Što je magnetski starter i dijagram njegove veze

Anonim

Prije svega, potrebno je nositi se s onim što je uređaj za uključivanje i zašto je to potrebno. Zatim se nositi s zadatkom stvaranja sheme baziranja zastupnika za rasvjetu, grijanje, crpke, kompresore ili druge električne opreme bit će mnogo jednostavnije.

Kontaktori ili tzv. Magnetski starteri (MP) su električna oprema dizajnirana za kontrolu i distribuciju energije isporučene na električni motor. Prisutnost ovog uređaja pruža sljedeće prednosti:

  • Štiti od početnih struja.
  • U dobro prikupljenoj shemi, zaštitni organi su osigurani u obliku električnih brave, lanci samo-grafsa, toplinskih releja i slično.
  • Kontrolni elementi (gumbi) postavljeni su za pokretanje motora u načinu preokretanja (obrnuto).

Sheme priključka za kontakt su vrlo jednostavne, omogućujući vam sastavljanje opreme.

Svrha i uređaj

Prije povezivanja morate se upoznati s načelom uređaja i njegovih značajki. Uključuje MP kontroler puls, koji dolazi od lansera nakon što je pritisne. Ovo se isporučuje na napon. Prema načelu samo-blokiranja, kontaktor se održava u načinu povezivanja. Suština ovog procesa je paralelno povezivanje dodatnog kontakta na gumb Start, koji organizira protok u trenutni svitak, tako da nestati potreba za spuštanjem gumba za lansiranje nestaje.

Uz opremu gumba za isključivanje u krugu postaje moguće razbiti krug upravljačkog svitka, koji isključuje MP. Gumb za kontrolu gumbi nazivaju se gumb. Imaju 2 pari kontakata. Univerzalizacija kontrolnih elemenata je izrađena za organiziranje mogućih shema s trenutnim unazad.

Gumbi su označeni naslovom i bojom. U pravilu, uključujući elemente nazivaju se "start", "naprijed" ili "start". Označena zelena, bijela ili druga neutralna boja. Za zamućenje element, naziv "stop", gumb agresivne, upozorenja, obično crvena.

Lanac se mora prebaciti na neutralno, pri korištenju 220 V zavojnice u njemu za opcije s elektromagnetskim svitkom s radnom naponom od 380 V, upravljački krug se hrani s drugog terminala. Podržava rad u mreži s varijabilnim ili konstantnim naponom. Načelo sheme temelji se na elektromagnetskoj indukciji rabljene zavojnice s pomoćnim i radnim kontaktima.

Razlikovati dvije vrste MP s kontaktima:

  1. Normalno zatvoreno - isključivanje napajanja na teretu javlja se u vrijeme startera.
  2. Obično otvoreno napajanje se provodi samo tijekom rada MP.

Drugi tip se nanosi šire, jer većina uređaja funkcionira ograničeno razdoblje, koji traje glavno vrijeme u mirovanju.

Sastav i svrha dijelova

Dizajn magnetskog kontaktora je magnetski krug i induktor svitak. Magnetska jezgra je metalni elementi podijeljeni u 2 dijela, ogledalo jedni drugima nalaze se unutar zavojnice. Njihov srednji dio igra ulogu jezgre, povećavajući indukcijsku struju.

Članak na temu: Reveres: Instalacija s vlastitim rukama, značajke

Magnetski krug je opremljen pokretnim vrhom s fiksnim kontaktima na koje se isporučuje opterećenje. Fiksni kontakti su fiksirani na kućištu MP na kojem je instaliran napon napajanja. Unutar zavojnice na središnjoj jezgri instaliran je kruto proljeće, što sprječava spojeve na kontakte u invalidnom stanju uređaja. U isto vrijeme, napajanje se ne služi.

Ovisno o dizajnu, postoje MP Male denominacije od 110 V, 24 V ili 12 V, ali se široko koriste s naponom od 380 V i 220 V. Veličina trenutne struje odlikuje 8 kategorija startera: " 0 "- 6.3 a; "1" - 10 A; "2" - 25 a; "3" - 40 A; "4" - 63 a; "5" - 100 a; "6" - 160 A; "7" - 250 A.

Što je magnetski starter i dijagram njegove veze

Načelo rada

Što je magnetski starter i dijagram njegove veze

U normalnom (nepovezanom) stanju, otvaranje kontakata magnetskog cjevovoda osigurava ugrađeno unutar proljeće, podižući gornji dio uređaja. Kada je spojen na MP mreže, u lancu se pojavljuje električna struja, koja prolazi kroz zavojnice, generira magnetsko polje. Kao rezultat privlačenja metalnih dijelova proljetnih jezgri, kompresija se podvrgava kompresiji, dopuštajući zatvaranju kretanja pokretnog dijela. Nakon toga, struja dobiva pristup motoru, trčanje na posao.

Važno: za AC ili DC, koji se isporučuje za MP, potrebno je izdržati nominalne vrijednosti koje je odredio proizvođač! Tipično, za stalno strujanje, vrijednost graničnog napona je 440 V, a za naizmjenično ne smije prelaziti indikator 600 V.

Ako se pritisne tipka "Stop" ili se isključuje napajanje MP, zavojnica se prestaje generirati magnetsko polje. Kao rezultat toga, proljeće lako gura gornji dio magnetskog cjevovoda, erozijskih kontakata, što dovodi do prestanka napajanja na opterećenje napajanja.

Dijagram veze startera s svitka 220 v

Da biste spojili MP, koriste se dva odvojena lanci - signal i rad. Rad uređaja kontrolira se pomoću signalnog kruga. Najlakši način da ih razmotrimo odvojeno kako bi se lakše baviti načelom organizacije sheme.

Hrana na uređaju se isporučuje putem kontakata MP-a sadržane na gornjem dijelu kućišta. Oni su označeni u shemama A1 i A2 (u standardnom izvršenju). Ako je uređaj dizajniran za rad na mreži s naponom od 220 V, onda je to da se ovaj napon isporučuje na određene kontakte. Ne postoji temeljna razlika za povezivanje "faze" i "nula", ali obično je "faza" povezana s A2, budući da je ovaj izlaz dupliciran na dnu kućišta, što olakšava proces povezivanja.

Da biste donijeli opterećenje iz izvora napajanja, kontakti se koriste na donjoj strani kućišta i označeni kao L1, L2 i L3. Vrsta struje nije važna, može biti trajna ili promjenjiva, glavna stvar je da se pridržava granice nominalnog ograničavajućeg napona od 220 V. Za uklanjanje napona iz izlaza s oznakom T1, T2 i T3, koji može se koristiti za napajanje generatora vjetra, baterije i drugih uređaja.

Najjednostavnija shema

Prilikom povezivanja s kontaktima pokretnog dijela mrežnog kabela MP, s naknadnim napajanjem iz naponske baterije, vrijednost 12 V, na izlaza L1 i L3, te na izlaze strujnog strujnog kruga T1 i T3, na snagu Uređaji za rasvjetu, jednostavnu shemu organiziraju se kako bi osvijetlili sobu ili prostor od AKB. Ova shema je jedan od mogućih primjera upotrebe MP kod domaćih potreba.

Članak o temi: Teleskopska kupaonica šipka: prednosti i mane

Za hranjenje električnog motora, magnetski starteri se koriste mnogo češće. Za organiziranje ovog postupka, primijenite napon iz mreže 220 V na izlaza L1 i L3. Opterećenje se uklanja iz kontakata T1 i T3 napona istog nominalnog.

Ove sheme nisu opremljeni stalnim mehanizmom, tj. Kada se ne koristi za organiziranje gumba. Da biste zaustavili rad spojene opreme putem MP, potrebno je isključiti utikač iz mreže. Prilikom organiziranja prekidača u magnetskom starteru možete kontrolirati vrijeme protjecanja bez potrebe za dovršavanjem isključenja s mreže. Poboljšajte dopušteni par gumba: "Stop" i "Start".

Što je magnetski starter i dijagram njegove veze

Sheme s gumbima "Start" i "Stop"

Dodavanje gumba za kontrolu na shemu mijenja samo signalni lanac bez utjecaja na snagu. Ukupni dizajn sheme će patiti nakon takvih manipulacija manjih promjena. Kontrolni elementi mogu se nalaziti u različitim kućištima ili jedan. Sind-blok sustav se naziva "post" post post ". Za svaki gumb osigurava ga par izlaza i ulaza. Kontakti na gumb "Stop" - normalno zatvoren, na "Start" - normalno otvoren. To vam omogućuje da organizirate opskrbu snagom kao rezultat klika na drugi i okrenite lanac prilikom pokretanja sekunde.

Prije MP, podaci gumba su ugrađeni uzastopno. Prije svega, potrebno je instalirati "Start", koji osigurava rad sheme samo kao rezultat pritiska na prvu kontrolu dok ne bude zadržavanje. Kada se prekidač otpusti, napajanje ne uspijeva, što ne može zahtijevati organizaciju dodatnog prekida.

Suština podešavanja post-gumba je potreba za organiziranjem samo pritiskom na "Start" bez potrebe za naknadnom zadržavanjem. Da biste to organizirali, uveden je gumb zavojnice, koji se stavlja na samo-nagib, organizirajući lanac samoprocjene. Provedba ovog algoritma je napravljen zatvaranjem pomoćnih kontakata. Za povezivanje ih je zasebne tipke, a samo vrijeme uključivanja treba biti istovremeno s gumbom "Start".

Nakon što kliknete na "Start" prolazi kroz pomoćne kontakte, zatvaranje lanca. Potreba za držanjem gumba Start nestaje, ali je potrebno prestati pritiskati odgovarajući prekidač zaustavljanja, koji inicira povratak kruga na normalu.

Povezivanje s trofaznom mrežom putem kontaktora s 220 zavojnica u

Trofazna hrana može se spojiti kroz standardni MP, koji se proteže od mreže s naponom od 220 V. Ova shema je dopuštena za korištenje za uključivanje rada s asinkronim motorima. Upravljački krug se ne mijenja, ulazni kontakti A1 i A2 služe "nula" ili jednu od faza. Kroz gumbe "Stop" i "Start", fazni žica je preskočena, a za izlazni otvoreni kontakti su opremljeni.

Što je magnetski starter i dijagram njegove veze

Za strujni krug će se izvršiti određene manje izmjene i dopune. Za tri faze koriste se odgovarajući inputs L1, L2, L3, gdje je trofazno opterećenje izvedeno iz izlaza T1, T2, T3. Kako bi se spriječilo pregrijavanje spojenog motora na mrežu, ugrađen je termički relej, koji se aktivira na određenoj temperaturi, erozijski lanac. Ovaj element je instaliran ispred motora.

Članak na temu: Instalacija stropnih ploča na drvenom okviru

Kontrola temperature se izvodi na dvije faze, koje se razlikuju u najvećem opterećenju. Ako temperatura na bilo kojoj od ovih faza dosegne kritičnu vrijednost, izvodi se automatsko isključivanje. Često se koristi u praksi, ističući visoku pouzdanost.

Krug veze motora s obrnutim

Neki uređaji rade s motorima koji se mogu okretati u oba smjera. Ako prenesete faze na odgovarajuće kontakte, lako je postići takav učinak s bilo kojeg uređaja motora. Organizacija to može biti učinjeno dodavanjem na gumb za push-gumb osim gumba "Start" i "Stop" - "Natrag".

MP shema za obrnutost organizira se na par identičnih uređaja. Bolje je odabrati par opremljen normalno zatvorenim kontaktima. Ti su dijelovi paralelni međusobno povezani, kada organiziraju stražnju stranu motora kao rezultat uključivanja jednog od zastupnika, osigurajte fazu na mjestima. Opterećenje se dovodi do izlaza oba uređaja.

Organizacija signalnih lanaca je složenija. Za oba uređaja koristi se ukupni gumb "Stop", nakon čega slijedi mjesto kontrole početka. Potonja veza se vrši na izlaz jednog od MP, a prvi do izlaza drugog. Za svaku kontrolu je organiziran za svaku kontrolu, koji osigurava autonomni rad uređaja nakon što klikne na "start" bez potrebe za zadržavanjem. Organizacija ovog načela ostvaruje se kroz instalaciju svakog MP skakača na normalno otvorenim kontaktima.

Električno blokiranje se instalira kako bi se spriječilo napajanje obje kontrolne tipke. To se postiže opskrbom napajanja nakon gumba "Start" ili "Naprijed" do kontakata drugog MP. Povezivanje drugog kontaktora je slično, koristeći svoje normalno zatvorene kontakte u prvom starteru.

U odsutnosti normalno zatvorenih kontakata u MP, postavljanjem konzole možete ih dodati na uređaj. Ovom instalacijom, rad kontakata konzole se izvodi istovremeno s drugima povezivanjem s glavnom jedinicom. Drugim riječima, da biste prekinuli normalno zatvoreni kontakt nakon uključivanja gumba "Start" ili "Naprijed", koji sprječava obrnuti potez. Da biste promijenili smjer, pritisnite gumb "Stop", a tek nakon toga je "natrag". Svako uključivanje mora se provesti kroz gumb za zaustavljanje.

Zaključak

Magnetski starter je vrlo koristan uređaj za bilo koji električar. Prije svega, lako je raditi s asinkronim motorom. Kada koristite zavojnicu na 24 V ili 12 V, hranjenje iz uobičajene baterije podložno odgovarajućim sigurnosnim mjerama, ispada se čak i pokrenuti opremu namijenjenu za velike struje, na primjer, s opterećenjem od 380 V.

Raditi s magnetskim starterom, pri izradi sklopa, važno je uzeti u obzir značajke uređaja i pažljivo pratiti karakteristike koje je odredio proizvođač. Izlazi su strogo zabranjeno opskrbljivanju struje više napona ili čvrstoće nego što je naznačeno u označavanju.

Čitaj više