Kako definirati drvnu vlagu?

Anonim

Drvo - pristupačan, ekološki prihvatljiv materijal, naširoko se koristi u izgradnji i završnu obradu zgrada. Međutim, mnogi ga odbijaju iz razloga što se s vremenom počinje razmnožavati drvo, pukotine se pojavljuju u strukturama. To se događa kao sušenje drva. Možete izbjeći takav problem ako radite sa suhim materijalom. Norme vlage za drvo regulirane su brojnim dokumentima, posebno SNIP II-25-80.

Kako definirati drvnu vlagu?

Kako bi dobili visoku kvalitetu i pouzdanu strukturu, potrebno je koristiti tijekom izgradnje samo suhog drva.

Ali kako saznati vlagu drva kada kupujete? Oko je vrlo teško odrediti. Samo specijalist s velikim iskustvom u nekim znakovima može odrediti mokro drvo ili suho, ali neće dati točan omjer kamate. Neki zaključci o vlažnosti mogu se izvršiti prilikom obrade drva. Ako se čipovi uklanjaju plastiku i savijte, drvo je sirovo, ako se raspada - suha. Konstrukcijski standardi zahtijevaju točne brojke, a za njegovu definiciju postoji niz metoda koje se najviše koriste od kojih se izračunavaju po težini i izračunu pomoću posebnog uređaja - metar vlage.

Izračunavanje vlage drva po masi

Kako definirati drvnu vlagu?

Slika 1. Tablica gustoće raznih vrsta drva.

Poznato je da različite vrste drveća imaju različitu gustoću. No, gustoća ne ovisi samo o pasmini, već i iz sadržaja vlage u drvosječa: zemlju drva, lakše je. Podaci o najčešćim pasminama prikazani su u tablici na slici 1. Znajući volumen i masu, možete izračunati gustoću, pronaći je u tablici za ovo stablo i tako odrediti sadržaj vlage u drvu. Ovo je prilično jednostavan i brz način određivanja vlažnosti. Međutim, treba imati na umu da gustoća stabala čak i jedne pasmine, ali raste u različitim klimatskim zonama, može varirati, tako da se pogreške u izračunima neće izbjeći.

Članak o temi: pravilan odraz stropa u automobilu

Za točnije određivanje vlage drvne građe, provodi se studija. Za ispitivanje, uzorak se uzima u veličini 20x20x30 mm. Test se odsječe iz rezanog drveta na udaljenosti od najmanje 30-50 cm od ruba ploče. Izvagana je na skalama s točnošću od 0,1 g i stavljena je u ormarić za sušenje s temperaturom od 101-104 ° C. Nakon 6 sati, uzorak se izvadi iz ormarića, ponovno se izvaže i stavi na Vlada ponovno. Naknadna vaganje se provode s frekvencijom od 2 sata. Rezultati vaganja su prijavljeni. Ako razlika mase na rezultatima dva vaganja ne prelazi 0,1 g, onda se drvo smatra apsolutno suhom.

Kako definirati drvnu vlagu?

Izračun drvne vlage.

Apsolutno sadržaj vlage materijala izračunava se formulom:

W = (m-m0) / m0 × 100 (%),

Gdje je W vlaga, m je masa uzorka s prvim vaganjem, M0 je masa istog uzorka nakon potpunog sušenja.

Potrebno je razmotriti kako odrediti vlažnost uzorka na primjeru. Može se pretpostaviti da je težio 98,76 g sušenja, nakon sušenja - 65,81, zatim w = (98.76-65.81) / 65,81x100 = 50,1%.

Da biste dobili pouzdan rezultat, potrebno je učiti s više uzoraka. Ne preporučuje se izdržati u ormariću za sušenje duže od 20 sati uzorke smolastih stijena.

Ova metoda određivanja sadržaja vlage u drvu odgovara GOST 16483.7-71, ali je potrebno mnogo vremena i zahtijeva posebnu laboratorijsku opremu.

Određivanje vlage s metarskom metrom

Kako definirati drvnu vlagu?

Da biste odredili sadržaj vlage u drvu, možete koristiti mjerač vlage.

Znanstveni i tehnički napredak, manifestiran u svim sferama ljudske aktivnosti, nije ostao na stranu i u odnosu na takvo pitanje kao određivanje vlage drva. Danas se mjerač vlage ne iznenađuje. Trošak ovog prijenosni uređaj ovisi o proizvođaču, modelu i skupu funkcija, ali nije tako visoka za napuštanje ovog zgodnog uređaja. Mjerila vlage su gotovo svako skladište u kojem se drva pohranjuju ili prodaju. Stoga se mjerenje vlage pretvara u slučaj u minutu.

Članak o temi: Vrste, načini uređenja prozora

Načelo djelovanja mjerača vlage temelji se na mjerenjem otpora kada se električna struja propušta kroz drvo. Uređaj ima senzore igle koji su priključeni u rezanu drvo duž vlakana. Kada pritisnete gumb za mjerenje, struja se prolazi kroz njih, a rezultat koji je već preveden u indikator vlažnosti odmah označen na zaslonu. Mjerna pogreška u modernim kreatorima vlage nije više od 1,5%. Treba razumjeti da je rezultat pouzdan samo za mjesto gdje se igle produbljuju. Suditi o statusu rezanog drveta općenito, potrebno je što više mjerenja što je više moguće duž cijele duljine i širine ploče.

Kako definirati drvnu vlagu?

Dopušteni pokazatelji vlage drva prema GOST-u.

Brojni modeli imaju dugi vodič koji povezuje uređaj s senzorima igle. To vam omogućuje da daljinski izmjerite sadržaj vlage u drvu kada se suši u komori. U isto vrijeme, senzori se ubacuju u ploče smještene u sredini stog. Sam uređaj nalazi se izvan komore. Kada mjerenja potrebno je napraviti temperaturnu ispravku. Udaljena metoda je prikladna za kontrolu procesa sušenja drva, ali treba prepoznati da često daje iskrivljene rezultate. To se događa iz dva razloga: zbog grijanja igala senzora, koji prenose svoje drvo na mjestima zatvorenosti, i zbog poremećaja gustog kontakta senzora zbog sušenja drva.

U slučajevima kada je iznimno nepoželjna čak i minimalna oštećenja drva, na primjer, ako govorimo o pojedinostima za namještaj, moguće je odrediti sadržaj vlage u drvu može biti beskontaktan metar vlage. Nema igle, ali se jednostavno primjenjuje na površinu rezanog drveta. Načelo djelovanja uređaja temelji se na mjerenje duljine elektromagnetskih valova, koji će se razlikovati ovisno o vlažnosti. Kada mjerenje, takva mjerača vlage treba odrediti drvo u pasmini.

Drva za sušenje

Mokro drvo - još nije rečenica. Može se dobro dovesti do prikladnog stanja čak i bez sušenja u komori. Štoviše, atmosfersko sušenje preporučuje se za bilo kakvo kupljeno drvo.

Sušenje drva je svedeno na ispravno skladištenje. Za to je opremljeno mjestom na nacrtu, zaštićenom krovom oborine i izravne sunčeve svjetlosti. Posljednji uvjet je zbog činjenice da je ispod sunca, površina ploča brzo zagrijavana i osuši, a donji ostaci mokri. Zbog toga se dogodi napon, drvo je prekršeno i pukotine.

Članak o toj temi: Instalacija LED pozadinskog osvjetljenja u kuhinji s vlastitim rukama

Stake su postavljene kašnjenjem s visinom od najmanje 0,5 m od razine tla. Osnovna površina mora imati strogo horizontalnu orijentaciju. Kako bi se izbjeglo otklon odbora, udaljenost između točaka potpore ne smije prelaziti 1,5 m. Između redova ploča okomito na njih su polaganje odbora od četinjača s debljinom od 25-40 mm, a nakon 1.0-1,5 M - trake debele u 100- 150 mm. To će pružiti bolju cirkulaciju zraka. Ne možete biti pohranjeni u jednom sjedištu odbora, koji imaju drugačiju vlagu: Hygroskopna drva, i suho drvo će biti omotani iz mokar.

Vrijeme potrebno za sušenje na pokazatelja od 18-22% vlage varira od 9 do 40 dana. To ovisi o klimatskim uvjetima, doba godine i debljine materijala.

Čitaj više