Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

Anonim

Voda je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. Zdravlje tijela ovisi o njegovoj čistoći i mineralnoj kompoziciji. Voda dobivena od bunara na individualnom području ili uzeta u dobro u zemlji mora biti u skladu sa sanitarnim standardima za dobrobit, a ne štetu.

Što se tiče vode dobivene iz dubokog bunara, a za sadržaj dacha dobro postoje dva glavna problema. Oni su povezani s viškom mineralizacije ili uzrokovane visokim sadržajem željeza. Voda kontaminirana željezom najviše je zabrinjavajuća, jer ne samo neugodan okus, već i zapuštenu nijansu.

Izvori pitke vode

Mnoge destruktivne soli i drugi elementi nalaze se u svježem izvorima vode s različitim mehaničkim prirodom, sa svojim jedinstvenim mineralnim sastavom. Dobivamo vodu iz sljedećih izvora:
  • Vodene cijevi zasićene rijekama i jezerima;
  • Sigurnosne mine s izvornom vodom;
  • ArtSian Wells podiže vodu iz dubokog podzemlja.

Tekućina nije uvijek sigurna, stoga zahtijeva mehaničko i kemijsko čišćenje.

Kako prepoznati prisutnost željeza u vodi

Jedna od glavnih metoda za određivanje prisutnosti željeza u vodi iz bunara je njezina uznemirena. Nakon nekog vremena, najprije neprimjetno, željezo otopljeno u vodi počinje komunicirati s zrakom kisikom kao rezultat, nastaje proces njegove oksidacije i rezač može biti sediment na dnu spremnika.

Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

U nekim slučajevima, može se osjetiti da voda upisana iz bunara ima miris željeza. Ovo je još jedan znak sadržaja željeza u vodi.

Negativne posljedice željeza

Ako se otkrije zahrđala voda iz bušotina, trebalo bi se izraditi aktivne radnje kako bi se pročistili od željeza. Ona se određuje činjenicom da nečistoće željeza mogu štetiti ne samo zdravlju, već i do oštećenja vodovodnog sustava, crpke, trošenja vodovoda.
  • Negativne posljedice učinaka povišenih koncentracija željeza na zdravlje izražene su u izgledu tjelesnih alergijskih reakcija na koži, želuca i crijevnih poremećaja.
  • Rusty RAID, taloženje na zidovima cjevovodnog sustava u prisutnosti udobnih uvjeta, počinje rasti s vremenom zbog reprodukcije bakterija, što neizbježno dovodi do kvara opreme za opskrbu vodom.

Članak o temi: ploča od prirodnog materijala na temu jeseni s fotografijama

Kako bi se izbjegle te negativne posljedice, dovoljno je znati kako očistiti vodu od željeza. Nudimo se upoznavanje s glavnim metodama isplate vode iz bunara ili dobro koje se može koristiti kod kuće.

Podmirenje vode

Ova metoda je dostupnija i jednostavna za implementaciju. Uključivanje u vodoopskrbnom sustavu seoske kuće ili vikendica dodatnog spremnika, čiji je spremnik odabran prema dnevnoj potrebi u vodi. Prednosti ove metode moraju biti u njezinoj jeftini i mogućnostima korištenja s isključenim električnom energijom. Protiv uporabe metode postavljanja djeluje takve činjenice kao:

Ozonizacija

Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

Oslobodite se željeza u vodi iz bunara vlastitim rukama primjenom ozonacije je vrlo teško. To je zbog činjenice da je za te svrhe potrebno steći i radno intenzivnu ugradnju dodatne opreme, trošak čiji je vrlo visok. Stoga je vrijedno temeljito izračunati koliko će učinkovito koristiti ozonizaciju.

Tehnika izračuna temelji se ne samo u obavljanju dnevne potrebe u vodi, već i izravno ovisi o vrsti i količini štetnih nečistoća otopljenih u njoj.

Aeracija

Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

Ova metoda vam omogućuje da uklonite željezo od vode tako što utječu na kisik koji se nalazi u zraku. Voda aeracija može se provesti na dva načina:

  • Ne-varijabilan način. To je koristiti posebne prskalice, prolazeći kroz koji tekućina ispunjava spremnik. Kako bi se povećala učinkovitost ove metode, spremnik za vodu je opremljen kompresorom, kako bi se osiguralo dodatno napajanje zraka.
  • Metoda tlaka. Aeracija se događa zbog opskrbe vodom pod tlakom u posebnoj stupci za aemat. Unutar stupca dolazi do nasilne pjene vode, koji se stvara zbog jake glave mlaza i ispuštanja zračnih tokova proizvedenih kompresorom. Ovaj proces doprinosi brzom obogaćivanju vode kisikom.

Nesumnjiv plus pročišćavanje aeracije je njegova apsolutna ekološka prijateljstvo. Od nepovoljnih nedostataka treba napomenuti da je potrebno instalirati na izlaz iz spremnika posebnih mehaničkih filtara koji trebaju redovito čišćenje. Prema stupnju pročišćavanja, ova metoda je superiorna od taloženja, ali ukupni oslobađanje vode od željeza ne jamči.

Filtriranje vode iz željeza

Čišćenje vode iz bunara od željeza vlastitim rukama instaliranjem filtera kod kuće. Razmislite u detaljnije što se metode čišćenja koriste u tehnologijama filtriranja.

Metoda ionske izmjene

Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

Metoda čišćenja je kako slijedi: Kada voda prolazi kroz filtar, materijal za proizvodnju služi fino zabranjena smola sintetičkog podrijetla, javlja se ionska reakcija supstitucije. Činjenica je da smola sadrži slobodne ione - kation, koji, pomoću ove reakcije, zamjenjuju se ionima željeza. Na izlazu filtra formira se voda potpuno pročišćena od željeza.

Metoda pročišćavanja katalitičkog vode

Ovi filtri su implementirali sposobnost raznih kemikalija da djeluju kao katalizatori koji stvaraju kisik pri interakciji s vodom. Prolazeći kroz filter, željezo otopljeno u vodi raspada na najmanje čestice, koje se naknadno eliminiraju i padaju u talog. Nedostaci ove metode trebaju uključivati ​​potrebu za preliminarnom pročišćavanjem vode prozračivanjem ili uvođenjem reagensa, kako bi se zaštitio filtar od učinaka velikih nečistoća.

Članak o temi: Combus za novorođenče kukičanje ili žbice prema shemama

Metoda obrnutog osmoze

Ova metoda osigurava najpotpunije pročišćavanje vode u usporedbi s drugima. To se postiže zbog činjenice da je membrana filtra u stanju odgoditi bilo kakve vrste kontaminanata na molekularnoj razini. Uglavnom, molekularne obrnute osmotske membrane su dizajnirane da pročisti vodu ne toliko od željeza, već iz bakterija i soli.

Sve metode čiste vodu iz bunara od nečistoća

Budući da je tehnologija čišćenja u njima vrlo tanka, potrebno je osigurati prije pročišćavanja vode iz velikih nečistoća pomoću mehaničkih filtera. Također je vrijedno napomenuti da je cijena membranskih filtera dovoljno visoka.

Sustav pročišćavanja vode iz dobro

U slučajevima kada se opskrba vodom kuće provodi na štetu vode u dobrom, preporučuje se korištenje višestupanjskog sustava filtriranja. Glavni koraci ovog sustava su:

Zašto trebate čišćenje vode iz vapna?

Značajne poteškoće stvara vapno (kalcij i magnezijev bikarbonate), prisutan u višku količine u vodama mnogih regija i negativno utječu na takve aspekte:

  • Na zdravlje: metabolizam je poremećen, stanje kože, kose, zubi se pogoršava;
  • Na funkcijama unutarnjih organa: formiranje netopljivih kalupa koji utječu na rad urogenitalnog, žučnog i kardiovaskularnog sustava, mišića i živčanih tkiva i povećavajući koagulaciju krvi;
  • Na kuhanju (trajanje procesa se povećava, a se kvalitete proizvoda mijenjaju).

Loša kvaliteta vapnenačke vode stvara takve probleme:

  • Poteškoće u kućanstvu: sapun ne pjeni, napad na zidove posuđa se formira, postoje bijeli razvedeni na odjeći nakon pranja;
  • Utjecaji mehanizama: Kada se zagrijava, kalcijev karbonat čini gusti netopljivi talog na sustavima kotla i kotlovske opreme, kućanskih aparata, vodovodnih dijelova, što dovodi do kvara i povećanje napajanja;
  • negativno utječe na motore i rasplinjače strojeva i drugih tehnika u kojima se koristi voda;
  • Tvrda vapna voda je štetna za biljke, sprječavajući apsorpciju korisnih elemenata u tragovima.

Kada koristite vodu vapne, rizik od razvoja kožnih bolesti u bebama je 87%.

Kako čistiti vodu iz vapna

Izbor metode ublažavanja ovisi o mjestu ograde tekućine i ciljne uporabe. Obriši vodu iz bunara, primjenjuju se:

Klor za ključanje oblika opasni spoj - kloroform, koji, s dugotrajnim izlaganjem tijelu, doprinosi aktivaciji stanica raka.

Članak na temu: Tunić za djevojku s žbicama s kružnim koketom: sheme s opisom

Ako postoji vodoopskrba, učinkovito koristite:

Voda iz bunara ima mnogo nečistoća uzeti iz podzemnih voda, ali očistiti ga lakše nego iz bunara.

Kako očistiti vodu iz dobro od vapna

Voda dubokog pojavljivanja, poslužena iz bunara, ima veću krutost. Kompleksnije se metode koriste za ublažavanje.

Obrnuta osmoza

Ovo je duboki sustav čišćenja koji se javlja na oštećenju iona. Metoda pročišćavanja temelji se na razlici u tlakovima stvorenim na obje strane polupropusne membrane. Načelo operacije leži u protoku vode u prvi modul koji ima polipropilenski filter čišćenja od netopljivih čestica.

Zatim slijedi prijelaz na drugi, ugljen, eliminirajući organske i kemijske nečistoće. Nadalje, tekućina prolazi u originalni valjani modul (kroz homogenu membranu, čija je veličina rupa jednaka molekuli vode, a kalcijeve soli talože se na površinu filtra). Voda je podijeljena u dva potoka: neto ulazi u vodovod, a s nečistoćama u kanalizaciji.

Sustav radi pri korištenju dodatne crpke koja povećava tlak vode i povezuje se na mrežnu mrežu. Zahvaljujući ugrađenim mineralizatorima dodaje se potrebna količina nestalih soli. Metoda obrnutog osmoze smatra se jednim od najprikladnijih prilikom čišćenja tekućine iz bunara.

Zgrušavanje

Odnosi se na kemijski i mehanički proces i radi pri uporabi dodatnih spremnika i crpki. Suština metode je obnoviti (zbog kemijske reakcije koagulanta s kalcija i magnezija molekula) otopljenih u vodeni karbonati u kruto stanje. Uklanjanje sedimenta pomoću mehaničke metode i filtriranje - bilo koju dostupnu opciju.

Prednost metode je visok stupanj čišćenja (do 1 mikrome). Ispravan izbor koagulanta ovisi o pH razini i kemijskom sastavu pročišćene tekućine. Anorganski reagensi se koriste za omekšavanje vode. To uključuje trovalentne željezne i aluminijske soli. Oni doprinose:

  • mijenjanje razine pH;
  • električna provodljivost;
  • Obire.

Moderni sustavi mogu automatski prilagoditi broj koagulanta. S sezonskim promjenama u sastavu vode (za analize) zahtijeva korekciju sheme. Postupak koagulacije se koristi kao neovisna metoda, kao i jedna od grana sustava sustava.

Voda iz bunara je čista samo iz bioloških nečistoća, a mineralni sastav može biti opasan!

Ultrafiltracija

Metoda je slična obrnutoj osmozi, samo se membrana koristi vlakno-poroznim. Tekućina prolazi kroz filter, čišćenje od koloidnog vapna, štetnih organskih čestica i patogene mikroflore.

Kemijska filtracija

Jedan je od najjeftinijih načina. U tom slučaju, reagens se pojavljuje limetu. Kao rezultat kemijske reakcije, kalcijev karbonat se taloži. Tekućina se brani i filtrira. I prednost metode i opasnosti je dostupnost reagensa.

Čitaj više