Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Anonim

Cijevi zimske vode u zemlji mogu se napraviti na dva načina:

  • zakopati tako da se ne zamrzne (ispod dubine smrzavanja);
  • Zaustavite plitku, ali s izolacijom i / ili zagrijanom.

Izolacija zalijevanja - događaj nije toliko više zahtijevaju novac, koliko je posla kopati rov, polaganje cijevi, omotavanje, bacanje i brtvljenje tla, sve to je vrijeme i značajan napor. No, rezultat je dostupnost vode u kući u bilo koje doba godine.

Polaganje cijevi ispod dubine smrzavanja

Ova metoda je poželjno koristiti ako zimi tlo zamrzavanje nije dublje od 170 cm. Rov kopa iz bunara ili dobro, na dnu je 10-20 cm ispod te veličine. Na dnu se nalazi pijesak (10-15 cm) u zaštitnom pokrovu (valovita rukava), a zatim Zemlja zaspi.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Da ne bi imao opskrbu vodom na ulici da se izolira u hladnoći, učinite ga boljim unaprijed

To je najlakši način da napravite zimsku vodu u zemlji, ali to nije najbolje, iako je najjeftinije. Njegov glavni nedostatak - ako je potrebno, popravak će morati ponovno kopati i za cijelu dubinu. Budući da je teško odrediti mjesto curenja u ovoj metodi polaganja vodoopskrbe, bit će puno posla.

Da bi popravci što je manje moguće, mjesta za povezivanje cijevi trebala biti što je moguće manje. U idealnom slučaju, oni ne bi trebali biti uopće. Ako je udaljenost od izvora vode do vikendice više, pažljivo napravite veze, postižući savršenu nepropusnost. To su zglobovi koji najčešće teče.

Izbor materijala za cijevi u ovom slučaju nije najlakši zadatak. S jedne strane, na vrhu se nalazi čvrsta masa, stoga je potreban trajni materijal, a to je čelik. No, čelik slagani u tlu aktivno će korodirati, pogotovo ako je podzemna voda visoka. Moguće je riješiti problem dobro iskoristiti i slijediti cijelu površinu cijevi. Štoviše, preporučljivo je koristiti debeli zid - dovoljno ih je dovoljno.

Druga opcija je polimerna ili metalna polimerna cijevi. Oni ne podliježu koroziji, ali moraju biti zaštićeni od pritiska - staviti u zaštitnu valovitu čahuru.

Članak o toj temi: Sve oko triju zavjesa za zavjese: vrste, oblici, materijali

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Čak i ako je jarak iskopao ispod razine smrzavanja, bolje je izolirati cijev

Drugu točku. Dubina temelja tla u regiji određuje se tijekom proteklih 10 godina - izračunavaju se prosječni pokazatelji. Ali prvo, vrlo hladne i malo snježne zime se javljaju periodično, a tlo se zamrzne dublje. Drugo, ova vrijednost je prosjek za regiju i ne uzima u obzir uvjete stranice. Možda je na vašem komadu smrzavanja može biti više. Sve se to kaže činjenici da prilikom polaganja cijevi, oni su još bolje izolirati, položiti listove pjene ili polistirenske pjene, kao na fotografiji na desnoj strani ili staviti u toplinsku izolaciju, kao lijevo.

Možda ćete biti zainteresirani za čitanje "kako napraviti autopolis".

Izolacijski cjevovodi

Izrada vodoopskrbe privatne kuće iz dobrog i dobrog cjevovoda može se ugraditi na vrlo malu dubinu - 40-50 cm - to je sasvim dovoljno. Samo za postavljanje cijevi u takav plitki rov treba zagrijati. Ako želite sve temeljito učiniti, onda dno i boc rovova postavljaju bilo koji građevinski materijal - cigle ili građevinskih blokova. Od gore navedenog, sve pokriva ploče.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Primjer polaganja cijevi iznad dubine odvodnje u pripremljenom jarku. Izolacija vodoopskrbe provodi se posebnom izolacijom, s prikladnim unutarnjim promjerom

Ako želite, možete zaspati tla i biljke godišnje - ako je potrebno, tlo je lako ukloniti i slobodan pristup cjevovodu je osiguran.

Grijač za vodovodne cijevi

Možete koristiti dvije vrste izolacije:

  • Posebne školjke uštede energije u obliku cijevi, oni se također nazivaju "ljuska za cijevi";
  • Valjani materijal - konvencionalna izolacija u obliku valjaka, koja se koristi za zidove, krovove itd.

Toplinska izolacija za cijevi u obliku ljuske čini od sljedećih materijala:

  • Polistirenska pjena - više granula se rastopile među sobom. Ispada vrlo krut i izdržljiv materijal s dobrim karakteristikama toplinske izolacije.
  • Ekstrudirana polistirena pjena - materijalne stanice imaju zatvorenu strukturu (male kuglice). To daje materijal i nekretnina odbijanja vode, kao i višim toplinskim izolacijskim svojstvima. Ovo je jedan od najboljih materijala s visokim stupnjem izolacije, ali njegov nedostatak je visoka cijena.
  • Polyfoam je jedna od opcija za polistiren - ima dobre karakteristike za toplinsku izolaciju, ali se odlikuje malom snagom. Stoga, potreba zaštita - tlak ne podnosi. Ali vrijedi malo. Ako stavite cijevi na rovu s opeke ili betonskim zidovima, može se koristiti.

    Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

    Nitko ne sprječava armaturu i koristi dva sloja izolacije.

  • Poliuretanska pjena - u karakteristikama i cijenama se nalazi između polistirena pjene i pjene. Najčešće se koristi za izolaciju cijevi.
  • Pjenaca polietilena (tipa "Energoflex") ima dobre karakteristike zbog velikog sadržaja u mjehurićima zraka.
  • Glasswater je valjani materijal s dobrim termalnim izolacijskim karakteristikama i relativno niskom cijenom. Njegov nedostatak - trebaju posebne mjere prilikom polaganja: fiberglass vrlo bodljikavo i mikroskopske čestice uklanjaju iz kože nestvarne. Potrebni su i respirator i sigurnosne naočale - mali šišmiši i oštećenje zdravlja.
  • Kamena vuna. Napravljena je od bazalta ili šljake. Bazaltna vuna ima najbolje karakteristike, ali je skupo. Jeftiniji materijal je uklonjen, ali ima lošije karakteristike - morate uzeti više debljine, što često smanjuje materijalnu korist na minimum.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Zagnje vodovodnih cijevi u privatnoj kući izrađene su termalnom izolacijom

Mineralna vuna ima staklene kocke i kamene wat - postoji jedan značajan nedostatak: oni su higroskopan. Vezujuće vode oni gube većinu svojih svojstava toplinske izolacije. Nakon sušenja, oni su obnovljeni samo djelomično. I vrlo neugodan trenutak, ako se mokri mineralna vuna zamrzava, pretvara se u dvočlanu. Dakle, da se to ne dogodi, ovi materijali zahtijevaju pažljivu hidroizolaciju. Ako ne možete jamčiti nedostatak vlage, bolje je koristiti drugi materijal.

Kako napraviti sustave za navodnjavanje kapanja za staklenike i vrtove s vlastitim rukama ovdje. O proizvođačima gotovih kompleta za članak za navodnjavanje kapanja ovdje.

Grijanje

Prilikom planiranja zimskog vodovoda, morate imati na umu da izolacija pomaže smanjiti gubitak topline, ali ne može izliječiti. A ako u nekom trenutku mrazevi će biti jači, cijev je još uvijek zamrzavanje. Posebno problematično u tom smislu, dio cijevi za povlačenje iz podzemne kanalizacije do kuće, čak iu zagrijavanju. Svejedno, tlo u blizini temelja često je hladno, a to je u ovom području koje se problemi najčešće javljaju.

Ako ne želite zamrznuti cijev za vodu, napravite grijanu cijev. Da biste to učinili, koristite kabel za grijanje ili toplinske ploče - ovisno o promjeru cijevi i potrebnom snagu grijanja. Kabeli se mogu položiti ili obložiti spiralu.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Metoda pričvršćivanja grijaćeg kabela na vodovodne cijevi (kabel ne smije ležati na tlu)

Grijaći kabel je dobar, ali ne tako rijetko isključujemo električnu energiju nekoliko dana. Što se onda događa s cjevovodom? Voda će se zamrznuti i može slomiti cijevi. I popravak rada usred zime nije najugodnija lekcija. Stoga postoji nekoliko načina za kombiniranje - a kabel za grijanje je položen i izolacija na njemu. Ova metoda je optimalna i u smislu minimiziranja troškova: pod toplinskom izolacijom, toplinski kabel će potrošiti minimum električne energije.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Drugi način za pričvršćivanje grijaćeg kabela. Da biste donijeli račune za električnu energiju, morate i dalje instalirati toplinu izolacijsku ljusku ili pričvrstiti valjanu izolaciju

Polaganje zimske vodoopskrbe u zemlji može se izvesti pomoću ove vrste toplinske izolacije, kao u videu (ili ideji koju možete zauzeti i učiniti nešto slično vlastitim rukama).

Ovdje je opisan razvoj sustava polaganja vodoopskrbnog sustava u zemlji.

Cijevi za zimske vode u zemlji: nove tehnologije u izolaciji

Postoji zanimljiva opcija, polimerna fleksibilna cijev izolirana u tvornici. Na vrhu izolacije postoji sloj hidroizolacije i duž cijevi - kanal za postavljanje grijaćeg kabela. Takve se cijevi nazivaju ne-zamrznutim cjevovodom ili zagrijanom cijevi. Na primjer, čak iu sjevernim regijama moguće je napraviti zimsku vodoopskrbu u zemlji kroz površinu koristeći Izoproplex-arktičke cijevi.

Kako ne zamrznuti vodoopskrbu u zemlji

Warfi cijevi za zimsku vodu u zemlji

Radna temperatura - do -40 ° C, radni tlak - od 1,0 do 1,6 MPa, promjer tlačne cijevi je od 25 mm do 110 mm. Možete ležati u kanalu ili na površini. Oni su fleksibilni, isporučeni u uvalama željene duljine, što vam omogućuje minimiziranje broja zglobova.

Još uvijek postoji novi način za zagrijavanje zimske vode u zemlji - tekući toplinska izolacija ili toplinska izolacijska boja. Može se primijeniti na već montiranu opskrbu vodom, što može biti dobar izlaz.

Članak o temi: Što je bolje od Brusade kuće?

Čitaj više