnog namota, izlaz zajedničke žice. Ukupno postoje tri žice (kao u prvoj verziji):

  • Jedan s radnim namotom - radnik;
  • od lansera;
  • Uobičajen.

S ovim tri žice i dalje - koristimo za spajanje jednog faznog motora.

Sa svim tim

Kako povezati jednofazni motor

    • Povezivanje jednofaznog motora s početnim navikama kroz gumb PNVS

    Povezivanje jednog faznog motora

Sve tri žice spajaju se na gumb. Također ima tri kontakta. Potrebna start-up žica "Pjevajte prosječnom kontaktu (koji se zatvara samo na vrijeme početka), Ostalo su dva - na rubuTj. (Proizvoljno). Spojite kabel za napajanje (od 220 V) do ekstremnih ulaznih kontakata PNV-ova (od 220 V), prosječnog kontakta s kratkospojkom s radnikom (obratite pažnju! Ne s zajedničkim). Ovdje je cijela shema jednog faze motora s početnim namotavanjem (bifolarnim) preko gumba.

Kondenzator

Prilikom spajanja jednog faze motora kondenzatora postoje opcije: postoje tri sheme veze i sve sa kondenzatorima. Bez njih, motor je zujanje, ali ne pokreće (ako ga spojite prema gore opisanom shemu).

Kako povezati jednofazni motor

Sheme za povezivanje jednog faza kondenzatora motora

Prva shema - s kondenzatorom u strujni krug polaznog namota, dobro je započeo, ali kada je snaga u redu, moć je daleko od nominalnog, ali znatno niže. Uključivački krug s kondenzatorom u radnom krugu namota daje suprotan učinak: ne baš dobri pokazatelji pri pokretanju, ali dobre performanse. Prema tome, prva shema se koristi u teškim uređajima za lansiranje (, na primjer, mješalice za beton), i s radnim kondenzatorom - ako je potrebno dobre performanse.

Shema s dva kondenzatora

Postoji još jedna treća opcija za povezivanje jednofaznog motora (asinkroni) - Instalirajte oba kondenzatora. Pokazava nešto prosječno između gore opisanih opcija. Ova shema se najčešće provodi. Na slici je viši u sredini ili na fotografiji u više detalja. Kada organizira ovu shemu, gumb PNVS tipka je također potreban, koji će spojiti kondenzator samo ne početno vrijeme dok se motor ne "oslobađa". Tada će dva namota ostati spojena i pomoćna kroz kondenzator.

Kako povezati jednofazni motor

Povezivanje jednog faznog motora: Dijagram s dva kondenzatora - rad i početak

Prilikom provedbe drugih shema - s jednim kondenzatorom - trebat će vam regularno gumb, automatski ili prekidač. Jednostavno je povezano.

Odabir kondenzatora

Postoji prilično komplicirana formula za koju se potreban kapacitet može izračunati točno, ali je sasvim moguće učiniti s preporukama koje su izvedene na temelju mnogih eksperimenata:
  • Radni kondenzator se uzima po stopi od 0,7-0,8 μF na 1 kW motora motora;
  • Počevši - 2-3 puta više.

Radni napon ovih kondenzatora mora biti 1,5 puta veći od napona mreže, to jest, za mrežu 220 u mi, imamo kapacitet s radnim naponom od 330 V i iznad. I tako da je početak lakši, u početnom lancu, potražite kondenzator poseban kondenzator. Oni su riječi početi ili početi u označavanju, ali možete uzeti uobičajeno.

Promjena smjera kretanja motora

Ako nakon spajanja motora radi, ali osovina se ne okreće u smjeru koje trebate, možete promijeniti taj smjer. To čini mijenjanje namotavanje pomoćnog namota. Kada je shema prikupljena, jedna od žica podnijela je gumb, drugi je bio povezan s žicom iz radnog namota i doveo ukupni. Ovdje je potrebno prijeći vodiče.

Kako povezati jednofazni motor

Kako sve može gledati u praksi

Članak o temi: Topla otpornost: Kako provjeriti termostat i senzor

Čitaj više