Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Anonim

Moderni dizajn stanova diktira nove zahtjeve za strop. Pronađite široku uporabu suspendiranih i rastegnutih stropova, stropova od plastičnih panela i drugih. Instalacija točkastih svjetiljki vlastitim rukama rješava problem modernog pristupa rasvjete. Sve više, masivni chander zamijenjen je izvorom rasvjete usmjerene točke.

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Pravilno instalirane točke točke lagano osvjetljavaju sobu.

Instalacija točkastih svjetiljki s vlastitim rukama je vrlo jednostavna. U isto vrijeme, korištenje takve opreme omogućuje vam da koristite glavnu prednost - ujednačene prostorije rasvjete, osiguravaju odsutnost sjena. Veliki raspon proizvedenih izlaza omogućuje vam da odaberete svoj omiljeni oblik i obojenu nijansu sjaja.

Osnovne svjetiljke dizajna

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Shema spajanja stropnih svjetala za 220v.

Point svjetiljke su instalirane u suspendirani ili režijski sustavi (uključujući i korištenje suhozida), u kojoj je osiguran jaz između glavne površine, gdje je montirana oprema i element prostorije. Obično se stavljaju na strop ili zid. Ponekad se elementi namještaja ukrašavaju s točkama točkama.

U općem slučaju, dizajn točke žarulje uključuje sljedeće elemente:

  • Montažne spojnice (kućište) s nogama opruge, na kojima je spremnik pričvršćen;
  • reflektor zrcala;
  • vanjski dekorativni panel;
  • svjetiljka.

Dijagram veze zaštitnog uređaja halogenih svjetiljki.

Vanjska plastika ili metalna ploča je fiksirana na prednjoj površini sustava ovjesa. U pravilu, ima okrugli oblik, ali možda u obliku kvadrata, poligona, zvjezdica, itd. Boja ploče može se odabrati po nahođenju potrošača. Stvara dekorativni izgled i ograničava područje svjetiljke.

Kao izvor svjetla u točki svjetlo, može se koristiti mala lampa sa žarnom niti, luminiscentna, halogen ili LED svjetiljka. Takve se svjetiljke mogu dizajnirati za različite napone, 12 ili 100 (110) b s povezivanjem kroz predočavanje transformatora ili 220 V. Za sumiranje napajanja, oprema se isporučuje s kontaktnim terminalima ili iz spremnika koji je već spreman za pričvršćivanje dijelova žice. Spremnik se koristi standard, s vijkom.

Članak o toj temi: Kako napraviti ljepilo za pozadinu: potrošnja

Ponekad osigurati mogućnost promjene smjera svjetlećeg toka, dizajn svjetiljke komplicira uvođenje šarki. Svjetiljke takvih svjetiljki imaju neobičnu s okusom tikvice i zaključene su u drugom staklu.

Priprema za instalacijski rad

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Shema ugradnje točkastih svjetiljki.

Tijekom pripreme instalacije potrebno je riješiti pitanje, kao u kojem se skupovi svjetiljki. Prije svega, potrebno je razjasniti dostatnost jaza između montiranog elementa i stropa za ugradnju uređaja za rasvjetu, na temelju uvjeta da za halogenu žarulju, minimalna dubina je 60 mm, a za žarulju sa žarnom niti je najmanje 120 mm.

Broj i udaljenost između svjetiljki određena je nužnim osvjetljenjem prostorije i njegovom ujednačenom u području. Prilikom određivanja tih parametara treba uzeti u obzir nekoliko uvjeta:

  1. Snaga svake žarulje ne smije prelaziti 40 W da se isključi pregrijavanje na mjestu instalacije.
  2. Sektor svjetlosne zrake iz svakog uređaja za rasvjetu je, u pravilu, 30º, i kako bi se osigurala ujednačenost osvjetljenja, svjetlosne grede moraju se međusobno preklapati. Ovo stanje određuje da je visina stropa 2,5-2,7 m, minimalna udaljenost između svjetiljki je 1 m.
  3. Konačno, broj elemenata se određuje uzorom koji se nakon instalacije treba oblikovati na stropu.

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Lampica točke uređaja.

Alat potreban za pripremni rad:

  • električna bušilica;
  • mljevenje krune;
  • nož;
  • rulet;
  • Mjerač razine.

Pripremni rad na instalaciji počinje s oznakom lokacije svjetiljki na stropu. U početku je zabilježeno položaj svjetiljki ekstremno na zid.

Da bi zid ne bio u nijansu i bio ravnomjerno osvijetljen, udaljenost od zida do prvih svjetiljki ne bi trebala biti više od 60 cm.

Zatim tu je oznaka položaja preostalih rasvjetnih uređaja prema odabranom mjestu i uzimajući u obzir da je udaljenost između njih ne više od 1 m.

Članak o temi: rupa ispod miksera u kuhinjskim sudoperu

U mjestima obilježavanja rupe se buše pod točkastim svjetlima s promjerom koji odgovara promjeru tijela svjetiljke. Najveća aplikacija pronađena rasvjeta uređaja promjera 68 mm. Rupa je napravljena bušenjem električne bušilice s izvanrednom krunom (ispod stabla) željenog promjera.

Priprema i ugradnja električnih vodiča: Upute korak po korak

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Shema montaže za gipsanu ploču.

Alat za montažu ožičenja:

  • odvijač;
  • nož;
  • kliješta;
  • jame za rukave;
  • Indikatorski odvijač.
  • Potrošni materijal:
  • Žica od 2x1,5 ili Vg 3x1,5;
  • Žica rkgm;
  • izolacijska traka;
  • Rukavac je povezan;
  • Stezaljka;
  • Valovita cijev.

Redoslijed električnog priključka svjetiljki može biti različit. Simultano uključivanje svih svjetiljki se najčešće koristi, ali može se koristiti krug uključivanja pojedinačnih skupina svjetiljki (dva i više i više ključa). Prema tome, paralelno priključak svjetiljki je opremljena jednim snopom žica ili se formira nekoliko greda. Povezivanje na opskrbu električnom mrežom izrađuje se u standardnoj raskrižju.

Ispravna instalacija točnih svjetiljki

Montažna shema točke žarulje na stropu.

Prilikom odabira vrste električne cijevi, potrebno je uzeti u obzir materijal stropa. Ako se instalacija izvodi na nepaljivom materijalu, na primjer, suhozida, takva poznata žica može se koristiti kao žica od VH2 (3) x1,5 marke u dvojezgrenoj ili tri-core dizajnu. Kada su svjetiljke montirane na plastiku, potrebno je koristiti žicu s ne-zapaljivim izolacijom - rkgm. Radi udobnosti, žica mora biti fleksibilna, što osigurava višeslojni dizajn vena.

Krajevi žica su spojeni na jedan od zaključaka spremnika u svjetiljki i grupirani su u snop, pričvršćeni standardnim choms. Drugi nalazi spremnika svih svjetiljki povezani su skakom, a žica od spojenih zaključaka bit će povezana s zrakom. Slično tome, priključeni su uzemljeni terminali svjetiljki. Formirana snop žica rasteže se u plastičnu valovitu cijev željene veličine.

Potrebna je varala kako bi se uklonili rizik kontaktiranja vodljivih dijelova ožičenja s metalnim elementima i zaštite izolacije električnih žica. Svi žičani spojevi se preporučuju da se provode standardnim priključnim priključnim vijcima. Slobodan kraj zrake u varu ulazi u spojnu kutiju, gdje je u budućnosti povezano s ukupnom električnom mrežom. Kao rezultat svih postupaka formirana je žičana skupina, uključujući snop žica čiji se ciljevi moraju kombinirati jedan s drugim kako bi se pričvrstilo fazu; Nula žica i uzemljenja. Radi lakšeg povezivanja, ove vrste žica su prikladne za podjelu u boji.

Članak na temu: Kako napraviti završetak ispuna poda?

Instaliranje svjetiljki: popunjavanje instalacije

U završnoj fazi je potrebno sljedeći alat:

  • odvijač;
  • kliješta;
  • nož;
  • tester.

U konačnoj instalacijskoj fazi se vrši konačna instalacija točkastih svjetiljki. Tijelo točne žarulje je umetnuto u rupu, dok se opružne brave su komprimirane i kušavaju. Uz puni uranjanje točke žarulje na njegovo mjesto proljeće držača je stisnuto i popravlja kućište na suspendiranoj površini stropa. Valovita cijev s žicama uredno postavljena na unutarnju površinu priloženog elementa, a njegov se slobodni kraj dovodi u spojnu kutiju.

Nakon pričvršćivanja suspendiranog stropa elementa, potrebno je izvršiti konačnu provjeru instalacije. Prije svega, provjerava pouzdanost popravljanja svake točke svjetla. Zatim se kontrolira kontrola električnog spoja uređaja za rasvjetu. Nakon toga je napravljen električni raspored rasvjetnih uređaja s uobičajenim krugom. Na kraju svih operacija, svjetiljke su pričvršćene. Ugradnja točkastih svjetiljki je dovršena vlastitim rukama.

Instaliranje točkastih svjetiljki vlastitim rukama nije vrlo teška operacija. Njihova instalacija može proizvesti gotovo bilo koju osobu u skladu s osnovnim pravilima i sigurnosnim zahtjevima. U isto vrijeme, korištenje točkastih svjetiljki omogućuje vam da vaš dom bude moderniji i lijepi, a rasvjeta prostorije je ujednačena i zasićena.

Čitaj više