Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Anonim

Za popravak ili tijekom izgradnje, potrebno je alat, koji će brzo i učinkovito raditi s drvom, pružajući svoj glatki rez. Takav alat je disk vidio na stablu, radite s njom brzo i jednostavno. Ali nemoguće je misliti da su sve pile iste, dovoljno je kupiti model i 2 zamjenjivih jeftinih diskova, a zatim početi raditi. Zapravo, sve je mnogo složenije, pri odabiru pile, trebate obratiti pozornost na svoj kapacitet, specifikacije, uvjete rada s opremom.

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Shema aplikacije za brzinu.

Posebna pozornost je potrebna da se dodijeli videnim diskovima, jer to ovisi o njima, koji se materijal može obraditi, kakvu će kvalitetu biti izrezana , Svi platna se razlikuju u proizvodnom materijalu, obliku i veličini, okretu zuba, drugim važnim parametrima na kojima ovisi kvaliteta rezanja. Danas proizvođači nude veliki izbor opreme za preradu drva. Kada kupujete, potrebno je obratiti pozornost na zašto su diskovi za koje materijale i vrste drva.

Odgovarajući izbor diska - kriteriji za visokokvalitetnu disk vilu

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Domaća pilana.

Odabir električnog alata za rad s drvetom, potrebno je obratiti pozornost na odabir reznog platna. To je od onoga što uvelike ovisi, s kojim materijalom će biti moguće raditi. Prije odabira promjera diska potrebno je uzeti u obzir frekvenciju rotacije, maksimalnu i minimalnu brzinu.

Da biste ispravno odabrali oštricu pila, morate obratiti pozornost na takve parametre:

  1. Vrstu posla koji se planira provesti. Razmatra kakvu vrstu drva će se provesti.
  2. Niz trade pila gdje se uzimaju u obzir veličine zuba, njihov oblik, postoje li posebne ploče.
  3. Dizajn sam oštrice pila (oblik zuba, pristranosti, prisutnost ploča, njihov oblik, mjesto, debljina diska).
  4. Vanjski promjer je odabran s učestalošću rotacije.
  5. Promjer otvora za sadnju uzima u obzir vrstu alata.
  6. Ispitni parametri (debljina, oblik, količina, itd.).

Karakteristike drvenih diskova

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Profil pojasa pojasa.

Kada se mogu odabrati disk i platno, trebate odmah odlučiti koji će se materijal obraditi, za koji je potreban alat. Danas proizvođači nude širok raspon, ali svi modeli su dizajnirani za određene radove, tako da izbor mora biti maksimalna pozornost.

Članak o temi: Kutak fotografija pozadine za dva zida

Na primjer, brzina rotacije može ovisiti visoko o tome što sirovina zahtijeva obradu. Odabir promjera platna ovisi o frekvenciji. Moramo razmotriti sljedeće podatke:

Ovisnost promjera diska od brzine rotacije opreme:

  • promjer do 80 mm - brzina rotacije 23 800 revolucija u minuti;
  • promjer do 100 mm na frekvenciji 19.100 okretaja u minuti;
  • promjer do 120 mm na frekvenciji od 15.900 okretaja;
  • promjera 250 mm na frekvenciji od 7.600 okretaja;
  • Promjera 300 mm na učestalosti od 6.300 revolucija.

Što je veći promjer oštrice pila, brzine rotacije za pilu će biti manje. To je potrebno uzeti u obzir tijekom odabira opreme i komponenti.

Ovisnost smanjenja brzine iz odabranog materijala:

  • Za meko drvo najbolje je koristiti brzinu unutar 50-90 m / s;
  • za čvrsto drvo - 50-80 m / s;
  • Za laminatne ploče s bilo kojom premazom - 40-60 m / s;
  • Za egzotično drvo, brzina je 50-85 m / s;
  • Za MDF paneli, brzina rada mora biti 30-60 m / s;
  • Za konvencionalne stolarije potrebna je brzina od 60-80 m / s;
  • Za rezne ploče, DSP također koristi brzinu od 60-80 m / s.

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Oblik zuba u pilu bez Nakaka.

Prilikom odabira alata potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se zubi zuji imaju drugačiji oblik, dimenzije se mogu koristiti na različitim brzinama rada. Kao primjer, možete razmotriti takve karakteristike:

  1. Na parametru koji je odredio proizvođač u n = 1500 revolucija u minuti, u = 10 m / min, z = 60, SZ = 0, 11 mm pile diskovi mogu se koristiti za rezanje ploče imovine, čvrsto i meko drvo. Rad se može prihvatiti ili duž vlakana.
  2. Na parametru koji je odredio proizvođač u n = 3000 revolucija u minuti, u = 5 m / min, Z = 40, SZ = 0,04 mm pile pile mogu se koristiti za ploča za imirodne ploče koje imaju polimerni vanjski premaz. Pogodni su za rezanje aluminijskih, laminiranih ploča, šperploča različitih tipova.

Mora se pamtiti da svi proizvođači na oštricama pila nužno ukazuju na potrebne parametre. Možete jednostavno odrediti koja je oprema potrebna za obavljanje planiranog rada. No, osim revolucija, debljine, brzine i drugih pokazatelja, potrebno je zapamtiti da su vile diska različitih vrsta, a ne samo ručno. Potrebno je odrediti skate, za koji je alat specifična oštrica pile.

Zašto je važno odabrati diskove?

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Tehničke specifikacije.

Kada pitanje, kako odabrati pile za drvo, potrebno je obratiti pozornost na takve parametre kao oblik, veličine piljenja zuba. Danas proizvođači nude takve modele diskova za pile namijenjene za obradu drva:

  1. Karbid ima posebne napade koji pružaju unakrsnu pilu. Proizvodi se mogu koristiti za masivno drvo, koristi se s nizom drva vlakana, za ploče s jednom i nekoliko slojeva, za čvrsto i meko drvo s čvrstim zahtjevima. Zub diska ima trapezoidni oblik, ona je izrađena od krutih legura. Carbide pile diskove koji imaju noževe za rezanje u deblji, koriste se za alatne strojeve s automatskim hranom, pružajući veliku brzinu. Zub ima ravan oblik. Poboljšano ispuštanje čipa nastaje zbog propaličnih noževa, malu količinu zuba. Sve to smanjuje zagrijavanje diska, otpor tijekom rezanja.
  2. Posebna pila s promjenjivim zubom, rezanje posebnih noževa, smanjenu debljinu propila. Takav disk se koristi samo za uzdužnu propil, omogućuje vam da napravite tanki i uredni rez, količina otpada je mala. Ne možete koristiti takvo platno raditi s topola. Varijabilna oblika zuba, ima nagib za 10 °. Disk se koristi za dvostruke višestruke strojeve. Opseg je meko i čvrsto drvo čija je vlažnost do 15%. Tihi diskovi za rad s mekim i punim drvom imaju ploče za piljenje, smještene u tijelu. Koristi se samo za rub i više uređaja. Zub diska ima ravan oblik, tijekom rada, osigurano je visoko kvalitetno rezanje.
  3. Diskovi s promjenjivim zubima koji se mogu koristiti za klatnicu, radijalno rezanje. Takav model se koristi za ručni alat, s njegovom pomaganjem može biti opremljena s poprečnim visokokvalitetnim čvrstim ili masivnim, sušenim ili vlažnim drvom. Oblik zuba ima negativan vanjski kut s nagibom od 15 °. Sličan je disk za pilu koja se smatra jednim od najoptimalnijih radi rada na selu, tijekom izgradnje kuće, sjenice.

Članak o temi: lebdeći zavjese na kukama: glavne faze rada

Koji disk je prikladan za rad s egzotičnim i složenim stijenama?

Disne liste za obradu drveta: Kako odabrati?

Disk oblike za kružne pile.

Za ručnu vidu, preporučuje se da koristite oštricu pile s zubnim zubom, što je izvrsno za razne građevinske radove. Takav alat može biti tretiran s stablom u poprečnom ili uzdužnom smjeru, mekom i punom drvu, i rezanje panela, barovi koji imaju nokte, metalne zagrade i druge niske čestice debljine su mogući. Takvo drvo pile se smatraju najboljim, budući da je opseg primjene širok i pripremni rad (na primjer, uklanjanje noktiju) ne može biti potrebno. Trošak visnih diskova nije jako visoka, obično je oko 2 puta niža nego za specijalizirano.

Za ručne pile koriste se pogoni s varijabilnim zubima, s kojima se mogu obraditi kompozitne ploče, drvene ploče, fanel, masivno mekano drvo. Rez je moguć u poprečnom i uzdužnom smjeru, zub sam ima prednji pozitivni kut za 15 °. Takav disk se savršeno koristi ne samo s ručnim alatom, već i s kružnim vilovima na disku.

Da bi se osiguralo tanki rez, ako se drvo koristi masivan, teško je koristiti posebne diskove s promjenjivim zubima. Imaju pozitivan pravni kut i takozvani limiter hrane. Rad se dobiva lako i brzo, možete obraditi materijale koji imaju čak i padajuće čvorove, koji često uzrokuju mnogo problema čak i kada koristite skupe diskove.

U nekim slučajevima, u pripremi završnih materijala iz abrazivnog materijala, egzotično drvo za proizvodnju panela, posebne diskove su potrebne da se može nositi s takvim zadatkom kvalitativno i brzo. Za to postoje posebni platno s varijabilnim zubom koji ima nagib od 15 °. Urez se nalazi u poprečnom smjeru, možete ih primijeniti za rezanje formata, konvencionalne kružne pile. Moguće je obraditi takav materijal kao meka, čvrsto visokokvalitetno i skupo drvo, laminirane MDF ploče s debljinom od 30 mm, iverice s debljinom do 50 mm.

Ako planirate raditi priručnik pila s egzotičnim stijenama drva, onda možete koristiti disk s karbidnim napadima i izravnim zubom.

U tom slučaju, bit će moguće obojiti materijal duž vlakana, dok se disk vidio savršeno se nosi ne samo s egzotičnim stijenama, već i vrlo čvrsto suhom ili mokro drvo, mekano i mokro.

Članak na temu: Kupaonica umivaonik

Prilikom odabira pile za rad, posebna pozornost mora biti posvećena ne parametrima same opreme, već na karakteristikama visnih diskova. To je od toga da ovisi o tome kakvu vrstu drva će se moći nositi, koji su uvjeti rada mogući. Na primjer, postoje diskovi koji se nose s gotovo bilo kojim vrstama sirovina, ali ne mogu se nazvati univerzalnim, jer se ne uklapaju za egzotične pasmine.

Čitaj više