Stubište s pretištiteljima: vrste struktura, izračun i instalacija

Anonim

Uz izgradnju privatnih kuća, mnogi su suočeni s potrebom da se instaliraju stube na drugi kat. Međutim, kako staviti tako dimenzionalni element unutrašnjosti ako postoji nedostatak slobodnog prostora u stambenoj sobi? U tom slučaju, jedna od optimalnih opcija će biti rotirajuće stubište s pretizljivim koracima. U ovom dizajnu, duljina izravne strukture podijeljena je na nekoliko dijelova, zbog čega se prostor spašava. Prijelaz između marševa radi korake. Uređaj takvog stubišta je neznatno kompliciran, ali se postiže kompaktnost i prostor je osvojen.

Sigurnosni zahtjevi

Glavni zadatak je izgraditi dizajn koji se može koristiti bez straha za vaše zdravlje. Trebalo bi biti izdržljivo i pouzdan. Razmišljati o tome, potrebno je u fazi dizajna i crtanja.

Za pravilnu provedbu ovog procesa treba uzeti u obzir sljedeće nijanse:

  • U najvećem parametru, širina koraka ne smije prelaziti 400 mm, a u najmanjim - 100 mm. Ako se taj zahtjev ne poštuje, neće biti moguće postići udobnost u radu strukture.
  • U područjima gdje stubište ima izravnu strukturu, svi koraci moraju imati istu širinu i duljinu.
  • Optimalna visina koraka na svim regulatornim dokumentima iznosi 120-220 mm. Uz manje vrijednosti, korisnik će se stalno spotaknuti o njima. Izbočina svakog koraka ne smije prelaziti 40 mm.
  • Izgradnja stubišta u obliku slova P s preokretom 180, potrebno je pravilno organizirati udaljenost između marševa. Trebalo bi biti najmanje jedna četvrtina širine pozornice.
  • Udaljenost od ožujka izravno na vrh preklapanja obično je najmanje 2 m. Inače će biti vrlo teško opremiti stubište s okretnim elementima.

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Vrste rotacijskih stepenica

Takve stepenice su poželjnije koristiti u slučajevima kada postoji nestašica prostora i jednokratne strukture na rast ne uklapaju. Iz istog razloga, kao i struktura strukture, on preuzima svoj položaj zida, idealno u kutu.

Rotary stepenice su podijeljene u nekoliko vrsta, uglavnom na uglu skretanja. Okret može biti opremljen na bilo kojoj razini stubišta. Preferencija se daje na dnu. S takvim rasporedom, skretanje ostaje gotovo neprimjetan osobi koja hoda uz stepenice. Još jedna prednost je sigurnost.

Gospodin

Jedan od najčešćih modela je okretno stubište u obliku slova m. Dizajn strukture provodi se do 90. Ovaj oblik je prikladan za svoj uređaj u kutnom dijelu prostorije. Stubište s okretanjem od 90 stupnjeva kombinira modele vijka i majmuna. Često sadrži korake u svojoj strukturi. Njihov oblik i dimenzije značajno se razlikuju od izravnih koraka, koji se koriste za uređaj ravne marševe.

Stubište u obliku m

Prednosti stepenica s pretizljivim koracima i kutom rotacije 90 stupnjeva uključuju:

  • svestranost i širok raspon njegove uporabe;
  • praktičnost u radu;
  • Prilično jednostavna instalacija;
  • sposobnost korištenja prostora pod stepenicama;
  • Objavljeno izgradnjom bilo kojeg dizajna dizajnera.

C-oblik

Takvo stubište sastoji se od nekoliko dijelova, koji zajedno nalikuju slovom C. Obično se njegova konstrukcija provodi ne dva, a tri marševa. Dizajn kombinira pluse od vijaka i ravnih stepenica.

Članak o toj temi: Značajke modernih stepenica: vrste, dizajn i zanimljiva rješenja stila

Prednosti stubišta u obliku slova C mogu se rangirati:

  • Lijep i originalni dizajn koji može uređivati ​​unutrašnjost bilo kojeg doma;
  • Visok stupanj udobnosti, jer se osoba koja se kreće kroz njega gotovo ne osjeća skretanje;
  • Omogućuje dizajn u prostorijama bilo koje vrste i veličine.

Stubište u obliku c

P-oblika

Vrlo zanimljiva opcija za rotacijsko stubište je dizajn s preokretom od 180. godine struktura P-oblika omogućuje vam da promijenite smjer kretanja apsolutno u suprotnom smjeru, bez zauzimanja puno prostora. Takvi modeli su gotovo blizu vijaka, uz održavanje ožujka u njihovoj strukturi.

Što se tiče njegove strukture, dizajn p-oblika u obliku slova p

  • Početak porasta na drugom katu provodi se izravnim koracima;
  • Sljedeća razina započinje gramofon (u ovom slučaju, korake);
  • Na posljednjem segmentu porast se provodi ravnim koracima na ožujku.

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Uzimaju se u obzir prednosti stepenica s pretjerivačima s rotacijom od 180 stupnjeva:

  • Atraktivan i estetski izgled;
  • sposobnost instaliranja u bilo kojem dijelu prostorije;
  • Konstrukcije su prikladne u radu;
  • Imaju visok stupanj snage i pouzdanosti.

Projektiranje [korak-po-korak instrukcija]

Osigurati pouzdanost, snagu i lijep dizajn ljestvice s pokretanjem koraka može biti dizajniran samo sa svojim pravilnim dizajnom. Za one koji imaju najmanje vještine u tehničkim izračunima, oni neće biti teški. Prije početka rada, projekt se nužno obavlja.

Alati i materijali

Primarni zadatak u proizvodnji ljestve s inozemnim koracima je kupnja visokokvalitetnog drva. Mnogi stručnjaci preporučuju korištenje tamnog hrasta materijala, ali je trošak visok. Više pristupačni materijal je mužjak - jeftinije je i dolazi na prodaju u određenim količinama.

U vrijeme kupnje potrebno je izračunati potrebnu količinu materijala. Prema iskusnim majstorima, 1 m3 drva traje 1 m3 drva.

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Uz materijal iz kojeg će se proizvesti stepenice, a morate se pripremiti i alati. Njihov popis uključuje:

  • elektrolik;
  • bušilica;
  • odvijač;
  • mjerilo;
  • razina;
  • čekić;
  • Zatvarači.

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Izračun stepenica

Da biste izračunali stepenice s koracima okretanja, označite glavne točke i napravite njihov izračun. Svakako uzeti u obzir takve trenutke:
  • parametri veličine unutarnjeg i vanjskog dijela rotacijskih elemenata;
  • dubina koraka;
  • Visina uspona;
  • Počinje veličina.

Radi lakšeg korištenja crteža potrebno je izraditi ispravno i detaljno. Svi gore navedeni parametri primjenjuju se na shemu. Da biste olakšali izračune, možete koristiti online kalkulator.

Visina

Izračun stepenica s rotacijom od 90 stupnjeva počinje sa svojom visinom, koja se određuje udaljenosti od baze prvog kata do najviše točke preklapanja između prvog i drugog kata. Možete izračunati i tako: rast najvišeg člana obitelji se uzima i 100 mm se dodaje ovom indikatoru - dobivamo udaljenost od pozornice do stropa. Optimalna vrijednost je 2 m.

Preporučena visina stepenica na drugi kat
Preporučena visina stepenica na drugi kat

Dužina maršama

Dimenzije okretnog stubišta ovise o preferencijama vlasnika i glavnoj veličini sobe. Za stepenice s rukom od 90 stupnjeva, prijelaz se može implementirati na bilo kojoj razini. No, stručnjaci napomenu da je prikladnije konstruirati stubište ako je duljina gornjeg ožujka bit će najmanje 2 m. Za strukture u obliku slova P, duljina marševa uzima isto.

Širina

Parametar širine stubišta s rotacijom je drugačiji. To ovisi o značajkama sobe, odabranoj instalaciji i veličini otvora. Također je važno koliko se intenzivno planira upravljati budućim dizajnom.

Izračun stepenica s koracima za trčanje

Regulatorni dokumenti uspostavlja dimenzije od 1000 do 1400 mm. Prema takvim stepenicama, 2 osobe se mogu istovremeno popeti i čak prevoziti namještaj, ali i mjesta za takve stubišta mora biti dodijeljena više.

U praksi, stepenice su dizajnirane u malim privatnim kućama širinom od 700 do 900 mm. To je optimalna vrijednost za kretanje jedne osobe.

Preporučena širina ljestvice

Broj marševa

Broj marševa definiran je u izračunu stepenica s pretizljivim koracima. To ovisi o vrsti odabranog dizajna. Rotalne stepenice u obliku slova M obično su dizajnirane s dva zida. Donji odjel je obično kraći od vrha. Strukture u obliku slova P također su montirane s dvokrilom, od kojih je svaka opremljena ravnim koracima. Što se tiče zgrada u obliku slova C, može se primijetiti da mogu imati više od dva marševa.

Članak o toj temi: Proizvodnja drvenog spavaonica stubište: Izračun i poučavanje o samostalniku

Broj marševa u ljestvici

Kut nagiba (strmina)

Nemoguće je napraviti stubište ugodno koristiti ako kut nagiba se ne promišlja. Biti previše cool, stube se kreću teške i opasne, iako vam omogućuje da značajno spasite mjesto u sobi. Prosječni parametri projektiranja izgradnje za stambene prostore kreću se od 24 do 37.

Kut nagiba stuba

Broj koraka

Broj koraka u potpunosti ovisi o duljini stepenica. U rotacijskim strukturama potrebno je izračunati broj koraka zasebno za marševe i za mjesto tranzicije, odnosno broj koraka za trčanje. Tipično, taj broj ovisi o radijusu preokreta, koji se primjenjuje na crteže, a zatim podijeljen na sektore.

U idealnom slučaju, broj koraka u svakom ožujskom stubištu treba biti isti.

Izračun prekovremenih koraka

Visina ljepljiva (udaljenost između koraka)

Visina ljepljivosti, to jest, udaljenost između susjednih elemenata trebala bi biti tako da se osoba kreće, a ne zatezanje. Općenito prihvaćene norme postavljaju optimalnu veličinu ljepljivosti - 15-20 cm.

Korak (širina faze)

Važan čimbenik za udobno kretanje je širina pozornice. Optimalna opcija je podudarnost parametra s duljinom stopala. Stoga je parametar postavljen - 23 cm. Naravno, ovaj indikator može varirati kako bi se povećao i smanjio veličinu.

Izračun veličine stepenica

Ako veličina prostorije ne dopušta postavljanje standardnih koraka, možete pribjeći nekim trikovima. Na primjer, možete povećati visinu pozornice iznad potpore. No, u ovom slučaju, mora se pamtiti da ovdje također postoje ovdje: Ovaj parametar ne smije prelaziti 5 cm.

Da biste ispravno izračunali ukupne korake, potrebno je slijediti takve zahtjeve:

  • Širina vanjskog dijela ne smije prelaziti 40 cm;
  • Širina pozornice iznutra nalazi se najmanje 10 cm.

Izračun prekovremenih koraka

Dužina faze

Obično se dina koraci izračunavaju u skladu s širinom stubišta, uzimajući u obzir nekoliko nijansi. Ako je struktura isključena na rast, duljina pozornice u potpunosti odgovara udaljenosti između greda. Dizajn na platformi daje slobodu izbora. Duljina se određuje željom kupca.

Na videu: najlakši način za izračunavanje stepenica.

Piljenje Kosourov

Prije nego što izrežete platformu vlastitim rukama, morate točno izračunati i napraviti oznaku. To koristi predložak napravljen u obliku pravokutnog trokuta. Jedan od kateta odgovara veličini visine šoka i drugoj dubini pozornice. Primjena trokuta hipotenuze do ruba snopa, stavljaju oznake na njega kao što je prikazano dolje na fotografiji. Nakon nanošenja oznake pomoću kružne pile, trokuti se režu, zatim se dobiveni prostori brušeju.

Proizvodnja Cososova za prepone stubište s vlastitim rukama

Instalacija stupa podrške

Na sljedećem koraku instalirani su stupovi koji će se oslanjati na pojačale. Izgradnja prve potpore provodi se na mjestu u kojem traje duljina prvog ožujka na projektu i rotirajući dio strukture počinje. Prethodno u podršci osiguravaju produbljivanje veličine donjeg kraja kolibe.

Na dnu raspona budućeg stubišta, smješteno u kutu, potrebno je izgraditi potpore pod trčanje koraka. Također će potpisati Kosouris, koji se nalazi na zidu.

Stubište zvona s vlastitim rukama

Kosoe pričvršćivanje

Počnite pričvrstiti gotove pojačalice na vrhu, koristeći metalne kutove. Unaprijed pripremaju rupe i instaliraju kroz vijke. Zid zida je pričvršćen na konop ili metalni sidro.

Članak o temi: Koji su balusteri izabrati za drveno stubište: vrste, veličine i popularne vrste drva

Trčanje stubište na krave s vlastitim rukama

Prilikom pričvršćivanja pladante, potrebno je osigurati da se nalaze strogo suprotno jedan drugome. To možete vjerovati na razini izgradnje.

Stubište na krave s vlastitim rukama

Stvaranje koraka

Nakon što su pojačali postavljeni na njihovom mjestu, nastavite na proizvodnju koraka. Ravna ljepljiva čini prilično jednostavnim. Neka nas prebivamo detaljnije o ukupnim koracima. Elementi moraju biti izrezani iz ploče s dimenzijama 90 × 90 × 4 cm. Ukupno će trebati tri koraka. Podijelimo ploču na 3 jednake dijelove, za to provodimo liniju jednog ugla. Kao rezultat toga, dobivamo dijelove iz kojih izračunavamo i formiramo korake.

Trčanje koraka od ploče s vlastitim rukama

Vidjeli smo ploču i uklonili svaki dio u veličini, koji su instalirali kosomeri. U završnoj fazi, svi završeni koraci koje otvaraju lakiranje, uzrokujući tri sloja.

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Sastavljanje stepenica

Sljedeći korak je instalirati gotove korake i sklop dizajna vlastitim rukama. Uz ravne korake, sve je jednostavno - instaliraju se na pripremljenim rezovima u COSOS-u. Da biste montirali elemente utora na poglavlju stuba stepenica u potpornom mjestu, potrebno je izrezati utore. Oni moraju imati malo manje dimenzije od debljine samih koraka.

Instalacija trčanja koraka Učinite to sami

Da biste postavili korake izvana, to jest, zid, potrebno je poboljšati potpore. Čvrsto su pričvršćeni na zid.

Instalacija stepenica s dugoročnim koracima učiniti sami

Unutarnji dio pretisnog stadija podmazan je PVA i umetnite u pripravni utor, a vanjski spoj na nosačima uz zid, ako je potrebno, odgovaramo rubu. Da bi se dio sigurno fiksirao, vijci se pričvrsti na okvir.

Jaki koraci to čine sami

Dalje, instaliramo kazalište za donji ožujak stubišta - potrebno je sakriti krajeve ravnih koraka i otkrivati ​​kut posljednjeg trčanja iz referentnog posta. Rezanje ruba vodilice pod pravim kutom tako da možete instalirati ulazni stup.

Stubište drva s ukupnim koracima vlastitim rukama

Ograda i balaasini

Završna faza Skupštine rotacijskog stubišta je ugradnja šupljine. Da biste to učinili, prvo morate instalirati balustere na korake. To možete učiniti uz pomoć vijaka za samo-tapkanje i koristite ključeve.

U svakoj fazi, kroz rubove potrebno je napraviti kroz rupe promjera neznatno manji od dijametralnog dijela wanks. Rupe bi trebale postati strogo okomito, inače će baleni ići unaprijed. Sranje podmazati PVA ljepilo i produbiti u utore utora, nakon čega su balasini balasini, u kojima su odgovarajuće rupe unaprijed izrađene.

Instaliranje kolosila na stepenicama vlastitim rukama

Sljedeći korak je uskladiti gornji dio za montažu ograda, to jest, morate izrezati bale. Da biste to učinili, navoji uljepnica su fiksirane na ekstremne police i označite ga. Zatim se režu dodatni detalji. U zaključku, ograde su instalirane i osigurane uz pomoć samo-čitanja glava.

Ugradnja balijasina i ograda na stubištu

Drvene stepenice

Promatrajući sljedeća jednostavna pravila, možete se dugo diviti ljepoti drvenog stubišta u kući:
  • Slaba strana drvenih stepenica je strah od viška vlage. Stoga je tijekom čišćenja potrebno osigurati da spužva je neznatno vlažna, a nakon dizajna preporuča se obrišite ručnikom.
  • Otprilike jednom tjedno poželjno je trljati korake s visokim voskom Polirolon. To će sačuvati estetski izgled stubišta i spriječiti pojavu ogrebotina.
  • Stručnjaci se preporučuju provoditi preventivni rad na pojavu gljivica. Za to jednom godišnje, elementi stepenica tretiraju se antifungalnim sredstvom.
  • Ne manje od vode, stablo se boji točke opterećenja. Stoga je nemoguće hodati po stubama u cipelama na petama, spustiti vrećice za prtljagu i tako dalje.

Potpuni proizvodni proces (1 video)

Mogućnosti za rotirajuće stepenice (50 fotografija)

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Kako napraviti ljestve s Pretištiteljima: Detaljne upute o samostalniku

Čitaj više