Uređaja šavova: regulatorna dokumentacija, faze rada

Anonim

Uređaja šavova: regulatorna dokumentacija, faze rada

Ključ uspješnog uređenja poda je kompetentno pripremljen nacrt baze. U tom slučaju ne samo o kvaliteti strukturnih materijala, već i o kompetentnom, profesionalnom ponašanju svih radova. Ispravan uređaj deformacijskih šavova omogućit će dugoročnu, grubu bazu za održavanje njegovog integriteta, u isto vrijeme osigurati odgovarajuće uvjete za operativnu završnu obradu (parket, laminat, pločica itd.).

Vrijednost deformacijskih šavova za pod

Deformacija se naziva umjetno stvorena rez u betonskim podovima, koji je namijenjen za obavljanje nekoliko funkcija:

  • Povećati stabilnost nacrta premaz dinamičkim opterećenjima. To su temperaturne promjene u volumenu zidova zgrade, njegovo skupljanje tijekom rada, izravno operativnih opterećenja;
  • Smanjite operativne čimbenike za integritet betonskog premaza.

Uređaja šavova: regulatorna dokumentacija, faze rada

Iako je betonski monolitni kat poznat po svojoj snazi ​​i izdržljivosti, ali pod djelovanjem strukturnih promjena unutar same estriha i pod utjecajem vanjskih čimbenika (slobodna deformacija zgrade, njegov sediment, operativna opterećenja na podu) gubi integritet - pukotine ili je iscrpljena. Deformacijski šav može smanjiti učinak vanjskih čimbenika na nacrt završne obrade, čime se zadržava njegov integritet.

Klasifikacija deformacijskih šavova

Što bi mogao biti deformacijski šav u betonu? Danas stručnjaci nazivaju šavovima sljedećih vrsta:
  • Izolacijski šavovi - Oni se koriste za sprječavanje prijenosa deformacijskih opterećenja na horizontalno preklapanje iz samog zgrade. Svaka zgrada u procesu njegova rada deformirana. To je zbog toplinske ekspanzije / kompresije strukture, njegove sesije, seizmičke aktivnosti tla. Izolacijski šavovi su izrezani kako bi se spriječili deformacijski procesi u betonskim podovima. Izolacijski šav omogućuje kretanje horizontalno i vertikalno u odnosu na zidove, temelj i debelo crijevo zgrade. Organizacija šava se provodi oko perimetra prostorije uz zidove, stupove. Njegova debljina ovisi o visini estriha. U većini slučajeva debljina šava je 13 mm. Deformacijski šavovi ovog tipa ispunjeni su elastičnim materijalom koji zadržava integritet pod djelovanjem povećanog opterećenja;
  • Skupljanje šavova - Glavna funkcija pahuljinog šava je spriječiti kaotični pucanje betona tijekom sušenja i sazrijevanje betonskog kamena. Zrenja kamena u betonskim podovima je neujednačeno. Kao rezultat toga, gornji sloj dobiva čvrstoću brže od dna. Na rubovima gornjih estriha, u usporedbi sa svojim sredinom. Pukotine se formiraju u katovima. Da bi se izbjegli da smanjuju napetost estriha, trošenje našiju šavova. Njihova dubina je 1/3 visine betonskih podova. Oni su gotovi u smjeru polaganja nacrta. Šav bi trebao biti izravan, a ne imati grane, a same kate kartice bi trebale biti male i imaju kvadratni oblik.
  • Strukturni šavovi - Pukotine u betonskim podovima mogu se oblikovati na granici kontaktiranja estriha različitih zidanja, na primjer, beton u prostoriji nije u jednom danu. Organiziraju se strukturni šavovi kako bi se izbjeglo sličan fenomen. Izreže se na granici različitih slojeva betona. U većini slučajeva na kraju posla.

Članak na temu: Ljepilo za šperploča na estrihu: Kako lijepiti na betonski pod

Zasebno postoji temperaturni šav. To je vrsta izolacijskog šava i upozorava deformaciju dizajna zbog toplinske ekspanzije. Temperaturni rez može se provesti ne samo u betonskim podovima, već iu zidovima, krovu zgrade.

Faze organiziranja deformacije rezova u podovima

Šavovi, bez obzira na njihov tip, u betonskim podovima organiziraju se prema sljedećem popisu dokumentacije:

  • EAS 9-94 - detaljne upute za uređenje nacrta nacrta u stambenim i nestambenim zgradama;
  • Snip 2.03.13-88 - Regulatorna dokumentacija za organizaciju podova;
  • GOST 30353-95 - Ovdje su opisane metode za testiranje snage podova u stambenim zgradama.

Metode za rezanje deformacijskog šava u betonskim podovima:

  1. Rezanje šav. Treba se provesti na svježem materijalu. Inače, ne izbjegavajući izgled pukotina. Površina je prethodno pripremljena. Grinds, nužno dobiva snagu da izdrži opterećenje iz planinarenja. Preporučeno vrijeme za rezanje šava - 12 sati nakon polaganja betona na normalnoj temperaturi i vlažnosti, 24 sata sa smanjenim indikatorima zraka u zatvorenom prostoru.
  2. Proces brtvljenja. Sprječava dekorativnu oblogu i adhezivne materijale iz sloja nacrta. Glavna funkcija brtvljenje je zaštita šava iz prodiranja vlage i agresivnih medija. Šavčica prema temperaturnoj ekspanziji betona i operativnih opterećenja na podu. Materijal koji se koristi pri zaštiti šava: herničan kabelski svežanj (ona stavlja u formiranu šupljinu), hidroizolacijske brtve u obliku mastiklističkih, hidrochpona (profiliranih traka koje su napravljene na temelju visokokvalitetnih polimera i gumenih sorti). Opći zahtjevi za brtve: visoka čvrstoća kako bi se spriječilo rubove rubova i plastičnost tako da šavovi mogu izvršiti vlastitu izravnu funkciju.
  3. Ukrasni dizajn. Provodi se neposredno prije polaganja završnog materijala.

Profil sustavi

Šav u modernom, betonskom estrihu poda može biti hidroizolacija na temelju specijaliziranih sustava. To je skup elemenata koji su dizajnirani ne samo da pouzdano štite šav od prodiranja vlage, već i obrazovanu šupljinu iz opterećenja u tri zrakoplova. Druga prednost dizajna je kompatibilna sa svim vrstama završne obrade. Danas je upotreba specijaliziranih sustava ekonomski i praktički potpuno rješenje.

Članak na temu: Ručke vrata Sirius: Kako ih rastaviti vlastitim rukama?

Pravilno izvedeni deformacijski šav je zalog dugotrajnog rada hrapavih i završnih podova.

Čitaj više