Polaganje pločica od vinila

Anonim

Odabir vanjskog premaza je težak zadatak. Trebalo bi biti pouzdano, otporno na habanje, lijepa, ne-klizanja, izdržljiva. Također je poželjno da se lako uklapa. Svi ovi uvjeti zadovoljavaju PVC pločice za pod.

Što je PVC (vinil) podne pločice

Ne tako davno, na tržištu se pojavila druga vrsta PVC obloga - vinil pločica. Ona je nešto slično dobrom linoleumu (otuda drugo ime - linoleum), ali tehnologija proizvodnje je drugačija, poput obrasca za oslobađanje. Ovaj materijal je izrezan u pravokutnike ili kvadrate, može biti na bazi ljepila ili bez njega. Ona nema niti jedno ime - LVT pločica (LWT) - Smanjenje engleskog imena luksuznog vinilne pločice. Dizajn ili umjetnička pločica također je jasna - autorski premazi stvaraju s kvadrata ili pravokutnika.

Polaganje pločica od vinila

PVC seks pločica bojanje puno

Oblik oslobađanja ispostavilo se tako ugodno da tržište brzo osvaja. Lakše je uklopiti, ekonomičnije. Ne u smislu cijene - to je samo visoka (na razini linoleuma komercijalne klase), iu smislu činjenice da obrezivanje ostaje najmanje manji nego kada koristite linoleum. U tome, iu izvrsnoj izvedbi i sastoji se od tajne rastuće popularnost.

PVC pločica za pod sastoji se od vinila i smole, koji dodaju stabilizatore, plastifikatore, ponekad punila (da bi se dobile specifična svojstva ili poseban izgled). Smjesa za zagrijavanje se pritisne. Rezultirajući materijal karakterizira visoka gustoća, ali ostaje fleksibilna i plastika.

PVC pločica se sastoji od nekoliko slojeva:

  • Dva osnovna sloja.
  • Film s uzorom.
  • Zaštitni sloj prozirnog PVC-a.
  • Poliuretanski sloj otporan na habanje.

    Polaganje pločica od vinila

    Graditi PVC podne pločice

U sastavu postoje dvije vrste linoleum pločica: vinil i kvarcinil (vinil kvarc). Druga opcija je skuplja, ali i gusta, s povišenim otporom na habanje.

Vrste i sorte

Po načinu polaganja postoji PVC pločica za pod na samoljepljivoj osnovi, postoji uobičajeno (za ugradnju drugog tipa potrebna je ljepila). Završen materijal za kat ove vrste zalijepljen je na ravnoj bazi. Ovom metodom ugradnje, podnice tvori monolit s bazom.

Tu je pločica s brave - mehaničkim i ljepilom. Elementi su međusobno povezani s ovim bravama, a sama premaza se dobiva nepovezano s bazom. Ova se opcija naziva "plutajućim" pod.

Kao linoleum, PVC pločice za pod ima klasifikaciju po stupnju opterećenja:

  • Klasa 23-11 je pogodan za sobe s malim brojem posjetitelja. I dalje se može nazvati domaćim. Linoleum pločica ovog razreda je najjeftinija, ima debljinu do 2 mm, a ne vrlo debeli zaštitni sloj. Na tako premaz nemoguće je koristiti namještaj na kotačima.

    Polaganje pločica od vinila

    Ako trebate dobar podovi - vinilna pločica je jedna od opcija

  • PVC pločica za podove klase 32-42 namijenjen je sobama s intenzivnom uporabom. Njegova debljina od 2 mm do 2,5 mm, debljina zaštitnog sloja dovoljan je da izdrži bilo koji namještaj, uključujući kotače. Ova klasa je optimalna za apartmane i privatne kuće, a debljina zaštitnog sloja treba biti od 0,3 mm (više - bolje, ali i skuplje).
  • Klasa 43 je super otporan premaz koji može čak izdržati prijevoz. Opseg - radionice i proizvodne pogone.

U bilo kojoj klasi, izbor boje i teksture je vrlo širok. Postoji imitacija prirodnih materijala - drvo, razne vrste kamena, itd., Postoje monofon, s dekorativnim aditivima i bez njih. Najčešće se javlja pravokutni oblik, a s različitim duljinama stranaka postoje kvadrati. Pravokutnici najčešće su izrađeni od strane "ispod stabla", oponašaju parket ili drveni pod, ali kvadrati se češće nalaze u jednokratnoj. Od njih prikupljaju zanimljive panele.

Prilikom odabira istodobno s razredom, morate pogledati debljinu zaštitnog premaza. Deblji je, izdržljivi će biti premaz. Optimalan izbor za dom i apartmane je debljina pločica od 3 mm, debljina zaštitnog sloja je 0,3 mm.

Za i protiv

Glavna svojstva vinilne pločice za pod koji smo sakupljeni od recenzija domaćina (i domaćini) takve podne obloge. Pluse koje je ispalo mnogo:

  • Jednostavna instalacija. PVC pločica za pod bilo kojeg tipa se lako uklapa, čak i onaj koji trees. Tijekom slaganja ne postoji potreba da se izdrži sav namještaj iz sobe, kao i prilikom polaganja linoleuma. Možete premjestiti jednu polovicu, a zatim prenijeti sve da već sjaji.
  • Visoka čvrstoća premaza. Od 10 recenzija, samo jedan je rekao da su se male pukotine pojavile na površini (kada je ušao hladnjak i na mjestu gdje je stol za objedovanje).
  • Nepropusnost i jednostavnost skrbi. Ne bojte se da se voda baca - s odgovarajućim polaganjem, pod katom je hermetično. Možete se operiti s bilo kojim sredstvima. Jedino što je zabilježeno je da je pločica za olakšanje (koja ne imitira samo uzorak stabla, nego i njezina tekstura) treba oprati uz pomoć. Inače, prašina se začepljuje u utore. Ali u isto vrijeme bilo je napomenuti da je briga za PVC podne pločice mnogo lakše od laminata i linoleuma (manje "štapići" prašine).

    Polaganje pločica od vinila

    Vinil podne pločice izgledaju personable

  • Lijepo je hodati. Vinilna pločica za pod se ne klipi čak iu vlažnom stanju. Čak iu hladnoj sezoni, osjeća se kao "toplo". Stavljena je u kadu umjesto keramičkih pločica. Osnova je također bila, ali osjećaji su mnogo ljepši.
  • Ona je "tiha". PVC pločica za pod bez supstrata je položena - na bazi, ali ima dobre svojstva zvučnog izolacije. Ona nije uzemljivača, u sobi s dosadašnjem premazom, a susjedi se ne žale ispod.
  • Kada padne akutne i teške predmete tragova nema (kvarcinil pločica).

Općenito, gotovo svi jednoglasno izjavljuju da PVC pločica za pod je najbolji da imaju do sada. Štoviše, "prije" bili laminat, linoleum, keramička pločica, netko čak parket. Nedostaci su također prikupljeni iz recenzija. Nisu bili toliko:

  • Premaz je novi, tako da je nerazumljiv kako će se u dugoj vožnji ponašati. Najstarije povratne informacije iznosi 5 godina rada.
  • Kvarcinilne pločice s dobrim zaštitnim premazom košta mnogo.
  • Premaz je još uvijek neprirodno.

    Polaganje pločica od vinila

    PVC pločica za pod: jedna od opcija s ljepilom

Kao što možete vidjeti, to je doista dobra opcija. Pogodno za sve prostorije - tehničke, stambene, sa složenim radnim uvjetima.

Polaganje

Zapravo, polaganje vinilne pločice nije vrlo složen proces, ali zahtijeva točnost. Posebna pozornost posvećuje se polaganju prva dva reda, koji se zatim temelje na svim ostalima. Tu je i razlika u tehnici lijepljenja vinil pločica na ljepilo, postavljanje samoljepljivih ili s bravama. Ali postoje opći zahtjevi. Razmotrite sva pitanja više.

Polaganje pločica od vinila

PVC pločica za pod može biti kvadratna

Koji su potrebni alati

Potrebno je pristojan skup alata, ali svi su jeftini, mnogi su na farmi. Dakle, trebat će vam:

  • Linija čelika brojila. Za nju, s stražnjom stranom, zalijepite nekoliko komada bilateralne trake. Potrebno je da ona "nije otišla." I tako da traka nije jako ljepljiva, sisati ga prašinom, GIS itd.
  • Nož za tiskanicu s zamjenjivom oštricom. Nož bi trebao biti dobar i udoban, nositelji za noževe su bolji od čelika, sami noževi su izdržljivi i oštri.
  • Ako je odabrana pločica od linoleuma, koja je potrebna za ljepilo, trebate zupčanu zupcu s finim zubom. Alat za polaganje keramičkih pločica neće stati - "zub" mora biti trokutasti i nekoliko milimetara visine. Ako to ne pronađete, kupite običnu, datoteku s oštricama kako bi potrebne hranilice - 1-2 mm.

    Polaganje pločica od vinila

    Vinil paneli za spol trebaju biti zalijepljeni na poseban ljepilo

  • Rulet.
  • Široka traka za papir - 5 cm, nekoliko valjaka. Potrebno je ako će se vinilna pločica položiti na ljepilo.
  • Brisači su drveni bar, osjetio, tepih, dva-tri sloja krutog tkiva.

Bilo bi lijepo imati građevinsku kosu. Na složenim mjestima - kada oko cijevi - pločica je prikladnija za rezanje kada se zagrije. Onda nije teže od rezanja kućanskih linoleuma. I možete ga zagrijati samo s građevinskim sušilom za kosu. Grijana pločica rezana, omotajte cijev, odrezani višak.

Kako smanjiti PVC pločice

Iako je linoleum pločica gusta, lako se rezove. Ako vam je potreban rez koji se neće smanjuje s rubom pločice, lakše je raditi. Izrežite oštricu s naporom na prednjoj strani, savijte ga u području reza, preostali dio je isprekidan nožem duž linije.

Polaganje pločica od vinila

PVC pločica siječe za pod konvencionalnim nožem, a zatim se prekida

Ako resh treba biti glatka - za pristajanje sa sljedećim pločicama, to će uzeti ravnalo na viski - tako da se ne pomiče. U ovom slučaju, morat će smanjiti sve s prednje strane. To se ne radi odjednom, ali budući da se vladari neće pomaknuti, bit će moguće potrošiti oštricu dva ili tri puta.

Priprema temelja

Možete staviti vinilnu pločicu na pod. Važno je samo da je baza ispravno pripravljena. Trebala bi biti glatka, čista, suha i tvrda. PVC pločica za pod može se položiti na beton, estrih bilo kojeg tipa, phaneur, DVP, OBP, GVL i drugih sličnih materijala.

S betonskim poda i kravatom postoji jedna nijansa. Estrih iz CPS dobiva se previše labav i nije dovoljno krut. Pod vinilnom pločicom bolje je poravnati samo-profinjenu smjesu na osnovi žbuke. Nije teško i nije jako skupo, ali rezultat će biti izvrstan.

Polaganje pločica od vinila

Dopuštena devijacija prilikom polaganja PVC pločica - 2 mm na metru

Prilikom polaganja vinilne pločice na drvenom katu, jednako je šperploč od 12-15 mm debljine. Možete koristiti GVL ili OSP. Svi pričvršćivači trebaju biti uvučeni, rupe prošlosti. Također stavite zglobove između plahte (ne zaboravite postaviti ploče u disperziju i ostaviti šavove u 2-3 mm - za kompenzaciju toplinske ekspanzije). Za stavljanje zglobova, bolje je koristiti akrilni kit - to je više elastičnije i glatko, bolje je imati ljepljive pločice. Općenito, na drvenim podovima nije bolje staviti ljepljivu pločicu, ali plutajući - s brave bilo koje vrste (mehanička ili ljepila). Manje šanse za činjenicu da će negdje nazad biti oteklina zbog razlike u veličini termalne ekspanzije.

Posljednja faza pripreme temelja impregnirana je prikladnim tlom. Baza će postati još jača, smanjuje se i sposobnost upijanja će padati, bit će manje potrošnje ljepila.

Polaganje pločica od vinila

Vlaknasta u dezintegraciji

Još uvijek je vrlo važno da je baza bila suha. Njegova vlažnost ne smije prelaziti 5%. Izmjerite ga uz pomoć posebnog uređaja, ali u kućanstvu nema mjesta. Tako da morate učiniti s nepoželjnim sredstvima. Uzimamo komad polietilena bez rupa i masne trake. Čvrsto smo zalijepljeni polietilenskim viskijem do baze (uz rub nekoliko slojeva) i ostavite za jedan dan. Nakon jednog dana štedimo i dodamo iznutra. Ako nema kondenzata, sve je u redu - pod je dovoljno dovoljno da počne polagati PVC pločice.

Metode polaganja i označavanja

Ako će se PVC pločica polagati s vlastitim rukama i koristite "skimming", oponašanje drva, nema iskustva s takvim materijalom, bolje je početi s najjednostavnijom shemom - s pomakom. Za takvu metodu polaganja, to je bolje ako je proizvoljno premještanje nije vidljivo za spojeve. Kada koristite ovu shemu, važno je samo da su butchee spojevi odvojeni s najmanje 15 cm. Takav način polaganja je također ekonomičan - narezan komad iz posljednjeg elementa u retku može poslužiti kao početna ploča u sljedeće (ili nakon jednog, ako se pojavi spoj kao bliža od 15 cm). Druge uobičajene opcije za pomicanje su 1/3 i 1/2 duljine ploče. U ovom slučaju crtež je redovniji i spojevi se ističu.

Polaganje pločica od vinila

Najjednostavnije, ali spektakularne metode polaganja vinil pločica za pod

S ovom metodom, raspored je obično dasaka nalaze duž duge zid sobe. Kada koristite ravne PVC pločice, izgled počinje od sredine. Da biste odredili mjesto početnog pojasa pronađite sredinu sobe. Zatim kroz to, paralelno s zidovima, provedite liniju. Učinite to uz pomoć kabela ili vladara i olovke. Ova linija je vođena polaganjem prva dva reda vinilne pločice, kombinirajući rubove pločica s njom. S drugim metodama izgleda, sve je komplicirano - morat ćete izračunati, izvući i to nije tako lako.

Vinil pločica ljepilo

Ljepilo Koristite posebne - za lijepljenje PVC premaza. Postoje sastavi dvaju vrsta: ljepilo i fiksaciju. Što ljepilo sve zna, ali o fiksacijama u tečaju, za sada, malo. Ova kompozicija karakterizira činjenica da se ne osuši do čvrstog stanja. Kada se isuši, ljepljiva tvar ostaje na površini, slično onoj koji je na viskiju. Ova metoda je dobra jer se zalijepljeni premaz može odbaciti nekoliko puta. U tome, također izgleda kao ljepljivi sastav viskija. PVC pločice na fiksaciji bez poteškoća, pa čak i kroz čvrsto razdoblje (nekoliko godina ili desetak godina). U isto vrijeme, pomaknuo je premaz za fiksiranje, to neće biti moguće: su isključeni lateralni pomaci. To je iskopavanje samo ako se povuku preko ruba pločice.

Polaganje pločica od vinila

Za instalaciju, PVC pločice za pod koristi poseban ljepilo

Bez obzira na vrstu adhezivnog kompozicije odabiret ćete. Važno je da se približi za lijepi PVC premazi i nije bio zakašnjenjen.

Polaganje PVC pločica na ljepilo

Ljepilo se nanosi s glatkim slojem na suhoj i čistoj podlozi duž trake koja se navlači na podu. Širina ljepila je na polaganju dvije pločice, ako su duge i uske, duljine - do kraja sobe. Primjena ljepila, distribuira se u lopaticu s finim zubom. Ne bi trebalo biti pravi ili lokva. Potrebno je postići jedinstvenu raspodjelu. Ako, prema uputama za ljepilo, on mora dati vremena za sušenje - čekati. Ako ne - odmah možete ukloniti.

Polaganje pločica od vinila

Kako primijeniti ljepilo za polaganje PVC klica

Prvi red polaganja jedan rub strogo preko crtež. Prilikom nanošenja ljepila, pokušajte ga ne podmazati, inače možete ići krivim. Stavite prvu pločicu, promijenili ruke, izbacili zrak ispod materijala. Koračamo na nogu na slaganoj pločici, stavite sljedeće, čvrsto podešene zglob. Sadrdi komad obojene trake s duljinom zasuna s duljinom od oko 10 cm. Na postavljenoj pločici ljepila na oko pola, čvrsto ga privlače na položenu i popraviti viski. Tako da pločica nema priliku kretati se. Učvršćivanje, moždani udar, udaranje zraka. Ponavljamo sa sljedećim. Kada pošaljete drugi red, još uvijek popravite sa strane pomoću 3 škotske trake.

Polaganje pločica od vinila

Polaganje vinilne pločice za pod na ljepilo

Postavljanjem dva reda, uzimamo steznu traku i dobro nosimo položenu oblogu. Tako u potpunosti vozimo zrak. Prema tehnologiji, potrebno je koristiti stezani valjak težine 50 kg, koji je valjao svježu pokrivenost. Kod kuće, nije, mora se zamijeniti. Postoji još jedan način da lagano lijepi linoleum pločica: nakon polaganja je dobro da ga uhvatite s gumenom slikom.

Zatim su položeni dva redaka na drugoj strani trake. Nakon naručivanja polaganja više nije toliko važno, ali je vrlo poželjno ukloniti zrak na jedan od načina.

Polaganje pločica od vinila

Ovo izgleda kao valjak

Zašto trebate fiksaciju s viskima, jer ga rijetko koristi? Da bi se već položena pločica ne promijenila, a to je moguće, jer je pojam potpunog sušenja ljepila 72 sata.

Na samoljepljivoj osnovi

Također je montirana samo-adhezivna PVC pločica za pod. Razlika je u tome što ne morate nanositi ljepilo. Prije instaliranja pločice uklonite zaštitni sloj, stavite pločicu na mjesto, glatka. Ostatak postupka je isti.

Polaganje pločica od vinila

Stog na samoljepljivu osnovu

U ovom slučaju, daske se ne mogu zabilježiti viskima, budući da je tvar na strani s uključivanjem dovoljno ljepljivo da se zadrži premaz iz pomicanja odmah nakon lijepljenja. Važna nijansa je prvo pritisnuti pločice na bočnu površinu, držeći šipku na težini. Kada je rub usidren, postupno spušta premaz, pokušavajući ostati što je moguće manje zraka.

Polaganje PVC pločica s bravom

Zaključavanje na vinilnoj pločici je mehanički i ljepilo. Razlika je samo u načelu fiksacije. Preostala pravila su ista.

Glavna razlika je polaganje zaključavanja vinilne pločice počinje na zidu. Pvrtke se nalaze tako da su brave "gledale" u sobu. Prvi red složio je nekoliko milimetara iz zida - kako bi se kompenzirala toplinska ekspanzija. Ovaj razmak se može osigurati postavljanjem komada materijala odgovarajuće debljine ili pronaći debele šipke za pločice.

Polaganje pločica od vinila

Kako položiti PVC pločice s mehaničkom bravom

Kada pošaljete PVC pločice s ljepljivim bravom, prvo morate stići kraj, kombinirajući rubove skijanja. Zatim povezuju bravu na dugu stranu i, samo nakon toga, daske su već potpuno spuštene. Pogoda rubova provjerava gustoću unosa mehaničke brave.

Sljedeći video pokazuje kako je prikazana PVC pločica na podu s mehaničkim bravom. Obično se upute sa slikama idu na materijal, ali je također korisno.

U ovom se videozapisu prikazan je proces polaganja vinilne pločice s samoljepljivom bravom. Veza nije manje pouzdana, a sklop za oblaganje je još lakše.

Članak o toj temi: Hvala vam mama koju ste blizu vezenja: slobodna zemlja i djeca, konvencije za dijete, ručni rad

Čitaj više