Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Anonim

Unatoč činjenici da su moderni hladnjaci prilično pouzdani i mogu služiti nekoliko desetljeća, oni također periodično ne uspijevaju. Riješite probleme s kućanskim aparatima odmah. Uz neke probleme možete se nositi s vlastitim, dok drugi zahtijevaju intervenciju stručnjaka.

Tipične greške hladnjaka i njihova eliminacija

Na tipične probleme s kojima se možete nositi s našim vlastitim:
  • pojavu stranih zvukova i zveckanje;
  • Nedovoljno ili snažno hlađenje hrane;
  • akumulacija vode na dnu uređaja;
  • ne radno stanje žarulje ili indikator;

Ali ozbiljnim problemima koji zahtijevaju smetnje profesionalaca:

  • Probijanje struje kroz kućište;
  • onemogućavanje uređaja odmah nakon uključivanja;
  • Formiranje snježne kapice na stražnjem zidu;
  • prekid motornog kompresora;
  • Nedostatak hlađenja.

Povećana buka, zveckanje, kucanje

Najčešće, bez obzira na to kako se činilo vrtovima, zveckanje jedinice uzrokuje pogrešno podešenu suspenziju kućišta kompresora. Da biste riješili problem, dovoljno je smanjiti vijke ovjesa s izvorima na potrebnu razinu.

Također utrka oprema može biti uzrokovana kontaktiranjem tijela proizvoda s cjevovodima. To se rješava otkrivanjem problema i guranjem cijevi. Izračunajte se također mogu relejiti. Da biste riješili problem, trebali biste se pobrinuti da se radi ispravno i prema posebnim oznakama.

Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Hladnjak je slab ili vrlo zamrzavanje

Ako je oprema za hlađenje postala snažno ili slabo mraz, bit će potrebno provjeriti nekoliko pokazatelja odjednom:
  • Najčešće se jedinica ne zamrzne zbog kvara termostata ili ako je pogrešno konfiguriran. Da biste postavili termostat, samo ga okrenite ručkom u pravom smjeru.
  • Problem može biti u smanjenju performansi motora kompresora. U ovom slučaju, vrijedi pozvati majstore. Provjerit će agregat s posebnim mjernim uređajem. Ako je freon izvan sustava, to neće biti glazura. Možete provjeriti curenje freona, ako nakon dugog rada kompresora na njegovu površinu dotaknuti ruku i ne osjećati grijanje. Ali samo kvalificirani stručnjak će moći pronaći propuštanje i ponovno ispuniti sustav.
  • Hladnjak može zaustaviti zamrznuti, zbog lošeg sustava brtvljenja između zidova i vrata. Kada, nakon dugotrajne operacije, guma gubi svoju elastičnost i slabo uklapa, hladnoća prolazi kroz utore. Možete riješiti slom pomoću potpune zamjene pečata.
  • Gubitak topline može se pojaviti zbog pogrešnog položaja vrata, njegovo labav pridržavanje. U tom slučaju, morat ćete podesiti vrata i staviti ih na svoje nekadašnje mjesto.
  • Gubitak topline također može biti povezan s kvarom, ventilatorom, osiguračima ili timerom. Takvi se problemi najčešće odnose na agregate s modernim sustavom bez smrzavanja.
  • Problemi također mogu biti povezani s uključivanjem funkcije brzog zamrzavanja i netočnog položaja termostata. Rješenje je prenijeti hladnu opskrbu u ispravan način i isključiti zamrzavanje ili okrenuti termostat gumb na ispravan položaj.

Članak o temi: Higijenske duše: Značajke izbora i instalacije

Uređaj pobjeđuje struju

Ponekad se potrošači naiđu na problem da rashladna oprema pobjeđuje struju. Može se pojaviti i tijekom svog rada iu mirnom stanju.

Pažnja: Koristite uređaj koji pobjeđuje struja je opasna po život. Odmah odspojite iz mreže i uklonite problem neovisno ili nazovite čarobnjaka.

Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Za samostalno eliminirati problem, trebat će vam poseban uređaj - megommeter, s kojim se mjeri veličina izolacije otpor električnog ožičenja hladnjaka. Protok rada će izgledati ovako:

  1. Odvojite jedinicu iz mreže i provjerite žice na odsutnosti vidljivih nedostataka.
  2. Ako niste primijetili nedostatke na žicama, bit će potreban drugi uređaj - "Zemlja". Njegova žica je spojena na kućište hladnjaka i drugu žicu "liniju" na žicu hladnjaka. "Line" žica je naizmjenično spojen na termostat, relej i kompresor žice, a zaslon će prikazati prekomjernu otpornost.
  3. Nakon izračunatog mjesta kvara, oštećena žica mora biti potrebna za zamjenu novih ili temeljito.

Motorni kompresor stalno radi

Hladnjak može stalno početi ako je temperatura zraka stalno povećana ili je ručka termostata nepravilno postavljena. U takvim uvjetima oprema će raditi na punoj snazi. Ako je termostat ispravno postavljen, a uređaj radi na punoj snazi ​​bez prekida, to znači da je to jednostavno neuspješno i mora biti zamijenjeno. Također, problem u stalnom radu motora kompresora može se poboljšati u referenci rashladnog sredstva. To je moguće odrediti može samo uz pomoć posebnog uređaja. Neovisno popravak opreme bez vještine i potrebnih potrošnih materijala, to je nemoguće. Vrijedi kontaktirati radionicu.

Termalni relej često radi

Termalni relej često radi iz raznih razloga:

  • povećani napon u krugu električnog motora;
  • Relej je slabo fiksiran;
  • Kontakti se oksidiraju;
  • Postoje greške početnog releja;
  • Upišite kompresor.

Važno: najčešće, toplinski relej često radi zbog povećanog napona u krugu električnog motora. Ako ne popravite problem na vrijeme, namotavanje će kočiti.

Možete pokušati ispraviti kvar ako provjerite napon u elektroenergetskoj mreži. Ako je stabilan, provjerite relej. Za to je motor povezan izravno bez releja. Ako, nakon provedene manipulacije, oprema počinje ispravno raditi, bit će potrebno zamijeniti relej.

Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Formiranje kaputa snijega unutar hladnjaka

Ponekad u dvokoljivim hladnjacima na zidovima, dodatna vlaga se pojavljuje u obliku kapljica vode ili snježnih kaputa. Može se dogoditi zbog otvorenih vrata za dugo vremena ili ako je brtvilo izgubio elastičnost. Također se može izazvati činjenicom da je vruća hrana postavljena u jedinicu. Korekcija ove situacije počinje provjerom svih postavki u sustavu hlađenja.

Članak o toj temi: Izvorna ladica od parketa s vlastitim rukama (fotografija, master klasa)

Vrlo često, u suvremenim modelima, krzneni kaput na zidovima pojavljuje se kada je unutarnje osvjetljenje isključeno. Pogledajte je li pozadinsko osvjetljenje nakon zatvaranja vrata, to je nemoguće. Da biste provjerili, žarulja gori ili ne, stavite tanki objekt između zida opreme i brtve i zatvorite vrata. Kroz formirani jaz možete odrediti svijetlu žarulju ili ne. Ako ne snima, zatim popravite sustav rasvjete ili zamijenite gumb prekidača, koji izlazi iz zida prema vratima.

Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Hladnjak ne radi u potpunosti

Ako nakon spajanja jedinice na mrežu, to ne čini nikakve zvukove, to znači da hladnjak ne radi u potpunosti. To je najčešće zbog nedostatka struje u mreži napajanja ili s kvarom kabela hladnjaka. Ako postoji struja, dovoljno je samo zamijeniti kabel ili vilicu.

Hladnjak radi, ali s kratkim ciklusom

Ako rashladna oprema radi, ali s kratkim ciklusom, može izazvati:

  • visokotlačni;
  • Prisutnost zraka u sustavu;
  • višak freona;
  • Operacija releja;
  • prljavi ventilator;
  • Fatalni neuspjeh.

Da biste rješavali probleme, morate provjeriti je li ventilator ispravno spojen. Ako je u sustavu prisutna mala količina zraka ili prenapučenom frenu, oni će biti potrebni kroz ventil. Ne zaboravite provjeriti kondenzator za onečišćenje prašine. Česti odgovor releja niskog tlaka dovodi do začepljenja filtra ili loma od Trv. U tom slučaju, možete jednostavno očistiti filtar ili ga zamijeniti novim, provjerite postavke releja.

Na dnu hladnjaka ide vlaga

Vlaga na dnu hladnjaka može se okupljati na dnu hladnjaka zbog kršenja položaja cijevi ili njegovog začepljenja. Obrezivanje s prekidom može biti vrlo brzo, ako čistite cijev, smanjujući vodu u poseban prijemnik, s dugom i fleksibilnom žicom. Žica je umetnuta u cijev i pomiče se duž rupe na dno jedinice. Nakon nekoliko minuta radnog procesa, sve smeće će biti objavljeno u prijemniku za vodu.

Pažnja: U potpunosti očistiti cijev, bolje je ispirati metodom puching nekoliko puta.

Kako popraviti hladnjak učiniti sami

Izgled neugodnog mirisa u jedinici

U hladnjaku se pojavljuje neugodan miris iz nepravilnog rada. Da biste to učinili, ne preporučuje se da u njega postavljaju proizvode s oštrim mirisom bez posebnih kontejnera, na vrijeme za obrišite zidove instrumenta i prate njegovu čistoću.

Ako se neugodan miris i dalje pojavljuje u instrumentu, potrebno je brzo riješiti ga. Budući da će utjecati na sve proizvode koji se pohranjuju u njemu. Ovaj proces može potrajati nekoliko sati vašeg slobodnog vremena:

  1. Odvojite uređaj iz mreže i ostavite neko vrijeme. Ako je na zidovima formiran poklopac leda, ne preporučuje ga ukloniti. Budući da možemo primijeniti mehaničku štetu na tehniku.
  2. Nakon što je oprema u potpunosti definirana, obriše svoje zidove s posebnim sredstvima. Abrazivne mješavine praha ne biraju. Bolje zaustaviti izbor na helium paste.
  3. Obrišimo hladnjak čistom krpom, izvedite ga 5-10 sati.
  4. Uključite jedinicu u utičnicu i nastavite s radom.

Članak o toj temi: Kako napraviti police na loggiji i balkon

Vrhunac ne radi

U nekim modelima hladnjaka, žarulje u pozadinskom osvjetljenju često se boje. Njihova zamjena ne bi trebala uzrokovati poteškoće. Dovoljno je samo odvrnuti vijak koji drži strop, uklonite ga i odvrnite burbu s paljenjem. Nova svjetiljka je sjebana na njegovo mjesto, čiji moć ne smije prelaziti 15 W. i pričvrstiti plastiku na mjesto.

Dijagnostika smetnji hladnjaka

Prije nastavka za popravak rashladne opreme, potrebno je provesti svoju dijagnozu razumjeti, možete se nositi s razgradnjom sami ili trebate pribjeći pomoći stručnjaka.
  1. Da biste dijagnosticirali opremu kod kuće, morat ćete pripremiti univerzalni tester i odvijač. Dijagnoza počinje određivanjem kvalitete napona u mreži. Ako je 220 W, to znači da je sve normalno. Ako je napon manji od ovog indikatora, to može biti glavni razlog za izlaz iz kućanskih uređaja.
  2. Zatim pažljivo proučite kabel i čep jedinice za integritet. Ne bi trebalo biti nedostatke, ne smije se grijati pri radu.
  3. Zatim gledamo na terminale na kompresoru. Bolje je učiniti s opremom odspojenom s mreže.
  4. Gledamo kompresor, koji se nalazi u donjem stražnjem dijelu hladnjaka. Ne bi trebalo imati nedostatke i oštećenje. Nakon vizualnog pregleda, provjerite namotu. Prije inspekcije morate isključiti fleksibilne žice. Provjerite je li lanac za namatanje integriteta potreban pomoću ispitivača.
  5. Nakon toga, možete otići na dijagnozu malih dijelova - temperaturni senzor. Da biste to učinili, ožičenje se uklanja i isključuje s odvijačem. Svaka žica se provjerava za performanse ispitivača.

Kada definitivno zovete majstore

Sve kvarove opreme za hlađenje podijeljeni su u dva dijela:

  1. Nema hlađenja unutarnje komore na normalnom pokretu motora. Najčešće je slom glavne komponente opreme.
  2. Uređaj se ne uključuje ili ne uključuje kratko vrijeme, a zatim se isključuje. Ovdje su problemi povezani s kvarom električnog kruga kućanskih aparata.

U prvom slučaju, popravak bi trebao biti angažiran samo u visoko kvalificiranim čarobnjacima, jer je moguće provesti dijagnostiku i popravke pomoću posebne opreme i višegodišnjih vještina.

Ali ako je jedinica propala električni mehanizam, moguće je riješiti problem i sama nakon dijagnoze, identificirajući uzroke kvara i zamjenu rezervnih dijelova nije uspjela.

U zaključku, želio bih primijetiti da svaka jedinica, čak i od proizvođača sa svjetski poznatim imenom, može prestati raditi u koje vrijeme. Da biste popravili hladnjak, morate shvatiti što je stvar, za kupnju željenog dijela i slobodnog vremena. Ako nemate nikakvog posebnog iskustva u popravku kućanske opreme, bolje je skrenuti majstorima vašeg slučaja, koji će riješiti sve probleme odmah i učinkovito.

Čitaj više