Metode određivanja učinkovitosti ventilacije

Anonim

Metode određivanja učinkovitosti ventilacije

Da bi se osjećali ugodno i udobno u njegovom domu i uživati ​​u čistom zraku, potrebna je visokokvalitetna ventilacija i sustav klimatizacije. Moguće je samo ako je sustav opremljen s normalnim protokom kisika.

Metode određivanja učinkovitosti ventilacije

Shema ventilacijskih zraka kanala: 1 - ventilator; 2 - difuzor; 3 - konfuzija; 4 - križ; 5 - tee; 6 - uklanjanje; 7 - iznenadna ekspanzija; 8 - zaklopke za ventile; 9 - koljeno; 10 - iznenadno sužavanje; 11 - podesive rešetke; 12 - mlaznica zrakoplova zraka.

Za ispravnu izmjenu zraka u sustavu, aerodinamički izračun zračnih kanala je potreban na dizajnu sustava ventilacije.

Zrak koji se kreće duž ventilacijskih kanala uzima se kao nesitemibilna tekućina. Ova pretpostavka je moguća, jer veliki pritisak nije stvoren u zračnim kanalima. Tlak se stvara trenjem zračne mase na površini kanala, kao i kada se javljaju lokalne otpori, na koje se povećava cijevi za okretanje i savijanje, pri dijeljenju ili spajanju tokova, kada se promijeni promjer ventilacijskog kanala ili U instalacijskim mjestima upravljačkih uređaja.

Aerodinamički izračun uključuje definiciju veličina dijelova svih područja ventilacije mreže, koja osigurava kretanje zračne mase. Osim toga, potrebno je odrediti iscjedak koji se javlja kada se kreću zračne mase.

Shema stvaranja prirodne ventilacije.

Kako se praksa pokazuje, ponekad na izračunima, neke od navedenih vrijednosti su već poznate. Nalaze se sljedeće situacije:

  1. Poznat je tlak, potrebno je izračunati poprečni presjek cijevi kako bi se osiguralo kretanje potrebne količine kisika. Ovo stanje je karakteristično za prirodne ventilacijske sustave, kada se raspoloživi tlak ne može mijenjati.
  2. Poznat je poprečni presjek kanala na mreži, potrebno je izračunati pritisak potreban za pomicanje potrebne količine plina. Karakteristične za one ventilacijske sustave čiji su poprečni presjeci posljedica arhitektonskih ili tehničkih karakteristika.
  3. Nijedna od varijabli nije nepoznata, pa je potrebno izračunati poprečni presjek i tlak u ventilacijskom sustavu. Ova situacija je najčešća u zgradi kuće.

Članak o temi: Visokokvalitetna restauracija sofa s vlastitim rukama

Tehnika aerodinamičkog izračuna

Razmotrite cjelokupnu metodu aerodinamičkog izračuna pri nepoznatom tlaku i dijelovima. Aerodinamički izračun se provodi nakon određivanja potrebne količine zračne mase, koja bi trebala proći kroz klimatizacijsku mrežu, a dizajnirana je približna lokacija sustava aircase.

Metode određivanja učinkovitosti ventilacije

Mješoviti tip ventilacijski krug.

Za izračun, eksonometrijska shema je nacrtana, gdje su navedeni popis i dimenzija svih elemenata sustava. Prema sustavu ventilacije određuje se ukupna duljina zračnih linija. Zatim je sustav zračnih kanala podijeljen na homogene dijelove, na kojima se protok zraka određuje odvojeno. Aerodinamički izračun je napravljen za svako jedinstvenu površinu mreže, gdje postoje stalna potrošnja i zračna masa. Svi izračunati podaci primjenjuju se na asonometrijsku shemu, nakon čega je odabrana glavna autocesta.

Određivanje brzine u kanalima

Kao glavna autocesta odabrani su najnižeg lanca serijskih dijelova sustava, koji su numerirani s daljinskog upravljača. Parametri svake web-lokacije (broj, duljina mjesta, potrošnja zraka) evidentiraju se u tablici izračuna. Nakon toga odaberite oblik poprečnog presjeka i izračunajte dimenzije odjeljaka.

Područje poprečnog presjeka linije autoceste izračunava se formulom:

FP = lp / vt,

gdje je FP područje poprečnog presjeka, m2; LP - potrošnja zraka na mjestu, m3 / s; VT - brzina kretanja plina na parceli, m / s. Brzina kretanja određuje se razmatranja buke cjelokupnog sustava i ekonomskih razmatranja.

Metode određivanja učinkovitosti ventilacije

Shema ventilacije kod kuće.

Prema dobivenom poprečnom presjeku odabran je kanal standardne veličine, u kojem je stvarni poprečni presjek (FF) blizu izračunatog.

Prema stvarnom području, brzina kretanja izračunava se na web-lokaciji:

Vf = lp / ff

Na temelju ove brzine, posebni tablice izračunavaju smanjenje tlaka na zidovima arakaza. Lokalne otpori se određuju za svaku web-lokaciju i su sažeti u općoj vrijednosti. Iznos gubitaka zbog trenja i lokalnog otpora je ukupna vrijednost gubitaka u klimatizacijskoj mreži, koja se uzima u obzir za izračunavanje potrebne količine zračne mase u kanalima za ventilaciju.

Članak na temu: zavjese za dvoranu bez lambrequina: stilski rješenja za različite interijere

Izračun pritiska na autocesti

Jednokratni tlak za svako mjesto autoceste izračunava se formulom:

Dpe = h * g (ph-pb),

gdje je DPE prirodni raspoloživ tlak, PA; H - razlika u tragovima ograde i usta rudnika, m; PH i PB - gustoća plina izvan i unutarnje ventilacije, kg / m3.

Gustoća izvana i unutra određena su referentnim tablicama na temelju vanjske i unutarnje temperature. Obično se vanjska temperatura uzima kao + 5 ° C, bez obzira na to gdje se nalazi građevinsko područje. Ako je vanjska temperatura niža, injekcija u sustav se povećava, što dovodi do prekoračenja volumena dolaznog zraka. Ako je vanjska temperatura veća, tlak u sustavu se smanjuje, ali ova okolnost se kompenzira otvorenim otvorima ili prozorima.

Glavni zadatak aerodinamičkog izračuna je izbor takvih zračnih kanala u kojima će gubitak (σ (r * l * β + z) biti jednak ili manji od trenutne DPE:

Σ (r * l * β + z) ≤ dpe,

gdje je r gubitak trenja, p / m; L je duljina mjesta, m; β - koeficijent zidnih zidova; Z - Smanjenje stope plina od lokalnog otpora.

Vrijednost hrapavosti β ovisi o materijalu iz kojeg su izrađeni kanali.

Brzina, m / sMaterijalni kanal
Shagohids.SlagobetonciglaStucco na mreži
0,4.1.08.1,111.25.1,48.
0,8.1,131,191,4.1,69.
1,21,181.25.1.51,84.
1,61,221,311,58.1,95

Zalihe se preporučuje da se uzima u obzir u rasponu od 10 do 15%.

Opći aerodinamički izračun

U aerodinamičkom izračunu, uzimaju se u obzir svi parametri ventilacijskih mina:

  1. Protok zraka l, m3 / h.
  2. Promjer kanala D, mm, koji se izračunava pomoću formule: d = 2 x a * b / (A + b), gdje je A i B veličina presjeka kanala, mm.
  3. Brzina v, m / s.
  4. Gubitak tlaka za trenje R, p / m.
  5. Dinamički tlak p = DPE2 / 2.

Izračuni se izvode za svaki kanal u sljedećem redoslijedu:

  1. Određeno je potrebno područje kanala: f = l / (3600 * vrk), gdje F - područje, m2; Vrek je preporučena brzina zračnih masa, m / s (uzeta jednaka 0,5-1 m / s za kanale i 1-1,5 m / s za mine).
  2. Odabrana je standardni presjek, blizu F.
  3. Određuje se ekvivalentni promjer kanala D.
  4. Koristeći posebne tablice i nomograme za L i D, smanjenje R, brzina V i tlaka P. se određuju.
  5. Prema tablicama lokalnih koeficijenata otpornosti, smanjenje kisika određuje se zbog lokalnih otpora Z.
  6. Ukupni gubici na svim područjima određuju se.

Članak na temu: Kako napraviti antenu za TV s vlastitim rukama

Ako su ukupni gubici manji od trenutnog tlaka, tada se ovaj ventilacijski sustav može smatrati učinkovitim. Ako je gubitak više, onda se dijafragma gasa može ugraditi u ventilacijski sustav, koji možete iscrpiti višak tlaka.

Ako ventilacijski sustav služi nekoliko soba u kojima je potreban drugačiji tlak, onda kada se izračunava, potrebno je uzeti u obzir vrijednost bočne ili pražnjenja, koja se dodaje vrijednosti zajedničkih gubitaka.

Aerodinamički izračun je potreban postupak u dizajnu ventilacijskog sustava. Prikazuje učinkovitost ventilacijskih prostorija na određenim veličinama kanala. I učinkovit rad ventilacije pruža udobnost vašeg boravka.

Čitaj više