Kako dobiti kružnu pilu

Anonim

Kružni pile pile se sastoji od čeličnog lima (tijelo diska) i ploče s karbidnim napadima u obliku sjekutića, čiji oblik može biti različit. Da biste ispravno izoštrili disk, morate znati geometriju zuba i osnovna pravila oštrenja.

Kako dobiti kružnu pilu

Za pravilan izoštravanje diska, morate znati geometriju zuba, kao i osnovna pravila postavljanja.

Geometrija zuba

Disksne pile su izrađene od izdržljivih čeličnih razreda, na tijelu čije se karbidnim pločama montiraju pomoću visokotemperatualnih šiljaka. Legure za proizvodnju ovih napada mogu biti različiti. Domaći proizvođači koriste se uglavnom legure alata s kobaltom. Strani proizvođači koriste svoje tehnološke formulacije. Karakteristike jednog ili drugog pripravka ovisit će ne samo o kemijskim karakteristikama, već i na veličini zrna karbidne faze. Mala zrnatost pružit će najveće parametre tvrdoće i snage da će se objaviti materijal.

Blade s diskom može imati različite geometrijske oblike. Među njima se odlikuju nekoliko osnovnih oblika:

Kako dobiti kružnu pilu

Različite diskove za različite materijale.

  1. Zub ravnog oblika.
  2. Kosi oblik zuba.
  3. Trapezoidni oblik zuba.
  4. Konusni oblik zuba.

Pile koje imaju zub ravnog oblika koriste se za izvođenje brzih uzdužnih pilana. U isto vrijeme, kvaliteta takve rezove bit će dovoljno niska.

Zubni kosi oblik može imati desni ili lijevi kut nagiba. Vrlo često, disketne pile mogu se napraviti s alternativnim zubnim zubom, tj. Kada se zubi s lijevim i desnim kutom ponavljaju zauzvrat. Takve se pile koriste za piljenje u mode u uzdužnom i poprečnom smjeru. Sličan konstruktivan oblik pomoći će da se izbjegne pojava raznih čipova na površini materijala koji se obrađuje. Osobitost takvih pila leži u malom trošenju zubnog materijala iu dovoljno niskoj brzini rezanja. Vrlo često, zubi u obliku trapezoida alternativni s ravnim, koji se koriste za čistiju rez.

Članak: Septni Yunulos Astra: Karakteristike i negativne recenzije

Pile koje imaju zube konusne oblike koriste se za pomoćni rad prilikom podrezivanja gornjeg ili donjeg sloja laminiranog sloja. Takva će se pila zaštititi od pojave žetona i zadržati površinu materijala koji se obrađuje.

Pravila oštrenja

Kako dobiti kružnu pilu

Zubni kosi oblik može imati desni ili lijevi kut nagiba.

Da biste razumjeli kako ispravno izoštriti disk, morate znati da glavno trošenje njegovog zuba pada na gornji vrhunac. Ovaj rub tijekom rada podvrgnut je zaokruživanju. Veličina zaobljenog sloja može doseći do 0,2-0,3 mm. Prednje lice površine brzo nosi.

Da biste obavili takve radove, trebat će vam sljedeća oprema:

  1. Stroj za izoštravanje.
  2. Kurir za pendulum.

Proces obavljanja pile koji ima ravan zub mora se izvesti na ravnini koja se nalazi ispred. Da biste to učinili, mora se instalirati u mandrelu u horizontalnom položaju.

Zatim, pomoću vijaka za podešavanje koji se nalaze na stroju za izoštravanje, morate postaviti željeni kut pod kojim će se provesti izoštravanje. Oštrica pile trebala bi se kretati na takav način da se osigura najduš pogled na površini abrazivnog kruga.

Debljina sloja uklonjena iz materijala bit će podešena silom stezaljke. Nakon što je prvi zub izoštren, disk mora biti dodijeljen iz kruga za oštrenje. Nakon toga, mora se preurediti jedan korak i nastaviti proces. Tako dosljedno treba izoštriti sve karbidne ploče.

Kako dobiti kružnu pilu

Oštrenje kružnog pila.

Oštrenje napada napada karbida može se izvršiti i ispred svoje ravnine i leđa. Razlika od oštrenja napada diska koja ima ravnu površinu bit će da se takav disk pila mora postaviti pod kutom koji će odgovarati kutu nagiba zuba.

Da biste odredili potreban kut instalacije, morate koristiti pendulum telter. U početku, potrebno je postaviti kut s pozitivnom vrijednošću (+8, +10, itd.). Oštrenje treba provesti kroz zub, tako da se obrađuje prva polovica ploče na disku. Nakon izvođenja ovog rada, željeni kut nagiba mijenja se u negativan i proizvesti obradu druge polovice zuba.

Članak o toj temi: Kako izgraditi kuću od SIP-panela učiniti sami

Stražnja ravnina napada oštri se malo teže. Da biste to učinili, stroj je potreban, čiji je dizajn omogućio da instalirate kružnu vizu tako da je stražnja ravnina pila pila paralelno s ravninom kruga za oštrenje.

Rad bez stroja i kvalitete rada

Možete okrenuti kružnu vidu ne samo uz pomoć posebnog stroja, već i korištenjem. Na taj način možete koristiti kada nema novca i želju za strigiranjem stroj za oštrenje. Većina ljudi koristi sličan ručni alat rijetko, tako da kupnja dodatnih uređaja nije potrebno.

U slučaju da postoji redoviti emery stroj, možete izvršiti sve potrebne postupke koji ga koriste. Radi udobnosti, morate napraviti uređaj koji vam omogućuje da popravite pilu u željenom položaju u odnosu na abrazivni element. Za to je prikladno uobičajeno metalno stajalište, čija će površina biti smještena na istoj razini s osi abrazivnog kruga.

Na ovom štandu morate staviti kružni disk pila na takav način da je ležao u potrebnoj ravnini u odnosu na površinu. Može se provesti pomoću vijaka koji istovremeno pomažu u podešavanju kuta nagiba.

Uvjerite se da će odsutnost na površini pila i razne pukotine na površini pila i razne pukotine pomoći. Radijus zaokruživanja svih rubova za rezanje mora biti u sljedećim granicama: 0.012-0.015 mm. Prilikom provođenja vizualnog pregleda na njihovim površinama ne bi trebalo biti odsjaja.

Promatranje pravila za obavljanje posla, možete pouzdano koristiti kružnu pilu bez čestih zamjena visnih diskova. A rezni dio njih će izvršiti visokokvalitetno smanjenje potrebnih proizvoda i materijala, ne pokvariti njihovu površinu.

Čitaj više