Elementi vodenih cijevi

Anonim

Elementi vodenih cijevi

Prisutnost u vodoopskrbnom sustavu pojedinih elemenata ovisi, prije svega, na kojoj se pojavljuje početna svrha u unutarnjoj opskrbi vodom.

Da bi poslužila pitku vodu u kuću, koriste se neki elementi vodoopskrbnog sustava, te kako bi se osigurala opskrba vodom tehničkim potrebama - drugima.

U isto vrijeme, također je moguće odvojeno izdvojiti vodene cjevovode koji služe za osiguranje sigurnosti požara, ekonomske potrebe, proizvodne sustave. Naravno, sve njih, prije svega, sastoje se od cijevi i veza glavne su komponente bilo koje vode.

Ali postoje i takvi elementi koji razlikuju sustave s različitim sastancima. Razgovarajmo više o tome koji se elementi pripisuju opskrbi vode u privatnoj stambenoj zgradi i kako ih ispravno odabrati.

Elementi unutarnjih vodovoda

Opskrba vodom unutar kuće služi za opskrbu vode iz vanjskog vodovodnog cjevovoda do svih točaka za vod u kući. Može biti umivaonik i pranje, kupaonicu, tuš i WC.

Ostavimo po strani varijante vodenih cijevi koje služe za opskrbu tehničke vode koja nije prikladna za piće. Takve vodovodne cijevi se nikada ne povezuju s opcijama za stambene zgrade, gdje se voda koristi za potrebe za piće i kućanstvo.

U isto vrijeme, raspored bunara na vodi zahtijevat će ugradnju dodatnih elemenata. Općenito, svi elementi vodene cijevi unutar kuće su sljedeći:

  • ulazni;
  • sklop vode;
  • unutarnja distribucijska mreža cijevi;
  • Priključci za obradu vode;
  • Zatvaranje i reguliranje priključaka.

Također u unutarnjoj mreži, pumpe su instalirane, koje omogućuju povećanje tlaka isporučene vode.

Razmotrite više svaki od navedenih elemenata vodoopskrbe. Uvod se naziva element koji povezuje vanjsku i unutarnju opskrbu vodom. Naravno, takav element bi trebao biti posebno pouzdan, jer se obično instalira na skrivenim mjestima, kotla ili posebnim sobama.

Članak o temi: Proizvodnja radnog stola na balkonu

Zatim dolazi čvor plovnog puta. On služi za mjerenje količine vode, koja se isporučuje iz vanjskog dovoda vode u unutarnje. U dizajnu vodenog sustava nalazi se vodovod, koji popravlja količinu vode.

Cijevna mreža unutar distribuira vodu u hrani između izlaznih točaka. U stambenim zgradama takva mreža distribuira isporučenu vodu između svih apartmana. Ako govorimo o privatnoj kući bez razdvajanja u pojedinačno stanovanje, tada distribucijska mreža vodi do mjesta za obradu vode (dizalica).

Elementi vodenih cijevi

Prema tome, armatura s vodom kontrolira prinos vode i njegov broj. Ovisno o zahtjevima stanara na količinu vode, određuje se broj elemenata komponenti. Određivanje broja elemenata ovisi o nekoliko čimbenika:

  • Potrebna količina vode je ugodna za svaki stanar.
  • Udoban i siguran tlak vode.
  • Neprekidno snabdijevanje vodom u apartman.
  • Omjeri tlaka u vanjskom i unutarnjem vodovodu.

Konačno, pozivamo spojnice s podvozjem, isključivanjem i reguliranjem armature, koji je izravno instaliran u kupaonicama.

Koji materijali odabrati?

Učinkovito polaganje vodoopskrbe uvelike ovisi o materijalu za komponente koje odaberete. Čak je i nedavno glavni materijal za proizvodnju cijevi vanjske i unutarnje vodene cijevi lijevano željezo.

Cijevi od lijevanog željeza i dalje se mogu naći u starim sovjetskim apartmanima. Operativne karakteristike takvog materijala nisu previše dobre. Ako usporedite cijevi za svinjsko željezo s modernim, recimo, s polipropilenom, onda stari materijal jasno gubi.

Cijevi od lijevanog željeza ne služe tako dugoj plastici. Oni brzo uništavaju pod utjecajem vode, uključujući i vruće. Osim toga, cijevi često ne uspijevaju, što može uzrokovati ozbiljne probleme s doradom kod kuće.

Još jedna poteškoća je rastaviti cijevi od lijevanog željeza u kući. Ako planirate zamijeniti cijevi vodoopskrbe, onda stara treba demontirati. Vodovolja od lijevanog željeza teže je rastaviti, tako da morate naporno raditi kako biste samo promijenili cijevi.

Članak o toj temi: Instalacija stropa sušilica za posteljinu na balkonu

Ali PVC, cijevi koje se sve više mogu susresti u našim apartmanima, takve negativne karakteristike. Zbog toga ih je montirati, lako se demontirati, ali oni nisu kao primjer duže od cijevi od lijevanog željeza.

Osim toga, moderni materijali su mnogo sigurniji. PVC cjevovod je nešto rjeđi nego što se događa s lijevanim željezom ili metalnim cijevima.

Je li vrijedno reći da apsolutno svi elementi vodoopskrbe trebaju biti dovoljna za učinkovito funkcioniranje. Odaberite pažljivo materijale i trgovine u kojima ste ih stekli kako biste napravili kvalitetu posla.

Na našem građevinskom forumu naći ćete mnogo zanimljivih članaka o tome kako napraviti vodoopskrbu u kući. Ako imate bilo kakvih pitanja, pitajte ih našim stručnjacima.

Čitaj više