Peć na ispušnom ulju

Anonim

Uz korist od primjene lijevanih materijala uvijek je lijepo. A ako se tiče goriva i grijanja - također je vrlo isplativo. Svijetli primjer je grijaće peći na ispušnom ulju. Mogu koristiti bilo koje ulje koje mogu izgorjeti. Prijenos, dizel, stroj, konditorski, povrće ... stvarno bilo koji. Nema problema s gorivom za takve agregate. Ono što su pronašli, nali su. Štoviše, pećnica o radu s vlastitim rukama izrađena je od lijevanog materijala: starog cilindra plina ili kisika, segmenata cijevi različitih promjera ili metalnih komada.

Načelo rada samoprocjene peći

Ako se bilo kojim ispušnim uljem jednostavno riješi, igra će biti nemilosrdna i još više aktivnije "miris". Stoga se ne koristi izravno snimanje. Prvo, hlapljive tvari isparavaju, a zatim ih spaljuju. To je osnovni princip razvoja dizajna. Stoga, u nekim ostvarenjima, peć ima dvije komore za izgaranje spojene na cijev u kojoj su napravljene rupe.

U donjoj komori, gorivo se zagrijava i isparavanje. Trepetati parovi se poprati. Prolazeći kroz cijev s rupama, pomiješaju se s kisikom otopljenim u zraku. Već u gornjem dijelu ove cijevi, smjesa je zagaljena i tramva u drugoj komori. Štoviše, izgaranje para dolazi do oslobađanja mnogo veće količine topline i manje količine dima. S pravom tehnologijom dima, gotovo ne, poput čađe.

Peć na ispušnom ulju

Struktura peći na provedenom ulju s cijevima za dovod zraka

Drugi način odvajanja "teškog" goriva (ulje bilo kojeg podrijetla) na "legoralno" komponente su učinkovitije, ali i teže u provedbi. Za učinkovito uparavanje u donjoj komori je ugrađena metalna posuda. Ona je odbijena, ispuštajući kapljice na njega se odmah pretvara u hlapljive zapaljive parove. U tom slučaju, sjaj se dobiva (s pravim načinom) bijelo-plava, kao kod spaljivanja plazme. Odavde je išlo drugo ime za ovaj dizajn - s posudom u plazmi.

Kako bi se postigla najveća učinkovitost izgaranja goriva, ispušno ulje treba ispuniti vrlo malim dijelovima do donje komore. U nekim izvedbama, kapi, ponekad - tanki curenje. Stoga oni zovu ovu tehnologiju kaplje.

Peć na ispušnom ulju

Načelo rada peći na ispušnom ulju s posudom u plazmi

To su osnovna načela "djelovanja" domaćih jedinica grijanja. Postoji vrlo velik broj kombinacija i varijacija. Nekoliko ih je opisano u nastavku.

Primjer spaljivanja testiranja u posudi za plazmu možete vidjeti u video ispod. Ovo je pećnica na vježbanju "Gecko", ima ugrađeni bojler i može raditi kao kotao za grijanje.

Prednosti i nedostatci

Glavni i glavni plus je korišten gorivo i ulja, koja je inače bila podložna odlaganju. U skladu s tehnologijom, izgaranje je tako dovršeno da praktički nema štetnih emisija u atmosferu. Ostatak prednosti nisu manje težine:

  • jednostavan dizajn;
  • visoka efikasnost;
  • Niska cijena opreme i goriva;
  • radi na bilo kojim uljima, organskim, sintetičkom, povrćem;
  • Dopušteno 10% onečišćujućih tvari.

Nedostaci su također ozbiljni. I glavna stvar je da kada se ne podudaraju s tehnologijom, izgaranje goriva je nepotpuno. I parovi padaju u sobu, a to je vrlo opasno. Stoga, glavni i glavni uvjet: peći koje rade u ispušnom ulju uspostavljaju se isključivo u prostorije s ventilacijskim sustavom.

Peć na ispušnom ulju

Za usporedbu: ovo je kotler na provedenom ulju s plamenik na napuhavanje. Tehnologija je drugačija, kao što je dizajn (više u videozapisu gotovo na kraju članka)

Ima više minusa:

  • Kako bi se osigurao dobar potisak, dimnjak mora biti izravan i visok - najmanje 5 metara;
  • Zahtijeva redovito čišćenje posude i dimnjaka - dnevno;
  • Problem RIZHAG: Prvo morate podijeliti zdjelu, a zatim nanijeti gorivo;
  • Moguće su opcije za grijanje vode, ali njihov neovisni dizajn je težak zadatak - nemoguće je snažno smanjiti temperaturu u zoni gori, inače će se cijeli proces raspasti (kao opcija - instalirati vodenu košulju u dimnjak, ovdje definitivno ne sprječava propadanje goriva).

Članak o temi: porculanska pločica za pod: dimenzije, težina, debljina i polaganje; Koja je razlika između porculanskih pločica iz keramičkih pločica?

Zbog takvih značajki za grijanje stambenih zgrada, takvi agregati se rijetko koriste. Ako ih stave, onda u odvojenim sobama iu konačnom obliku.

Područje primjene

U osnovnoj izvedbi, domaća peć na ispušnom ulju zagrijava zrak. Oni se nazivaju i toplinskim oružjem, toplinskim generatorima ili nosačima. Za zagrijavanje stambenih prostora, rijetko se koristi: zrak je izrezan, spaljen je kisik od vrućih metalnih zidova. Međutim, kako bi se održali normalne temperature u proizvodnji ili tehničkim prostorijama takvi agregati su vrlo učinkoviti: brzo podići temperaturu. Oni se mogu vidjeti na stotinu pranje automobila, u garažama, proizvodnim radionicama, gdje nema zapaljivih materijala, u skladištima, u staklenicima, itd.

Peć na ispušnom ulju

Peći na vježbanju s vlastitim rukama - za garažu je najbolja opcija

Mogu se finalizirati mnoge opcije: mogu instalirati zavojnicu za grijanje vode ili napraviti vodenu košulju. Takva oprema već se odnosi na kategoriju tople vode i može se staviti u sustav grijanja vode. Bez automatizacije pećnica na radu s vodenim krugom zahtijeva stalnu kontrolu, ali za vikendice, domaćina zgrade s životom, itd. Ovo je izvrsna opcija.

Kako napraviti pećnicu na utrošenom ulju

Danas ne postoje nicet na različite dizajne. Oni koriste različite metode za vađenje toplinske energije, imaju različitu strukturu.

Peći za goruću cijev

Peć je lakše ako je trup spreman. Kao takav, može se koristiti cilindar plina ili kisika, bačva ili cijev s debelim zidom. U nastavku, dijagram objašnjava kako napraviti štednjak na provedenom ulju iz cijevi.

Rad ove jedinice temelji se na isparavanju u posudi za plazmu. Može se dati do 15 kW topline (u prosjeku, može zagrijati 150 kvadrata područja). Veliki prijenos topline zbog bilo kakvih promjena (uzorci peći ili povećanja dovoda zraka) je nemoguće: toplinski način će se slomiti i umjesto veće količine topline, dobiva se veća količina Čad, a to je nesigurno.

Peć na ispušnom ulju

Pećnica o vježbanju iz cijevi može se napraviti vlastitim rukama u prisutnosti vještina zavarivanja

Redoslijed montaže je:

  1. Izrada slučaja.
    1. Uzimamo debeli zid cijev promjera 210 mm, debljina zida je 10 mm. Visina 780 mm.
    2. Od čeličnog lima, debljina od najmanje 5 mm je rezanje dno s promjerom 219 mm i zavare ga s jedne strane. Ovo je dno.
    3. Dno su zavarene do dna (mogu biti izrađene od vijaka).
    4. Na udaljenosti od 70 mm od dna napravite prozor za pretraživanje. Kroz njega, bit će moguće pratiti gorući i raspršiti zdjelu na "Start". Dimenzije, odnosno, čine ga prikladnim za vas. Samo su vrata izrađena od izrezbarenog komada cijevi, zavarivanjem tankog spremnika. Ali sve treba biti hermetički zatvoreno, dakle, na perimeru, vrata ležali azbest kabel. Možete koristiti bacanje peći, a zatim su se veličine rupe izrezane ispod njega. Moguće ga je montirati na vijke izravno na kućište (azbest je potreban i ovdje).
    5. S suprotne strane tijela, povlačeći se s gornje 7-10 cm, zavaljava cijev za uklanjanje dimnih plinova. Njegov promjer je 108 mm, debljina stijenke je 4 mm.
  2. Mastery Lid.
    1. Od metala s debljinom od 5 mm, krug s promjerom 228 mm je izrezan.
    2. Bill iz metalne trake širine od 40 mm, debljina metala je 3 mm.
    3. Otvaranje 89 mm promjera 89 mm je izrezan u središte, drugi s promjerom od 18 mm je izrezan sa strane. Manja rupa služi kao drugi prozor za gledanje, je izrađen poklopac, koji se koristi u kombinaciji kao sigurnosni ventil.
  3. Napravimo cijev za zrak i gorivo.
    1. Uzmite komad promjera cijevi 89 mm, s debljinom zida od 3 mm, duga 760 mm.
    2. Cijene s ruba 50 mm oko kruga, 9 rupa od 5 mm bušilice promjera.
    3. Do 50 mm iznad tih rupa, napravljeni su još dva reda rupa s promjerom od 4,2 mm, 8 komada u svakom redu.
    4. Veći čak i viši za 50 mm čine četvrti red 3 mm rupe promjera. Mora postojati 9 komada.
    5. Iz iste strane, na rubu brusilice smanjuje utore debljinom od 1,6 mm i visinu od 30 mm. Na obodu cijevi potrebno je napraviti 9 komada.
    6. Od drugog kraja cijevi, povlačenje 5-7 mm izreže rupu promjerom od 10 mm.
    7. Umetnite dovodnu cijev u otvor za rezanje. Njegov promjer je 10 mm, debljina zida je 1 mm. Završava se na istoj razini s cijevima za dovod zraka. Duljina i kut zavijanja ovisi o tome gdje će se nalaziti spremnik za gorivo.

    Peć na ispušnom ulju

    Primjer domaće peći iz cijevi

  4. Završena cijev za dovod zraka i goriva zavare se na poklopac. Izloženo je tako da ne traje 120 mm do dna kućišta.
  5. Radimo zdjelu za gorivo
    1. Sada iz cijevi s promjerom od 133 mm, s debljinom zida 4 mm, odrezan je komad od 30 mm.
    2. Izrežite od čeličnog lima s debljinom kruga od 2 mm promjera 219 mm.
    3. Zavarivamo do komada cijevi. Ispalo je zdjelu gdje se poslužuje gorivo.
  6. Skupština.
    1. Unutar kućišta na udaljenosti od 70 mm, na dnu je instalirana zdjela. Bit će moguće promatrati (i zapaliti) od donjeg pažnja.
    2. Ugradite poklopac pomoću uređaja za dovod goriva / zraka.
    3. Dimnjak je instaliran na dimnoj mlaznici. Cijev promjera 114 mm, zid 4 mm. Njegova visina je najmanje 4 metra. Dio koji ostaje u zatvorenom prostoru ne može biti izoliran, na ulici je bolje izolirati. Dimnjak - samo okomito, nagnula područja su isključena.

Nakon instalacije spremnika ulja možete početi testirati. Isprva je u posudi postavljen neki papir, ulijeva se tekućina za gorivo, sve je zapaljeno. Nakon što je papir gotovo spaljen, dovod ulja se otvara.

Ovaj crtež peći na ispušnom ulju nije uzalud ništa uzalud s takvim točnim pokazateljem materijala. Potrebno je koristiti takve rezervne dijelove. Kao rezultat rada samoizrađene peći, po cijeni od 1-1,5 litara goriva na sat, možete ispustiti sobu na 150 "kvadrata".

Peć crtež iz cijevi ili balona u video formatu

Pećnicu na utrošenom ulju iz cilindra (kisika ili plina) predstavlja autor u videu. Dizajn je sličan gore opisanom, ali s originalnim modifikacijama (i malo je jednostavnije)

Mini pećnica na vježbanju s vlastitim rukama

Ovaj domaći štednjak s malom veličinom i težinom (10 kg), potrošnja goriva od oko 0,5 lira po satu daje 5-6 kW topline. Moguće je topiti jači, ali to nije potrebno: može eksplodirati. Dizajn je voljen automobilskim entuzijastima: garaža je čak iu jakoj hladnoj vrućini brzo, ulje troši ekonomski, pa čak i kompaktan. Stoga se može nazvati "garaža".

Spremnik goriva ovog malog zrak je sastavljen od dna i vrhova standardnog 50-litrenog plinskog cilindra. Ispada vrlo pouzdan dizajn (uštedjeti najmanje jedan kružni šav iz cilindra - postoji brtveni prsten, koji će dati veću snagu. Napravite rezervoar od bilo kojeg drugog kapaciteta takvih dimenzija: promjera 200-400 mm i visina od oko 350 mm.

Peć na ispušnom ulju

Mala pećnica na vježbanju, teži oko 10 kg, s njezinim rukama ga je lako napraviti

Osim spremnika za gorivo, morate napraviti cijev u kojoj se mješavina goriva i zraka miješaju. Debljina zida ovdje najmanje 4 mm. Možete koristiti cijev odgovarajućeg promjera. Konusi se kuha iz konstrukcijskog čelika koji nije tanji od 4 mm.

Dimenzije navedene u crtežu u ispušnom ulju mogu se podesiti na veliku ili manju stranu, ali samo 20 mm - više. Posebno pažljivo trebaju upravljati šavovima na mjestima lijevaca: ovdje se mješavina goriva i zraka odgađaju dugo vremena, zbog čega je temperatura znatna.

Duljina cijevi dimnjaka nije više od 3,5 metara. Inače, zbog previše dobre potiska, gorivo će se povući u cijev, što će značajno povećati brzinu protoka i smanjiti prijenos topline.

Slika u pravu prikazuje verziju vodene peći vode. Nekoliko skretanja čelične cijevi izrađuje se oko vrha zone, koji prolazi vodu. Da bi plinovi ne toliko pasti, zavojnica zatvara kućište čelika za rafiniranje topline. Hladna voda se smanjuje odozdo, prolazi kroz spiralu, zagrijava i ulazi u sustav.

Čudo peć na vježbanju

Ova opcija je vrlo popularna kod ljetnih kuća i garažama. Udoban mali štednjak, koji se obavlja s okruglim ili kvadratnim zonama. Dizajn je tako uspješan da postoje i industrijske mogućnosti. Na primjer, jedno od poduzeća prodaje pod nazivom "Rice". Dijagram se daje sve potrebne dimenzije.

Peć na ispušnom ulju

Shema pećnice na ispušnom ulju s dimenzijama - sve što je potrebno kako bi se sami

Video izvješće o tome kako prikupiti ovu peć pomoći će navigirati u redoslijedu rada.

Video ispod prikazuje opciju s kvadratnim spremnicima, njegovim gorivom i veličinama.

Tvorničke opcije

Peći koje rade u ispušnom ulju ne čine samo zanatsku metodu, oni su proizvedeni i industriji. I tu je i uvezena i ruska. Ali vrsta konstrukcije je drugačiji.

Europski ili američki kotlovi na radionici spadaju u kategoriju peći na tekućem gorivu. Oni koriste načelo poticaja: ulje se raspršuje u male kapljice, povezuje se s protokom zraka. I već je na vatru postavljena smjesa goriva i zraka. Uvoznica tvorničke pećnice koriste isto princip, stavlja se samo poseban plamenik, u kojem se gorivo zagrijava prije prskanja.

Da biste procijenili razliku u tehnologiji i izgradili, pogledajte sljedeći videozapis. Uređaj je potpuno drugačiji.

U većini ruskih peći, prvo se načelo koristi - postoji vruća (plazma) posuda u kojoj se tekuće gorivo prekine u plinovito, pomiješano s zrakom i spalio. Ovo načelo izgradilo je sljedeće agregate:

  • Tropski gušter. Proizveden u Vladivostoku. Napravite agregate s kapacitetom od 15, 30, 50 i 100 kW / sat. To su kotlovi za grijanje vode, koji su ugrađeni u sustav grijanja vode. Cijene od 70.000 upravljača za 15 kW kotlova.

    Peć na ispušnom ulju

    Kotlovi na razvoju ruske proizvodnje "gecko"

  • Tajfun. Oni proizvode tvrtka "Belamin". To su generatori topline: zrak se zagrijava. Postoje dvije opcije - Typhoon TM 15 i TGM 300, daju 20-30 kW / sat (cijena: 45 000 rubalja i 65.000 rubalja).
  • Božićno drvce-turbo, postoji 15 kW, postoji 30 kW. Te instalacije zagrijavaju zrak, ali je moguće napraviti vodenu košulju.
  • Peći za zagrijavanje s kapacitetom od 5 kW / sat do 50 kW / sat. Pogledajte ispuštanje toplinskih oružja (grijaći zrak). Počnite raditi od električne posude za grijanje plazme, dovod goriva počinje postići željenu temperaturu, a prisilni dovod zraka je uključen u zonu izgaranja. Cijena ovih postavki je od 30.000 rubalja za agregat s kapacitetom od 5-15 kW.

Crteži i sheme

Modeli peći koje koriste utrošeno ulje stvorene su dosta. I ispod je nekoliko shema koje vas mogu gurnuti na ideju, a pećnica o vježbanju vlastitim rukama bit će učinkovita, ekonomična i sigurna.

Peć na ispušnom ulju

Pećnica cilindara kisika

Peć na ispušnom ulju

Shema peći "Gecko"

Peć na ispušnom ulju

Zaustavite se na utrošenom ulju "Typhoon"

Članak o toj temi: Skladite stvari na zidu: Organizatori, kante, košare i ostale ideje za pohranu

Čitaj više