Nosači kabela i zatvarači

Anonim

Prilikom primjene ili popravka ožičenja morate montirati žice i kabele. Također, ako je potrebno, instalacija novih moćnih kućanskih aparata mora ponekad povući zasebnu liniju od električnog krojača. U svakom slučaju, potrebno je nekako montirati žice na zid ili strop. Što bi mogao biti nosač kabela za svaki od ovih slučajeva i nastavit će shvaćati.

Opća pravila

Sa skrivenim ili otvorenim montiranim kabelom, u zatvorenom prostoru ili na ulici postoji nekoliko općih pravila:

  • Optimalna udaljenost između zatvarača je 40-50 cm.
  • Ako se koriste vijci, vijci, tiple, oni su uvijeni dok se ne zaustavi - tako da ljepljivi šešir ne oštećuje izolaciju.
  • Kabel je ravnomjerno postavljen bez grba. Ako je potrebno dionica, nalazi se u najmanje primjetnom mjestu.

    Nosači kabela i zatvarači

    Zaustaviti kabel je poželjno u ravnoj liniji - okomito ili vodoravno

U načelu, preporuke su sve. Oni su univerzalni i jednostavni. Udaljenost se može smanjiti ako je potrebno. Na primjer, na rotacijama staze, pričvršćivači su instalirani na kratkoj udaljenosti od savijanja mjesta - 5-10 cm. Zadatak je osigurati pouzdanu fiksaciju i spriječiti opuštanje.

Metode za pričvršćivanje na različite površine

Zidovi i stropovi čine različite materijale s različitim strukturom i gustoći. Ovisno o toj karakteristici, način pričvršćivanja promjena:

  • Gusta - drvo u bilo kojem obliku, gipsanim i mekim gipsanim otopinama (uključujući gipsa). U svim tim materijalima, nokat ili samo-tapkanje savršeno dolazi savršeno. U nekim - iverice, OSP-u i nekim drugima - bolje je bolje izbušiti rupu nešto manji promjer od samozad vijka, a zatim ga završiti. Nokti su češće začepljeni odmah bez prethodnog bušenja.

    Nosači kabela i zatvarači

    Vijci samo-tapkanja su pričvršćeni u drvu i proizvode. Samo za pričvršćivanje kabela je bolje uzeti ih s ravnim šeširom.

  • Krutina. Ova kategorija materijala uključuje cigle, beton, estrih, cementi. U njima, čak i uz prethodno izbušenu rupu, nemojte pričvrstiti vijke. Za takve materijale se koriste noktiju (oni se nazivaju i tiple). Ovo je zatvarač koji se sastoji od dva dijela - plastične kapice i metalne (ponekad plastične) vijke. U takvim slučajevima, rupa je izbušena u materijalu s promjerom bušilice do jednake ili nešto manji od promjera dokala. Plastična kapica umetnuta je u rupu. Njegov gornji rub treba biti na istoj razini s površinom (ako je potrebno, možete kucati na čekić nekoliko puta da usporedite ili odrezali višak s oštrim nožem). Tada je element za pričvršćivanje sutraženo (ploča, stezaljka itd.), Koja je pričvršćena na umetnutog kostila s vijkom.

    Nosači kabela i zatvarači

    Instalacija

  • Tanki ili mekani. Ovo je plastična, gipsana ploča, vlaknast, aerirani beton, beton od pjene itd. U njima, uobičajeni zatvarač ne drži, potreban vam je poseban, koji ima proširenu "leđa" dio. Ima veliko područje podrške, zbog čega može držati zatvarače. Na fotografiji su prikazani neki primjeri takvog pričvršćivača (kišobrana, leptir) i dokal s bušilice).

    Nosači kabela i zatvarači

    Za pričvršćivanje kabela do tankih zidova trebaju posebne zatvarače

Zapravo, to su sve površine koje se nalaze unutar kuće prilikom polaganja ožičenja. No, kabel ponekad mora biti pričvršćen na post, na primjer, kada se unos električne energije s mjesta na kuću proteže ili na cijev - kada se kabel povećava u zapaljivom zidu.

Na betonski stup

Na armirani betonski stup, kabel je pričvršćen dugim plastičnim crnim estrima. Oni služe oko 5 godina.

Nosači kabela i zatvarači

Jedan od načina za spuštanje kabela duž armiranobetonskog posta

Možete koristiti stezaljke za ugradnju kanalizacijskih cijevi, ali ispod njih potrebno je izbušiti rupe, što je vrlo teško. Druga mogućnost je ako postoji žica na kopnu - okrugla žica promjera 5-6 mm, onda možete popraviti estrihe na njega. Druga mogućnost je osigurati metalne pruge na post - da učine nešto poput stezaljki, a kabel im je pričvršćen za njih.

U metalnoj cijevi

Ako se kabel uzdiže uz zid kuće u metalnoj cijevi, jednostavno se aktivira unutra. Budući da se čvrsti kabeli koriste za vanjsko ožičenje, to je obično dovoljno da se više ili manje zadržava unutar cijevi.

Nosači kabela i zatvarači

Kabel za polaganje u cijevi. Pričvrstite cijev i kabel samo da biste dobili iz njega na zid

Od gore i ispod cijevi je zatvoren s nekim plutom (možete izrezati iz pjene, a zatim obojiti zajedno s cijevi). Ovaj pluta će dodatno popraviti položaj kabela (ne pritiskati na rub), i tako da se ne pomiče unutar cijevi, pričvršćuje se na zid kako bi izašao iz njega.

Kabel

Posebne metalne i plastične suspenzije koriste se za pričvršćivanje kabela na kabel. Sastoje se od dva dijela - postoji kabelski otvor i više - za kabele za polaganje.

Nosači kabela i zatvarači

Suspenzije za pričvršćivanje kabela na kabel

Što je bolje - metal ili plastika? Metal je više izdržljiviji, ali je postavljen duže - potrebno je uviti vijak. Plastični poslužitelj će biti oko 5 godina, ali se brzo instalira - "rep" je povučen u odgovarajuću rupu, odgođena je. To je sve.

Pričvršćivači za kabel i žice: vrste i sorte

Uz čelo tipa električnog ožičenja i kabela, mogu se koristiti iste vrste zatvarača. Odabrana je na temelju postojećih uvjeta, mogućnosti i okusa vlasnika. Glavni zadatak je pružiti visokokvalitetnu fiksaciju i ne uznemirujuću izolaciju u vrijeme instalacije, niti tijekom daljnjeg rada i rada. I odaberite vrstu pričvršćivanja od mogućih opcija. Ima dosta njih - postoje posebni, koji se proizvode posebno za kabele, tu su posuđene iz drugih područja, postoje domaći.

Nosači kabela i zatvarači

Mogućnosti kabela

Isječke za pričvršćivanje kabela

Uz pomoć isječaka, možete popraviti kabel na zidu, stropu, na podu. Vi samo trebate odabrati ispravan dizajn, i ima ih mnogo. Klips kabela je vrlo popularna metoda - može raditi vrlo pažljivo i gotovo neprimjetno. To je ako se pretpostavi otvoreno polaganje ožičenja.

Klipovi za montažni kabel su metalni i plastični, s različitim oblicima. Najjednostavniji ljudi imaju oblik hendikuit, od jednog, a s druge strane, nalaze se rupe za vijak za samostakanje ili dowel. Svi su dobri, ali dvije rupe moraju biti izbušene za instalaciju, a potrebno je mnogo vremena.

Postoji opcija koja vam omogućuje da izdržite protupožarnicu kada instalirate kabel za napajanje na zapaljive površine (na fotografiji s lijeve strane). Ovaj pričvršćivač je fiksiran jednim vijkom za samo-tapkanje na površinu. Dobro je jer, ako je potrebno, možete dodati niti na isti zatvarač. Da biste to učinili, nećete ga morati pucati, morat ćete odvrnuti vijke koji drže gornji dio isječaka.

Nosači kabela i zatvarači

Metalni isječci za pričvršćivanje kabela

Treća opcija je neobična petlja metalne trake. Da biste ga prvi put instalirali, morate pokrenuti kabele unutra, a zatim kombinirati rupe i popraviti na površini.

Svi ovi isječci mogu se koristiti i na zidu i na stropu. Ali kada polagati veliku količinu niti na stropu, oni su neugodni - previše potrebne rupe za montažu. Oni su izrađeni od metala, dio je tada zamrljan - tako da je s vanjskom brtvom učvršćivač je oslobođen manje.

Nosači kabela i zatvarači

Instalacija na plastičnim isječcima

Plastični isječci se uglavnom koriste za fiksiranje kabela u valovitim crijevima. Oni su različite veličine za razne promjere varuga. Može se instalirati i jedan za sastavljanje u ravnilu - za točnije ugradnju velikih paketa ožičenja. Ova vrsta isječaka koristi se uglavnom za skrivenu brtvu, ali ako je vani vani, to je prikladnije popraviti uz njihovu pomoć.

Isječci

Više neprimjenjiva kada je instaliranje je kolica. To je zakrivljeni bend od plastike s karakterističnim granama na krajevima, koji će silom elastičnosti zadržati zatvarače u zidu ili stropu. Oblik tih proizvoda je za okrugli i ravne kabele različitih veličina. Ali oni neće osigurati ozbiljne kabele - nisu dovoljni. Ali vrlo pažljivo pogledajte vodiče malih dijelova, uključujući televiziju, telefon i za internet.

Nosači kabela i zatvarači

Dowel Clips za kabele različitih oblika

Oni su ugrađeni jednostavno: rupa prikladnog promjera je izbušen, vodič će početi u isječku, a krajevi se ponovno napune u rupu i umetnut je napor. Stvarno dobra opcija - brzo se montira, izgledaš uredno. Koristi se uglavnom za otvoreno ožičenje.

Doglaenica

Još jedna mogućnost za brzo pričvršćivanje kabela je estrih od tiple. Izvodi se iz ne-zapaljivih plastika za samo-kucanje, omogućuje vam brzo montiranje kabelskih linija. Može se koristiti i za otvorenu i skrivenu montažu.

Nosači kabela i zatvarači

Dweel-estrih - brz i praktičan način pričvršćivanja kabela do betona, cigle i drugih površina

Tu je estrih s odvojivom i u točkama. Zaključavanje plug-in omogućuje promjenu broja žica ako je potrebno. Metoda instalacije je ista kao i običan dowel. Razlika je u tome što je tok ovdje također plastika.

Kabelske veze s platformom ispod tiple (SSP)

Drugu opciju za brzu instalaciju. Sastoji se od kostila s nizom i platformom s estrihama. Prvo, dowel je instaliran, platforma s estrihijem je pričvršćena. Žice su pričvršćene na gotovu stazu.

Nosači kabela i zatvarači

Ssp - kabel estrih s montažnom platformom ispod dowel

Materijal - ne-zapaljivi plastičnost, boja - siva, temperatura - od -45 ° C do + 85 ° C. Može se montirati na beton, opeke i drvene površine.

Isječci (nosači) s noktiju

Izvrsna opcija za pričvršćivanje kabela na guste površine - drvo i njegov derivat, žbuka. Na strani plastičnog nosača nalazi se rupa u kojoj je umetnuta karanfila. Oblik nosača je okrugli pravokutni - pod različitim oblikom vodiča.

Nosači kabela i zatvarači

Plastični zagrade s noktima za otvorenu montažu kabela

Pričvršćivanje kabela s takvim zagradama je brz i ne upečatljiv. Najčešće, također pričvrstite male veličine žice - televizija, telefon, za internet.

U-u obliku stapler zagrade

Čak su i najmanji zagrade i isječke još uvijek prilično vidljivi. Postoji način da se pričvršćivači praktički nevidljivi, u svakom slučaju u nekim slučajevima. Ako postoji građevinski stapler na drvene površine ili žbuke, žice i telefonske kabele mogu se pričvrstiti na posebne zagrade. Imaju duge noge i zaobljene leđa. Postoje posebni zagradi za klamericu, namijenjeni za montažu kabela s plastičnim ograničenjima (prosječni crtež). Oni ne dopuštaju žicu da prenese žicu, što se događa pri radu s konvencionalnim zagradama, ako postoji previše napora na mehanizmu okidača.

Nosači kabela i zatvarači

Montažne kabele s klamericom i posebnim zagradama

To je dobar način za brzinu - samo jedan pritisak na polugu za spaja i nosač je već instaliran. Jednom sat, možete popraviti pristojnu metra. Još jedan pozitivan trenutak - pričvršćivači su manjina, s rastapanjem u drvu nalaze se vrlo male rupe, koje su također praktički nevidljive. Uz žbuku i voću, osp je nešto kompliciraniji - šteta može biti više, međutim, oni su još manje vidljivi nego od noktiju, čak i najmanji.

Nedostatak pričvršćivanja kabelskih klamerica je značajna ograničenja u veličini. Takvi spajalice nisu velike. Maksimalna veličina u širini nosača je 12,5 mm, a to nije u svim vrstama. To je više nego dovoljno za instalaciju telefonskih "rezanci", internetskog kabela ili drugih sličnih dirigenata, ali već VVG ili NYM na ovaj način za pričvršćivanje daleko od uvijek. Osim toga, ovi kablovi su izolacija je teže, što zahtijeva češći ugradnju nosača.

Zatvarači za naručivanje snopa vodiča

Nisu uvijek žice moraju biti fiksne bolnice. U nekim slučajevima, samo je potrebno pojednostaviti snopove - tako da nisu zbunjeni. Na primjer, znatna količina žica obično dolazi na radnu površinu. Da bi ih teško popravi na sve - nakon nekog vremena mogu se mijenjati, a rupe ostaju od vođenih noktiju, koje na stolu ne prikrivaju ništa na stolu. Ovdje u te svrhe postoje različiti uređaji. Često se nazivaju žičani držači ili kabelski.

Nosači kabela i zatvarači

Velcro kabel

Na primjer, isti nosači, ali još jedna zgrada. Na desnoj strani prema fotografiji vidite kabelske isječke, koji je pričvršćen na stražnju stražnju stranu pričvršćena dvostrana ljepljiva traka. Za pričvršćivanje na namještaju ili plastične ploče, vrlo je zgodan - ljepilo se zatim može isprati, a površina ostaje netaknuta. U središtu - drugu opciju s istom idejom, i na lijevoj strani takozvani montažni prostor za pričvršćivanje kabelskih veza. U početku su ove stranice pričvršćene na površinu - također imaju čičak na leđima. Zatim se snop žica pričvršćena na rupe s konvencionalnim plastičnim estrihinom. Nije tako prikladno i uredno (repovi estriha će se objesiti), ali se također mogu koristiti.

Nosači kabela i zatvarači

Nositelji plastičnih kabela na stolu

Nekoliko više mogućnosti za pričvršćivanje kabelskog materijala koje vidite na fotografiji iznad. Bit je jedna, tehnika je drugačija.

Kabelske pladnjeve - za skriveno polaganje velikih greda

Kada uređaj za pozadinsko osvjetljenje stropa, velika količina žica mora biti lablje, a oni su pričvršćeni na strop preklapanja. Ako govorimo o apartmanima, najčešće se preklapaju - betonska ploča. Za bušenje rupa u njemu teško i dugo, fiksiranje samih ili malih žičanih skupina nije mnogo lakše. Za takve slučajeve koriste se suspendirani kabelske posude. Učiniti ih obično od pocinčane žice ili perforiranog metala.

Nosači kabela i zatvarači

Suspendirani pladnjevi za kabele

Imaju različite veličine, postoji nekoliko različitih vrsta pričvršćivanja - na klipovima vezanim za strop, na suspenziji "t" ili "g" oblik.

Redoslijed instalacije je: Prvo dizajn ide i montiran na strop, tada kabeli bacaju u nju. Ako želite, oni se mogu konsolidirati s estrima na rešetke, ali obično nema potrebe.

Osim toga, postoje metalne ladice od perforiranih i ne-perforiranih metala. Potonji su potrebni prilikom polaganja kabela unutar zapaljivih zidova - u kući okvira, na primjer.

Nosači kabela i zatvarači

Metalni kabelski ladice

Iste ladice mogu se koristiti prilikom polaganja kabela u podzemnom prostoru. Ali onda možete primijeniti perforiranu opciju. Također predivno štiti od glodavaca i slučajnog oštećenja.

Domaći kabelski uređaji

Mnogi tvornički uređaji imaju relativno nisku cijenu, ali kada stotine su potrebne, iznos pada mnogo novca. A ako je ožičenje skriveno - potrebno je, na primjer, pričvrstiti kabel u moždani udar, zašto potaknuti dodatni novac, ako možete učiniti s sredstvima za podnesak. To je ono što je samoprocjene kabela pričvršćivanje:

  • Trake od kositra + nokte ili tiple - ovisno o materijalu zida. Poželjno je da se može pocinčavati, a može se "minirati" iz limenki piva. Izrežite na trake debljinom od 7-10 mm, u središtu napravite rupu u kojoj je napravljen nokat. Prvo, uz rutu sa korakom od 60-100 cm, pričvršćivači su pričvršćeni, zatim kabel ili žičanu stezaljku s limenim trakama. Da biste osigurali kabel da biste bili pouzdani, krajevi se poželjno stežu u dvorcu.

    Nosači kabela i zatvarači

    Primjer samostalnih zatvarača za kabel

  • Od pocinčanog metala, izrežite na trake s debljinom od oko 1 cm. Možete napraviti najjednostavniji nosač u obliku slova U. Na krajevima, nokti, upotreba kao konvencionalni zagrade - hvataju vodič svakih 50-80 cm. Možete koristiti za pričvrsne žice na zidove i strop.

    Nosači kabela i zatvarači

    Kako mogu popraviti žicu s trakom kositra

  • Također, traka kositra može se koristiti za montiranje kabela u petlju. Strip pokriva kabel nakon čega je traka pričvršćena na zid (vidi fotografiju na desnoj strani). Ova se opcija također može koristiti za popravak vodiča u moždanom udaru. Iz uobičajenog vanjskog privitka samo će se razlikovati po korak instaliranja stezaljki - mogu se manje ocijeniti, budući da je zadatak da držite kabele dok se otopina ne počne da je pokrov blizu. Na isti način, žice u zaštitnom plašt - varalica, cijevi itd. Mogu se popraviti. Samo trake bit će potrebna veća duljina i, eventualno širine - za pouzdanije fiksacije. Za drvo, vijak za nokte ili samo-tapkanje pogodan je za cigle i beton dowel.
  • Udobrenje mogu biti fiksirani i grede žica. Dulja traka kositra može se montirati nešto u blizini drugih dirigenata. To je prikladnije za to korištenje perforiranog metala (na primjer, montažne suspenzije za spuštene stropove), ali možete napraviti uobičajene pruge kositra.

    Nosači kabela i zatvarači

    Fiksiranje greda žica

To su glavne vrste pričvršćivača za kabel koji se može napraviti vlastitim rukama. Sigurno postoje i druge opcije - fantazijske čistači su neiscrpni, ali to su najčešći.

Zatvarači za skrivenu brtvu

Ako kabeli stanu na fazu popravka, oni se sve više pribjegavaju stil u zidovima, katu ili stropu. Budući da rezultat rada nije najmanje važno, estetika se isplaćuje na minimalnu pozornost. No, velika se pozornost posvećuje pouzdanosti i sigurnosti - pristup za preradu je vrlo i vrlo komplicirana. Stoga se pričvrščivači za kabel polaganja unutar zida, strop, ispod poda izabrani su pouzdani. To može biti:

  • Rasporedi bilo koje vrste - s vrčanima, montažnim mjestima itd.
  • Možete odabrati odgovarajuću veličinu isječka.
  • Napraviti domaće zatvarače.

    Nosači kabela i zatvarači

    Ako napravite suspendirani strop suhozida, ožičenje se može montirati na suspenzije ili ležati unutar profila. Samo kada instaliranje kabela ne leži blizu zida profila - da ne oštetite pri radu

Za polaganje velikih greda žica na stropu je prikladnije i brže koristiti pladnjeve, ali možete svi isti zatvarač. Jedina stvar je loše - morate izbušiti mnogo rupa za instalaciju pričvršćivača u beton ili opeka. Posebno je nezgodno pri radu na stropu. Kako najbolje optimizirati rad u ovom slučaju je nešto niža.

Ako ne postoji prijedlog lažnih zidova ili završni spol, žice se produbljuju - cipele. Stavili su žice, a zatim su razmazani s rješenjem i nakon što već proizvode završnu obradu. Hrpe gledanja na estetiku verziju savršenu. Sa stajališta rada, to je problematično, jer je gotovo nemoguće zamijeniti ili popraviti ožičenje. Ipak, ožičenje se radi na ovaj način, samo pokušavajući ležati visokokvalitetne kabele, pa čak i uz neku maržu snage ili broj parova.

Nosači kabela i zatvarači

Brtve i žice za pričvršćivanje u moždani udar

Prema sigurnosnim pravilima u zapaljivim zidovima (drvena, ploča i okvir), kabel u ne-zapaljivoj ljusci ili u ladici za metal. Ako govorimo o ne-zapaljivoj školjci, onda je obično varala od nepodržavanja plastike koje gori. U ovom slučaju, ljuska zapravo pričvršćuje, unutra koja se nalazi kabel. To ne utječe na izbor vrste pričvršćivanja, ali utječe na odabir pričvrsnih elemenata - jednostavno je potrebno da brave mogu pokriti ljusku.

Polaganje kabela unutar zapaljivih zidova povezano je s poteškoćama: zahtjevi su vrlo čvrsti. Mogu se izvesti u kućištu okvira ili panela, ali je vrlo teško u barovima ili u rezovima. Potrebno je staviti sve metalne ladice u zidove. U isto vrijeme, potrebno je izvesti veliku količinu drva koja ne poboljšava značajke toplinske inženjerstva i izgled nije idealan, nije moguće. Stoga se u drvenim kućama češće pribjegavaju otvorenoj metodi ugradnje - preko zidova.

Pričvršćivači za otvoreno polaganje kabela

Uz vanjsko polaganje kabela, strože zahtjevi se nameću pojavu pričvršćivača. Budući da svi u očima treba odabrati najneprihvatljive opcije ili naprotiv, najukražan, kao što je retro-ožičenje. Ovo je opsežna tema i detaljno opisana. Druge opcije:

  • Instalacija u kabelskim kanalima. To su plastične pladnjeve koje su pričvršćene uz zidove. Metoda nije najbolja u smislu estetike, ali ako je potrebno, polaganje velikog broja žica u drvenim kućama je možda najjeftinije kada se instalirate i praktične s gledišta rada: uvijek slobodan pristup za zamjenu, popravak i nadogradnje.

    Nosači kabela i zatvarači

    Žice možete staviti na kabelske kanale

  • Polaganje određene količine žica u posebnim postoljama.
  • Koristite zagrade za klamanje. Najneposjedniji zatvarač, osim brzo instaliran.
  • Pričvršćivanje s nosačima i isječcima obojenim u ton s kabelom.

Postoji izbor, ali svi načini su nesavršeni, jer svatko odlučuje za sebe kao i kako je kabel fiksiran.

Pričvršćivanje kabela na strop

Pričvršćivanje kabela do stropa javlja se uglavnom kada su stropovi ili stropovi od plastičnih ploča i suhozida. U slučaju gipsane ploče, sve je nešto jednostavnije: postoji sustav ovjesa na koji možete popraviti kabelski snop s plastičnim estrima. U drugim slučajevima, sve je nešto komplicirano: morate izbušiti veliki broj rupa za zatvarače, jer sve iste kopče i nosači koriste, a ispod svakog morate instalirati tiple (ako je strop od betonske ploče).

Nosači kabela i zatvarači

Montažni kabel na stropu zahtijeva dugo vremena

Instalaciju možete ubrzati na nekoliko načina:

  • Pomoću kabelskih ladica (opisanih gore).
  • Prilikom pričvršćivanja nekih linija na strop, vješanje malih ožičenja s plastičnim estrihama.
  • Koristite za pričvršćivanje duge perforirane metalne trake.

Članak na temu: Kako stići pozadinu na imirodnu ploča: radni nalog

Čitaj više