Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Anonim

Konstantan tlak u vodovodnom sustavu privatne kuće obično se stvara pomoću crpne stanice. Jasno je da je bolje ako radi bez problema, ali se povremeno pojavljuju kvarovi. Da biste brzo vratili opskrbu vodom i spremili na usluge, možete popraviti crpnu stanicu vlastitim rukama. Većina sloma može se eliminirati samostalno - ništa ne nadzire.

Sastav crpne stanice i svrha dijelova

Crpna stanica je skup odvojenih uređaja međusobno povezanim. Da biste razumjeli kako popraviti crpnu stanicu, morate znati od onoga što se sastoji, kako svaki od dijelova funkcionira. Tada se greške lakše uklanjaju. Sastav crpne stanice:

  • Podmorni ili pumpa za površinski tip. Swits Voda iz bunara ili dobro, održava stabilan tlak u sustavu. Kuća je povezana uz pomoć cijevi.
  • Na cjevovodu je potrebno za ugradnju čelnog ventila. To ne daje vodu kada se crpka odspojena od cijevi natrag u bunaru ili dobro. Obično se ugrađuje na kraju cijevi, spušten u vodu.

    Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

    Što je crpna stanica

  • Hidroakkumulator ili spremnik za membranu. Metalni hermetički spremnik, podijeljen u dvije polovice elastične membrane. U jednom, zrak (inertni plin) je pod pritiskom, na drugi, prije stvaranja određenog tlaka, ispumpavanja vode. Hidroakkululator je potreban za smanjenje broja inkluzija crpke, proširujući svoj životni vijek. Stvara i održava potreban tlak u sustavu i malu rezervu za opskrbu vodom u slučaju netočinstva stanice.
  • Upravljačka jedinica i kontrola crpne stanice. To je obično manometar i prekidač tlaka, ugrađen je između crpke i hidroakumulatora. Manometar je kontrolor koji vam omogućuje da procijenite tlak u sustavu. Prekidač tlaka kontrolira rad pumpe - daje naredbu za uključivanje i isključivanje. Uključivanje crpke nastaje kada se postigne prag donjeg tlaka u sustavu (obično 1-1,6 atm), isključivanje kada se dosegne gornji prag (za jednokatne zgrade 2,6-3 atm).

Svaki od dijelova je odgovoran za određeni parametar, ali jedan tip greške može biti uzrokovan neuspjehom različitih uređaja.

Načelo rada crpne stanice

Sada pogledajmo kako svi ovi uređaji rade. Kada prvi put pokrenete sustav, crpka je pumpala u vodu hidroakumulatora na one perspektive dok tlak u njemu (i u sustavu) jednak gornjem pragu na releju tlaka. Još nema potrošnje vode, tlak je stabilan, crpka je isključena.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Svaki od dijelova čini svoj rad.

Negdje je otvorio dizalicu, voda je spuštena, itd. Tijekom neko vrijeme, voda dolazi iz hidroakumulatora. Kada se broj smanjuje toliko da je tlak u hidroakumulatoru padne ispod praga, prekidač tlaka se aktivira i uključuje pumpu koja ponovno pumpa vodu. Ponovno isključuje relej tlaka kada se dosegne gornji prag - prag putovanja.

Ako postoji trajna potrošnja vode (kupka, zalijevanje vrt / vrt je uključen) crpka traje dugo vremena: dok se željeni tlak ne stvara u hidroakumulatoru. To se periodično pojavljuje čak i sa svim dizalicama otvorenim, jer crpka daje manju vodu nego što slijedi iz svih točaka za razorudu. Nakon što je potrošnja zaustavila, stanica i dalje radi neko vrijeme, stvarajući traženu rezervu u žiroakkumulatoru, a zatim se isključuje i uključuje se nakon ponovnog pojavljivanja potrošnje vode.

Problemi i kvarove crpne stanice i njihova korekcija

Sve crpne stanice sastoje se od istih dijelova, a kvarovi su uglavnom tipični. Nema razlike, oprema je Grundfos, Jumbo, Alco ili bilo koje druge tvrtke. Bolesti i njihovo liječenje je isto. Razlika je koliko često se te pogreške događaju, ali njihov popis i uzroci su obično identični.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Mogućnosti crpljenja za crpnu stanicu

Crpna stanica nije isključena (bez pritiska nije biranje)

Ponekad primijetite da crpka radi dugo vremena i neće se isključiti. Ako pogledate mjerač tlaka, može se vidjeti da crpna stanica ne dobije pritisak. U ovom slučaju, popravak crpne stanice je dugoročno poslovanje - morate previdjeti veliki broj razloga:

  • U dobro ili dobro nema vode , Ako je to istina, naziva se takvom situacijom "suho radi" i prijeti činjenicom da će motor biti obrastao. Voda pumpe pumpe se koristi za hlađenje motora. Nema vode, pregrijava i gori. Kako bi se zaštitili od takve situacije, potrebna je posebna zaštita: senzori razine vode (plutaju i električni).
  • Velika otpornost usisne autoceste (velika dužina s malim promjerom cijevi) ili zračnim sjedalima (predenje spoja).
    • Eliminirati Utjecaj autoceste, Spustite usisnu mlaznicu u bačvi pored crpke. Ako se tlak normalno povećava, staza je kriv i morate biti zapečaćeni na zglobovima, ili je to položiti deblje cijevi ili sakriti postojeće (manje koljena i priključci).
    • Do Provjerite nepropusnost Usisna autocesta, nakon isključivanja stanice, samo slijedite manometar dugo vremena. Ako, s zatvorenim dizalicama, tlak pada - propuštanje u sustavu. Ako ne - sustav je zapečaćen.

      Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

      Popravak crpne stanice s vlastitim rukama uštedjet će novac

  • Postignut filtar na cijevi ili Provjeriti ventil , Oni se uklanjaju čisto, oni provjeravaju performanse, spuštaju se i provedu pokretanje testa.
  • Drugi mogući razlog da crpka nije isključena - neispravnost releja tlaka ili pogrešno izložena granica isključivanja crpke:
    • Granica tlaka u kojoj se crpka mora isključiti previsoko, crpka jednostavno ne može nadoknaditi potreban tlak. Zatim ponašanje Podešavanje releja tlaka (Smanjite ograničenje isključivanja).
    • Provjerite relejne kontakte - Očistite ih iz skale (tamno tamne) brusni papir s vrlo tankim zrnom (može biti datoteka za nokte).
    • Uklonite neispravnost releja tlaka od njega sredstvo za čišćenje ( Uklonite sol na podešavanje izvora i očistite ulaznu i utičnicu). Samo uredno, nemoguće je oštetiti membranu. Ako ne pomogne, potrebno je zamjena.

Ako tlačni prekidač nije mnogo niži od maksimalnog tlaka, koji može stvoriti crpku, a neko vrijeme je normalno funkcioniralo, a zatim je zaustavio, razlog u drugoj. Možda crpka Radila je rotor , Odmah nakon kupnje, on se nosio, ali u procesu rada, rotor i "snaga sada nije dovoljna." Popravak crpne stanice u ovom slučaju - zamjena rotora pumpe ili kupnju nove jedinice.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Za otključavanje ili zamijeniti rotor uklonite kućište

Drugi mogući razlog - Niski napon u mreži , Možda crpka na takvom naponu još uvijek radi, a relej tlaka ne radi. Rješenje - Stabilizator napona. To su glavni razlozi za činjenicu da crpna stanica nije isključena i ne bira pritisak. Ima dosta toga tako da popravak crpne stanice može odgoditi.

Popravak crpne stanice: Često se uključite

Česte inkluzije pumpe i kratki intervali svog rada dovode do brzog trošenja opreme, što je vrlo nepoželjno. Budući da se popravak crpne stanice mora provesti odmah nakon otkrivenog simptoma ". Ova situacija proizlazi iz sljedećih razloga:

  • Hidroakkumulator premalen volumen , Prilikom odabira crpne stanice za dom i vikendice, često se uzima hidroakumulator s niskim volumenom - 24 litre ili 32 litre. To je vrlo malo, jer je opskrba vodom u takvim posudama samo 30-50% od ukupnog volumena, odnosno samo 7-12 litara vode može se umetnuti u spremnik 24 litre. Naravno, ovaj volumen vode se troši vrlo brzo, zašto se crpka često uključuje. Metoda liječenja je instaliranje dodatnog hidroakumulatora (ona je spojena paralelno s već instaliranim).
  • Neispravno su izloženi ograničenja releja tlaka. Kako bi se izbjegla ova situacija, moguće je povećati deltu (razlika između tlaka za odspajanje i uključivanje crpke) i na troškove ove, napravite prag tlaka (optimalno 1-1,5 atm). Jedna važna točka: tlak u kojem se crpka uključuje 0,2 atm ispod od tlaka u hidroakumulatoru. Crpna stanica se često može uključiti samo zato Tlak u hidroakumulatoru je niži od izloženog praga okretanja crpke , Jer:
    • Provjerite tlak u hidroakumulatoru , Da biste to učinili, uklonite plastični poklopac, ispod njega bradavice (vrsta biciklizma). Povezujemo mjerač tlaka, provjerite pritisak. To je obično unutar 1-1,5 atm. Mi turi ili ispumpavamo (bicikl ili automobilska pumpa, pričvršćena na isti nippel tako da je normalno.
    • Podesite relej tlaka. Značajke parametara, moraju dobiti normalno radni sustav.

      Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

      Regulirajte relej tlaka s dva izvora

  • Spaljivanje provjere ventila , Ako se ventil ne preklapa vodu, ostavlja sustav, pada tlaka, crpka je uključena. Uključivanje frekvencije - oko 10-20 minuta. EXIT - Provjerite i očistite čelnički ventil, ako je potrebno, zamijenite.
  • Također uzrok može biti Oštećenja membrane hidroakumulatora , U isto vrijeme, osim čestih uključivanja pumpe, voda se također isporučuje za trzaja: kada stanica radi s visokim tlakom, kada je tlak nepovezan odmah padne. U ovom slučaju, postoje dvije opcije - Membrana ili presavijena koji ga zanima u slučaju. I u to, u drugom slučaju, morat ćete odspojiti hidroakumulator i promijeniti neispravnu stavku.
  • Njegov jedan uzrok česte crpke crpke i opskrbe vodom s skokovima - slomljena Kalem na vrhu hidroakumulatora , Da biste ga zamijenili, morat ćete ukloniti hidroakumulator, ukloniti membranu i zamijeniti bradavicu.

Sada znate zašto je crpna stanica često uključena i što učiniti s tim. Postoji usput, drugi mogući razlog - Kroz predavač Ili neku vezu, pa ako se sve gore navedeno ne odnosi na vaš slučaj - provjerite je li negdje teku.

Zrak u vodi

Mala količina zraka u vodi je uvijek prisutna, ali kada dizalica počinje "pljuvati", to znači da nešto radi pogrešno. Također može biti nekoliko razloga:

  • Zrcalno ogledalo spušteno I crpka povlači vodu na pola s zrakom. Rješenje u ovom slučaju je jednostavno - spustiti mlaznicu ili sam crpku ispod.
  • Cjevovod je postao Negroetik A zrak ulazi u jednu ili više veza. Eliminacija - Provjerite spojeve i restauraciju nepropusnosti.

    Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

    Jedan od razloga za veliku količinu zraka u vodi je gubitak stezanja na usisnoj cjevovodu

Crpna stanica se ne uključuje

Prva stvar je provjeriti - napon. Pumpe su vrlo zahtjevne na naponu, s smanjenim jednostavno ne rade. Ako je sve u redu s naponom, stvar je gora - najvjerojatnije je motor neispravan. U tom slučaju stanica se prenosi u servisni centar ili stavi novu pumpu.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Ako sustav ne radi - trebate provjeriti električni dio

Od drugih razloga - kvar vilice / utičnice, kabel se povlači, kontakti su spaljeni / oksidirani u mjestu vezivanja električne kabine na motor. To je ono što možete provjeriti i eliminirati sebe. Stručnjaci se provode ozbiljniji popravak električnog dijela crpne stanice.

Motor je zujanje, ali ne ispumpava vodu (rotor ne rotira)

Takav kvar može biti uzrokovan Niskonaponski na mreži , Provjerite je li sve normalno, idite dalje. Trebate provjeriti ne overwhelming Kondenzator u terminalnom bloku , Mi uzimamo tester, provjerite, ako je potrebno, promijeniti. Ako to nije razlog, idite na mehaničku ulogu.

Prvo biste trebali provjeriti postoji li voda u dobro ili dobro. Zatim provjerite filter i provjerite ventil. Možda su pobijedili ili neispravni. Očistite, provjerite izvedbu, izostavite cjevovoda na mjesto, ponovno pokrenite crpnu stanicu.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Provjera rotora - to je ozbiljan popravak crpne stanice

Ako to nije pomoglo, rotor je razmrnuo. Zatim pokušajte ručno okrenuti osovinu. Ponekad nakon dugog zastoja, to "spremnici" - preklapaju soli i ne mogu se pomaknuti. Ako noževi nisu radili s rukama, moguće je da je rotor zaglavio. Zatim se popravak crpne stanice nastavi uklanjati zaštitno kućište i otključati rotor.

Neke vrste popravaka

Neke radnje za popravak crpne stanice su intuitivno razumljive. Na primjer, očistite čelni ventil ili filtar neće biti težak, ali zamijeniti membranu ili krušku u hidroakumulatoru može biti teško bez pripreme.

Zamjena hidroakumulatora "Kruške"

Prvi znak da je membrana oštećena - česte i kratkotrajne inkluzije crpne stanice, a voda se poslužuje kretes: zatim jak tlak, zatim slab. Da biste bili sigurni da je membrana, uklonite poklopac na nippele. Ako nema iz zraka, ali voda, onda je membrana izbila.

Greške crpnih stanica i njihova eliminacija

Uređaj za membranu je koristan pri zamjeni krušaka

Da biste počeli popraviti hidroakumulator, odspojite elektroenergetski sustav, resetirajte tlak - otvorite slavine i pričekajte dok voda ne udari. Nakon toga se može isključiti.

Zatim, postupak za takve:

  • Oslabiti pričvršćivanje prirubnice na dnu spremnika. Čekamo da voda stabljika.
  • Odvijemo sve vijke, uklonite prirubnicu.
  • Ako je spremnik od 100 litara i više, na vrhu spremnika, odvrnite držač matice membrane.
  • Izvodimo membranu kroz rupu na dnu spremnika.
  • Pružamo tenk - obično ima puno zapuštenog sedimenta.
  • Nova membrana trebala bi biti potpuno ista kao oštećena. Umetnite u njega, koji je gornji dio pričvršćen na kućište (spin).
  • Ugradite membranu u spremnik hidroakumulatora.
  • Ako ste, postavite maticu držača membrane na vrh. Uz veliku veličinu spremnika, nećete dobiti ruku. Nosilicu možete vezati na užetu i tako instalirati stavku na mjestu vijak matice.
  • Rastegnite vrat i pritisnite prirubnicu, ugradite vijke, dosljedno ih uvijate u nekoliko revolucija.
  • Povežite se s sustavom i provjerite rad.

Zamjena membrane crpne stanice je dovršena. Slučaj je jednostavan, ali nijanse moraju znati.

Članak na temu: Pravilno postavljanje utičnicu s timerom

Čitaj više