Kako spojiti diferencijal automatski

Anonim

Riješite problem zaštite ožičenja od preopterećenja i struje curenja mogu biti u mogućnosti pomoći u para uređaja - zaštitni stroj i RCD. No isti zadatak se rješava diferencijalni zaštitni stroj, koji kombinira oba ova uređaja u jednom slučaju. Na ispravan spoj dipavtomat i njegov izbor i ide na govor.

Svrha, specifikacije i izbor

Difavtomat ili diferencijalni stroj za zaštitu kombinira funkcije automatske zaštite i RCD. To jest, jedan od ovog uređaja štiti ožičenje od preopterećenja, kratkog spoja i struje propuštanja. Struja propuštanja se formira kada je izolacija kvar ili kada se dotakne u trenutne elemente, još uvijek štiti osobu od lezije električne energije.

Različita pitanja su instalirana u električnim distribucijskim panelima, najčešće na dekan rake. Oni su stavljeni umjesto stroja + uzo, fizički zauzimaju malo manje prostora. Kako specifično - ovisi o proizvođaču i vrsti izvršenja. A to je njihov glavni plus, koji može biti u potražnji prilikom nadogradnje mreže, kada je mjesto u štitu ograničeno, i potrebno je povezati broj novih linija.

Kako spojiti diferencijal automatski

Difftomatimati služe za zaštitu ožičenja od povišenih opterećenja i čovjeka od strujnog udara

Drugi pozitivan trenutak štedi sredstva. U pravilu, ratomat je manji od para automatskog + uzo sa sličnim karakteristikama. Još jedan pozitivan trenutak - potrebno je odrediti samo s ocjenom automatske zaštite, a UZO je ugrađen prema zadanim postavkama s potrebnim karakteristikama.

Nedostaci Tu su i: Kada izlazite i gradeći jedan od dijelova diftomatata, svi će se uređaj morati promijeniti, a to je skuplje. Također, nisu svi modeli opremljeni zastavicama za koje je moguće odrediti za ono što je uređaj radio - zbog preopterećenja ili struje i propuštanja - koji je u osnovi važan pri razjašnjavanju razloga.

Karakteristike i odabir

Budući da Difavtomat sama po sebi kombinira dva uređaja, ima karakteristike njih i prilikom odabira treba uzeti u obzir sve. Razumijet ćemo što oznake označavaju i kako odabrati diferencijal automatski.

Kako spojiti diferencijal automatski

Oznaka različitih dijagrama

Ocijenjena struja

To je maksimalna struja koja može izdržati automat bez gubitka performansi. Obično se označava na prednjoj ploči. Nominalne struje su standardizirane i mogu biti 6 a, 10 a, 16 a, 20 a, 25 a, 32 A, 40 a, 50 a, 63a.

Kako spojiti diferencijal automatski

Četveropolni difftomat za povezivanje na mreži 380 v

Male denominacije - 10 A i 16 A - stavljeno na rasvjetne linije, prosječno - na snažne potrošače i grupe utičnica, te snažna - 40 a i veća - uglavnom korištena kao uvodna (opća) diphawtomat. Odabrana je ovisno o presjeku kabela, kao i pri odabiru nominalne zaštite.

Vremenski trenutni karakter ili vrsta elektromagnetskog otpuštanja

Prikazuje se pored vrijednosti lica, označena latinskim slovima B, C, D. označava koji preopterećenja u odnosu na nominalno onemogućavanje stroja (zanemaruje kratkoročne početne struje).

Kako spojiti diferencijal automatski

Razlikuju i vremenski trenutni karakteristični

Kategorija B - Ako je struja premašena 3-5 puta, C - Kada je nominalna vrijednost od 5-10 puta prekoračena, tip D je isključen kada se opterećenja premašuju nominalne 10-20 puta. Apartmani obično stavljaju Difavtomatice tip C, na selu možete staviti B, u poduzeća sa snažnom opremom i velikim početnim strujama - D.

Nominalni napon i mrežna frekvencija

Za koje mreže dizajnira uređaj - 220 V i 380 V, s učestalošću od 50 Hz. Nema drugih u našoj trgovačkoj mreži, ali ipak, vrijedi provjeriti.

Kako spojiti diferencijal automatski

Napon i frekvencija na kojoj se diferencijalna zaštita automatski

Diferencijalni automati mogu imati dvostruku oznaku - 230/400 V. To sugerira da ovaj uređaj može raditi i na mreži za 220 V i 380 V. U trofaznim mrežama, takve uređaje stavljaju na utičnice ili na pojedine potrošače, gdje se koristi gdje se koristi Samo jedna od faza.

Članak o temi: Puno gorivo i plinski kotao

Kao što je potrebna vodena difuzija, potrebni su uređaji s četiri ulaza za trofazne mreže i značajno se razlikuju dimenzijama. Nemoguće ih je zbuniti.

Nominalna isključivanje diferencijalne struje ili struje propuštanja (zadana vrijednost)

Prikazuje osjetljivost uređaja s strujama propuštanja i pokazuje pod kojim uvjetima će se zaštita funkcionirati. U svakodnevnom životu koriste se samo dvije denominacije: 10 mA za ugradnju na linije, u kojima je instaliran samo jedan moćan uređaj ili potrošač, koji kombinira dva opasna faktor - struja i voda (protok ili akumulativni električni bojler, kuhanje površine, pećnica, perilica posuđa i itd.).

Za linije s grupom utičnica i vanjskog rasvjeta, različita pitanja s strujom propuštanja 30 mA, na liniji osvjetljenja unutar kuće koju obično ne stavljaju - da ih spase.

Kako spojiti diferencijal automatski

Trenutno curenje ili zadana vrijednost na vrućem stroju

Na uređaju se može napisati jednostavno vrijednost u Milliamperesu (kao na fotografiji s lijeve strane) ili abedaletno zadaće struje može se primijeniti (na fotografiji s desne strane), nakon čega su brojevi u amperu (na 10 ma 0,01 A, na 30 mA na slici 0 03 a).

Klasa zaštite diferencijala

Pokazuje koja vrsta struja propuštanja je zaštićeno ovim uređajem. Postoji slika i grafička slika. Obično stavite ikonu, ali možda pismo (vidi tablicu).

Notacija pismaGrafička oznakaDešifriranjePodručje primjene
Ac

Kako spojiti diferencijal automatski

Reagira na varijabilnu sinusoidnu strujuStavite na liniju na koju je jednostavna tehnika povezana bez elektroničke kontrole
ALI

Kako spojiti diferencijal automatski

Reagira na sinusoidnu izmjenjujuću struju i pulsiranje trajnoNanosi se na linijama iz koje se pokreće elektronski kontrolirana tehnika
U

Kako spojiti diferencijal automatski

Prikuplja varijabilnu, pulsnu, trajnu i izglađenu trajnu.Uglavnom se primjenjuje na proizvodnju s velikim brojem raznovrsne tehnologije.
S.S vremenom zatvarača 200-300 msU teškim shemama
G.S vremenom zatvarača zatvaranja60-80 msU teškim shemama

Izbor klase diferencijalne zaštite difavtomata pojavljuje se na temelju vrste opterećenja. Ako je to mikroprocesorska tehnika, potreban je klasa A, na liniji rasvjete ili napajanja, AC klasa je prikladna. Klasa u privatnim kućama i apartmanima rijetko rijetko - nema potrebe za "uhvatiti" sve vrste struja curenja. Povezivanje klase Difavtoma S i G ima smisla u shemama na više razina. Oni su stavljeni kao ulaz ako postoje i drugi diferencijalni uređaji za isključenje u krugu. U tom slučaju, kada je izazvano jedno od curenja s razumijevanjem, ulaz se neće isključiti i usluga će biti u pogonu.

Nominalna sposobnost isključivanja

Ona pokazuje da struja je u stanju Difavtomat da se isključi kada se KZ nastaje i ostane u isto vrijeme. Postoji nekoliko standardnih denominacija: 3000 A, 4500 A, 6000 A, 10.000 A.

Kako spojiti diferencijal automatski

Odvojite sposobnost difavtomata

Odabir ratomat na ovom parametru ovisi o vrsti mreže i od mjesta trafostanice. U apartmanima i domovima na dovoljnom uklanjanju iz podstanice, koriste se različita pitanja s mogućnošću odspajanja od 6.000 A, blizu podstanica su 10.000 A. u ruralnim područjima, prilikom opskrbe zračnim napajanjem i dugim ne-nadograđenim mrežama je dovoljna 4500 a ,

Na slučaju, ovaj broj je označen u kvadratnom okviru. Mjesto natpisa može biti drugačije - ovisi o proizvođaču.

Klasa tokofa

Tako da je struja kratkog spoja prihvatila maksimalnu vrijednost mora proći neko vrijeme. Brže će se napajanje iz oštećene linije isključiti, manje je vjerojatno da će dobiti štetu. Klasa trenutnog programa prikazana je u brojevima od 1 do 3. Treći razred - isključuje liniju brže od svega. Dakle, izbor rattomata na ovoj značajki je jednostavan - preporučljivo je koristiti uređaje treće klase, ali oni su skupi, ali i dalje rade duže. Dakle, ako imate financijsku priliku, stavite štakore ove klase.

Kako spojiti diferencijal automatski

Stezaljna diffvavatomata

Na slučaju, ova je karakteristika prikazana u malom kvadratnom okviru pored nominalne sposobnosti isključivanja. Može stajati na desnoj (legrandi) ili ispod (većina drugih proizvođača). Ako niste pronašli takvu oznaku na kućištu, niti u putovnici, tada ovaj stroj nema bepoziciju.

Upotreba temperature

Većina diferencijalnih zaštitnih automati dizajnirana je za rad u prostorijama. Mogu se upravljati na temperaturama od -5 ° C do + 35 ° C. U ovom slučaju ne stavljaju ništa na stanovanje.

Kako spojiti diferencijal automatski

Označavanje povećanog otpora mraza dipaptime

Članak o temi: Pozadine za kuhinju i modni trendovi u 2019. godini

Ponekad su štitovi na ulici i obično se ne uklapaju. Za takve slučajeve, difunttomati se proizvode s širim rasponom temperatura - od -25 ° C do + 40 ° C. U ovom slučaju, kućište se stavlja poseban znak koji je malo poput zvjezdice.

Dostupnost markera o uzroku rada

Favtomatomati nisu svi električari vole staviti, jer vjeruju da je hrpa zaštitnog automatskog stroja + uzo pouzdaniji. Drugi razlog je ako uređaj radi, nemoguće je odrediti što je uzrokovalo preopterećenje razloga, a potrebno je jednostavno isključiti neku vrstu uređaja ili struje propuštanja i trebate pretraživati ​​gdje i što se dogodilo.

Da bi riješili barem drugi problem, proizvođači su počeli izrađivati ​​zastave koje pokazuju uzrok frakcije rateattomata. U nekim modelima, to je mala platforma, po poziciji koji se određuje razlog za prekid.

Kako spojiti diferencijal automatski

Potvrdni okvir koji prikazuje razlog za isključivanje

Ako je isključenje uzrokovalo preopterećenje, indikator ostaje zatvoren s kućištem, poput fotografije s desne strane. Ako je Difavtomat radio u prisutnosti struje propuštanja, potvrdni okvir obavlja određenu udaljenost od kućišta.

Vrsta konstruktivnog dizajna

Postoji diffrata od dvije vrste: elektromehanički ili elektronički. Elektromehanički su pouzdaniji, jer oni zadržavaju performanse čak iu nestaju. To jest, ako faza nestane, moći će raditi i isključiti i nulu. Elektronski za rad zahtijeva prehranu, koja se uzima iz fazne žice i kada je faza nestala, oni gube performanse.

Proizvođač i cijena

Struja ne smije uštedjeti, posebno na uređajima koji pružaju zaštitu ožičenja i života. Stoga se preporuča uvijek kupiti komponente poznatih proizvođača. Vođe na tržištu Legrand (LEGRAND) i Schneider (Schneider), Hager (Hager), ali njihovi proizvodi su skupi, a postoje i mnoge krivotvorene. Ne tako visoke cijene na IEK (IEX), ABB (ABB), ali i više problema s nm. S nepoznatim proizvođačima u ovom slučaju, bolje je da ne kontaktiramo, jer su često jednostavno neupotrebljivi.

Izbor zapravo nije tako i mali, čak i ako ograničite samo s ovim pet tvrtki. Svaki proizvođač ima nekoliko redaka, koji se razlikuju po cijeni i značajno. Da biste razumjeli što je razlika, morate pažljivo pogledati specifikacije. Cijena ima utjecaj svakog i njih, tako pažljivo proučavati sve podatke prije kupnje.

Kako povezati diffvtomat

Počnimo s metodama instalacije i redoslijedom povezivanja vodiča. Sve je vrlo jednostavno, nema posebnih poteškoća. U većini slučajeva montira se na Dink. Za to postoje posebne izbočine koje drže uređaj na mjestu.

Kako spojiti diferencijal automatski

Montaža na Dinrecu

Električna veza

Povezivanje deaftomatte na mrežnu mrežu pojavljuje se s žicama u izolaciji. Odjeljak je odabran na temelju nominalnog. Obično je liniju (napajanje) spojen na gornje utičnice - potpisuju se od neparnih brojeva, opterećenje - do nižih - potpisanih čak i brojevima. Budući da su faza i nula povezani s diferencijalnim strojem, kako ne bi se zbunilo, latino slovo n pretplaćuje se na "nula".

Kako spojiti diferencijal automatski

Dijagram veze dipaptime je obično na kućištu

U nekim pravilima spojite liniju u gornjim i donjim utičnicama. Primjer takvog uređaja na gornjoj fotografiji (lijevo). U tom slučaju, shema piše numeriranje kroz frakciju - 1/2 na vrhu i 2/1 ispod, 3/4 na vrhu i 4/3 ispod. To ukazuje da nije važno odozgo ili povezivanje linije.

Kako spojiti diferencijal automatski

Priključak difavtomata na distribucijskoj ploči

Prije spajanja linije od žica, izolacija se ukloni na oko 8-10 mm od ruba. Na željenom terminalu, vijak za pričvršćivanje je neznatno oslabljen, umetnut je vodič, vijak je zategnut velikim naporom. Tada je žica Jerg nekoliko puta kako bi se uvjerili da je kontakt normalan.

Provjera performansi

Nakon što ste povezali Difavtomat, pokreće se, potrebno je provjeriti performanse sustava i instalacija je točna. Za početak, testiramo samu agregat. Da biste to učinili, postoji poseban gumb potpisan od strane "test" ili jednostavno slovo T. Nakon što su prekidači prebačeni u stanje operativnog, kliknite na ovaj gumb. U tom slučaju uređaj mora "izbaciti". Ovaj gumb umjetno stvara struju propuštanja, pa smo provjerili izvedbu dipaptime. Ako rad nije - potrebno je provjeriti ispravnu vezu ako je sve istina, uređaj je neispravan

Kako spojiti diferencijal automatski

Ako, kada pritisnete gumb "T", diphawtomat je radio, to je operativno

Daljnja provjera - povezivanje jednostavnog opterećenja na svaku utičnicu. Time ćete provjeriti ispravnost isključivanja grupa utičnice. I potonji je alternativno uključivanje kućanskih aparata na koje se naplaćuju pojedinačne linije.

Članak na temu: ulazna metalna ulična vrata za privatnu seosku kuću ili vikendicu

Sheme

Kada se razvijaju shema ožičenja u stanu ili kući mogu biti mnogo opcija. Mogu se razlikovati praktičnost i pouzdanost rada, stupanj zaštite. Postoje jednostavne opcije koje zahtijevaju minimalne troškove. Obično se provode u malim mrežama. Na primjer, u Dachas, u malim apartmanima s malom količinom kućanskih aparata. U većini slučajeva morate staviti veliki broj uređaja koji osiguravaju sigurnost ožičenja i zaštitu od lezije ljudi.

Kako spojiti diferencijal automatski

Sheme su različite razine složenosti

Jednostavna shema

Nije uvijek smisla postaviti veliki broj zaštitnih uređaja. Na primjer, u zemlji sezonskih posjeta, gdje ima samo nekoliko utičnica i rasvjete, dovoljno je staviti samo jedan rattomat na ulazu iz kojeg su potrošačke skupine utičnice i rasvjeta - odvojene linije proći kroz strojeve.

Kako spojiti diferencijal automatski

Jednostavan dijagram dipaptime za malu mrežu

Ova shema ne zahtijeva visoke troškove, ali kada se struja propuštanja pojavljuje na bilo kojoj od linija, Diphawtomat će raditi, uništiti sve. Prije saznanja i uklanjanja uzroka svjetla neće biti.

Pouzdanija obrana

Kao što je već govorio, pojedinačni štakori stavljaju na "vlažne" skupine. To uključuje kuhinju, kupaonicu, vanjsku rasvjetu, kao i tehniku ​​koristeći vodu (osim perilice rublja). Ova metoda izgradnje sustava daje viši stupanj sigurnosti i bolje štiti ožičenje, opremu i osobu.

Kako spojiti diferencijal automatski

Složenija i pouzdanija shema: povezivanje digatomat za svaki potencijalno opasan uređaj

Provedba ove metode uređaja za ožičenje zahtijevat će velike materijalne troškove, ali sustav će raditi pouzdanije i stabilnije. Budući da s radnom mjestu jednog od zaštitnih uređaja ostatak će ostati operativan. Takvo dijaftomat se koristi u većini stanova iu malim kućama.

Selektivne sheme

U opsežnim mrežama za napajanje postoji potreba da sustav bude još složeniji i skupim. U ovoj izvedbi, nakon mjerača, postavljen je ulazni diferencijalni stroj klase S ili G. Sljedeće, svaka skupina uključuje vlastiti stroj, a ako je potrebno, također se stavlja na pojedine potrošače. Povezivanje Difavtomata za ovaj slučaj pogledajte fotografiju ispod.

Kako spojiti diferencijal automatski

Selektivna shema instalacije difavtom

S takvom konstrukcijom sustava kada je jedan od linearnih uređaja razrađen, svi ostali ostaci u radu, budući da ulazno automatsko premještanje ima kašnjenje u pokretu.

Osnovne pogreške priključka Difavtomamata

Ponekad nakon povezivanja dipaptime, ne uključuje ili izrežite kad je spojen bilo koji opterećenje. To znači da je nešto pogrešno. Postoji nekoliko tipičnih pogrešaka koje se sastaju pri sastavljanju štita:

  • Žice zaštitne nule (zemljišta) i radna nula (neutralna) negdje su kombinirane. S takvom pogreškom, Diphawtomat se uopće ne uključuje - poluge nisu fiksirane u gornjem položaju. Morat ćemo tražiti gdje se "Zemlja" i "nula" kombiniraju ili zbunjuju.
  • Ponekad, kada je difavtomatatm spojen na opterećenje ili niže, raspoređeni strojevi se ne uzimaju iz izlaza uređaja, već izravno iz nule gume. U ovom slučaju, prekidači postaju u radnom položaju, ali kada pokušavate spojiti opterećenje, odmah se isključuju.
  • Od izlaza od rattomata, nula se ne hranjela za teret, ali se vraća u gumu. Zero na teretu također se uzima iz gume. U tom slučaju prekidači postaju u radnom položaju, ali gumb "test" ne radi i kada pokušavate uključiti opterećenje, isključuje se.
  • Povećana nula veza. Od nulte gume, žica treba ići na odgovarajući ulaz označen slovom n, koji je na vrhu, a ne dolje. Uz donji nulti terminal, žica mora ići na opterećenje. Simptomi su slični: korijeni su uključeni, "test" ne radi, kada je opterećenje spojeno, ispostavilo se.
  • U prisutnosti dva ratata na dijagramu, nula žice su zbunjene. S takvom pogreškom, oba uređaja su uključena, "test" radi na oba uređaja, ali kada uključite bilo kakvo opterećenje, obojica su izbačeni.
  • U prisutnosti dvaju racija, nuli dolaze od njih negdje dalje povezani. U ovom slučaju, oba su strojevi postavljeni, ali kada kliknete na gumb "Test", dva uređaja će se smanjiti odjednom. Slična se situacija pojavljuje kada je uključeno bilo kakvo opterećenje.

Sada ne možete samo odabrati i povezati automatski stroj za zaštitu od diferencijala, već i razumjeti zašto on izbacuje da nije da dolazi i samostalno ispraviti situaciju.

Čitaj više