Vrste ljepila za linoleum - kako odabrati ispravno

Anonim

Linoleum je najčešći i najčešće korišteni podne obloge na ruskom građevinskom tržištu. Lako je montirati, otporan je na habanje i ima bogat izbor rješenja boja. Demokratska vrijednost postaje odlučujući čimbenik pri odabiru vanjskog materijala.

Nakon što je odlučio položiti ovu vrstu premaza, mnogi se pitaju o tome kako popraviti proizvod. Postoji nekoliko načina, svi se široko koriste i ovise o tom području, opterećuju se linoleumu. Najlakši način fiksacije je upotreba bilateralne trake. Ako je soba mala, pribjegavanje polaganja materijala ispod postolja.

Međutim, iz svih opcija postoji samo jedan pouzdan i trajan način - Fiksacija na ljepilo , Mnogi se ne vole zabrljati s ljepilom i čekati njegovo sušenje, tako da koriste manje učinkovite metode. Ali stručnjaci preporučuju popravljanje poklopca ljepila. To se objašnjava nekoliko zabavnih razloga:

  • Metoda ljepila proširuje život linoleuma.
  • Uklanja deformaciju premaza (valovi i oticanje pod namještajem, pete).
  • Čini proizvod trajan i otporan na habanje.

Vrste ljepila za linoleum - kako odabrati ispravno

Ako se temeljni obloge planira tretirati ne jednu godinu, poželjno je popraviti po cijelom području. U suprotnom, materijal će brzo propasti, postoji rizik od nepravilnosti u obliku valova i puhano u kutovima. Koristeći metodu čvrste fiksacije, možete produžiti vijek trajanja proizvoda dvaput.

Korištenje ove metode ima dva nedostatka. Prvo, instalacija će trajati dulje, jer je potrebno čekati sušenje pripravka. Ali to više nema nedostataka, već samo suptilnosti tehnološkog procesa. Drugo, demontaža starog premaza popraćeno je uklanjanjem sloja ljepila iz baze. Ovaj proces traje vrijeme i smatra se vrlo naporom.

Međutim, moderne formule rješavaju taj problem. Ostaci brzo brzo odlaze s površine kada se demontiraju. Osim ljepila, možete koristiti i bitumensku mastiku. Njezina razlika je u tome što je u stanju uskladiti male osnovne nedostatke. Ali kada koristite uobičajene kompozicije, baza se napravi za poravnavanje ispunjavanjem estriha. Mjera je potrebna zbog nemogućnosti ljepljivih tvari na razini površine.

Članak o toj temi: Što unutarnja vrata s tromjesečjem znači

Vrste ljepila za linoleum - kako odabrati ispravno

Prije ulaska u ugradnju linoleuma potrebno je odrediti izbor ljepila.

Vrste ljepila

Ljepilo za linoleum ima dvije opsežne skupine, uključujući i nekoliko linija izvrsne namjene. Teške dvije vrste:
  • disperzivna ljepljiva tvar;
  • Reakcijska tvar.

Disperzijska ljepila

Vrste disperzije ljepila su formulacije na bazi vode. Glavne komponente tvari su celulozozlikolna kiselina i akril. Lateks, Chalk dodajte u mnoge proizvode.

Vrste ljepila za linoleum - kako odabrati ispravno

Pripravci disperzije su apsolutno sigurni, one nisu toksične i preporučuju se za uporabu u stambenim prostorijama. Nemate određeni miris, koji je važan prilikom instaliranja linoleuma. Ova vrsta ljepila podrazumijeva sljedeći sastav pripravaka:

  • Akrilatno ljepilo za linoleum To je najpopularniji i široko korišteni proizvod, jer se preporučuje za heterogenu vrstu PVC linoleuma i na sintetičkoj i na prirodnoj osnovi. Napravljena je s plastičnim smolama. Njihova uporaba doprinosi viskoznosti sastava. Ljepilo je namijenjeno za fiksiranje linoleuma u komercijalnim i stambenim prostorijama sa srednjom permeabilnošću. Pripravak se preporuča primijeniti na apsorpdne površine baze - betonskog estriha, drvenog preklapanja.
  • Gumilaks - Sastav je namijenjen prirodnom tipu linoleuma. Tvar se proizvodi uz upotrebu lateksa i gume. Proizvođač također preporučuje uporabu proizvoda za sintetske vrste linoleuma s prirodnim primarnim slojem - osjetljivim ili tkivom.
  • Bupilate - široko korištena tvar na temelju karboksimetilceluloze. Vjerojatno ne postoji takva osoba koja nikada ne bi naići na ovaj univerzalni ljepilo. Proizvođač preporučuje njegovu uporabu za linoleum s primarnim slojem od filca. Međutim, tvar se koristi za sve ostale vrste linoleuma, osim prirodnog platna.

Nedostatak varijance je njegov "strah" niske temperature i visoku vlažnost. Kada zamrzavanje, ljepilo gubi sva svojstva. Njegova je upotreba nemoguća kada odmrzavanje.

Članak o temi: Najljepši pozadini u dnevnom boravku: fotografija novih proizvoda

Ako postoji povećana vlažnost u sobi više od 70%, podovi će otići iz baze. Ljepilo će izgubiti svojstva pod utjecajem vlage. Međutim, u uvjetima stanova i kuća, takvi ekstremni uvjeti su vrlo rijetki.

Ispod su najpopularnije vrste ljepila i prosječne cijene za njih.

Reakcijski adhezivi

Reakcijsko ljepilo za linoleum je kombinacija dvije komponente - poliuretana i epoksida. Ovo je takozvani "dvostruki ljepilo" ili "hladno zavarivanje". Prilikom spajanja glavnih komponenti, reakcija se javlja, rezultat toga postaje mogućnost lijepljenja materijala.

Vrlo često, cijev sa sastava se koristi za dimenzioniranje šavova. Ovaj proizvođač kompozicije preporučuje korištenje komercijalnih prostora. Ljepilo ima prilično oštrog kemijskog mirisa, zbog toga njegova uporaba u stambenoj sobi je nepoželjna.

Međutim, domaći obrtnici procijenili su prednosti kompozicije: otpornost na vlagu, čvrstoću i pouzdanu fiksiranje šavova. Štoviše, "hladno zavarivanje" nije lako popraviti zglobove, ali ih ispunjava. Kao rezultat toga, zajamčena je nevidljivost šavova.

Vrste ljepila za linoleum - kako odabrati ispravno

U pravilu, reakcijski adhezivni pripravak se ne koristi za glavnu fiksiranje linoleuma u stambenoj sobi. Njegova je uporaba ograničena na obradu šavova. Nakon posla s kompozicijom morate otvoriti prozore i zrak sobe.

Nijanse za odabir ljepila

Linue za linoleum treba odabrati, na temelju vrste baze: upija ili neizbježno. Prvi tip podrazumijeva takve površine kao betonske estrihe i drvene premaze. Drugi je pločica, porculanski kamen, mramor.

Da biste popravili podne obloge na betonskom ili drvenom podu, koristi se vrsta disperzije ljepljive tvari. Za neizbježne temelje uobičajeno je koristiti reakcijsku ljepilo, čija uporaba podrazumijeva niz mjera opreza: emitiranje prostora, korištenje maski i rukavica. Adhezivni pripravci se nanose na bazu s posebnom lopaticom s zubima.

Zaustavite se odmah nakon nanošenja ljepila. Potrebno mu je dati malo tih. Nakon postavljanja premaza potrebno je osušiti ljepilo, vrijeme sušenja je prikazano na pakiranju adhezivnog pripravka.

Članak o toj temi: Rolete to čine sami iz materijala za napredak: Savjeti i nijanse

Izbor ljepila za linoleum je pojednostavljen ako se uzete u obzir sve krajobrazne nijanse, uzimaju se u obzir vrste baze i kvadratnog kvadrata. Koristeći metodu pričvršćivanja premaz na ljepilo jamči dugi vijek trajanja.

Čitaj više