Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Anonim

Trenutne cijene električne energije prisiljene su razmišljati o uštedi gdje to nije ni razmišljalo o tome prije. Na primjer, rasvjeta na stubama. Nije važno, u privatnoj ili visokoj zgradi, još uvijek morate platiti. Ranije su upravo napustili svjetlo. Danas razmišljate o tome da se isključite, ali i trčite gore / dolje. Ispostavilo se da postoji rješenje. Dakle, svjetlo ne spaljuje stalno, postoje sheme kontrole svjetiljki s nekoliko mjesta. To jest, jedna ili više svjetiljki mogu se uključiti i isključiti s nekoliko točaka. Sklopke za ovu potrebu posebnu. Nazivaju se prolazom. Ponekad postoje "duple" ili "pucanja" imena. Sve je to jedna vrsta električne opreme. Razlikuju se od uobičajenog velikog broja kontakata. Sukladno tome, krug povezivanja prekidača prolaza je složeniji. Međutim, možete to shvatiti.

Kako izgleda prolazni prekidač

Ako govorimo o prednjoj strani, onda je jedina razlika: jedva vidljiva strelica na ključu gore i dolje.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Što izgleda kao prekidač magarca. Vidjeti, postoji dvostruka strelica

Ako govorimo o električnom krugu, sve je jednostavno: u konvencionalnim prekidačima samo dva kontakti, u prolazima (još uvijek nazvane flipping) tri kontakta, od kojih su dva zajednička. U dijagramu uvijek postoje dva ili više takvih uređaja, a zatim uz pomoć ovih općih žica, oni su uključeni.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Razlika - u broju kontakata

Načelo operacije je jednostavno. Promjenom položaja ključa, ulaz je spojen na jedan iz izlaza. To jest, ovi uređaji imaju samo dva radna mjesta:

  • Ulaz je spojen na izlaz 1;
  • Ulaz je spojen na izlaz 2.

Nema drugih srednjih pozicija. Zahvaljujući tome, sve radi. Budući da kontakt prebacuje s jednog položaja na drugi, električari vjeruju da je to točnije za pozivanje "prekidača". Tako je prekidač prolaza također ovaj uređaj.

Da se ne oslanjaju na prisutnost ili odsutnost strelica na ključeve, morate pregledati kontaktni dio. Na korporativnim proizvodima treba primijeniti shemu, što vam omogućuje da shvatite koju vrstu opreme u rukama. Ona je definitivno na proizvodima Lezarda (Lesard), Legrand (LEGRAND), Viko (Vico). U kineskim kopijama često su odsutni.

Članak o temi: Linoleum je štetan za apartman: koliko

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Ovo izgleda kao preklopni prekidač sa stražnje strane.

Ako ne postoji takva shema, pogledajte terminale (bakreni kontakti u rupama): trebalo bi postojati tri. Ali ne uvijek na jeftinim slučajevima tog Termina, koji košta jedna stvar je ulaz. Često su zbunjeni. Da biste pronašli gdje postoji zajednički kontakt, potrebno je nazvati kontakte međusobno na različitim položajima ključa. Potrebno je to učiniti, inače neće raditi ništa, a sama uređaj može izgorjeti.

Trebate tester ili multimetar. Ako postoji multimetar, prevedite ga u zvučni način - to je pucanje u prisutnosti kontakta. Ako je u prisutnosti strelice testera, nazvao je kratki spoj. Stavite mjernu šipku na jedan od kontakata, pronađite s kojim od dva zvona (uređaj na koša ili strelica pokazuje KZ - skretanje desno dok se ne zaustavi). Bez promjene položaja sonde promijenite položaj ključa. Ako je Kz nestao, jedno od tih dva je uobičajena. Sada ostaje ček koji. Nemojte prebaciti tipku za pomicanje jedne od sondi na drugi kontakt. Ako postoji KZ, onda kontakt s kojim se dipstick ne pomakne i postoji čest (to je ulaz).

Može biti jasniji ako pogledate videozapis o tome kako pronaći ulaz (zajednički kontakt) za prekidač za prolazu.

Kako povezati ploču za kuhanje je napisan ovdje, ali o instalaciji i uključivanju bojlera - u ovom članku.

Priključni dijagram preklopnog odlomka s dva mjesta

Ova shema je prikladna u dvoetažnoj kući na stubama, u prolasku, u dugim hodniku. Možete ga primijeniti u spavaćoj sobi - isključite vrh svjetla na ulazu i blizu kreveta (koliko ste puta morate ga dobiti uključiti / isključiti?).

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Električni prekidač strujnog prekidača s 2 sjedala

Nula i zemlja (ako postoji) odmah dođite na svjetiljku. Faza se hrani za izlaz prvog prekidača, drugi ulaz će početi na slobodnoj žici svjetiljke, izlazi dvaju uređaja su međusobno povezani.

Članak o temi: Klizne zavjese za kupku - Moderna i moderna zaštita prskanja

Gledajući ovu shemu, lako je razumjeti kako radi prekidač prolaza. U položaju, na slici je uključena svjetiljka. Pritiskom na bilo koji od uređaja, lanac se kida. Slično tome, kada je položaj isključen, prevođenje bilo kojeg od njih na drugu poziciju zatvaramo lanac kroz jedan od skakača i svjetiljka će osvijetliti.

Biti jasniji, što i s onim što bih se povezivao, kako položiti žice, dajemo više slika.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Rezanje žica na prekidaču prolaza

Ako govorimo o sobi, onda morate položiti žice kao fotografiju ispod. Prema suvremenim pravilima, svi moraju biti na udaljenosti od 15 cm od stropa. Oni se mogu uklopiti u montažne jezgre ili ladice, dostignuti su krajevi žica u montažnim kutijama. To je prikladno: ako je potrebno, možete zamijeniti probušenu žicu. Također, prema najnovijim standardima, sve veze se javljaju samo u montažnim okvirima i uz pomoć kontaktora. Ako napravite twist, onda je bolje popiti ih, i to je prilično cool odozgo s vrpcom.

Povratna žica žarulje spojena je na izlaz drugog prekidača. White označava žice koje spajaju izlaze oba uređaja.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Kako su žice uzgajaju sobu

Kako spojiti sve u priključnoj kutiji ispričano u videozapisu.

Kako ovdje povezati luster.

Shema za 3 boda

Da biste mogli omogućiti / onemogućiti svjetlo s tri mjesta, morate kupiti prekid (cross) prekidač na dva prekidača. Od prethodno opisanih, odlikuje se prisutnošću dva ulaza i dva izlaza. Odmah se prebacuje nekoliko kontakata. Kako se sve treba organizirati, pogledajte na slici. Ako ste to shvatili, lako je razumjeti.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Upravljački krug električne svjetiljke s tri točke

Kako okupiti takvu shemu? Ovdje je postupak:

  1. Nula (i uzemljenje, ako ih ima) odmah počnite u svjetiljci.
  2. Faza je spojena na unos jednog od preklopnih sklopki (s tri ulaza).
  3. Drugi ulaz se hrani slobodnoj žici svjetiljke.
  4. Dva izlaza jednog uređaja s tri pin dostižu se na ulazu u unakrsnog prekidača (s četiri ulaza).
  5. Dva izlaza drugog tri PIN uređaja aktiviraju se na drugi par prekidača kontakata s četiri ulaza.

Isti shemu, ali već u drugoj perspektivi - gdje spojiti žice na kućištima.

Članak na temu: Za koje se koristi vodič za glavu za glavu

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Gdje povezati žice

Ali to je otprilike tako uzgoj po sobi.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Ožičenje prilikom kontrole svjetiljke od tri mjesta

Ako trebate krug za četiri, pet i više bodova, razlikuje se samo brojem unakrsnih prekidača (za četiri ulaza / izlaza). Sklopke (s tri ulaza / izlaza) uvijek su na bilo kojem dijagramu dva - na samom početku i na samom kraju lanca. Svi ostali elementi su unakrsni uređaji.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Dijagram veze prolaznih prekidača za 5 bodova

Uklonite jedan "raskrižje", nabavite kontrolni krug od četiri boda. Također dodajte - već će imati shemu za 6 kontrolnih mjesta.

Da napokon stavi sve u moju glavu, pogledajte više videozapisa.

O pravilima povezivanja žica u spojnoj kutiji pročitajte ovdje.

Prekidač za dva bloka: shema veze

Za kontrolu rasvjete dviju svjetiljki (ili skupina svjetiljki) od jednog prekidača iz jednog prekidača, postoje prekidači s dva bloka. Imaju šest kontakata. Ako je potrebno, opće žice pronalaze na istom principu, kao iu uobičajenom uređaju ovog tipa, morat će se zanemariti samo veća količina žica.

Dijagram veze s 2-ključnim preklopom prolaza razlikuje se samo zbog činjenice da će žice biti veće: faza mora biti hranjena za oba ulaza prvog prekidača, kao i od dva druga ulaza trebaju ići u dvije svjetiljke (ili dva skupine svjetiljki, ako je u pitanju kalup).

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Načelo spajanja prekidača s dva vektora

Ako trebate organizirati kontrolu dvojice izvora svjetla s tri ili više bodova, morat ćete instalirati dva unakrsna prekidača u svakoj točki: oni jednostavno nemaju dva bloka. U tom slučaju, jedan par kontakata započet će za jedan obrezivač, drugi - na drugi. I dalje, ako je potrebno, oni su međusobno povezani. Na posljednjem lancu, prekidač za dva bloka je spojen na izlaze poprečnog presjeka.

Kako spojiti prekidač prolaza (kontrola svjetla dvije ili više bodova)

Kako organizirati kontrolu dviju svjetiljki četiriju kreveta

Ako razmišljate o tome, sve nije tako teško, a dijagram spajanja prekidača prolaza od 2 boda je općenito jednostavan. Samo žice puno ...

Čitaj više