Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Anonim

Dakle, u apartmanu ili kući nalazi se svježi i čist zrak, u kuhinji bi trebala biti vrlo dobra ventilacija. Sa zadatkom pravovremenog uklanjanja mirisa prilikom kuhanja, prirodna ventilacija ne novina, jer poseban prisilni ventilacijski uređaj visi preko ploče - kuhinjska hauba. Kako postaviti kapuljač kako to popraviti i prikazati ventilacijski sustav - o tome sljedeće.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Ugradite haubu u kuhinju - mudra odluku

Kako objesiti kapuljače preko peći

Uz ispravno odabrani iznos, jednako je širine ili čak malo više širine ploče. Da biste ispravno instalirali poklopac, morate ispravno postaviti i osigurati. Postoji nagib točno iznad peći. Visina ugradnje ovisi o vrsti površine za kuhanje:

  • Tijekom plinskog peći, minimalna dopuštena visina ispušnih plinova je 75 cm.
  • Preko električna značajnost je nešto manje - 65 cm minimum.

Određujemo točnu visinu sami - rastom hostesa, koji će se pripremiti. Donji rub poklopca mora biti malo iznad glave. Niže od minimalne udaljenosti ne smije se objesiti, a iznad može biti. Ali ako trebate objesiti opremu veću od 90 cm s razine ploče, potrebna je dodatna jedinica - tako da se zagađeni zrak učinkovito izbriše.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Minimalna visina za instaliranje ispušnih plinova iznad plina i električnog štednjaka

Ekstrakt je pričvršćen ovisno o vrsti. Ugrađena - posebno naručena veličina ormara. Šarka (ravna) i kupola (kamini) - do zida. Kamene kapuljene kamenice mogu se sastojati od dva dijela - agregat s motorom i filterima i kupolom. Oba dijela su međusobno pričvršćena međusobno, ali tako da se njihovi poslovnici podudaraju.

Zasebno, vrijedi govoriti o otočnim nape. Oni su pričvršćeni na strop. U kompletu se nalazi sustav ovjesa i jasne preporuke o tome što i kako to učiniti.

Faze montaže

Cijeli proces instalacije i povezivanja može se podijeliti u nekoliko faza:

  • Prvo morate postaviti ispušnicu na pravo mjesto. To uključuje fizičku montažu na zid ili strop.
  • Druga faza - spajanje na napajanje. Ako nema dalekog utičnice, ne bi trebalo biti poteškoća. U suprotnom, morat će povući žicu od najbližeg izvora, kao privremenu mjeru, možete koristiti nošenje (ekstender).
  • Posljednja faza je relevantna samo za modele s izlaznim ispušnim zrakom u ventilacijski sustav. U ovoj fazi, zračni kanal je spojen i njezin izlaz u ventkanal.

    Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

    Pravilno objesiti kapuljač u kuhinji s vlastitim rukama lako

Ako u blizini nalazi utičnicu, nema problema s povezivanjem na struju. Ostale faze također nisu komplicirane, ali ih više razmatraju detaljnije.

Pričvršćivanje na zid shed ili kupole modela

Barem, izvana, ova dva modela se razlikuju, pričvršćeni su na zid. Na stražnjem zidu slučaja imaju četiri rupe - dva lijeva, dva su na desnoj strani. Mnogi proizvođači pružaju svoje proizvode po ugradnji uzorak, koji označava mjesto učvršćivača. Sve što je potrebno je naučiti predložak na zid, prenijeti oznaku. Ako nema predloška, ​​izmjerite udaljenost između rupa, prijenos na zid. Ako postoji pomoćnik, možete se također tražiti da se držite odabranu visinu i napravite markere sami.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Pričvrstite haubu na zid potrebno je kroz rupe za podnožje u kućištu

Dalje, sve je jednostavno: Uz pomoć bušilice, radimo rupe odgovarajuće veličine, umetnite plastične čepove tipu, a zatim se družite na poklopcu na noktima. Naravno, provjerite vodoravnu opremu instalirane opreme.

Ova metoda je dobra ako je zid gladak i ne ometa. Često uz peć prolazi plin cijev koja ne čini da se može uklopiti na haud u blizini zida. U ovom slučaju, možete hraniti drvene šipke na zidu, a na barovima je već pričvršćen na haube. Ovo je jednostavna opcija, ali ne i vrlo dobra - barovi su prekriveni namotati i oteti ih.

Druga mogućnost postavljanja poklopca iza cijevi je da koristite vijčani stud (drugo ime klizanja). Oni imaju nit za vijak u zid, glatki dio, što omogućuje privlačenje kapuljače na određenoj udaljenosti od zida i manju nit s dva matica, koje ćemo popraviti tijelo. Postoje ovi klinovi različitih veličina, odaberite koji vam je potreban, ali svi orašasti plodovi su napravljeni pod bit ili octailed ključ.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Kako postaviti poklopac na zid, ako je plinska cijev ili zid otet

Ova izvedba je univerzalna, jednostavna, pouzdana. Također je prikladnije za njegu - metal je obično nehrđajući, lako ga je oprati od naslaga.

Instalacija ugrađenog poklopca u ormaru

Ugrađeni ekstraktor se gotovo potpuno skriva u ormariću za nju. Pričvršćen je točno onako kako je gore opisano - na vijcima, samo oni vijuju u zidovima. Samo pre-u gore navedene police potrebno je napraviti rupe za zračni kanal. To se radi nakon vađenja kupnje, budući da lokacija utičnice za zrak ovisi o tvrtki i modelu.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Primjer instaliranja ugrađenog ispuha

Ako je ormarić visi, bolje je ukloniti. U uklonjenom ormaru, postavite ispušnicu na mjesto, označite mjesto utičnice na donjoj polici, izrežite ga. Da biste to učinili, lakše je koristiti elektrolovku i kućnog ljubimca s malim zubima. Gotovo ne ostavlja čipset za laminat. Ako želite zatvoriti lokaciju reza, možete plastični profil namještaja u obliku slova C. Oni su teški i fleksibilni. Fleksibilna uporaba jednostavno - ona se savija u bilo kojem kutu, teško prije instalacije morat će zagrijati građevinske sušilo za kosu. Ovi profili "sjede" na ljepilo, najčešće koriste "tekuće nokte". Nakon instalacije na mjestu, ostaci ljepila (mokra čista krpa) se uklanjaju, fiksirani s oslikanom vrpcom na policu. Višak profila izrezati pilu s malim zubom, očišćen s malim brusnim papirom.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Proces pripreme ormarića za ugradnju ispušnog sustava

Na isti način, radimo rupe u drugim policama. Usput, oni već mogu biti ne-kružni, ali pravokutni - ovisi o dijelu kanala kojeg ste odabrali.

Nakon toga, sve police su instalirane na mjestu, kabinet je domaćin i fiksiran. Ugrađeni ekstraktor je pričvršćen na njega kroz rupe u kućištu. Sljedeći - proces povezivanja zračnog kanala.

Kako spojiti ispušnu ispušnu energiju

Budući da se potrošnja energije kuhinjskih nape rijetko, kada prelazi 1 kW, mogu se spojiti na konvencionalne utičnice. Poželjno je da su s uzemljivanjem. Ovaj zahtjev mora biti izveden ako želite biti važeće jamstvene obveze.

Ako je ožičenje u stanu star, možete baciti žicu ili isprati. Samo ga ne popravljate na cijevi vodoopskrbe ili grijanja. Prijeti mogućnost električara ili čak fatalnog ishoda za vas, članove vaših katova ili susjeda.

Da biste došli do podzemne žice, pronađite autobus s žicama pričvršćenim na njega ili cijev na koju se zavarena žica hrani. Ovi uređaji također mogu biti povezani s vlastitom žicom (bez preklapanja onih koji već postoje). Dakle, da je normalno radilo u odjeljku bi trebao biti 2,5 mm, vodič je više vlažnog bakra, ne-zapaljiva ljuska je poželjna.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Spojite poklopac kroz vago terminale

Dio nape ide s vilicom na kraju. S povezivanjem takvih modela nijedna pitanja nisu u izlazu i to je to. Ali postoje modeli u kojima se kabel završava žice. Nije iz pohlepe proizvođača, a kako bi sam potrošač odlučio kako je bolje povezati opremu. Ako želite - možete spojiti utikač. Ova opcija se ne uklapa - uzmite blok priključka i spojite ga kroz njega. Druga mogućnost je Wago terminala. Moraju se uzeti tri komada - po broju žica. U jednom terminalu, spojite iste žice iz poklopca i od faze štita s fazom (mogu biti različite boje), nula (plava ili plava) s nulom, uzemljenje (žuto-zeleno) s uzemljivanjem.

Kanal za kuhinjska hauba

Jedna od faza postavke ekstrakcije je izbor i ugradnja zračnih kanala. Temperatura zraka na raspolaganju je iz kuhinje, stoga nema posebnih zahtjeva za zračne kanale i možete koristiti bilo koji. Obično koristite tri vrste:

  • Aluminijski valoviti rukav. Dobro je u činjenici da mu je lako dati željeni oblik - lako se savija u bilo kojem kutu. Samo uzmite komad željene duljine i dajte ga željeni oblik. Nedostatak: Rad haube bit će bučan, jer protok zraka uzrokuje buke i rezonanciju. Druga negativna točka je površina rebrasta, koja stvara dodatne poteškoće za protok zraka. Pa, još jedan nedostatak - teško je skrbiti: pušenje s niskim pokoljerima, mrzovoljno teško.
  • Plastični (PVC) okrugli kanal. Udobne okrugle polimerne cijevi. Zračni kanal željene konfiguracije je sastavljen iz oblikovanih elemenata - zaobljenih, slavina, adaptera, spojki. S cijevi, oni su povezani dostupnosti proširenja na oblikovanim elementima. Dakle, elementi nisu isključeni tijekom rada, zglobovi se mogu montirati ljepilom (tekućim noktima ili zakretnim momentom). Druga mogućnost je da se napravi samo-crtanje - tri ili četiri komada za svaku vezu. Prednost PVC zračnih kanala za ispušne plinove - oni su "tihi", glatki unutarnji zidovi ne stvaraju prepreke za kretanje zraka, vanjski lako oprati. Nedostatak je složeniji proces montaže (u usporedbi s aluminijskim valovima).

    Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

    Vrste kanala za kuhinjske nape

  • Plastični kvadratni kanal. Također proizvedeni iz polivinil klorida (PVC), ali ima pravokutni poprečni presjek. Sve ostale karakteristike su iste. Pravokutni zračni kanali se koriste ako je potrebno uštedjeti prostor - oni se dobro skrivaju iza granica gipsane particije, iza napetosti ili spuštenih stropova.

Postoji još jedna razlika između plastike i valovitog zračnog kanala - cijenu. Polimerni trošak više. Unatoč tome, ako imate priliku uspostaviti poklopac pomoću PVC-a, stavite ih. S jednakim poprečnim presjekom pružaju učinkovitije uklanjanje zraka, kao i manje.

Poprečni presjek cijevi za zračni kanal određuje se veličinom izlazom na ispušnom plinu. U slučaju pravokutnih cijevi koristite adapter.

Dimenzije zračnih kanala za ispušne plinove

Okrugli kanali imaju tri veličine: 100 mm, 125 mm i 150 mm. To je promjer plastičnih cijevi i valovitog rukava. Dijelovi ravnih zraka kanali su veći i prikazani su u tablici.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Veličine ravnih PVC zračnih kanala za ispušne plinove

Kako odabrati veličinu? U slučaju okruglih cijevi, njihov se promjer mora podudarati s promjerom izlaza ispušnog plina. Vrlo je nepoželjno staviti adapter na izlaz, a zatim koristiti manji promjer zraka - to će smanjiti brzinu pročišćavanja zraka. Čak i ako je ispušni plin vrlo moćan, neće se nositi s čišćenjem zraka.

Uz izbor dijela pravokutnog kanala - područje poprečnog presjeka ne smije biti manji od područja dijela izlazne mlaznice. I veza se javlja kroz prikladan adapter.

Kako popraviti valutu za izdvajanje i ventilaciju

Ako se odlučite za postavljanje poklopca i koristite za aluminijsku kolutu od zračnog kanala, morat ćete razmisliti o tome kako ga montirati na tijelo i ventilaciju. To će zahtijevati stezaljke odgovarajuće veličine. Oni mogu biti metalni ili plastični.

Da biste spojili ispušnu ispušnu ventilacijsku ventilaciju, potrebna će se i posebna rešetka ventilacije. Ima rupu na vrhu cijevi za kanal zraka. Na dnu se nalaze rupe za uklanjanje zraka iz kuhinje uz pomoć prirodne cirkulacije u vrijeme kada ekstraktor ne radi.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Montažu valoviti na rešetku na zidu

Za montažne valovite, rešetka je pogodna s izbočinom - nalazi se strana rupe u nekoliko centimetara, koji se stavlja na valove, nakon čega je pričvršćena pomoću prikladne stezaljke.

U istom principu je pričvršćen valoviti zračni kanal. Ima izbočinu, koja se stavlja na valo. Veza se steže spoj.

Kako popraviti zračni kanal na zidove

Za plastične kanale postoje posebne pričvršćivanje u obliku zasuna. Najprije su postavljeni na zid pomoću tikla. Korak ugradnje ovisi o zakrivljenosti rute, ali u prosjeku ima dovoljno 1 pričvršćivanja za 50-60 cm. U tim zasunama, cijevi se umetnu tijekom instalacije s malom silom.

Ako je zračni kanal mora biti fiksiran na strop, možete koristiti iste nosače. Ali ako je potrebno izdržati neku vrstu određene udaljenosti od stropa, ova vrsta instalacije nije prikladna. U takvim slučajevima, oni uzimaju perforirane suspenzije za suhozidom, pričvrstite ih na strop, a zatim ih mali vijci PVC zračni kanal za ispušne plinove.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Metode za pričvršćivanje valovitih

Valovita zračni kanali na zidove pričvršćene su uz pomoć stezaljki ili plastičnih upaljača velike veličine. Na strop, ako je potrebno, oni su također montirani pomoću perforiranih aluminijskih suspenzija.

Gdje i kako ukloniti zračni kanal

Najčešće, kanal iz haube u kuhinji spojen je na ventilacijsku rupu kroz koju je u tijeku prirodna ventilacija (vukom). Netočan je, jer se većina rešetka ispada kao zatvoreni zračni kanal, a kroz preostale otvore za razmjenu zraka bit će dovoljno nedovoljni.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Značajan dio ventilacijskog roštilja je zatvoren i ventilacija u stanu bit će nedovoljan

Ispravite zračni kanal u odvojeno odzračivanje. U tom slučaju, ista rešetka je instalirana na rupi kao na gornjoj fotografiji.

Ako nema zasebnog VENTKA kanala, ali vanjski zid se nalazi pored, možete ukloniti cijev na ulicu, stavljajući rešetku vani. To su dva načina za normalnu ventilaciju i osigurati normalne ispušne učinkovitosti.

Kako donijeti na ulicu

Da biste postavili ispušne plinove i uklonili zračni kanal u zid, morate napraviti rupu u njemu. A to je jedina poteškoća. Zatim, zračni kanal je umetnut u ovu rupu, penjanje s otopinom. Vani je rupa zatvorena s mrežom - tako da smeće ne padne, ptice i male životinje sjedne.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Jedan primjer ispušne instalacije nije kuhinja s izlazom zraka kroz zid

Tako da zrak ne raznese sobu s ulice, instaliran je čelnički ventil (na slici iznad njega označava košom linijom). Poželjno je staviti ga, usput, pri spajanju kanala do ventilacijskog sustava - tako da mirisi cijevi ne ulaze u sobu.

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Ovo izgleda kao obrnuti ili antireflektirajući ventil za zračne kanale.

Obrnuti ili antisloder zračni ventil je lagana plastična ili metalna ploča. Pokretno je pričvršćena na dva mjesta na cijev - na vrhu i dnu, latice su podržane užetom proljeće. Dok kapuljač ne radi, ventil se preklapa pristup zraka vani. Kada se poklopac okrene, protok zraka savija ploču naprijed, pritiskom na oprugu. Čim se kapuljača isključi, ploča s izvorima se vraća na mjesto. Ako postavite poklopac bez ovog ventila, zimi u kuhinji može biti previše hladno - vanjski zrak će lako ući u sobu.

Tako da se ekstrakt ne ometa prirodnu ventilaciju u kuhinji

Uz pomoć tee i čekovnog ventila, moguće je, usput, postaviti ispušni plin tako da ne ometa prirodnu ventilaciju u kuhinji. Trebat će posebnu ventilacijsku rešetku za spajanje nape, provjeriti ventil i tee. Tee je pričvršćena na časni na svoj donji ulaz, airver je s crteže povezan je na donji ulaz, a povratni ventil je instaliran na slobodnom izlazu, a zatim samo da su latice zaključane kada zrak iz cijevi (u fotografiju ispod).

Instaliranje i spajanje kuhinjske haube

Anti-reflektirajući ventil za normalnu prirodnu ventilaciju u kuhinji

Kako radi takav sustav? Kada je kapuljača isključena, latice čekovnog ventila su savijeni, zrak iz kuhinje u venthanalu pada kroz rešetku i otvoreni izlaz tee. Kada se izvlači izvlači, protok zraka iz njega odvija ploču ventila, a zrak ide u ventilacijski sustav. Kada je ispušnjak isključen, izvori se ponovno pojavljuju pristup zraka preko TEE.

Izvana, takav sustav ne izgleda vrlo atraktivan i morat će ga nekako prikriti. Ali to je jedini način za povezivanje ispušnih plinova na jedini postojeći izlaz ventilacije i ne smanjuje izmjenu zraka.

Članak o toj temi: Kako je lako i lako napraviti zavoj za zavjese s vlastitim rukama

Čitaj više