Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Anonim

Kućište sferične, kupole su poznati po dugo vremena - Yranangi, kuga, Wigvama itd. - izgrađen na ovom načelu. Odlikuju se visokom stabilnošću i jednostavnosti gradnje nego i zaslužuju popularnost naših predaka. Ali kupole se nalaze u čistom obliku, kao što je fenomen moderne gradnje, pojavio ne tako davno - u drugoj polovici prošlog stoljeća. Kada je američki znanstvenik Fuller postavio dizajn kupole na jednostavne figure - trokute, od kojih se cijeli dizajn često prikuplja. To je na ovom načelu da se grade mnoge sferne kuće i danas.

Kuće kupole: tehnologija i njihove značajke

Domaća ili sferna kuća imena jedne građevinske tehnologije. Zapravo, ime odražava posebnost zgrade kuće ovog tipa - kuća nije pravokutna, već se stvara u obliku hemisfere. Umjesto - u obliku polihedron koji se približava u pogledu sfere.

Takav oblik je bolji od vjetra i snijega, s jednakom mrljom razvoja s pravokutnim, ima više korisne površine. Ali u takvoj kući jedva da je jedna pravokutna ili četvorna soba. Iako jedna strana, ali će biti neujednačena. To komplicira izgled, završnu obradu, odabir i instaliranje namještaja. Najvjerojatnije, sve ili većinu situacije, morat ćete učiniti "pod redoslijedom", prema vašim veličinama i skicama.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Kuće kupole imaju prepoznatljiv izgled

Kuće kupole su izgrađene, uglavnom u okvirnoj tehnologiji, tako da je izgradnja lagana. Okvir je sastavljen iz bara ili metalnih cijevi, stisnut je građevinski materijal lista (šperploča, osp). Izolacija (polistirenska pjena, mineralna vuna, pjenasto staklo, ekološki materijali kao što su jute, sušene alge, itd. Slijepršeni su između okvira. To je, osim neobičnog oblika, nema vijesti, materijali se odabiru kao za konvencionalnu kućicu.

Postoje kupol kupole i monolitni armirani beton. Ali ova se tehnologija koristi rijetko, osobito u našoj zemlji, gdje je drvo, ponekad, jeftinije. Ako također razmotrimo potrebu za dobru toplinsku izolaciju betonske kupole, njegova nepopularnost postaje jasna.

S okvirima Kuće kupole nisu tako jednostavne. Postoje dvije tehnologije za koje se okupljaju: geodetska i stratomeska kupola. Imaju vlastite karakteristike koje mogu utjecati na vaš izbor.

Geodetska kupola

Kupola je podijeljena na trokute, od kojih se prikuplja polihedron. Osobitost ove tehnologije je veliki broj greda u jednom trenutku. Konektori se koriste kako bi se osigurala njihova pouzdana fiksacija - posebni čelični uređaji, koji pouzdano dopuštaju spojiti elemente strukture nosača. Svaki od priključaka košta od 600 do 1500 rubalja ($ 10-25).

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Geodetna kupola za sferne kuće izgrađene su na temelju trokuta

Osmišljen je da se broj konektora izračunava s desetinama ili čak stotinama, njihova prisutnost snažno utječe na troškove gradnje. Oni koji planiraju izgraditi kuću s kupolom pokušavaju bez konektora ili učiniti ih i samostalno. Uzroci su jasni, ali s nedovoljnom snagom spajanja, zgrada ispod opterećenja može se srušiti. Dakle, uz štednju na ovom čvoru potrebno je biti vrlo i vrlo uredan.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Konektori se koriste za povezivanje greda geodetske kupole

Usput, kada koristite drvene grede, postoji susjedna tehnologija, ali montaža takvih čvorova zahtijeva visoku razinu stolarije i točne izvršenje. Pa ipak, oni nisu toliko pouzdani kao spojevi s metalnim priključkom.

Dostojanstvo okvira ovog tipa je stalni dizajn. U uništenju od 35% elemenata kupole nije uništeno. To se potvrđuje u seizmičkim regijama, pod uraganima. Takva stabilnost omogućuje jednostavno uklanjanje nekih skakača. To jest, otvor vrata, prozori se mogu obaviti bilo gdje, gotovo bilo koje veličine. Jedino što treba razmotriti je da će prozori biti trokutasti. U ovom dizajnu ne ide nigdje. Za mnoge, to je kritički nedostatak.

Članak na temu: Zašto trebate zamku masti ispod sudopera?

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Trokuti su jasno vidljivi na gotovim kućama

Još jedna značajka - prilikom sastavljanja okvira, bez kože, ima dobru otpornost na uvrtanje opterećenja, ali ne i dobro doživljava horizontalna opterećenja. Stoga je okvir prvi kolektivno i tek tada su obrezani.

Stratomanijska kupola

Kuće od takvog dizajna prikupljaju se iz dijelova trapezalnog oblika. To jest, njegovi fragmenti su sličniji pravokutnicima ili kvadratima. Takva struktura omogućuje korištenje vrata i prozora standardnog dizajna. Za mnoge je to veliki plus.

Minus statičke kupole je da je moguće ukloniti elemente dizajna tek nakon temeljitog izračuna i poboljšanja susjednih struktura. Dakle, prijenos vrata ili prozora, promjena u veličini moguće je samo nakon promjene sposobnosti ležaja ove stranice ili čak kupole u cjelini izračunati.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Stratorades kupola sastoji se od fragmenata sličnih pravokutnika (trapezij s malom nagibom stranaka)

Ova tehnologija ima vlastitu značajku Skupštine. Okvir mora biti pod utjecajem kao regali. To jest, drugi red regala je sastavljen tek nakon što je obrubljen, treći red - nakon drugog je ušiven s materijalom, itd. To je zbog činjenice da u nedovršenom obliku - bez obrade - okvir ima visok kapacitet nosača za vertikalne opterećenja i nije jako otporan na uvrtanje opterećenja. Čim su rubnici obrezani, postaje vrlo održiv i pouzdan.

Za razliku od geodetske kupole, nije potrebno izgraditi stratomanic priključak. Vertikalni okvirni dijelovi su spojeni pomoću posebnih brava za zaključavanje. Horizontalni skakači pričvršćeni su pločom koja je fiksirana vijcima ispod koje je složen metalni jastučić.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Trapehledilne strukture potpore omogućuju da napravite verandu

Postoji još jedna nijansa koja utječe na cijenu kupole kuće. Uz niz listova materijala za stratificiranu kupolu, postoji više obrezivanja nego kada je geodetski uređaj. To je pomalo povećanje troškova materijala. Ali oni su kompenzirani činjenicom da Windows i vrata koriste standardni dizajn, oni koštaju jeftinije od trokutastih. Kao rezultat toga, cijena kupole različitih tehnologija nije mnogo različita.

Prednosti i nedostatci

S činjenicom da kuće kupole izgledaju neobično, nitko neće raspravljati. Ako želite imati kuću ili vikendicu "ne kao svi ostali" i nemaju ništa protiv zgrade kuće, pogledajte ovu tehnologiju. Rješenje je stvarno nestandardno. Osim toga, kažu ekonomični. Trošak kvadratnog metra počinje od 200 dolara. Ali kao što razumijete, to je minimalna cijena. Takva ekonomija.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Ovo je ujedno i kuća.

Profesionalne kuće

Osim neobičnog izgleda, pluses u sfernim kućama su kako slijedi:

  • Optimalno korištenje prostora. Sobe su dobivene s maksimalnom površinom i mnogo manjim stropom. To jest, neiskorišteni prostor iznad vaše glave.
  • Manja vanjska površina zidova u usporedbi sa standardnim pravokutnim dizajnom.
  • Manje površine - manje rasipana toplina zimi i apsorbira se u ljeto. To jest, sadržaj takvih kuća je ekonomičniji.

    Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

    Taloženje u velikim količinama ne akumuliraju - pada ili protok

  • Na dizajnu kupole, oborine se odgađa u vrlo malim količinama - samo se kotrljaju.
  • Dizajn je lagan, temelj je potrebna lagana. Obično - vrpca, ali dobra i gomila i gomila. U nestabilnim tlima moguće je koristiti podrum ploča.
  • U kupoli možete ugraditi bilo koji broj prozora. To neće utjecati na stabilnost dizajna.
  • Male veličine Kuća nema noseće zidove, tako da su troškovi građevinskog materijala minimalni. Kuće kupole od velikog kvadrata moraju imati ili noseće zidove ili stupove podrške. Ali mogu se staviti gotovo bilo gdje, što im omogućuje da ih povežu s željenim rasporedom.
  • Struktura kupole omogućuje vam da optimalno imate solarne baterije.
  • U zgradama tipa kupola, prikladno je organizirati sustav ventilacije, grijanja i klimatizacije. Slučaj je u zaobljenom krovnom obliku koji pridonosi prirodnom miješanju zraka.

Kombinacijom karakteristika, Kuće kupole izgledaju vrlo privlačno. Osim toga, mnogi kažu da je potrebno mnogo manje sredstava za izgradnju - zbog manje površine zidova, uštede materijala se spremaju. Prema matematičkim izračunima, zidno područje je manje od trećine. No, uštede ako jest, onda ne tako velika konstrukcija je specifična, koristeći određene komponente koje povećavaju troškove gradnje. Naposljetku, cijena kvadratnog metra je približno isti kao i pri izgradnji obveznog oblika.

Minusi

Nedostaci su također tamo i također su vrlo ozbiljni. U svakom slučaju, vrijedi znati o njima i uzeti u obzir.

  • Izračunati kupole kuće neovisno. Izračun nije u dva, ali u tri zrakoplova, a to nije lako.
  • Tehnologija se pojavila ne tako davno, ne postoji točan opis i upute.
  • Naručite takav projekt i konstrukcija poželjna je za organizacije koje već imaju iskustva u izgradnji sfernih zgrada, a oni nisu toliko.

    Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

    Unutarnji raspored Kuće za kupole je vrlo specifičan

  • Postoji više otpada građevinskog materijala, jer se prodaju, uglavnom pravokutni blokovi / listovi. To smanjuje ekonomsku izvedivost koja se pojavljuje zbog manjeg područja zidova.
  • U geodetskim kupolama vrata i prozore neobičnog oblika. Napravljeni su prema redoslijedu i to košta više. Dobra vijest je da sve više tvrtki može preuzeti takvu narudžbu, a to dovodi do nižih cijena.
  • Ograničeni odabir materijala za vanjsku dekoraciju. Za krov, samo dvije opcije su idealne - mekane popločane ili drvene Dranco. Preostali materijali zbog njihovog oblika ili ukočenosti su nezgodni. Za vanjsko uređenje zidova možete koristiti isti materijal, ali se dodaje žbuka i slikanje. Postoje projekti u kojima su zidovi i "krov" izrađeni od jednog materijala. Tako da je podjela uvjetovana.

    Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

    Dovršavanje kupole kuća ima vlastite karakteristike

  • Zbog prisutnosti zaobljenih zidova, izbor završnih materijala za zidove u sobama je ograničen. Dakle, keramička pločica velikog formata u kupaonici i kuhinji neće koristiti uporabu, ali mozaik će se savršeno uklopiti, ali je mnogo skuplje. Kada se završava s oblogom, područje zida je podijeljeno na dijelove male širine, koje su razgraničene vertikalnim trakama. Približno je potrebno ići kada su zidovi prekriveni pozadinom, ali izgleda kao šarene kao s klapnom. Za uređenje stambenih i "suhih" tehničkih prostora prikladan je dekorativni žbuka i slikanje zidova.

Još uvijek postoji neobičan raspored, ali ga definitivno pripisuje nedostaci. Mješovite kupole s njihovom originalnošću. Dakle, nestandardni oblik prostora je, umjesto toga, značajka koja se mora uzeti u obzir pri odabiru / naručivanju namještaja i odabiru završnih materijala.

Projekti i značajke planiranja

Okrugla zgrada nije lako planirati tako da je racionalno, lijepo, pa čak i udobno. Postoji nekoliko glavnih tehnika koje se najviše približava. Prva stvar koja juri u oči, u takvoj kući jednostavno ne mogu biti koridori. Samo se ne mogu ponašati. Nije loše, ali raspored kuće postaje složeniji. Počnimo s jednostavnim - kako postaviti ulaz u kuću.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Ovo je ujedno i kuća koju izvodi dome tehnologija.

Ulazna grupa

Za našu klimu poželjno je da ulazna vrata ulaze u malu sobu, a ne u velikoj sobi. U ovom slučaju sprema malu tamburu. O može biti izoliran iz ukupne površine ili pričvršćen. Otprilike isti zadatki obavljaju natkrivenu verandu. Ovo je više "cywal" način rješavanja problema.

Ne sviđaju svi ovaj pristup. Danas u svijetu drugih trendova - od ulaznih vrata ulaze u veliku prostranu dvoranu / dnevni boravak. Ovaj raspored je također moguć, ali potrebne su dodatne mjere za odrezivanje hladnog zraka - toplinske zavjese u blizini ulaza. To je učinjeno uz pomoć ugrađenog u pod konvektora ili postavljajući nekoliko moćnih radijatora u blizini vrata. Prvi način je učinkovitiji, drugi je lakši u izvršenju. Sve ove nijanse karakteristične su za kuće kupole. Uz jedinu razliku koju morate slomiti glavu, kako ući u ugrađenu predvorje. Drugi su drugi načini lakši.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Planiranje dome kuće: Razmotrimo načine organiziranja ulazne skupine

Pogledajmo varijante uređaja za ulaznu grupu na primjerima. Na slici na vrhu, pravi projekt, ulazna vrata gledaju na dnevnu sobu / blagovaonicu. Takva odluka je karakteristična za Europu i Ameriku. Postupno se stječu popularnost, ali u vezi s oštrijom klimom, često donosi neugodnosti - svaka otvaranje vrata u zimi donosi značajan dio hladnog zraka, što smanjuje udobnost.

Opcija s lijeve strane - s priloženim tamburom. Od tambura dva prodajna mjesta - jedan u zimskom vrtu, drugi u kuhinji / blagovaonici. Rješenje nije manje moderno, ali je riješilo problem unosa hladnog zraka u stambenim prostorijama. Dakle, takva ideja treba usvojiti.

Ako je tambur odlučio napraviti ugrađenu, očito, morat ćete dodijeliti neku vrstu područja kuće. Minimum je tri kvadrata (na lijevom projektu). Logično je ako se nalazi dnevna / blagovaonica.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Dvije izvedbe ugrađenog tampour / hodnika

Još jedan dekan je dodijeliti veliko područje i koristiti ga kao predsoblje. Post postoji ormar, vješalica za stvari "u sada" (nacrt zakona). Ako područje dopušta, možete instalirati mali kauč. Za čestu kuću, prisutnost ulaznog hodnika je praktički nužnost. Prljavština i pijesak manje su iscrpljeni u kuću. A to je još jedan argument u korist označene ulazne skupine. Priloženi ili ograđeni već je vaš izbor. Ali ulaznica je prikladna. U svakom slučaju, u našim stvarnostima.

Organizacija prostora

Najčešće je središnji dio prostora Kuće Dome istaknut za javne prostore. Iz ove središnje zone možete ući u sve ostale sobe koje se nalaze u krugu. Općenito, središnji prostori su nezgodni, jer je "vrlo prolazak".

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

Središnji dio će biti previše aktivan, tako da ne možete učiniti ovu zonu

Neće se moći opustiti, ako je to dnevni boravak, nije baš zgodan za kuhanje u njoj, ako je ideja o korištenju ove sobe poput kuhinje, poput blagovaonice, također nije najbolja opcija , Predstavljeni su projekti koji točno koriste ovaj prostor. Izgleda sjajno na slici, ali u životu nije moguće računati na atmosferu komore. Tako da sobe za prolazu nisu najnaseljenije.

Kuće sferične (kupole): dizajne, značajke planiranja

U centru možete staviti stubište

Nije najgori način da koristite ovu zonu prolaza - ugradnja stepenica. Uostalom, većina kuća s kupolom ima dvije etaže, a spiralno stubište samo pita ovdje. Potrebno je samo uzeti u obzir da ako se lako okreće oko stupa, to će biti neugodno koristiti - dobivaju se previše cool skretanja. Ako dizajnirate stubište pomoću vrste "Pa", teško ga je izgraditi sami. Tako će ovaj dio morati biti posvećen nekome.

Također su planirane ostale kuće kupole, kao i obični. Glavno pravilo koje treba zapamtiti: tako da inženjerski sustavi nisu jako skupi, sve "vlažne" sobe su smještene međusobno. Mjesto spavaćih soba, ormarića i drugih "suhih" prostora - vaš ukus.

Video na temu

Kao da nisu detaljno opisali, njegove prednosti i kontra, točnu ideju o tome da se tako teška. Vizualno dobivamo značajan dio informacija i dojmova. Slike i fotografije pomažu samo djelomično opću prezentaciju. Mnogo je bolje vidjeti sve s vlastitim očima u video recenzije.

Članak o temi: Kako odabrati drugi ulazni vrata u apartman

Čitaj više