Kako staviti pločice u kupaonicu?

Anonim

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Vjerojatno se svi suočavaju s mnogo problema prije nego što nastavite na popravak u kupaonici. Na primjer, kako pripremiti prostorije za popravak, koje materijale treba koristiti, koji postoje metode polaganja itd. Postoje. Da bismo vam pomogli riješiti sva ova pitanja, detaljno ćemo razmotriti svaki od tih stavki.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Za i protiv

Mnogi radije koriste keramičke pločice kao materijal za suočavanje, koji ostaje vođa među završnim materijalima za kupnju do danas. Prvimo razmotriti sve njegove prednosti i nedostatke.

Prednosti:

  • Higijena (površina je dovoljna da se ispere, s teškim zagađenjem možete koristiti kemikalije koje sadrže kiselinu bez straha da će oštetiti pločicu);
  • Snaga (kada se koristi uporaba je prilično trajan materijal, otporan na vlažnost i temperaturne razlike);
  • Trajnost (stavljanje pločice u kupaonicu, možete biti sigurni da je to radije da se umorite za desetke godina, a ne će doći u zapuštenost);
  • Ogromna raznolikost boja i uzoraka;
  • Širok raspon cijena (možete odabrati pločicu domaćeg proizvođača s jednostavnijim uzorka po prihvatljivoj cijeni ili skupoj originalnoj pločici zapadnih proizvođača).

Nedostaci:

  • Dugi proces polaganja;
  • Skupa instalacija.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Glavni čimbenik u procesu polaganja pločice je profesionalnost, budući da bez posebnih vještina rada s pločicama, riskirate kvarenje svih materijala ili, na kraju, dobiti rezultat, koji, da ga blago, nećete zadovoljiti , Stoga većina voli dati znatan novac stručnjaku kako bi se izbjegli dodatni troškovi za ispravljanje njihovih pogrešaka ili dodatne nabave materijala, čime se olakšava život.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Ako i dalje odlučite staviti pločicu, naši će vam savjeti pomoći u novinama s ovim zadatkom.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Metode polaganja pločica u kupaonici

Uz pomoć različitih načina polaganja pločice, ne možete se samo transformirati, već i vizualno skrivati ​​nedostatke vaše kupaonice.

Više o tome pročitajte u našem članku o načinima dekoriranja kupaonice s pločicama.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Dakle, pločica se može staviti na nekoliko načina:

  • Izravno polaganje. Možda najlakši način koji će biti na snazi ​​čak i početnike. Ako imate niski strop, pravokutna pločica postala na ovaj način pomoći će.
  • Polaganje s šahovskim uzorkom. Polaganje pločica dviju boja, što vam omogućuje vizualno širenje prostora.
  • Dijagonalno polaganje. Ova metoda polaganja zahtijeva posebne vještine i dodatne izračune. Stavljajući pločicu na pod na ovaj način, možete prikriti nejednake zidove.
  • Polaganje s premještanjem. Svaka sljedeća pločica retka postavljena je s pomakom u odnosu na prethodni redak. Najbolje je koristiti pravokutne pločice ovdje, koja je dva puta veća širina.
  • Mozaik. Odrediti takav mozaik može samo profesionalno. Međutim, ako imate osobnu i kreativnu osobnost, imate svaku priliku da ovladate ovom plovilom. Osim toga, kupaonica, napravljena korištenjem autorovih obrazaca i ukrasa iz keramike, izgledat će originalno i kreativno.

Članak na temu: Koji su noževi za rezanje linoleuma

Proračuni za kupnju potrebnih alata

Sada kada smo odlučili o obliku pločica i metodu polaganja, morate napraviti neke izračune.

Za početak, potrebno je napraviti mjerenja svih zidova, uzimajući u obzir mjesto toaleta, kupka i umivaonika. Zatim je nacrtao plan za svoju kupaonicu s skalom. Nakon toga možete odabrati odgovarajuću pločicu u trgovini, prije pisanja veličine i smjera uzorka.

Zatim nacrtajte mjesto pločica na planu.

U isto vrijeme, treba se smatrati da ponekad širina i visina pločice ne mogu biti obojani veličinom zidova, tako da pločica mora rezati.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Stavite cijele pločice trebaju biti na vrhu kako bi se manje vidljivo. Nacrtajte na zidovima niza mjesta pločica, uzimajući u obzir šavove. Brojite koliko trebate pločice u komadima. Sada možete sigurno kupiti pločicu.

Ne smijemo zaboraviti da se pločica mora uzeti s malom marginom - oko 10%, budući da se dio materijala može oštetiti tijekom postupka styling.

Više u našem članku pročitajte u izračunu broja pločica.

Trebamo također ljepilo za pločice. Neki se koriste umjesto lijeka cementa, međutim, nije prikladan za početnike, jer je vrlo teško pripremiti takvo rješenje, ali to će biti nemoguće popraviti pogreške u procesu styling. Postoje mnoge marke i proizvođači ljepila za pločice, ali možda je optimalna verzija mješavina SM11, koja nije inferiorna za ljepilo za pločice i također se prodaje po dogovoru.

Pročitajte više u našem članku o odabiru ljepila za pločice.

Priprema sobe

Nakon kupnje pločica, nastavit ćemo pripremati sobu. Za početak, blokirajte sve ventile za vodu. Svi namještaj i vodoinstalateri moraju biti pažljivo rastavljeni i ugasiti. Možete se riješiti starih pločica pomoću perforatora ili ručno pomoću čekića i dlijeta.

Članak o temi: Uređaj odvodne opreme WC-a: Glavne vrste odvoda, radni mehanizam

U većini slučajeva, stara pločica se lako odvaja od zidova, tako da demontiranje ne treba mnogo vremena i neće zahtijevati dodatne napore. Prije početka rada treba staviti zaštitne naočale i respirator, tako da mali fragmenti ne oštećuju sluznicu, a prašina nije ušla u pluća.

Još jedna važna točka je zakrivljenost zidova. Plumb će pomoći u određivanju odstupanja zidova duž okomite, ugljen će provjeriti uglove. Glatki zidovi su vrlo rijetki, pa ako odstupanje je više od 5 cm, morat će se uskladiti.

Poravnati zidove, trebat će nam: Grčasti svjetiljci, rješenje za žbuku i spremnik za njegovu pripremu, lopaticu, perforator ili bušilicu s posebnom mlaznicom.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Prvi pričvrsni svjetiljci. Primjenjujemo ljepilo, primjenjujemo svjetionik i izložio je u smislu razine. Tako je sve zauzvrat. Pravilo će pomoći u održavanju svjetionika na traženoj razini. Tada biste trebali ispuniti prostor između njih s posebnim rješenjem. Potrebno je pažljivo djelovati da ne dodirnete svjetione, povremeno provjerava razinu pravila. Kada je otopina suha, počnite polagati pločicu.

Pavao bi također trebao biti usklađen prije slaganja. Za to ponovno koristite svjetionike ili samonivelirajuću tekućinu (smjesu). Takva tekućina će olakšati vaš zadatak, ali vrijedi to prilično skupo.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Dakle, prvo provjerite, morate glatko ili ne.

Profesionalci često koriste lasersku razinu, međutim, možete to učiniti ručno. Za početak, prijeđite prstom iz najvišeg kuta u sobi horizontalnu liniju olovke, a zatim ga nacrtajte kroz perimetar pomoću razine. Iz uglova provedite dijagonalu do centra pomoću niti. Tema ne bi trebala dodirivati ​​pod, a udaljenost od poda do najviše točke ne smije prelaziti 3 cm. Ako se navoda povlači na pod, treba ga malo podići i nacrtati liniju u cijelom obodu kupaonice , Bit će razina novog kata. Zatim radimo na već poznatom algoritmu.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Nakon poravnanja savjetujemo vam da pokrijete površinu prajmera otpornog na vlagu, pomoći će vam dobru pločicu s ljepilom. Nepovoljno je postaviti komade pločica u kutovima i blizu vrata, to će biti loše. Potrebno je odgoditi sve radove nekoliko tjedana nakon pripreme površine tako da se otopina dobro smanjuje.

Članak o temi: WC ili sudoper začepljen? Što učiniti? Kako očistiti blok?

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Tehnologija polaganja pločica

Konačno idite u proces styling. Prije uzgoj ljepila za pločice, trebate pažljivo pročitati upute. Ne morate kuhati previše rješenja, možda nemate vremena da ga koristite, i on se jednostavno osuši. Budući da je vrlo teško miješati rješenje, koristit ćemo vježbu ili perforator.

Tada biste trebali nacrtati glatku horizontalnu liniju iz kojeg će zidanje ići.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Važno! Najbolje je početi polagati pločice preko kupaonice.

Ako planirate staviti pločice u kupaonicu, počet ćemo od drugog reda. Posebne potporne tračnice pomoći će u izbjegavanju kliznih pločica. Ljepilo nanesite lopaticu na pločici i nanesite na zid. Nešto dodavanje, provjerite razinu i, ako je potrebno, ispravite pogreške. Gumeni čekić će pomoći ravnomjerno postaviti pločicu bez oštećenja.

Ako je pločica previše duboko spustila, morate ga ponovno postaviti i ponoviti proces. Možda ste koristili premalo ljepilo ili povukli tanjur. Posebni plastični križevi montirani na peći pomoći će uštedjeti udaljenost i formirati prekrasan šav.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Rezanje pločica

Već smo rekli da je nemoguće postaviti kupaonicu s cijelim pločicama, pa će ih morati smanjiti. Da bismo to učinili, koristit ćemo pločice (ručno ili automatsko) ili brusilicu. Za kovrčave rezove bolje je koristiti kliješta.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Rad nakon polaganja

Nakon završetka instalacije, potrebno je ukloniti ostatke ljepila s pločica, inače će morati saviti šavove dugo nakon sušenja. Preporučljivo je dati pločicu za sušenje nekoliko dana i tek tada nastavite na žbuku. Za to postoji posebna mješavina koja se događa različite boje (ispod boje pločice). Nanosi se pomoću gumene lopatice ili tassola. Nakon potpunog sušenja, pločica se treba isprati s vodom i obrisati suhom krpom.

U ovoj fazi, popravak u kupaonici završava. Ako se sve dogodilo, čestitamo vam! Sada će vaša kupaonica oduševiti ne samo vi, već i vaši gosti.

Popravak kupaonice u ovoj fazi ne završava. Također pročitajte naš članak o tome kako bušiti pločice.

Kako staviti pločice u kupaonicu?

Čitaj više