Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Anonim

Tradicija, wellness učinak kupka, utilitaristička potreba ili način organiziranja slobodnog vremena su neki argumenti u korist vlastite kupke. Vlasnici privatnih kuća i country vikendice s kupanje kadom licem u procesu izgradnje i rada s takvim problemima kao što je potrebno osigurati sporo hlađenje kupaonica. Rješenje je toplinska izolacija zidova, spola, stropa za kupanje. Razmislite o tome kako to učiniti.

Trebam li zagrijati kupku?

Da, to je potrebno, toplinska izolacija:
  • Pomaže povećati inerciju kupke, kao rezultat - duže se zagrijava, ali još mnogo hlađenja;
  • minimizira troškove topline;
  • smanjuje troškove grijanja;
  • osigurava postizanje optimalne mikroklime;
  • povećava kontrolu nad vlagom;
  • Štiti od biološke aktivnosti (gljivica, plijesni).

Da biste dobili sve navedene pogodnosti, morate se pobrinuti za ispravnu izolaciju kupke, saune, parnu sobu. U isto vrijeme ne postoje prepreke samoizolaciji: prednji radovi su mali, tehnologija nije komplicirana, materijal i alat su dostupni. Preporuke i upute korak po korak pomoći će organizirati proces "od A do Z", čak i za početnike bez iskustva u izgradnji.

Kako izolirati kupku vlastitim rukama

Detaljna analiza, kao i što se može izolirati s kadom, koja je bolja (iznutra ili izvana), gdje početi i kako završiti.

1. Iz položaja postavljanja izolacije

  • Vanjska izolacijska kupka , Prilikom izolacije kod kuće, podrum ili garažom dokaže se da je postavljanje toplinskog izolacijskog materijala učinkovitiji. To vam omogućuje da zaštitite materijal s kojeg je kupka izgrađena. To je nužno podložno izolaciji krova kupelji (potkrovlje), ako je to zasebna zgrada.
  • Zagrijavanje kupke iznutra , Način rada kupke je takav da samo vanjska izolacija, sa svim svojim zaslugama ne može učiniti. Štoviše, u različitim prostorijama, kupke moraju poduprijeti mikroklimu, razinu vlažnosti i specificirane temperature. Dakle, kupanje kupke iznutra počinje. Štoviše, za svaku sobu odabiru prikladni materijali koji pak utječu na izbor tehnologije njihovog polaganja.

Kao što možete vidjeti, proces izolacije je složen.

2. S položaja korištenog materijala za izolaciju topline

Na domaćem tržištu izgradnje predstavlja različite vrste izolacije. Ne zaboravite da kupanje može pružiti wellness učinak samo ako se prirodni i sigurni termalni izolacijski materijali koriste u zatvorenom prostoru.

Zahtjevi za izolaciju:

  • Čistoća okoliša. Pod utjecajem visokih temperatura i vlage, izolacijski materijali mogu razdvajati toksične tvari. S obzirom na način temperature i vlažnosti kupke ovom indikatoru, potrebno je pažljivo povezati;
  • higroskopan;
  • toplinska vodljivost. Niži ovaj indikator, što manje količina topline prolazi kroz sam materijal po jedinici vremena;
  • biološka inertnost;
  • Sigurnost od požara;
  • sposobnost zadržavanja oblika;
  • Dostupnost, cijena i jednostavnost instalacije.

Kako izolirati kupku iznutra i izvana

Razmislite što je izolacija za saunu, pare sobe bolje i zadovoljava setove.

Organski materijali izolacijskih topline

Poznat je već dugo vremena, naši preci su nastojali zaštititi pretučenu kupku od gubitka topline koristeći lijekove. Sirovine za proizvodnju organske izolacije su prirodni prirodni materijali. Među zajedničkim može se dodijeliti:

  • laneno paket, običan i scenarij;
  • mahovina;
  • Drvo piljevine;
  • osjetio ili jute;
  • reed.

Neosporna prednost navedenih materijala je prirodnost. Među nedostacima - opasnost od požara, sposobnost apsorpcije vlage, složenosti korištenja, atraktivnosti za glodavce i mikroorganizme.

Materijali od minorganskih toplinskih izolacija

Za proizvodnju se koriste prirodne sirovine, međutim, pripravci ljepila koriste se u proizvodnom procesu, koji eliminira zagrijavanje pare s njihovom uporabom. To uključuje:
  • pločama (prostirci);
  • iverice;
  • Tresetne ploče.

Sintetički materijali za toplinsku izolaciju

Proizvedeni u uvjetima proizvodnje i kombiniraju se u dvije podvrste:

  • polimer , To uključuje plastičnu pjenu, polistirensku pjenu, foamizol, poliuretansku pjenu. Izolacija kupelji s pjenom ili njegovim derivatima ne može se provesti u parnoj sobi i blizu peći, jer Polyfoam podržava spaljivanje, štetan stiren će biti istaknut s teškim grijanjem. Ali za ostale prostorije ili izolaciju na otvorenom, ovaj materijal je neophodan.

    Iznimka je izolacija folije foomizola, koja se koristi u par, zbog prisutnosti folije sloja od aluminija, što sprječava gubitak infracrvenog toplinskog zračenja. Korištenje foamizola dopušteno je standardima;

  • Minerat , Ova kategorija uključuje staklenu vunu i bazaltnu vunu. Dostojanstvo u otpornošću na svjetlo i visoke temperature. Nedostatak je sposobnost apsorbiranja vlage koja zahtijeva korištenje filmova. Bazaltna vuna - ekološki prihvatljivi materijal preporučuje se za uporabu u parnoj sobi.

Članak o temi: Popravak slušalica

3. iz položaja materijala iz kojeg je izgrađena kupka

Odabir izolacije i metode izolacije treba uzeti u obzir materijal koji se koristi za izgradnju kupke i klimatskih značajki u regiji. Ti će uvjeti odrediti debljinu izolacije.

Drvena kupaonica kupka i dnevnik

Novoizgrađena kupka (presavijena iz dnevnika ili trake) ne treba izolaciju. Drvo drži toplo, plus, internetska izolacija obavlja funkciju toplinske izolacije. Tijekom vremena, log kuća daje skupljanje i nakon dvije ili tri godine između krunica pojavljuju prorezi kroz koje toplinske listove.

U slučaju zagrijavanja, hidroizolacija i odabir toplinskog izolatora igra važnu ulogu. Preporučuje se obavljanje interventutotata s prirodnim materijalima ili nanesite bazaltnu vunu, jer Zbog svoje strukture doprinosi očuvanju mikroklime i omogućuje stablu da "diše".

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Inwette izolacija za drvo - toplinska izolacija drvene kupelji

Osim lijepljenog ili profiliranog traka, zaobljeni zapis koristi za izgradnju kupke. Zbog mehaničke obrade, takav dnevnik je manje, dakle, zahtjevi za izolaciju, posebno na rasporedu okvira, ispod. Općenito, zagrijavanje crkve se izvodi na sličan način na toplinsku izolaciju trake za kupanje.

Zagrijavanje kupke okvira

Okvir ili kostur pruža izvrsne mogućnosti za postavljanje toplinskog izolacijskog materijala. Dizajn okvira smatra se najučinkovitijom.

Za izolaciju okvirne kupelji, bolje je koristiti izolaciju meke visoke gustoće, zaštićena membranama od vlage (uklopljena u zidove). Organska izolacija se također može koristiti, posebno smjese piljevine, čipsa, žbuke i vapna. Takav sastav služi kao puna izolacija (slaganje između slojeva kućišta).

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Zagrijavanje zidova okvira kupelji, čip i glina

Zagrijavanje kupelji od cigle

Unatoč visokoj toplinskoj vodljivosti opeke, često se nalaze kupke. Ozbiljan nedostatak opeke u svojoj sposobnosti da se brzo zamrzne, a to dovodi do značajnih troškova grijanja. Stoga, kupke od opeke obično imaju unutarnji drveni okvir, koji obavlja dekorativnu funkciju, a toplinski izolacijski materijal je savršeno postavljen iza njega.

Zagrijavanje kupe pjene blokova i plinskih blokova

Betonski beton ili aerirani beton - materijali koji se koriste u modernim građevnim kupkama. Prednost staničnog betona u poroznoj strukturi koja se održava toplo dobro. No, ovaj materijal se odlikuje neprikladnom izgledom, plus, može apsorbirati vlagu (posebno aerirano beton, s otvorenim porama). Budući da materijal vlažnog zida ne drži toplinu, pjenasti blokovi trebaju izolaciju, koja se izvodi vani.

Značajka izolacije kupelji pjene (kao i od aeriranih betona i keramitnih blokova) je da materijal zahtijeva uređaj dobre ventilacije. Stoga, u zagrijanoj kupki nužno napraviti proizvod.

4. Od položaja prednjeg dijela rada

Kao što je pokazao kratak pregled materijala, svaki od njih treba primijeniti, uzimajući u obzir plasman i građevinski materijal kupke. Stoga smatramo kako izolirati zidove u kadi iznutra u kontekstu pojedinačnih smjerova.

Zidna izolacija kupke iznutra

Smjer toplinske izolacije zidova ovisi o tome koji funkcija radi soba.

Par je najvažniji dio kupke. Temperatura u parnoj sobi može doseći 90 ° C (ruska kupka) i 130 ° C (sauna). Održavajte takvu temperaturu je teška i skupa, ako ne obavljate visokokvalitetnu paru za zagrijavanje u kadi. U parnoj sobi se mogu koristiti samo prirodni materijali. Bazaltna vuna, položena u okvir ili prirodnu izolaciju, savršeno se dokazuje, za one koji nisu spremni za navigaciju prirodnim ljepotom drva.

Zidna izolacija u kadi za pjenu za kupanje

Tehnologija zatopljenja:

  • Uređaj okvira. Vodiči iz trake ili metalnog profila pričvršćeni su na zid. Budući da je kupka niska zgrada, onda je često dovoljno da se samo vertikalni vodiči i biraju pamuk s gustoćom od više od 65 kr / m.kub. Udaljenost između okvira okvira (koraka) 15-20 je manja od širine širine i je 580-590 mm.

    Važno! Specifičnosti vune u parnoj sobi je da se metalni vodiči ne mogu koristiti, a samo drvo, osim toga, potrebno je razmotriti temperaturne fluktuacije i sposobnost širenja / smanjiti njihov učinak.

    Za razina temperaturnih fluktuacija, okvir okvira u baru čini vertikalne hranilice, kroz koje je drvo pričvršćena na zid. Prisutnost žljebova omogućuje vodič da se kreće uz zid, oni također kompenziraju moguće skupljanje zidova ako je kupka izgrađena od bara.

  • Membranski ili hidroizolacijski film se nalazi unutar okvira. Kao hidroizolacijski materijal u parnoj sobi, preporučuje se korištenje foamizola, položenog reflektirajućim slojem unutar sobe. Mjesto raskrižja penizola je bolesno s folijom;
  • Wat je složen na reflektirajućem sloju ili membrani;
  • Watt zatvara membranu ili barijeru pare;
  • Svjetla je montirana (stalak je debljine 25-30 mm.), Dopuštanje zraka da prođe između filma i završnog materijala;
  • Izolacija je zatvorena drvenom oblogom.

Članak o temi: Mi radimo s vlastitim rukama toplim katom u kupaonici

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Kako izolirati zidove u bazalt pamuku i foamizol

Izolacija zidova kadi piljevine (mješavina toplinske izolacije)

Tehnologija zatopljenja:
  • Opremljen je drvenim okvirom. Ako se obloge planira vertikalno pričvrstiti, okvirni okviri trebaju biti postavljeni vodoravno;
  • Priprema smjese za izolaciju zidova:

    - piljevina - 10 dijelova;

    - cement - 0.5 dijelova;

    - voda - 2 dijela;

    - vapno - 1 dio (koristi se kao antiseptik);

  • Pripravljena smjesa se stavlja u okvirne stanice i poravna je;
  • Izvršeni su završni radovi.

Zagrijavanje kupke od Bruse / Log Joutow

Jute - jute uže, vrpca, osjetila, međućna izolacija (organski materijal)

Toplinska izolacija se izvodi pomoću posebnog alata - drveni čekić, trgovački centar (težina od 300-400 gr.), Dlijeta i lopatice za kaulkut.

Progetna mjesta između trupaca, drvo: Jute se postavljaju (postignuto) u interventske praznine, dok morate staviti materijal što bliže moguće.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Kako zatvoriti praznine u drvenoj kupelji

Zagrijavanje pranje u kadi

Odjel za pranje, predškolnik ili soba za odmor imaju manju temperaturu, tako da se plastična pjena može koristiti za izoliranje zidova u ovim prostorijama.

Postupak rada:

  • Okvir je gotov. Neki majstori preporučuju stavljanje pjene na ljepilo. Ali ova metoda je prikladna samo za kupke od opeke ili pjene, ali ne i za drvene;
  • Između okvira stanice postavlja se plastična pjena. Nema potrebe za zaštitom pjene iz vlage, tako da se filmovi ne koriste;
  • Završna obrada se izvodi.

Preporuka. Zidna izolacija u blizini peći izvodi se samo bazaltnim pamukom s metalnom završnom obradom (zaštitni zaslon) oko peći. To je zbog činjenice da vuna ima visoku točku taljenja i ne podržava spaljivanje.

Zagrijavanje krovne kupke

Važan smjer toplinske izolacije, jer Kroz krov je dosta vrućine. Ako je krov dobro izoliran, stropna izolacija se može izbrisati. Međutim, moguće je izolirati krov samo ako je kupka samostojeća zgrada od krova opsega. Za izolaciju možete primijeniti bilo koji toplinski izolacijski materijal koji je složen na podu potkrovlja.

Red rada pri korištenju sintetičke izolacije, vune ili pjene, ne razlikuje se od polaganja na zidu.

Drvo wip drva

Shema izvršenja:

  • raspored okvira;
  • Priprema piljevine , Ako će piljevina zaspati u obliku suhe mješavine, onda se moraju osušiti, desonyless, impregnirati s antiseptičkim. Suha piljevina može se pokriti u obliku smjese između okvira okvira i zatvoriti membranu ili poplavljeni pepeo. Ali češće se stavljaju u plastične vrećice i položene paketima;

Bilješka. U čistom obliku piljevine koriste se samo u drvenim kućama.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Zagrijavanje krovova u kupatilo piljevinama u paketima

  • Priprema mješavine , Gledanje piljevine - učinkovitu verziju toplinske izolacije, ako betonska ploča djeluje kao preklapanje. Sastav smjese za izolaciju (proporcije komponenti):

    - piljevina - 8 dijelova;

    - vapno - 1 dio;

    - Gipsum - 1 dio.

Prvo miješajte suhe materijale, a zatim se dodatna voda dodaje željenoj konzistenciji.

Postoji drugi recept:

- piljevina - 5 dijelova;

- Clay - 5 dijelova.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Kupatila izolacija s piljenom, gline i slamom

Preporuka. Borna kiselina se može koristiti kao antiseptik - 10 ml. po 1 l. voda.

U ovom slučaju, glina je natopljena u vodi, razvedena do konzistencije kiselog vrhnja i pomiješana s piljenjem.

Vijeće. Umjesto piljevine, možete koristiti slamu (čvrsto goli).

Učinkovita izolacija bit će sloj piljene smjese od 100 mm.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Drvo wip drva

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Neuspjeh pepela oko izlazne cijevi peći za kupelj s preklapanja u potkrovlju

Stropna izolacija u kadi

Imajte na umu da je izolacija kupelji logična iz stropa. Uostalom, topli zrak ide ispod stropa, što znači da je izvor toplinskog gubitka. Tehnologija izolacije ovisi o korištenom materijalu.

Kako izolirati strop u kadi

Za toplinsku izolaciju, strop u parnici koristi bazaltnu vunu, koja je složena istom tehnologijom kao i na zidu - s rasporedom okvira.

Izolacija stropa kupelji se vrši na principu toplinske izolacije hladnog krova (preklapanje u potkrovlju). Piljevina se nalazi u plastičnu vrećicu i položena u okvir izrađen na stropu ili između greda preklapanja.

Preporuka. Zagrijavanje stropa, morate se sjetiti da je na izlazu grijanje cijevi vrlo visoka temperatura. Na ovom mjestu, samo bazaltna vuna može se koristiti kao materijal koji ima vrlo visoku točku taljenja i ne podržava izgaranje. Prolaz cijevi kroz strop zatvoren je metalnim slojem od nehrđajućeg čelika (reflektirajući, zaštitni zaslon za cijev za peći).

Članak na temu: cvijeće u starim stvarima: neobične ideje za cvjetne krevete (40 fotografija)

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Zaštitni zaslon za cijev peći u kadi i posljedice njegovog odsutnosti

Umjesto toga, piljevina na stropu može se koristiti glina, prekrivena okvirom. Ali ima značajnu težinu i higroskopnost. Stoga, prema mišjim riječima, korisnici su odbili ovaj materijal u korist drugih.

Podna izolacija u kadi

Pod u kadi može biti betonski ili drveni. Ovisno o vrsti koriste se različite tehnologije toplinske izolacije. Izolacija betonskog poda može se izvesti glina ili pjena.

Izolacija kate u glini za kupanje

Postupak:

  • Baza je pripravljena. Za to se uklanja pod nacrt pod i tlo se uklanja. Dubina udubljenja je 400-500 mm. ispod razine praga;
  • Vodoonacija se nalazi na podu - film ili trkač. Važno je da rubovi filma idu na zid na cijelu visinu poda nakon izolacije;
  • Izvodi se crni estrih s debljinom od 100 mm. ili chubnevo-pijesak jastuk 150 mm je slaganje;
  • Tražilica šljunak zaspi. Minimalna debljina keramizitnog sloja je 300 mm, inače neće obavljati funkcije toplinskog izolatora;
  • Ojačana rešetka je složena na vrhu keramistike i izlije se sloj cementnog estriha 50-70 mm. Kada slijeva konkretnu otopinu, važno je osigurati desnu stranu nagiba poda do šljiva;
  • Formira se čisti pod.

Važno je napomenuti da se ceramzite može postaviti bez korištenja estriha. Za to je napravljen okvir drvene trake. Ceramzite spava u okvirnim stanicama, na njega je složen vodonepropusni film i pokriven je fini podovi drvene podne ploče. Međutim, ova metoda nije prikladna za paru i perač, gdje visoka razina vlage.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Tehnologija podne izolacije u kadi s klamalom s estrihijem i bez

S obzirom na to kako izolirati pod u kadi, bolje je dati prednost na betonsku bazu s naknadnim polaganjem na IT pločicama (ako je to pranje ili pred-bankar), ili drveni podovi, koji je bolje koristiti u Slojna soba:

  • Za pločice za polaganje koriste se ljepilo za pile i zupčanika;
  • Za polaganje drvenih podova, pod je lakat, a zatim instaliran drvene zaostaje, s nagibom od 5 ° u smjeru odvoda. Podne ploče su instalirane na kašnjenje, promatrajući jaz između ploča od 5-10 mm. Pročišćavanje je potrebno za ispuštanje vode i ventilacije.

Betonski pod u kadi je praktično rješenje, jer je otporna na djelovanje vlage, a vijek trajanja je 3-4 puta duži od života drvenog poda na zaostatku.

Izolacija s poda u penplexu kupki

Modernija i tehnološka metoda izolacije. Međutim, mnogi korisnici vjeruju da toplina par s korištenjem sintetičkog materijala (u stvari, penplex je pogrešno ekstrudiran polistiren pjena), jer Pod utjecajem visokih temperatura, može istaknuti štetne tvari. Stoga se Penopelex koristi u drugim prostorijama, s nižom temperaturom.

Kako izolirati pod u kupelji penplex

  • Pripremite osnovu: Uklonite stari estrih, uklonite drvene podove ili uklonite zemlju ako je kupka nova;
  • Ulijte crni estrih s slojem od 50-100 mm da bi poravnali površinu poda za polaganje pločama infera;
  • ležati pjenu ili materijale iz ove skupine izolacije;
  • položiti rešetku za pojačanje;
  • sipati sloj estriha, debljine 50-100 mm;
  • Pokrenite pod.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Tehnologija izolacije podne izolacije u penplex kupelji

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Podnošenje podova na izoliranom kurzicijskom podu u kupelji

Sustav za izolaciju katu

Još jedna mogućnost koja postupno dobiva popularnost - topli kat u kadi. Njegova suština je da su cijevi montirane u estrihu, stvarajući topli krug, koji pomiče grijanu vodu (pod kat). Dakle, ne radi se o izolaciji, nego o tome kako napraviti grijanje poda u kadi. A to su različiti koncepti.

Kako i kako izolirati kupku, saunu, pari iznutra i izvana

Grijani pod u kadi - topli kat vode

Zagrijavanje otvora u kadi

Zagrijavanje vrata i prozora u kadi također pomaže povećati energetsku učinkovitost sobe. Kako bi se smanjili toplinski gubici, prozor i vrata u početku čine minimalno dopuštenim (osobito vrata parne sobe), a prozori su također bliže površini poda. No, potrebno ih je zagrijati svejedno, za to je potrebno instalirati hermetičke staklene prozore i brtve na konturu prozora i vrata.

Zaključak

Izvođenje izolacije kupke vlastitim rukama ne bi trebalo zaboraviti na raspored visokokvalitetne ventilacije. To će imati pozitivan učinak ne samo na zdravlje kadu kupelji, već i na svojstva završnih materijala.

Čitaj više