Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Anonim

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

U privatnoj drvenoj ili od opeke, često je potrebno izgraditi umjetni sustav grijanja. Vrlo popularno rješenje je kotla kuća u privatnoj kući, obično s vlastitim rukama. Treba podrazumijevati da je takav sustav prilično stvarna opasnost, pa je njegova struktura strogo regulirana regulatornim dokumentima.

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Shema kotlovnica.

Kotao se može nalaziti izravno u privatnoj kući (u kuhinji, u podrumu, podrumu) ili u zasebnoj zgradi.

Sustavi, čija je instalacija izrađena u stambenim prostorijama (u kuhinji), ne smije prelaziti snagu od 30 W. U odvojenoj sobi (podrum, podrum), dopušteno je urediti kotlove kapacitetom od 30-200 kW. Ako elektrana prelazi 200 kW, može se postaviti u zasebnu sobu pričvršćenu na kuću, ili odvojeno stojeći, zasebnu sobu u podrumu, bazu, prvi kat.

Različite vrste nositelja topline mogu se koristiti kao gorivo za sustav grijanja. Ako je izbor napravljen u korist prirodnog plina, najracionalnije rješenje sa stajališta sigurnosti bit će podnošenje radnog kotla izvan stambenih prostora. Međutim, čak iu ovom slučaju, na kotlovnicu se primjenjuju brojni zahtjevi.

Vrste uvedenih kotla soba:

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Shema stacionarne kotlovnice.

  • stacionarni (uređen u zgradi odvojeno od stambene zgrade);
  • krovovi (smješteni u hodu u potkrovlju);
  • blok-modularni (zaseban kontejner za mobilni blok se koristi);
  • u privitku (nalazi se u produžetku do kuće);
  • Ugrađeni (nalazi se u zasebnoj sobi).

Da biste instalirali kotlovnicu, najbolje je koristiti usluge iskusnog izvođača koji zna kako izvesti instalacije nego to učiniti s vlastitim rukama, jer je potrebno izvršiti poštivanje različitih normi. Osim toga, iskusni stručnjaci će savjetovati različite opcije rada, što će spasiti troškove materijala i vremena.

Odabir energije

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Shema kotlovnice s kotlom.

  1. Najpovoljnija s ekonomskog stajališta je prirodni plin. Ostale prednosti su također inherentne: to je ekološki prihvatljiviji energetski prijevoznik. Nakon izgaranja, minimalna količina čađe ostaje, koja omogućuje čišćenje kotla i dimnjaka manje često nego u slučaju korištenja drugih vrsta goriva. Možete pohraniti plin u posebnom spremniku - gazagolder ili se izravno spojiti na plinovod. Posljednja opcija je vrlo profitabilna, međutim, dopuštenje za uključivanje je izuzetno teška i skupa.
  2. Tekuće gorivo se može koristiti bez dopuštenja bilo koje organizacije treće strane. Prilikom dizajniranja web-lokacije, treba imati na umu da će biti potrebno osigurati mogućnost ulaska tankera na spremnike za gorivo. Sustavi koji koriste dizelsko gorivo, u pravilu, trebaju godišnje čišćenje od akumuliranog čađe (kotla i dimnjaka). Vrlo je važno koristiti visokokvalitetni dt, jer će inače dizelski kotao često prekinuti i čak može propasti.
  3. Kruto gorivo. To je najpovoljnija i jeftina vrsta energije, ali je njegova uporaba povezana s brojnim neugodnim trenucima. Kotao u ovom slučaju pokušava vlastitim rukama, a drva se treba baciti u ručno i stalno. Podesite temperaturu u slučaju krutog goriva također je vrlo problematično. Na primjer, za grijanje kod kuće noću morat će se ponekad probuditi i dodati drvo u kotao. Kotao i dimnjak brzo začepljuje, odnosno, treba česti čišćenje. Grijanje krutog goriva može se koristiti kao sigurnosna kopija ili kada druga nije moguće organizirati moguće.
  4. Električni kotlovi apsolutno ne trebaju zasebnu sobu. Ne moraju čistiti ruke; Oni su potpuno ekološki prihvatljivi, jer ne proizvode otpad. Elektrocoteli se mogu napajati jednofaznom mrežom ili iz tri faze. Ako montažna snaga premašuje 12 kW, prikladna je samo trofazna mreža. Mora se dobiti dopuštenje. Nedostatak takvog sustava je visoka cijena električne energije.

Članak na temu: Instalacija plastične postolje na strop s vlastitim rukama

Priprema za izgradnju kotlovske kuće vlastitim rukama u privatnoj kući

U fazi projektiranja potrebno je uzeti u obzir zahtjeve regulatornih djela i pridržavati se određenih preporuka. Među njima:

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Shema izgradnje kotlovnice u kući.

  1. Potrebno je napraviti instalaciju umjetnog grijanja u prostoriji u kojoj je kotler instaliran, jer je toplina oslobođena, obično nije dovoljno.
  2. Preporuča se unaprijed kupiti kotlovsku opremu - prije početka građevinskog rada. Takav pristup omogućit će se uzeti u obzir zahtjeve proizvođača za instalaciju kotla i ispravno izgraditi tehnološke rupe u građevinskim strukturama koje će poslužiti za protok dimnjaka, cijevi itd.
  3. Ne možete napraviti proširenje na drveni ili bilo koji drugi dom u kojem su prisutni prozori ili drugi otvori. U tu svrhu potrebno je koristiti gluhi zid konstrukcije ili zatvoriti vrata, prozorski otvori koji su u susjednom zidu kotla.
  4. Visina stropa u kotlovnici ne smije biti manje od 2,5 m. Dopušteno unutarnje volumen prostorije je najmanje 15 m³. Područje mora prelaziti 4 m².
  5. Preporuča se izdržati veličinu kotlovnice, koja je potrebna za plinski kotao, čak i ako instalacija radi na drugom obliku rashladnog sredstva.
  6. Ventilacija treba rasporediti u prostoriju. Ekstrakt mora pumpati sat zraka, 3 puta veći od ukupnog volumena soba i količinu zraka utrošenog na spaljivanje goriva.

Instalacija: početni rad

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Ugradnja kotlovske kuće u kuću.

Prema zahtjevima regulatorne dokumentacije, uzemljivačka petlja trebala bi biti isporučena u kotlovnicu. U tu svrhu možete koristiti 4 metalne cijevi koje se odvode u tlo okomito oko perimetra kotlovnice. Priključak cijevi se izvodi pomoću zavarivanja. Za kućnu zemlju isporučuje čelične šipke, čiji bi promjer trebao biti 12 mm.

U kotlovnici treba biti instalacija odvoda kanalizacije, koja služi kao zaštita tijekom praznog sustava grijanja. Da biste to učinili, to se može učiniti u podne rupe (veo) s dubinom od oko 0,5 m. Kako bi se osiguralo priljeva svježeg zraka za ispušnu plinu, potrebno je osigurati posebnu rupu u zidu. Njegove dimenzije su odabrane, na temelju izračuna od 8 cm² na 1 kW instalacijske snage, ako zrak dolazi s ulice. Ako se zrak dovodi iz drugih unutarnjih građevina strukture, 1 kW snage trebalo bi objasniti najmanje 30 cm2 ventilacijskih otvora. Instalacija prisilne ventilacije nije dopuštena ako kotlovnica radi na plinu.

Članak o temi: Standardne veličine balkonskih vrata

Ne možete spojiti zidove ležaja s postojećim, jer kotlovnica zahtijeva izgradnju pojedinačnih nezavisnih zidova: čak i kada se nalazi u zgradi. Ako se plinovod koristi za opskrbu rashladnog sredstva, potrebno je osigurati u zidu u zidu, kroz koju će se položiti pogonska cijev. Rukavica je fiksirana u zidu s keramičkim betonom. Kao rukavac, možete koristiti trim cijev 100 * 100 mm. Unutarnji dio mora biti izoliran. U sobi se mora organizirati prirodna rasvjeta, a ne manje od 0,03 m² naočala na 1 m³ unutarnjeg volumena.

Ugradnja stropa vlastitim rukama u privatnoj kući

Uređaj kotla kuća u privatnoj kući radi sami

Ugradnja stropa u kući.

Na gornje preklapanje, glavni je zahtjev da bi trebao biti lako. To je učinjeno kako bi se osigurala sigurnost, jer u slučaju eksplozije, to je gornji dio zgrade će preuzeti glavni razarač. Kao rezultat toga, energija će biti prerađena uništenjem samo gornjeg preklapanja, a ne zidovima.

Osim toga, potrebno je izdržati norme za izolaciju. U tu svrhu možete koristiti film prijenos topline, šivati ​​strop od WFL ili GCL listova. Kotlovnica treba imati otpornost na vatru na razini od 0,75 sati i spriječiti širenje požara u dizajnu. Da biste to učinili, morate odabrati pravo odabrati izgradnju i koristiti obradu vatrometa s posebnim sastavom s posebnim sastavom.

Instalacija završnih materijala u drvenoj ili drugoj kući

Prema zahtjevima regulatorne dokumentacije, pod mora biti poravnat, a zidovi su ožbukani. Preporučljivo je napraviti dno prostora. To će smanjiti negativne posljedice kao rezultat moguće nesreće u sustavu grijanja.

Na završnim papirima možete dodatno povećati svojstva izolacije topline i izolaciju buke kotlovnice. Da biste to učinili, mogu se koristiti instalacija PVC panela ili reflektirajuća tim.

Čitaj više