Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Anonim

U samoj obrođivanju prošlosti, gotovo sva jela bila su od gline ili drva. Iznimka je bila samo tava. To je značenje: hrana kuhana u glinenoj posudi, odlikuje se posebnom aromom. I drvena žlica se nikada ne zagrijava. U tim proizvodima nije korišten kemiju. Čak i za davanje drvenih žlica i sjaja, ni lakovi ni boje nisu korišteni - jednostavno su kuhani u konoplju ili platno ulje. Učinak toga je bio izvrstan: drveni proizvodi su impregnirani uljem i postali privlačniji.

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Da biste dali drvenu površinu sjaja i sjaj na njoj, može se primijeniti ulje.

Do tog vremena koristi se impregnacija drvanog ulja, iako su moderne tehnologije za završnu obradu drva različite od drevnih načina. Trenutno, impregnacija drva ne zahtijeva kuhanje samog proizvoda. Ali koristi se kuhano ulje u tu svrhu. Ali razumjeti sve trikove impregnacije, potrebno je nositi se s procesom završavanja drvenih proizvoda dublje.

Zašto treba impregnacija

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Klasifikacija vrsta zaštite od drva.

Prvo razmotrite potrebu za završetkom premazima i njihovim vrstama. Svaki materijal zahtijeva zaštitu - nesporna je činjenica. To je glavni zadatak bilo koje impregnacije - zaštititi stablo od štetočina, gljivične lezije i prekomjerne vlažnosti, što može izazvati izgled gljivica. Drugi zadatak impregnacije je sakriti nedostatke rukovanja proizvoda ili manje nedostatke samog materijala. Ove impregnacije uključuju: drvo, hodanje i impregnaciju uljem. Drvene sile nemaju zaštitnu funkciju, stoga je prilično dekorativna impregnacija.

Hodanje drvene površine može značajno poboljšati vanjsku atraktivnost stabla. Suština prijeloma je da se vrući vosak primjenjuje na drvenu površinu s velikim slojem, nakon čega je višak voska ili jednostavno uklonjen mekom krpom, ili se utrljava u površinu. U isto vrijeme, svi mikročitovi su začepljeni na površini stabla (i uvijek su prisutne), tako da površina postaje glatko i dobiva izvrsnu zaštitu od vlage.

Članak o toj temi: Kako promijeniti pod: korak po korak upute za obavljanje posla

Što vam je potrebno za impregnaciju

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Prije nanošenja ulja na drvenu površinu, mora se očistiti uz pomoć brusnog papira.

Impregnacija stabla je najjača zaštita stabla, jer ulje prodire duboko u njegovu strukturu. Za impregnaciju drva s uljem kod kuće, trebat će vam:

  • Tekućina za impregnaciju;
  • kapacitet;
  • četka;
  • mekana tkanina;
  • šmirgl papir.

Impregnacija stabla počinje s pripremom površine. Prvo, vanjski dio mora biti pažljivo očišćen (to se odnosi na stare površine). Činjenica je da je drvo vrlo dobro apsorbira prašinu i drugo onečišćenje. Ako skidanje drva ne troši, onda će sve te začepljenje zajedno s uljnom tekućinom pasti duboko u strukturu, bit će potpuno nemoguće ih ukloniti. Čistimo stablo brusnim papirom i teče s površine drvne prašine. Nakon toga, već možete početi primjenjivati ​​sastav na površini.

Kako odabrati ulje

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

U praksi se laneno ulje često koristi za obradu drvenih površina.

Različita ulja mogu se koristiti kao impregnacija. Izbor posebnih sastava na tržištu građevinske robe je širok. Kada se uopće, nije potrebno požuriti, jer greškom možete kupiti proizvod koji nije prikladan za impregnaciju određenog drva. Gustoća stabla različitih stijena razlikuje se vrlo snažno, stoga ulja postoje nešto pod vrstom drva. Takve visoko specijalizirane tekućine ne bi trebali kupiti.

Bolje je odabrati ulje, dizajnirano, na primjer, za drveće s tvrdim drvetom. Takva tvar ima širi raspon djelovanja, tako da će biti teže napraviti pogrešku u izboru. Ne zaboravite obratiti pozornost na druge naftne parametre. Nemojte se iznenaditi ako vidite informacije o spremnicima da ulje ima učinak bojenje. Proizvođači imenovanih roba posebno su otišli na ovaj korak. Prvo, s takvim naftnim proizvodom, mnogo je lakše raditi, a drugo, nakon sušenja površine, stablo će dobiti bogatiju nijansu. Za impregnaciju se može koristiti ne samo po specijaliziranom sastavu ulja. U praksi se također koriste uobičajeni sastavi biljnog podrijetla: posteljina, konoplje, vjerni. Olif se također može smatrati ulje za impregnaciju (usput, to je bio maslina i prvi put se koristi za impregnaciju drvenih površina).

Članak o temi: kroz (izvanredna) za fondamentnu ventilaciju - potrebne su ili ne?

Postupak i tehnologija primjene nafte

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Nanesite ulje na drvo je potrebno duž strukturnih vlakana.

Industrijsko proizvodnje ulje se nanosi na stablu prema priloženim uputama. Obično se ulje nanosi u prethodno zagrijanom obliku. Tako će čestice ulja imati veću brzinu i brže će prodrijeti duboko u strukturu stabla. Impregnacija površine drva s uljem provodi se uobičajeno slikarska četka srednje krutosti.

Širina četke je odabrana ovisno o širini samog proizvoda. Razmazi treba primijeniti u jednom smjeru duž strukturnih vlakana. Ako je impregnirana površina karakterizirana velikom širinom, tada se njegov premaz ulja provodi od vrha do dna. Dobra impregnacija treba biti u izobilju, a primjenjuje se u 2-3 sloja s intervalom u nekoliko sati (sve to ovisi o vremenskim uvjetima).

Tipično, vremenski interval između primjene slojeva je 2 sata. Posljednji sloj će se tretirati suhom krpom. Pokreti se također provode duž strukturnih vlakana. Penjanje krpe na površinu snažno, kao da pokušamo pritisnuti ulje čak i dublje. Zašto je? Nakon primjene nekoliko slojeva ulja, gornji sloj drva je donekle dvaput, tako da je površina postala neznatno gruba. Snažno pritiskanje mekom krpom vratit će se sve čestice u prethodni položaj. Nakon sušenja, drvo će biti vrlo glatko.

Impregnacija ne suši odmah, tako da će svi raditi s impregniranom površinom odgoditi neko vrijeme (oko tjedan dana). Držite stablo treba u normalnim vremenskim uvjetima, ali u ventiliranoj sobi. Ravne sunčeve zrake bit će neprijatelj za impregnaciju, tako da se proizvod i moraju se sušiti u zatvorenom prostoru. Zatim, površina bi trebala jednostavno polirati. Za ovaj postupak, posebni kemijski spojevi nisu nužni, jer impregnacija već daje proizvod prekrasan pogled.

Značajke sorti drveta i dodatne završne obrade

Čort drveća u impregnaciji s uljem ne trebaju, jer imaju prirodne smole, koje se također mogu smatrati impregnacijom.

Kako izvesti impregnaciju drva ulja

Budući da crnogorični drveni ne treba impregnacija uljem, zatim upotrijebite lak kako biste ih zaštitili.

Članak o temi: Pravila za instaliranje valjka na plastične prozore

Nedostatak je samo jedan: smola može ispariti. Proizvodi od crnogoričnih stabala također su podvrgnuti djelomičnoj impregnaciji nakon nekoliko godina rada. Besmisleno je koristiti ulja za te svrhe, jer smole ne dopuštaju ulje da prodire u drvenu strukturu. Potreba postoji samo u zaštiti gornjeg sloja proizvoda. Fraktura ili lakiranje daju takvo drvo izvrsnim izgledom i daju potrebnu zaštitu nekoliko godina. Nakon određenog vremenskog razdoblja, val ili lakiranje treba ponoviti. Usput, stablo impregnirano sastava ulja također nema vječnu zaštitnu sposobnost. Obično takav premaz vrijedi oko 5 godina. Nakon tog razdoblja treba ponoviti cijeli postupak. Istina, u ovom slučaju, ne postoji potreba za primjenom nekoliko slojeva: naftni proizvod u unutrašnjosti stabla je prisutan i nastavlja se zaštititi proizvod.

Pouzdanija zaštita treba smatrati uporabom nekoliko metoda za završetak materijala. Često, nakon impregnacije i poliranja, sloj laka se primjenjuje na proizvod. Lak stvara barijeru na način isparavanja čestica nafte, tako da se impregnacija sačuva duže vrijeme. Ali sloj lakog će se morati ažurirati nakon nekog vremena. Ako ste odabrali takav način da zaštitite stablo, onda možete preporučiti korištenje mat laka. Na površini impregniranom uljem, takav lanac više izgleda organski.

Čitaj više