Trebate li crpku za toplinu vodu?

Anonim

Instalacija tople vode podovi je prilično dugotrajan proces. Osim toga, trošak stjecanja potrošnog materijala je dovoljno velik. No, kao i za eksploataciju, ekonomičniji sustav ne postoji danas.

Instalacija sustava uključuje ugradnju crpke. Unatoč činjenici da politika cijena ovog elementa nije osobito velika u usporedbi s ostatkom, to je vrlo važan dio vodenog poda. Ako je crpka ispravno odabrana, sustav će učinkovito funkcionirati.

Trebate li crpku za toplinu vodu?

Zašto nam treba pumpa

Osobitost vodenog kata je da duljina cijevi može prelaziti 1 m promjera maksimuma od 2 cm. U sustavu se nalazi nekoliko krugova. Teško je cirkulirati tekućine i okreta, koji su dosta u sustavu. Moguće je pružiti dobru cirkulaciju samo za opremanje toplog kat pumpe. Vratimo se o tome kako odabrati pravu pumpu i na koje trenutke trebaju platiti posebnu pozornost.

Proizvođači nude različite modele. Oni karakterizira funkcionalnost i, naravno, politike cijena. Nemojte zaustavljati na proračunskim verzijama. Oni nemaju dodatne značajke i, u pravilu nisu izdržljivi.

Poželjno je da crpka za topli kat ima funkciju prebacivanja brzine. Optimalna opcija je crpka s tri brzine. To će vam omogućiti da održavate željenu temperaturu u sustavu. Voda se isporučuje sustavu na određenoj brzini. Naravno, kretanje na sustavu se provodi na istoj brzini.

Kada smanjenje sobne temperature, rashladno sredstvo će dati više topline i, dakle, cool brže. I temperatura tekućine u cijevima će pasti. Da se to ne dogodi povećati brzinu hranjenja rashladnog sredstva u sustav. Ova vrsta uređaja može se ručno upravljati.

Trebate li crpku za toplinu vodu?

Ako želite učiniti sve tako da sustav funkcionira samostalno, možete automatizirati mehanizam. Danas postoji sve što trebate.

Članak o temi: Tehnologija za zamjenu kruna drvene kuće

Što se tiče vrste opreme, bolje je kupiti cirkulacijsku pumpu za vodu. Takav uređaj opskrbljuje tekućinu u sustav na određenoj brzini. To ne čini suvišnim tlakom.

Postoje crpke s vlažnim i suhim rotorom. Prvi se ne razlikuje u velikoj snazi. Stoga, za veliku sobu neće stati. Maksimalna kvadratura, koja ih prisiljava - 400 m2. Prednosti ove vrste opreme uključuju nisku potrošnju električne energije i pouzdanost. Također treba napomenuti da crpke s mokrim rotorom rade vrlo tiho.

Ako područje prostorije prelazi 400 četvornih metara. m., onda sustav mora biti opremljen suhim rotorom. Tijekom rada takvog agregata potrebno je sustavno provoditi održavanje. Naime, čisto i podmažite.

Još jedna točka da obratite pozornost pri odabiru uređaja je prisutnost izlaznog ventila. Ako je topli kat sustav opremljen dizalicama za zatvaranje zraka, tada prisutnost ventila nije obavezna. Ako ne, zrak uhvaćen u cijevi će ometati cirkulaciju vode.

Crpke se razlikuju ne samo svojim karakteristikama, vrstama i funkcionalnim značajkama, već i izgledom. Proizvođači nude crpke čija se kućišta izrađuju u lijevanom željezu, nehrđajućem čeliku ili polimernom materijalu. Ako je sustav potpuno zatvoren, onda i veliki, možete odabrati bilo koju opciju. Ako postoje sumnje u nepropusnost, opcija lijevanog željeza neće stati. Pod utjecajem zraka, metal će se početi oksidirati, što će dovesti do kvara jedinice.

Posebnu pozornost treba posvetiti označavanju uređaja i njegovim dimenzijama. Obilježavanje crpki uključuje prisutnost dvije znamenke napisane kroz frakciju. Prvi ukazuje na promjer ulaznih ili izlaznih rupa. Vrijednosti su naznačene u milimetrima. Druga znamenka označava visinu lifta. U označavanju postoji još jedna figura koja je napisana kroz defi od prva dva. Označava duljinu montaže.

Članak o temi: Poliuretanski podovi: skupni premaz, cement i polimer, dvije komponente fotografije, ploče i tehnologija

Pa, naravno, vrijedi govoriti o proizvođačima. Europske tvrtke dokazale su se najbolje. Ne morate spremiti na opremu. To je crpka koju sustav može nazvati "srce". Stoga ima smisla stjecati opremu od njemačkih proizvođača.

Parametri crpki

Trebate li crpku za toplinu vodu?

Osim prisutnosti dodatnih funkcija i vrsta, crpke se karakteriziraju izvorni parametri. Naime, produktivnost i tlak. Budući da se sustav mora opskrbljivati, izvedba će biti jednaka podjeli snage kruga grijanja pomnoženog s 0,86 i razlika u temperaturi polaza i temperaturi rashladnog sredstva u povratku. Ova razlika je, kao što je praksa pokazuje, 500.

Ako u sustavu postoji nekoliko kontura, potrebno je odrediti izvedbu svakog od njih i sažeti dobivene rezultate.

Generirani tlak ovisi o hidrauličkoj otpornosti cijevi, njegovoj duljini i koeficijentu napajanja. Da bi se izračunao tlak, potrebno je preklopiti proizvod hidrauličke rezistencije jednog metra cijevi na njegovu duljinu s koeficijentom snage i podijeliti sve po 1000. Tlak je potreban za normalnu cirkulaciju rashladnog sredstva u sustavu.

Takav parametar kao snaga ovisi o kvadraturi. Postoje tablice podudaranja grijanog područja i potrebnu snagu crpke. Prilikom izračunavanja, vjeruje se da je kuća normalno izolirana i nije mnogo sjeverna ili južno od srednje trake. Stručnjaci preporučuju dodavanje oko 20% u slučaju teške mraze na ovaj parametar.

Trebate li crpku za toplinu vodu?

Montažna crpka

Postavite crpku na takav način da se rotor nalazi horizontalno. Za vrijeme trajanja operativnog razdoblja i učinkovitosti jedinice, vertikalna instalacija neće utjecati na bilo koji način. Ali očekujte da će snaga navedena u tehničkoj putovnici, ne isplati. Gubici mogu biti do 30%. A ovo je dosta.

Ugradite crpku preporučljivo je na cijevi za dovod. Potrebno je imati nakon jedinice za miješanje.

Trebate li crpku za toplinu vodu?

Ali ove odredbe nisu temeljne. Neki shemi spajanja crpki ukazuju na njegovu lokaciju na povratnoj cijevi. Ako se sustav vode nalazi u kući koja ima nekoliko katova, onda se crpke moraju instalirati nekoliko. Svaka razina je poželjno opremiti uređaj. To će sustav učiniti upravljivim.

Članak o toj temi: Trijem u terasastim pločama: Tehnologija Montage

Rješavanje problema

Kvaliteta vode iz slavine, naime se koristi u toplom sustavu, ostavlja mnogo toga. Nakon nekog vremena nakon upotrebe crpke na njegovim elementima u dodiru s vodom, soli se odgađaju. Ako crpka neprestano radi, neće biti problema. U ljetnim mjesecima, topli kat je obično isključen.

I tako, nakon pokušaja uključivanja, početi problemi. Crpka jednostavno odbija "zamahnu vodu". U isto vrijeme, on je pucao, što ukazuje na radno stanje jedinice. Rashladno sredstvo ne ulazi u sustav, jer rotor ne može okrenuti. Potrebno je pomoću odvijača, pomicanje rotora dva ili tri puta. Ako jedinica nije počela raditi, onda morate kontaktirati stručnjaka.

Prilikom odabira crpke za topli kat, morate obratiti pozornost na mnoge čimbenike: vrstu opreme, proizvođača, parametara, funkcionalnosti itd. Ako odabirete s određenim udjelom nemara, sustav ne može raditi koliko i Bilo bi to.

Čitaj više