Pipe Bender to učiniti sami

Anonim

Izbor vrste savijanja cijevi ovisi o vašim tehničkim i ekonomskim mogućnostima. Bender cijevi s pogonom, električnim ili hidrauličkim, skupljim i težem ručno savijanjem cijevi u proizvodnji.

Crteži savijanja cijevi

Pipe Bender to učiniti sami

Može se napraviti ručno savijanje cijevi, čak iu garaži, a ako vam je zavarivanje dostupan, učinite da ovaj uređaj bude mnogo lakše za vas. Ručno savijanje cijevi može saviti cijev do 40x40x2 mm. I moguće i velike veličine.

Koji su glavni dijelovi i čvorovi sastoje se od ovog domaćeg alata? I koji su njihov sastanak? Ovo su prvi obrazi. Cijeli mehanizam je pričvršćen u njima. U drugom videu. Valjci tri. Prvi valjak je središnje savijanje. Ovaj je videozapis instaliran u utikaču koji je pričvršćen na vijku za napajanje. Ako se vijak okreće, središnji valjak će staviti pritisak na cijev.

Postoje još dva valjka - potporna cijev. Udaljenost između valjaka može varirati unutar duljine žljebova u obrazima. U našem slučaju, središnji valjak rotira - ručka. Rarlik, rotirajući, pomiče cijev. Prilikom zatezanja vijka na 1 - 2 okreće, cijev, nakon svakog odlomka, će se sve više saviti sve dok se ne dobije željeni kut savijanja. Nekoliko identičnih savijenih cijevi može se napraviti instaliranjem matice na vijku na pravo mjesto - naglasak. Kada je fleksibilna sljedeća cijevi, vijak će doseći samo dok se ne zaustavi.

Bender cijevi za cijev profila

Pipe Bender to učiniti sami

Osnova prilagodbe je obraze. Obrazdednog i obraza lijevo treba biti strogo simetričan jedni drugima. Crtanje obrazima ne trebaju. Njegov je oblik razumljiv iz opisa. Razmotrite pravo obraza. Bljesak obraza izrađen je od lista od čelika 6 mm. debeli. Billet ima trapezoidni oblik. Donja baza = 530 mm. Gornja baza = 90 mm. Visina = 262 mm.

Na donjoj podlozi morate smanjiti širinu 2 žljebova od 20,5 mm. Jedna strana žlijeba se podudara s bazom trapeza. Veličina između žljebova je 280 mm. Duljina svakog utora je 88 mm. Izrežite utore mogu biti elektrolirani. Na dno obraza morate pričvrstiti kut od 63 x 63 x 6, duljine 530 mm. Metoda veze - zavarivanje. Morate kuhati tako da je zid kuta nastavak lista obrave, tj. Zavarivanje utičnice. Sada morate izrezati još jedan groove - središnji. Širina žlijeba je 20,5 mm. Počinje žljebovi u 40 milimetara iz dna ugla. Ukupna duljina Paz = 175 mm. Ekstremne rupe trebale bi biti izbušene, a strane žlijezda se mogu izrezati s električnim bizonom.

Sada je potrebno nastupiti u obrazu rupe za pričvršćivanje promjera 12,5 mm. Osovina donjih 4 rupe - 20 milimetara iz dna ugla. Prva rupa je 14 milimetara iz okomitog ruba kuta. Vertikalna os drugog otvora je 108 milimetara iz prve osi. S druge strane, obraz treba ponoviti dvije rupe, simetrično dva. Ispod gornje baze obraza na 13 milimetara trebate obaviti još 2 rupe promjera 12,5 mm. Između okomitog osi rupa - udaljenosti od 48 mm. Osi rupe su simetrične u odnosu na os obrave.

Članak na temu: Morid za drvo: Boje na bazi vode, bijele s vlastitim rukama, foto uljem i izblijedjele hrast, toniranje

Pipe Bender to učiniti sami

Za pričvršćivanje savijanja cijevi na radni stol, na svakom kutu "šape" mora se izbušiti 3 rupe promjera 12,5 mm.

Spremni smo za obraze.

Čvor radnik

Crtež radnog čvora nije potreban. Njegov uređaj je jasno iz opisa svog rada. I crteži dijelova mogu se napraviti u obliku skica. Čvor radi ovako: Kada rotirate ručku vijka, vijak kroz maticu u prelazi i pritisne utikač, utikač pritisne na središnji valjak, ona pritisne na profilnu cijev na temelju 2 ostale valjke. Kao rezultat ove interakcije, cijev počinje. Ručka valjka za struju okreće ga i cijev se pomiče. Cijev dobiva otklon u cijelom pokretu.

Važan dio radnog čvora je domaći vijak za napajanje. Osnova je segment šipke s navojem m24 x 2. Zavarivanje povezuje gornji kraj vijka s segmentom šipke promjerom od 25 milimetara i dužine 200 mm. Ovo je njegova ručka. Od drugog kraja do kraja vijka, duž osi potrebno je izrezati nit m10 x 25. Ova nit za pričvršćivanje vijka u vilicu. Dvije matice su pričvršćene na vijak ispod gumba. To su zaustavljanja.

Gornji prijelaz mora imati dimenzije: širinu 82 milimetara, duljina od 90 milimetara, debljine 25 mm. U središtu njega - rupa promjera 26 mm. Na najvećoj strani morate napraviti 2 kroz rupe promjera 12,5 milimetara za prolaz pričvršćivača. Udaljenost između rupa 48 mm. Ispod trave na vijku se namota još jedan matica i povezuje se s prelazinjem. Metoda veze - zavarivanje.

Dizajn valjka

Pipe Bender to učiniti sami

U ovom dizajnu čvora, središnji valjak se koristi domaće, kao i valjak na kojem sjedi. Za njihovu proizvodnju, morat ćete kontaktirati poznatog skretanja. I bilo bi lijepo napraviti crteže na njima ili barem skice. Valjak ima promjer od 90 milimetara, širine 50 mm. Promjer otvora 20 mm. Povezan je s vrstom ležajeva, koji su vrlo prikladan u zid utikača, debljine 12 mm. Ležajevi Tip 80104 GOST 7242-70, s dva zaštitna ispiranja imaju istu debljinu. To su najprikladniji ležajevi njih će morati kupiti. Unutarnji promjer ležaja je 20 mm. Isti promjer ima valjak koji prolazi kroz videa. Drive ručice haljine na valjku. I tako da se videozapis ne uključi valjak, to mora biti osiguran za tri vijka za zaključavanje m8 s konusnim završetkom.

Da biste napravili donji valjak, morate se ponovno obratiti turner. Za njega, morate napraviti crtež ili barem skicu. Toka će vjerojatno pomoći odabrati željeni materijal. Bit će potrebno kupiti samo 2 ležaja tipa 80104 gost 7242 - 70 po 1 valjka, i vijak m20 x 120 mm.

Montaža korpusa

Članak na temu: Morid za drvo - što je i kako to učiniti sami

Pipe Bender to učiniti sami

Tijelo za savijanje tijela sastavljeno je na klistu šipke s navojem M12 s spacernim rukavima. Broj klinova - 6 kom. Vodna cijev je pogodna za čahure s vanjskim promjerom od 17 milimetara i zid od 2,2 mm. Duljina rukava 80 mm. Broj - 4 računala.

Prikupljanjem gotove cijevi savijanja, možete koristiti ovaj uređaj da biste napravili takve detalje kao što su: staklenički lukovi, stolovi, stolice (cijev 40 x 40 x 2mm.) (Bit će potrebno zavarivanje), dekorativne ograde, arbre okvir, vrata i mnoge druge zanimljive stvari. stvari.

Čitaj više