Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Anonim

Udobna i lijepa pletenica je naširoko koristi za sve predmete od vrta - od posteljine do vanjske odjeće. Postoji veliki broj pletenih mreža - pamučnih koaliars, vuneni dres, rafinirani mikroperld, itd., Šivanje iz kojih vam omogućuje da stvorite originalne i udobne modele odjeće s niskim vremenom i sredstvima. Uzima za šivanje pleteni materijal ima vlastite karakteristike, ali da ih ovladaju, čak i bez posebne šivaće opreme, potpuno je jednostavan.

Gdje početi?

Šivanje iz bilo kojeg materijala uključuje obradu svojih dijelova i spojnih dijelova. Kada radite s pletenom, glavni zahtjev je očuvanje njezine elastičnosti u mjestima spojeva (iako su neki šavovi naprotiv, potrebno je zaštititi od istezanja). Problem može biti pojava "trčanje" petlje iz reza, kako bi se spriječilo da je potrebno pažljivo zatvoriti rubove (međutim, ne cvatnje dijelovi su karakteristični za pletene mreže).

Najlakši način za obradu pletenog platna je korištenje kuke za pletenje i niti istog sastava kao i glavni materijal. Tako možete obraditi rubove pomoću stupaca bez caida (sl. 1)

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Pojedinosti možete povezati i pomoću tehnika ručne pletenice (Sl.2)

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Ova metoda, poput šivanja ručno, bolje je podnijeti zahtjev za proizvode male veličine od ne previše gusta materijala. U većini slučajeva, obrada pletena se događa na stroj način. Prvi problem koji se događa kada pokušate napraviti pleteni platno na redovnom pisaćem stroju, je petlja, ili obrnuto, razbijanje niti i prolaziti šavovima , Druga neugodna okolnost, koja se ponekad nastaje u procesu korištenja ušivenih stvari, su rupe na sceni šavova. Kako biste izbjegli ove nevolje, morate naučiti tri glavna pravila:

  1. Knitwear (s izuzetkom guste pamuka) morate šivati ​​posebnu iglu s zaobljenim vrhom koji ne grebu kožu. Jerseyine igle su dizajnirane za guste, uglavnom prirodne vlakna, protežu - za finu sintetsku pletenu, superstretch - za bifice, licru, mikrovalnu pećnicu.
  2. Elastični šavovi mogu se izvesti samo sintetskim poliester ili poliamidnim nitima.
  3. Prije početka rada treba napraviti ispitne šavove na poklopcu iu skladu s rezultatom, podesite nogu i napetost niti. Da biste to učinili, morate pokušati razbiti liniju i oslabiti napetost niti koja se razbila.

Članak o toj temi: Kako šivati ​​traper suknju: uzorak i opis posla

Problem također može biti listić materijala kada radite s njom. Da biste to izbjegli, svi detalji su preliminarni. Osim toga, ispod dna, a ponekad odozgo Proizvode vode papirom , Za tanke tkanine možete koristiti toaletni papir, pa čak i bolje primijeniti poseban transparentan film (Avalon), koji se otapa u vodi.

Pročitajte o pletenoj tkanini Kulirka.

Specijalizirana oprema

Za industrijske šivaće proizvode iz pletenih materijala koriste se posebni strojevi, opremljeni posebnim tračnicama, prilagođavajući napetost tkanine kod šivanja, i lovera, s kojim se šavovi izvode kao lanac ili pigtails. Ovaj šav može biti multi-metar, zove se opuštajući ili ravni (tkalock) i koristi se za povezivanje pletenih dijelova ili obrade nosa s izlaganjem.

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Takav automobil je prilično skup i odlikuje se velikom potrošnjom niti, koji bi trebali biti namotani na posebnim valjkama. Dakle, oni koji se šire iz slučaja slučaja, bolje je iskoristiti uobičajeni šivaći stroj, pogotovo jer moderni modeli mogu obavljati pletene i stimulirajuće šavove. Poželjno je da je cik-cak i linija dualne igle ušla u broj funkcija, ali mnogi obrtnici rade s pletenom čak i uz pomoć starog zimpen.

Vrste pletenih linija

Najlakši pogled na šavove je uobičajena linija (sl. 4)

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Može se koristiti za slabo istezanje materijala srednje debljine. Kada se tkanina radi treba zategnuti sama po sebi, pokušavajući ne rastegnuti naknadu. Napravljen šav odmah oslabiti na obje strane.

Univerzalni pleteni šav, omogućujući očuvanje elastičnosti bilo kojeg tkiva, je cik-cak linija (slika 5). Poželjno je raditi s minimalnim vrijednostima koraka i duljine šavova, za srednju debljinu, obično se podešavaju korak 1 mm i duljina od 3 mm. Zigzag šivanje bez napetosti, od šavova su obrubljen. Rubovi se mogu liječiti širem cik-cak (korak i duljina - oko 5 mm). Ako je potrebno (na primjer, prilikom obrade ruba) takvog šava može se dvostruko, s intervalom između linija 3 mm.

Članak o toj temi: Torta iz ručnika to sami korak po korak za vjenčanje s fotografijom

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

ZigZag će pomoći u dizajnu petlji (sl. 6). Raditi urednet, morate koristiti film (kao posljednje utočište - uobičajeni polietilen)

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Kombinacije ova dva šavova su dovoljna za šivanje modela bilo koje složenosti iz bilo kojeg pletenog weba. Da bi posao izgledao profesionalno, možete koristiti druge vrste linija.

Linije dvostruke igle (sl. 7) se obično koristi za pokrivanje NIZA. Izvodi se posebnom dvostrukom iglom i nitima iz dvije zavojnice (gorivo lijevo, zatim desno), dok se dva reda ravnih šavova formiraju na prednjoj strani i cik-cak s shuttle na pogrešnom. Ova linija se izvode polako, s blagim napetošću. Vrlo je elastična i izgleda kao tvornički ravan šav.

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Ako šivaći stroj ima funkciju pletene linije (rastezanje), problem dobivanja rastezljivog ravnog spoja riješi se vrlo jednostavno.

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Isto djelotvorno je i rubni šav, koji vam omogućuje lijepo i pouzdano obraditi rubove, kao i spojiti detalje s istovremenim tretmanom dijelova.

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Međutim, ako ne postoje takve funkcije za šivaći stroj, možete se nositi s rubom i konvencionalnom linijom, na primjer, ovako

Kako šivati ​​pletiva na šivaću stroju

Video master klasa - kako šivati ​​iz pletene

Čitaj više