Zašto trebamo obradu drva po tugu i laka?

Anonim

Stablo je oduvijek bilo i bit će u potražnji, jer je prirodno, živi materijal i nema pridošlica plastika ne može se natjecati s njom u stvaranju atmosfere topline, dobre i udobnosti u zatvorenom prostoru. Ali kao i svaki živi materijal, drveni proizvodi zahtijevaju skrb i zaštitu. U tu svrhu široko se koriste posebni lakovi i furniri.

Zašto trebamo obradu drva po tugu i laka?

Lucky i vrhovi štite drvene proizvode od prljavštine i ogrebotine, kao i zaštitu drva iz prodiranja vlage.

Liječenje drva s tim sredstvima ne samo da vam omogućuje da ga zaštitite od viška vlage, izloženosti svjetlu, prljavštini, ogrebotinama i drugim nepovoljnim čimbenicima, ali također daje sofisticiranost i plemstvo, popravljanje i naglašavanje prirodne ljepote crteža tretiranog drva.

Uklanjanje starih premaza

Nanesite lakiranje uvijek je potrebno na čistoj površini. Ako je to novi proizvod, onda ne nastaju problemi. No, često postoje slučajevi kada je potrebno lakirati oslikano stablo, kao što su okviri prozora, vrata ili drvene podove, čija je površina zbog dugotrajnog rada oštećena. A ako je integritet premaza prekinut, njegova zaštita je također slomljena. Stoga, prije nego što nastavite s novom obradom, morate potpuno očistiti površinu od sloja starog laka.

Postoje tri glavne metode za čišćenje drvenih površina iz starog premaza: začinjenost s posebnim otapalima, toplinskim ili mehaničkim udarcem. Da biste utvrdili koja je metoda bolje primijeniti, potrebno je u svakom slučaju pojedinačno, na temelju vrste proizvoda i koristi se za njezin premaz materijala.

Zašto trebamo obradu drva po tugu i laka?

Površina proizvoda se navlaži otapalom, zatim ukloni s lopaticom.

S na prvi način, stari lak se uklanja pomoću posebnih tekućih rješenja koja je cijela površina proizvoda obilno navlažena. Odmah nakon obrade, proizvod treba biti ukorijenjen ili omotan polietilenskim filmom za stvaranje termos učinak. Nakon 24 sata, film je uklonjen i lopatica nježno uklanja staru premaz. Ako se premaz ne ukloni slabo, cijeli postupak se ponavlja iznova, i tako dok se drvena površina ne bude potpuno čista.

Kada radite s otapalima, važno je zapamtiti da uključuju otrovne tvari. Stoga se moraju primijeniti u naočalama, gumenim rukavicama i respiratoru. Na kraju čišćenja, drvo briše toplom vodom i da se osuši barem jedan dan. Nakon toga, površina se ponovno smiješi i tla. I samo nakon toga možete primijeniti novi lanac.

Članak na temu: postavka tablice za Novu godinu

Uz drugu metodu, ukloniti stari premaz, stablo se zagrijava. U isto vrijeme, lak je omekšao i lako je ukloniti lopaticu. Grijani sa građevinskim sušilom za kosu, možete koristiti lampicu za lemljenje. Ali to je teže raditi s njom, jer morate stalno pratiti da stablo ne pregrijava i ne nadoknaditi. Da biste ga osigurali, bolje je pratiti vodom i tek tada za obradu.

Posljednji put se češće koristi ako trebate ukloniti stari sloj laka s velikim područjem, kao što je pod ili drvena terasa. Uklonite ga s brusnim strojem, a ostaci laka se uklanjaju brusnim papirom.

Priprema površine

Zašto trebamo obradu drva po tugu i laka?

Svi utori na drvenoj površini moraju biti pažljivo pokriveni i sendvič.

Lak se može primijeniti samo na poliranu glatku površinu. Bez obzira na to može li novi materijal biti obojen lakom ili starim, treba ga pažljivo ispitati. Svi otkriveni šavovi, pukotine i kuja moraju se obraditi i eliminirati.

Otkriveni utori između šavova i zglobova trebaju biti brtvljenje s posebnim kitom. Nakon nanošenja kit, oni daju suho, a zatim ukloniti moguće nepravilnosti, pokrivena područja ponovno se brušeju mali emery papir.

Također je potrebno uzeti u obzir činjenicu da je sirovo ili čak nenamjerno drvo besmisleno za prskanje, a još više liječiti Olifu, veo ili laka.

Hyd, stablo se deformira, a primijenjeni sloj neizbježno će se oštetiti.

Značajke korištenja drvnih vozila

Zašto trebamo obradu drva po tugu i laka?

Veo treba primijeniti paralelno s drvenim vlaknima, izbjegavajući kontakt slojeva.

Za bolju zaštitu drvenih proizvoda moraju se liječiti s stihom (impregnacijom). Morilka, prodirući duboko u šumu drva, ulazi u kemijsku reakciju s tvari za sunčanje u godišnjim prstenovima i daje stablu otpornu vodu i svjetlo-zaštitnu boju. Također štiti stablo od plijesni gljivice, tetrijeve kukce i druge štetočine i infekcije. Moderni tekući veli podijeljeni su u tri skupine: alkohol, ulje i vodu.

Članak o temi: Zamjena ulaznih vrata u apartmanu: Značajke i preporuke

Vodeni stihovi su dvije vrste: u obliku spremnih za uporabu rješenja iu obliku praha, od kojih se takva otopina treba pripraviti. To je jedini izgled vela, koji ne treba bijelo-alkohol, olifu i druga otapala. Simulatori ove skupine imaju jedan značajan nedostatak: prodirući u stablo, podižu vlakna, što čini drvo nezaštićeno ispred viška vlage. Iako, s druge strane, takav tretman drva omogućuje naglašavanje i naglašavanje njegove strukture. Stoga je danas najčešći tip stiha.

Alkohol izveden je u istoj dvije vrste: u gotovom obliku iu prahu. To nije moguće primijeniti ovu usporednu četku s ručno, ali samo iz kolapsa, kao što se suši gotovo u sekundi.

Naftni veo je najpogodniji u radu. Lako je primijeniti jedinstveni sloj, ne podiže drva vlakna i brzo suši. Osim toga, miješanje u boji ulja, uz njegovu pomoć možete dati stablo gotovo bilo koju nijansu. Naftna vozila se uzgajaju bijelim alkoholom ili uljem.

Za obradu drvenih površina koriste se stihovi:

  • četka za slikanje;
  • pjenasti valjak;
  • Ručno ili automatsko raspršivač.

Svi ovi dosadni alati su jednaki, a prilikom odabira, morate biti vođeni samo zdrav razum. Na primjer, malary četka je nekoliko desetak drvenih kvadrata za jako dugo vremena, a prozori okvira prozora, osim četke, ne treba više.

Tehnika za obradu Moriljka se ne razlikuje od uobičajenog slikanja. Jedini uvjet: Budući da se većina furnira brzo osuši, morate brzo raditi, ali uredno. Važno je ne dati sloj sloja da se osuši prije kraja rada, inače će se primjetno razlikovati od ostatka šava. Stoga je nemoguće birati mnogo rješenja na četkicu.

Oni uvijek nanose veo paralelno s smjerom vlakana stabla. I ne možete se preseliti na obradu druge figure ili odjeljka, bez završetka rada s prvim. Na mjestima gdje su povezani dva dijela, potrebno je pažljivo pratiti tako da su stratificirani slojevi furnira ne nameću jedni druge.

Drvena površina laka

Ovisno o metodi proizvodnje, lakovi su podijeljeni u nekoliko vrsta: alkid, nitroleki, poliuretan, ulje, akril i alkohol.

Članak na temu: 6 najboljih proizvođača kadu

Alkyd lakovi moraju se uzgajati otapalom. Površina prekrivena njima zaštićena je od vode i vatre, ne blijedi na suncu. Akril lakovi stvaraju film otporan na abraziju i usporavajući starenje drva. Nitrolakes imaju zajedničku akrilnu osnovu, ali će se sušiti brže. Međutim, oni se ne mogu dugo odoljeti utjecaju vlage i ultraljubičastog.

Poliuretanski lakovi karakteriziraju povećani otpor trošenja. Formirajte izdržljiv film na površini stabla, koji će se brzo osušiti. Dovoljno je reći da se drveni dijelovi brodova tretiraju s lakovima ove skupine.

Lakovi nafte nekada su bili vrlo popularni, ali danas se uglavnom koriste za rukovanje pod. Glavna prednost je niska, u usporedbi s drugim vrstama lakova, cijena. Oni zahtijevaju obavezno uzgoj Olifea i suho.

Akrilni lakovi su se pojavili relativno nedavno. Danas je to najviše univerzalnije i prikladnije za korištenje drvenog laka. Mogu se izvoditi i unutarnji i vanjski rad. Oprana voda i nema oštar miris karakterističnog za druge skupine. U svojim zaštitnim svojstvima, alkidni lakovi su slični alkidnim lakovima, ali mnogo ekonomičnije u uporabi.

Karakci alkohola koriste se isključivo za obnovu antiknog namještaja.

Tehnika primjene laka slična je tehnici obrade drva od strane Morila. Trebat će vam roller ili slikanje četkom za rad. Ponekad, ako trebate nositi s teško dostupnim mjestima, koristi se pjenasto spužva. Nedavno je pobijeđena popularnost lakšeg raspršivanja u baldahiju, za primjenu koja nema alata ne treba. Ali brzina protoka takvog laka je mnogo više protiv tradicionalne.

Obično se laki nanosi u 2-3 sloja. Bez obzira na vrstu laka i njezinu teksturu, slojevi moraju biti učinjeni tankim, inače će kiseline biti vidljive na oslikanoj površini. Odluka o radu s valjkom ili četkom ovisi isključivo o opsegu posla i vašim željama.

Radi na obradi drvenih površina po plovilu i premazivanje njihovog laka ne zahtijevaju posebne kvalifikacije iz izvođača, stoga prisiljava svakoga tko želi. Glavna stvar je imati dovoljno strpljenja i doktrima. A onda će stablo u vašoj kući rado zadovoljiti oči s plemenitom sjajem i šik.

Sretno!

Čitaj više