Shema priključka kolektora za topli Pavla

Anonim

Instaliranje dodatnog ili osnovnog grijanja kroz topli pod postaje popularan. Ova vrsta grijanja omogućuje održavanje udobnih temperatura i spremanje na uštedu energije. Topli kat je podijeljen na električnu i vodu. Drugi ima fleksibilnije karakteristike: demokratsku cijenu, apsolutnu sigurnost i potrošnju energije uštede tijekom rada. To je ta vrsta zagrijavanja podova koji radije instaliraju u domovima i apartmanima.

Sve više, voda grijanja postaje glavni, jer je distribucija topline mnogo učinkovitija od zagrijavanja s radijatorima. To je zbog polaganja rashladnih sredstava u korisnom području sobe. Cijevi zagrijavaju betonsku kravatu, koja savršeno drži toplinu i daje ga u svemir.

Instalacija poda za grijanje vode ne razlikuje se od ugradnje zajedničkog klasičnog sustava grijanja. Poželjno je povezati sustav na autonomni izvor vrućeg nosača topline - kotla. Dakle, bit će moguće podesiti temperaturu vode i učinkovitost sustava.

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Topli katovi podrazumijevaju, prije svega, ugradnja kotla, distribucijskog razvodnika i cirkulacijske pumpe. Bez tih elemenata, pod neće raditi. Tako polaganje cijevi ispod estriha samo je početak glavnog rada na instalaciji vodenih podova. Naravno, sam kotao će postati glavni element sustava grijanja. Ali bez kolektora, izazov kotla nestaje. U tom smislu, treba pažljivo uzeti u instalaciju i odabir distribucijske jedinice.

Zašto trebate distribucijsku jedinicu?

Distribucijska jedinica je potrebna za miješanje vruće i ohlađene vode - vrlo je jednostavna, ali u stvari, ispravna definicija zadatka uređaja. Ova oprema će omogućiti reguliranje temperature rashladnog sredstva, odnosno, ravnomjerno rasporediti toplinu u zatvorenom prostoru. Kolekcionar doprinosi učinkovitijoj potrošnji energetskih resursa, zbog čega se uštede vlasnička sredstva.

Članak na temu: Kakav lanac može pokriti pozadinu različitih vrsta

Distribucijska jedinica, kolektor, često je popraćena ne samo instaliranjem češalj, već i ventilacijskim otvorom, odvodnom dizalicom. Ti će dodatni elementi spriječiti akumulaciju zraka, što je važno u sustavu grijanja. Instaliranje kolektora i njegovih komponenti omogućit će isključivanje toplinskih nosača u određenim područjima kada je to potrebno. Drugim riječima, distribucijska jedinica je srce tople vode.

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Komponente distribucijske jedinice

Kolekcionarska oprema je skup dijelova potrebnih za funkcioniranje sustava. Prije svega, morate uzeti posebno mjesto za kolektora. To je obično u sredini svih kontura, to jest, morate instalirati okvir tako da su svi grijači jednaki od njega. Instalirana je ormar, metalna kutija i cijevi za punjenje i povratne cijevi montirane su.

Hrana je vruća voda koja dolazi iz kotla. Povratak je ohlađena voda koja dolazi iz cijevi toplog poda. Na te elemente instaliran je poseban zatvarač za isključivanje - ventil. To se radi uz pomoć pričvršćivačima nazvanim. Uređaj za isključivanje je potrebno tako da se voda može preklapati ako je potrebno.

Zatim je sama kolektor spojen, koji se sastoji od dva češlja, zrakoplova, odvodne dizalice, toplinskog senzora i ventila. Ovaj klasični dijagram komponente kolektorskog čvora može se nadopuniti automatskim i drugim elektroničkim senzorima.

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Kolektor za montažu

Možete sami sastaviti distribucijsku jedinicu. Prije svega, trebali biste odlučiti o mjestu kolektora kabineta, kao što je već spomenuto gore. Sam dizajn obično se skriva u udubljenjima - niše. Oni mogu zatvoriti ili ostati otvoreni kome je prikladniji.

Čim se završi stupanj uspostavljanja cijevi za opskrbu i preokret, one su pričvršćene na komponentu kolektora. Ovo je metalni element s granama i izlaz s suprotne strane. Obično je ovaj izlaz zatvoren utikač, a ventilator je instaliran na vrhu. Zatim, cijevi obrisa vode i pričvršćene su na spojnice razdjelnika.

Članak o temi: grijani uz bazen vlastitim rukama

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Važno je shvatiti da duljina rashladnih sredstava treba biti manje ili više isti, inače će učinkovitost sustava patiti. Ako je jedan kontura mnogo superiorniji od druge, morat ćete instalirati zasebnu toplinsku senzor i crpnu opremu na njihove izlaze.

Skupština čvora podrazumijeva ugradnju trosmjernih ventila odgovornih za miješanje rashladnih sredstava. Da bi se podešavanje temperature automatski pojavila, postavite posebne senzore. Načelo njihovog rada je vrlo jednostavno. Kada se postigne prag, postavljena temperatura, ventili se ugrađuju zatvoriti rashladno sredstvo. Na taj način se provodi prilagodba.

Shema priključka kolektora s elementima automatizacije

Naravno, mogućnost instaliranja određene temperature i, u skladu s tim, učinkovit rad sustava uključuje prikupljanje vrlo složenog razvodnika. To će uključivati ​​grupe automatizacije i elektronike, što komplicira proces instalacije i pobjeđuje džep.

Međutim, rezultat automatske opreme oduševit će mogućnost daljnjih ušteda na grijanju. Ako želite povući samo jednu sobu, možete kupiti najlakši i jednostavan za instalacijski kolekcionarski čvor. Nedostatak takvog uređaja je njegova nemogućnost podešavanja temperature. Inače, skupljati kolekcionar za topli kat s vlastitim mogućim rukama.

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Vrste čvora distribucije

Od velike važnosti je oblik kolektora sustava. To ovisi o broju kontura, dizajn izgradnje i proračuna. Uobičajeno je dijeliti složene mehanizme i jednostavno. Potonji su instalirani za jedan, najviše dvije konture. Lako se instaliraju i sastoje se od potrebnih elemenata odgovornih za miješanje rashladnih sredstava.

Kompleksni mehanizmi opremljeni su automatizacijom i elektronikom. Oni su dizajnirani za održavanje nekoliko obrisa i podrazumijevaju kontrolu temperature radnog fluida.

Shema priključka kolektora za topli Pavla

Također je važno za materijal iz kojeg je proizveden kolektor. Najpopularniji i distribuiraniji su sljedeći materijali:

  • Blass instalacije su u velikoj potražnji, unatoč njihovom znatnom trošku. To se objašnjava činjenicom da mjed ima takve karakteristike kao trajnost, pouzdanost i sposobnost da izdrže visoki tlak. Takav mehanizam je prikladan za sve vrste cijevi.
  • Bakrena oprema je poznata po svojoj sposobnosti da izdrži najviše temperature i tlaka. Ako mjed drži pritisak do 14 atmosfera, tada je bakar do 30 bara. Ova karakteristika omogućuje korištenje bakrenog kolektora za rashladne tekućine, gdje ne voda nije kao radnu tekućinu, već ulje.
  • Najčešće se primjenjuju skupni sklopovi od nehrđajućeg čelika, jer imaju politiku demokratske cijene i pozitivne karakteristike. Kolekcionar za topli kat od nehrđajućeg čelika je najbolje i desno rješenje.

Članak o temi: Vodootpori iz kanalizacijskih cijevi s vlastitim rukama: Kako napraviti vodu

Instalacija distribucijskog čvora ovisi o broju kontura, vrste prostora i, naravno, vlasnika proračuna. Skupština kolektora ne predstavlja ništa komplicirano. Glavna stvar je ispravno izračunati temperaturu poda i uspostaviti sve potrebne i važne elemente mehanizma.

Čitaj više