Kako testirati sustave grijanja?

Anonim

Kako testirati sustave grijanja?

Da biste odredili stupanj spremnosti grijanje opreme za rad, potrebno je provesti poseban ispitni rad. U tu svrhu, tlak se umjetno povećava u cijevima, nakon čega se provodi nepropusnost svakog spoja za potpunu odsutnost propuštanja.

Kako testirati sustave grijanja?

Postoji nekoliko vrsta sustava grijanja: hidraulični testovi, pneumatski test, ispitivanje tlaka.

Razmislite o tome kako se provodi test sustava grijanja, koje se faze u isto vrijeme poštuju.

Hidraulični testovi

Kako testirati sustave grijanja?

Tablica tlaka ekspanzijskih spremnika grijanja.

Hidraulički test za cijevi za grijanje odgovoran je proces opreme za obuku na sezonu grijanja. U isto vrijeme, cijevi su ispunjene vodom iz dna prema gore, odnosno kroz takozvani povratni plinovod. Tekući medij i zrak kreće u jednom smjeru, sav zrak iz sustava grijanja potpuno je uklonjen. Testiranje se pokreće samo kada sve zrak može dobiti podatke iz mjerača tlaka. Ako ne čekate, kada zračne mase napuštaju cijevi, testovi će se pokazati lažno.

Provjeravanje zagrijavanja tako slijedi otvorene sustave, jer ako postoje propuštanja u zatvorenom (u zidu), sustav pronalazi mjesta na depozitu bit će vrlo teška, a često je jednostavno nemoguće. Da biste obavljali rad provjere, trebate pripremiti takvu opremu:

  • Posebna ručna pumpa za injekciju u sustav grijanja radnog toka tekućine;
  • kotlor za grijanje;
  • Manometar, koji pokazuje da li postoji povećanje ili smanjenje tlaka u općem sustavu. Takvi će podaci ukazati na širenje cijevi, prisutnost curenja.

Pneumatski test

Kako testirati sustave grijanja?

Pneumatska shema ispitivanja.

Pneumatska metoda se ispituje ako temperatura okoline padne ispod 5 ° C. U tom slučaju, tlak u cijevima ne smije se smanjiti ispod 10 kPa. Ova metoda je savršena za sustav polimernih cijevi, gdje se odvija plastični dijelovi za spajanje.

Članak na temu: Bed Clamshell to učiniti sami: dizajn proizvoda

Uvjeti za održavanje pneumatskog testa sustava grijanja su:

  • u odsutnosti tekućine u traženom volumenu;
  • na temperaturi okoline ispod plus pet stupnjeva (neki stručnjaci ukazuju - ispod nule);
  • Ako iz tehničkih razloga ne možete koristiti radnu tekućinu.

Rijetko se koristi. To je zbog činjenice da su pronalaženje curenja i propuštanja i propuštanja teže nego u hidrauličnim testovima.

Test tlaka

Kako testirati sustave grijanja?

Shema ispitivanja tlaka.

Koji je test sustava grijanja tlaka? To je inspekcija za stezanje, to jest, odsutnost propuštanja tijekom funkcioniranja otpornosti na toplinu na sezonu grijanja. Za različite sustave, takav se proces može razlikovati u odmicama, ali opća shema za provjeru ostaje ista.

Test se provodi kada se podnosi početni tlak, čiji je indikator približno 1,5 puta veći od razine rada. Na primjer, ako je rad 1 atm., To je, 0,1 MPa, razina za provjeru trebala bi biti 1,5 atm. Za druge vrijednosti točno se definiraju tlak na ispitno vrijeme, to jest, to jest, rad se mora pomnožiti s 1,5 puta.

Stručnjaci savjetuju da opći sustav s spojnicama u cijevima može izdržati pritisak još više, za mnoge uređaje za grijanje može se poboljšati čak i do 2,5 MPa bez oštećenja opreme.

Takav je rad moguć samo ako svi elementi sustava grijanja nisu montirani u površinu na zidu, snažno podizanje tlaka primjenjuje se samo na otvoreni sustav za grijanje u kući.

Pritisak tlaka u cijevima pomoću posebne pumpe je obično ručna. Zrak je potpuno uklonjen iz cijevi, jer čak i njegova mala prisutnost može poslužiti signal depresije cijevi. Ponovite, instalacija grijanja mora biti potpuno napunjena vodom, a zračni džepovi nisu dopušteni.

Članak o temi: Interijer lukovi iz žbuke u apartmanu

Za kolekcionarske instalacije instalirajte ventile za zrak. Na tom dijelu cijevi gdje tlak ima najviše vrijednosti, potrebno je instalirati poseban mjerilo tlaka. To je obično najniža točka za cijelu instalaciju grijanja. Dalje, proces je podijeljen u 2 faze, razmotriti ih detaljnije.

Što bi trebao biti test grijanja: korake testiranja

Test sustava grijanja sastoji se od 2 faze koja omogućuju maksimum za provjeru stanja opreme, spremnosti za rad. Prva faza provjere je izvođenje takozvanog hladnog procesa. Instalacija grijanja je napunjena vodom, nakon čega 30 minuta (u intervalima od 10-15 minuta) potrebno je povećati tlak na početne vrijednosti položaja.

Nakon svakih 30 minuta, tlak ne bi trebao pasti niži od 0,06 MPa. Nakon 120 minuta testova, ne bi smjelo odbiti više od 0,02 MPa. Nakon završetka provjere, morate pažljivo pregledati status svih spojeva kako biste u potpunosti osigurali odsutnost mogućih propuštanja.

Druga faza ispitivanja tlaka provodi se već u takozvanom vrućem. U prvom slučaju, voda je bila hladna, a sada je vruća, temperatura bi trebala biti blizu radnika. Test počinje s činjenicom da se kotler povezuje s grijanjem, to jest, izvor topline. Može biti bilo koja oprema koja se koristi kao izvor rashladnog sredstva. Nakon toga, u sustavu, svi parametri su postavljeni na maksimalnu radnu razinu, ali je potrebno pažljivo pratiti da tlak ne prelazi te valjane vrijednosti.

Prije početka rada na provjeru, kuća treba izvesti 3 dana - to je jedan od obveznih testnih uvjeta. Ako se tijekom punjenja propuštanja tople vode ne promatra, onda možemo pretpostaviti da je test sustava grijanja prošao izvrstan.

Članak o temi: Kako šivati ​​kravatu za zavjese

Provjera plastike

Prilikom testiranja potrebno je razmotriti postoje li plastični dijelovi. To se objašnjava činjenicom da termalna ekspanzija plastike ima visoke pokazatelje, to znači da temperatura vode u sustavu i temperatura okoline treba biti trajna. S promjenama temperaturnih pokazatelja i nepoštivanje nepropusnosti, tlak u sustavu grijanja i dalje će se povećati.

Pri ispitivanju opreme, tlak treba podići na vrijednost koja premašuje rad približno 1,5 puta, nakon toga ga drži 30 minuta. Ako postoji proširenje u cijevima, potrebno je malo ispustiti razinu tlaka, nakon čega je potrebno nastaviti provjeriti, promatranje konstantnih vrijednosti. Nakon 30 minuta moguće je dramatično smanjiti vrijednost na razinu koja predstavlja polovicu od radnika, kako bi je zadrži na taj način za 90 minuta.

Ako se uoče mali porast, ne govori nikakvu ekspanziju u cijevima, već o nepropusnosti cijelog sustava. Mnogi stručnjaci se preporučuju pri provođenju provjera više puta smanjiti i povećati razinu tlaka tako da može točno reći o performansama cijelog sustava grijanja, mogućnost da se svaka opterećenja (ograničena vrijednostima određenim od strane proizvođača).

Provjeravanje instalacije grijanja provodi se različitim metodama, uključujući povećanje / smanjenje tlaka u cijevima. Prilikom obavljanja takvih djela potrebno je slijediti upute u točnosti tako da ne postoje pauze, poremećaji stezanja. U isto vrijeme, određeni čimbenici treba uzeti u obzir da imaju snažan utjecaj na protok procesa provjere, na primjer, materijal za proizvodnju materijala. Samo pobrinite da je sve u savršenom redoslijedu, možete početi eksploataciju bez brige o naglim curenjem.

Čitaj više