Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Anonim

Prilikom organiziranja sustava za opskrbu vodom, kuća ne zahtijeva samo crpku, već i automatizaciju kako bi se osigurao njegov rad. Jedan potrebni uređaji - prekidač tlaka vode. Ovaj mali uređaj uključuje crpku kada je tlak ispušten u sustavu i isključuje ga kada se postigne prag. Vrijednost parametara uključenih i isključivanja može se podesiti. O tome kako je ovaj uređaj dogovoren, kako ga povezati i kako prilagoditi - u članku.

Svrha i uređaj

Da bi privatna kuća u vodoopskrbnom sustavu održavana konstantan tlak, potrebni su dva uređaja - hidroakumulator i prekidač tlaka. Oba ova uređaja kroz cjevovod spojeni su na pumpu - relej tlaka nalazi se u sredini između crpke i hidroakumulatora. Najčešće je u neposrednoj blizini ovog spremnika, ali neki modeli mogu se instalirati na kućište crpke (čak i podmorni). Shvatimo da je u zadatku tih uređaja i kako sustav funkcionira.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Jedan od shema spajanja crpke

Hydroaccululator je spremnik odvojen elastičnom kruškom ili membranom u dvije polovice. U jednom, zrak je pod određenim tlakom, voda se ubrizgava u drugu. Tlak vode u hidroakumulatoru i količinu vode, koja se tamo može preuzeti, regulira se količinom pumped zraka. Zrak je više, veći tlak se održava u sustavu. Ali u isto vrijeme, a voda u spremniku može se preuzeti manje. Obično je moguće preuzeti ne više od polovice volumena u spremnik. To jest, hidroakumulator od 100 litara će dobiti do preuzimanja ne više od 40-50 litara.

Za normalan rad kućanskih aparata potrebno je raspon od 1,4 atm - 2,8 atm. Održati takav okvir i zahtijeva relej tlaka. Ima dva ograničenja okidača - gornji i niži. Kada se donje granica dostigne, relej počinje pumpu, pumpa se u hidroakumulator, u njemu (iu sustavu) povećava tlak. Kada tlak u sustavu dosegne gornju granicu, relej onemogućuje pumpu.

U dijagramu s gyrroaccumulator, neko vrijeme se voda konzumira iz spremnika. Kada se dostavi dovoljan broj tako da je pritisak pao na niži prag, crpka će se uključiti. Tako da ovaj sustav funkcionira.

Uređaj za relej tlaka

Ovaj se uređaj sastoji od dva dijela - električna i hidraulična. Električni dio je skupina kontakata koji se zatvara i otvara, uključujući / isključivanje pumpe. Hidraulični dio je membrana koja stavlja tlak na metalnu bazu i opruge (velike i male) s kojima se može mijenjati tlak tlaka / isključivanja.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Relej tlaka vode

Oslobađanje hidrauličkog dijela nalazi se na stražnjem dijelu releja. To može biti oslobađanje s nizom na otvorenom ili s maticom Amerikanca. Druga opcija je prikladnija prilikom instaliranja - u prvom slučaju, morate ili pretraživati ​​adapter s odgovarajućom maticom odgovarajuće veličine ili uvijati sam uređaj, namotati ga na niti, a to nije uvijek moguće.

Članak o toj temi: Što čistiti montažnu pjenu s metalnim vratima: posebna sredstva

Ulazi električni dio su također na stražnjoj strani kućišta, a sam terminalni blok, gdje su žice povezane, skrivene ispod poklopca.

Vrste i sorte

Relej tlaka vode Postoje dvije vrste: mehanički i elektronički. Mehaničko je mnogo jeftinije i preferirano, a elektronski se uglavnom dovode u red.
ImeGranica podešavanja tlakaTvorničke postavkeProizvođač / zemljaKlasa uređajaCijena
RDM-5 Dzhelex1- 4.6 bankomat1.4 - 2.8 bankomatDzhelex / RusijaIP 44.13-15 $
Italtecnica RM / 5g (m) 1/4 "1 - 5 atm1.4 - 2.8 bankomatItalijaIP 44.27-30 $
Italtecnica pt / 12 (m)1 - 12 atm5 - 7 atmItalijaIP 44.27-30 $
Grundfos (kondor) MDR 5-51,5 - 5 atm2.8 - 4.1 ATMNjemačkaIP 54.55-75 $
Italtecnica PM53W 1 "1,5 - 5 atmItalija7-11 $
Genebre 3781 1/4 "1 - 4 atm0,4 - 2.8 bankomatŠpanjolska7-13 $

Razlika u cijenama u različitim trgovinama je više nego značajna. Iako, kao i obično, kupuju jeftine primjerke, postoji rizik od trčanja na lažnu.

Povezivanje releja tlaka vode

Relej tlaka vode za pumpu je odmah spojen na dva sustava: do struje i vodoopskrbe. Instaliran je nepokretan, jer nije potrebno premjestiti uređaj.

Električni dio

Da biste spojili relej tlaka, namjenska linija nije potrebna, ali je poželjno - više šanse za rad na uređaju će biti dulje. Od štita treba biti kabel s čvrstim rezidencijalnim presjekom od bakra od najmanje 2,5 četvornih metara. mm. Poželjna je ugradnja snopa stroja + uzo ilifftomat. Parametri su odabrani za struju i više ovise o karakteristikama pumpe, budući da releja tlaka vode troši struju vrlo malo. U dijagramu potrebno je imati uzemljenje - kombinacija vode i električne energije stvara zonu povećane opasnosti.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Dijagram veze s preklopom tlaka vode na električnu ploču

Kabeli su otvrdnuli u posebnim ulazima na poleđini slučaja. Pod poklopcem nalazi se blok terminala. Na njemu postoje tri para kontakata:

  • Uzemljenje - odgovarajuće vodiči koji dolaze s ploče i iz crpke su spojene;
  • linija terminala ili "liniju" - za povezivanje faze i nulte žice iz štita;
  • Terminali za slične žice iz crpke (obično na bloku koji se nalaze gore).

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Mjesto terminala na releju tlaka vode

Standard veze - vodiči se očišćeni s izolacijom, umetnuti u priključak, zategnite s prešanom vijkom. Up poslužitelja za dirigent, provjerite je li siguran. Nakon 30-60 minuta, vijci se mogu izvući kao bakar - mekani materijal i kontakt se mogu opustiti.

Povezivanje s cjevovodom

Postoje različiti načini povezivanja releja tlaka vode na vodoopskrbni sustav. Najpogodnija opcija je instalirati poseban adapter sa svim potrebnim izlazima - stražnjim spojem. Isti se sustav može prikupiti iz drugih priključaka, samo gotova opcija je uvijek užurbana.

Pričvršćena je u stražnju stranu kućišta, preostali izlazi su spojeni hidroakumulatorom koji hrani crijevo iz pumpe i autoceste, koja ide u kuću. Možete instalirati još jedno blato i manometar.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Primjer tlaka tlaka tlaka

Članak o temi: Decoupage stola za kavu Učinite to sami

Manometar - prava stvar je kontrolirati tlak u sustavu, slijediti relejne postavke. Blato - također željeni uređaj, ali se može instalirati odvojeno na cjevovodu iz crpke. Općenito postoji cijeli sustav filtera za pročišćavanje vode.

S takvom shemom, s velikom potrošnjom, voda se isporučuje izravno u sustav - zaobilazeći hidroakumulator. Počinje ispuniti sve dizalice bit će zatvorene u kući.

Podešavanje releja tlaka vode

Razmotrite proces prilagodbe najpopularnije kopije - RDM-5. Oslobađaju se različite biljke. Ograničenja podešavanja se mijenjaju, budući da je potreban različiti tlak u različitim vodenim cijevima. Iz tvornice, ovaj uređaj izlazi s osnovnom okruženjem. Obično je to 1,4-1,5 atm - niži prag i 2,8-2,9 atm - gornji prag. Ako niste zadovoljni nekim parametrom, možete ga ponovno konfigurirati kao što je potrebno. Takav postupak je obično potreban prilikom instaliranja jacuzzi: standardni tlak na 2,5-2,9 atm za potreban učinak nije dovoljan. U većini drugih slučajeva, rekonfiguracija nije potrebna.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

U putovnici se nalazi puni opis

U prekidaču tlaka PDM-5, postoje dva izvora koja se podešavaju za prag / okretanje pumpe. Ovi izvori su različiti u veličini i sastanku:

  • Veliki prilagođava ograničenja (neposredna gornja i niža);
  • Malo mijenja delta - jaz između gornje i donje granice.

Promjena parametara nastaje pri uvijanju ili odvijanju oraha na izvorima. Ako se matice vrte, tlak se povećava, ako slabi - pada. Nije potrebno uvrnuti matice. Nema potrebe za jednim okretanjem - to je promjena od oko 0,6-0,8 atm, a to je obično puno.

Kako odrediti prekidače releja

Prag izlijevanja (i prag donjeg tlaka na releju tlaka vode) povezani su s tlakom u zračnoj jedinici hidroakumulatora - minimalni tlak u sustavu mora biti 0,1-0,2 atm iznad. Na primjer, ako je tlak od 1,4 atm, prag isključivanja je poželjan 1.6 bankomat. S takvim parametrima, membrana spremnika će poslužiti duže. Ali tako da je crpka radila pod normalnim uvjetima, vidi, a ne njegove karakteristike. Također ima niži prag tlaka. Dakle, ne bi trebalo biti veće od odabrane vrijednosti (ispod ili jednake). Na temelju ova tri parametra i odaberite prag uključivanja.

Usput, treba provjeriti tlak u hidroakumulatoru prije određivanja - postoje značajna odstupanja od traženih parametara. Pod uklonjivim poklopcem (izgleda kao u različitim modelima i nalazi se na različitim mjestima) bradavica je skriven. Možete spojiti mjerač tlaka kroz nju (možete automobilski ili onaj koji imate) i vidite stvarni tlak. Njegovo, usput, kroz istu bradavicu može se ispraviti - povećati ili niže ako je potrebno.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Pragovi isključenja ovisi o komponentama sustava

Vrh prag - Isključite crpku - kada se podešavanje postavi automatski. Relej u izvornoj državi postavljen je na razliku od tlaka (Delta). Ova razlika je obično 1.4-1,6 atm. Dakle, ako postavite uključivanje, na primjer, na 1.6 bankomat, prag putovanja se automatski prikazuje u 3.0-3.2 bankomat (ovisi o postavkama releja). Ako vam je potreban veći tlak (podignite vodu na drugi kat, na primjer, ili sustav ima mnogo točaka), možete povećati prag za zumiranje. Ali u isto vrijeme postoje ograničenja:

  • Parametri same releja. Gornja granica je fiksna i kod kućanskih modela obično ne prelazi 4 atm. Više da jednostavno neće raditi.
  • Gornja granica tlaka crpke. Ovaj je parametar također fiksiran i crpka mora biti isključena za najmanje 0,2-0,4 atm na deklarirane karakteristike. Na primjer, gornji prag tlaka od 3.8 bankomat, prag zatvaranja na releju tlaka vode ne bi trebao biti više od 3,6 atm. Ali tako da je crpka radila dugo vremena i bez preopterećenja razlike je bolje učiniti više - preopterećenja su loši za razdoblje rada.

Članak o temi: Kompaktan WC: Instalacija, Mogući problemi i rješenja

To je sve izbor valjaka tlaka vode. U praksi, prilikom postavljanja računa sustava za odabrane parametre za prilagodbu u jednom ili drugom smjeru, jer je potrebno odabrati sve tako da sve točke na bazi vode normalno rade, uključujući i kućanskih aparata. Stoga se često kaže da su parametri odabrani pomoću metode "znanstveni Tyk".

Postavljanje releja tlaka vode za crpku ili crpnu stanicu

Da biste konfigurirali sustav, trebat će vam pouzdan mjerilo tlaka, čija se očitanja mogu vjerovati. Povezuje se s sustavom u blizini releja tlaka.

Proces prilagodbe sastoji se u uvijanju dva izvora: velika i mala. Ako trebate podići ili smanjiti niži prag (uključite crpku), okrećete maticu na veliko proljeće. Ako okrenete u smjeru kazaljke na satu u smjeru kazaljke na satu, tlak se diže, protiv - izostaviti. Okrenite se na vrlo malu vrijednost - pola okretaja ili tako.

Kako spojiti i podesiti relej tlaka vode

Podešavanje releja tlaka vode pojavljuje se s izvorima

Slijed djelovanja je:

  • Pokrenite sustav, manometar se prati na kojem je pritisak uključen i crpka je isključena.
  • Pritisnite ili otpustite veliki izvor.
  • Uključite i provjerite parametre (na koji su uključeni pritisak, dok je isključen). Obje se vrijednosti pomaknu na istu vrijednost.
  • Ako je potrebno, podesite podešavanja (ponovno regulirajte veliki izvor).
  • Nakon što je donji prag izložen kao što želite vidjeti, nastavite s podešavanjem praga isključivanja crpke. Da biste to učinili, pritisnute ili spustili malo proljeće. Nut na njemu također nije osobito uvijanje - pod okretaja je obično dovoljno.
  • Ponovno spojite sustav i pogledajte rezultate. Ako sve odgovara, zaustavlja se.

Što još trebate znati o prilagodbi releja tlaka vode? Da ne u svim modelima postoji prilika za promjenu delte, tako da izgledate pažljivo kada kupujete. Postoji prekidač tlaka za pumpu u slučaju vlage i zaštićenog prašine. Mogu se staviti u jamu, neki modeli mogu se instalirati izravno na kućište crpke, ako postoji takav izlaz.

U nekim relejima tlaka u vodi još uvijek postoji prazan (suhi) prekidač, općenito je ovaj uređaj u odvojenom slučaju, ali se također spoje. Sigurnost od praznog hoda je potrebna tako da se crpka ne prekine ako se iznenada voda u bunaru ili dobro neće biti. Neke crpke imaju ugrađenu zaštitu ovog tipa, jer drugi odvojeno kupuju i ugradite relej zasebno.

Čitaj više