Balansiranje kotača vlastitim rukama

Anonim

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Mnogi vozači podcjenjuju važnost balansiranja kotača, s obzirom na tako popularan događaj beskorisnog novca. Ali ovo je velika pogreška.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Sličan stav može voditi ne samo na troškove kasnije, već i ozbiljnoj nesreći s nepredvidivim posljedicama.

Zapamtite da je pravovremena balansiranje kotača jedan od glavnih zadataka za bilo koji upravljački program. U isto vrijeme, kako, kada i zašto se to radi, pogledat ćemo članak.

Kada je potrebno?

Stručnjaci dodjeljuju nekoliko osnovnih zahtjeva za balansiranje kotača.

Izvršite ovaj rad potreban je u sljedećim slučajevima:

  • Kada zamjenjuje gumu zimi na ljeto (i obrnuto). Obično na normalnoj servisnoj stanici na "Reobey" automobila, balansiranje se odmah obavlja i uključen je u cijenu usluge. Ako promijenite gume vlastitim rukama, onda će to također morati učiniti sami;
  • U slučaju udaranja granice, udaranje u rupu ili prolaz konkretnog policajca pri brzini. Takve situacije rijetko završavaju bez traga za auto diska. Čak i minimalni nedostatak može dovesti do neuravnoteženosti kotača. Prema tome, žalba u gumama je također obavezna;
  • Svakih 15.000 kilometara. Nekoliko vozača nadilazi takvu udaljenost za godinu dana, stoga je dovoljno balansiranje u sezonskoj promjeni gume. Ali postoje takvi "kamiondžija", koji moraju učiniti ovaj rad dva puta godišnje;
  • Svakih 7000-8000 kilometara - za ljubitelje brze i agresivne vožnje;
  • Prije dugog putovanja (1,5-2 tisuće kilometara i više) i nakon toga. Ovaj zahtjev dolazi iz sigurnosnih razloga.

Što je opasnost?

Čini se da se može dogoditi ako balansiranje kotača nije ispravno ispunjen na vrijeme? Često zaboravljamo da svaki kotač ima vlastitu individualnu težinu, tlak, specifikacije, oblik ovalnog i defekata. Prema tome, pitanje njegovog balansiranja je vrlo važno.

Članak o temi: Ideje za uređenje dnevnog boravka u privatnoj kući

Ako se to ne učini, onda posljedice mogu biti kako slijedi.

  • Povećava kočionu stazu automobila.
  • Objasnite ovo je jednostavno - područje kontakta s asfaltnoj gumi se smanjuje, adhezija je lošija, sigurnost kretanja se smanjuje.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

  • Rukovanje je ispušteno.
  • Razlozi su isti kao u prethodnom slučaju.
  • Pojavljuje se u upravljaču.
  • Neravnoteža u kotaču se prenosi suspenzija, a zatim - na kolo upravljača. Ono što je jači da velike vibracije osjećaju vozač. Premjestiti na automobil u ovom slučaju je vrlo opasan.
  • Ubrzana habanje ovjesa.
  • Najviše od svega, loša balansiranje (ili njegova odsutnost) utječe na ležajeve suspenzije i čvorišta. Zbog neravnoteže, ovi elementi pokretanja sustava također se mogu srušiti. Rezultat je gubitak kontrolibilnosti i vjerojatnosti nesreće.
  • Gumeni trošak se povećava.

Uzroci - neravnomjerna raspodjela napora i pojava vibracija. Zapravo, gume će se "pojesti" s jedne strane.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Vrste neravnoteže

Danas možete označiti dvije glavne vrste neravnoteže kotača:

Statička neravnoteža. To podrazumijeva neujednačenost masovne raspodjele proizvoda duž osi, kotač počinje "pobijediti" u vertikalnoj ravnini. Zapravo, središte gravitacije na osi kotača uopće nije. Takav problem prije ili kasnije dovodi do uništenja suspenzije.

Dinamička neravnoteža - neravnomjernost u ravnini kotača. U ovom slučaju, središte gravitacije je, a na osi rotacije (gdje bi trebao biti). Jedina razlika je u tome što se inercija os sa središtem gravitacije ne podudara.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Uzrok neravnoteže može biti dizajn značajke kotača (uzorak gaznoga sloja, mjesto otvaranja ventila, netočnosti u geometriji, veličinama i tako dalje).

U isto vrijeme, najveća neravnoteža može biti izrađena samom autom gume. Ovdje puno ovisi o materijalu gume, težine, struktura i tako dalje.

Znakovi loše kvalitete rada

Balansiranje kotača se ne izvodi uvijek kvalitativno. Postoji nekoliko čimbenika za koje se to može odrediti:

Članak na temu: Različiti načini za instaliranje kuhinjskih milja Učinite to sami

Za servisnu stanicu, prije rada ne mogu se mjerenja. Dobar majstor svakako mora razjasniti parametre diska i gume. U isto vrijeme, poželjno je učiniti što je više moguće, uzimajući u obzir radijalne i lateralne otkucaje;

Sva prljavština iz gume i dodatnih elemenata s gaznoga sloja moraju se ukloniti. Ako se to ne učini, balansiranje postaje potpuno beskoristan događaj. Prije početka rada, kotač mora biti savršeno očišćen;

Obratite pozornost na izgled stroja za balansiranje. Ako je kontaminiran, onda računati na točne podatke i visokokvalitetno balansiranje je vrlo teško.

Balansiranje

Zatvaravanje završne obrade se izvodi na kotačima, koji su već instalirani na automobilu. Osim toga, rad je da ne samo kotači nisu konfigurirani, već i kočioni diskovi, rezači, čvorišta i polu-osi.

Ova vrsta balansiranja osigurava pravu glatkoću moždanog udara, poboljšava stisak kotača s cestom i omogućuje vam da postignete broj drugih pozitivnih aspekata.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Napravite rad s vlastitim rukama

Za obavljanje balansiranja, potrebno je pripremiti poseban skup brodogradi (može se kupiti u trgovini).

U isto vrijeme, balansi se prodaju za lijevane i kovane diskove, koji su zalijepljeni za točak (to je potrebno dati prednost).

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Slijed djelovanja je kako slijedi.

  • Podignite kotač na utičnicu i provjerite je li lako rotiranje. Ako postoji trenje, onda lagano otpustite maticu glavčine. Očistite kotač od prljavštine i uklonite sve kamenje iz gazišta (oni će ometati balansiranje).
  • Svakako provjerite tlak u gumama. Mora biti u skladu s preporukama navedenim u priručniku za automatsko upravljanje.
  • Uklonite stare utege uravnoteženja.
  • Nakon toga, okrenite kotač u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i pričekajte dok se ne zaustavi. Sada možete označiti gornju točku s kredom (ovo je najlakše mjesto).
  • Zatim okrenite kotač u smjeru kazaljke na satu i ponovno stavite naljepnicu (također na gornju točku). Između prve i druge oznake najlakši je dio kotača.
  • Prema obje strane clanda balara težine 30 grama.

Članak o toj temi: nadstrešnica za automobil u vikendici: fotografija i instalacija s vlastitim rukama

Ali to nije sve.

Okrećimo kotač u bilo kojem smjeru i skrivamo, nakon što zaustavi opterećenja treba biti u prizemlju. To smo otkrili da je to svrha potrebe za balansiranjem. Uz drugačiji rezultat, brzo pokupite, ali nemojte pretjerivati.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Nakon što je postigao rezultat, pomaknite utege na desno ili lijevo od posljednje točke. Potrebno je postići da se kotač zaustavlja na različitim položajima točke.

Sada idite na ostatak kotača i djelujte u istom nizu.

Ali za uravnoteženje stražnjih kotača, preporučuje se da ih stavite ispred prednje strane, iako to ne učini.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Kako profesionalci rade?

U profesionalnim radionicama, balansiranje kotača se vrši na specijalnim strojevima za kontrolu računala. Sudjelovanje osobe u takvom radu je minimalno.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Laserska oprema s visokom točnošću određuje mjesto ugradnje i težinu potrebnih balansa. U ovom slučaju, svi podaci se prikazuju na zaslonu monitora.

Takvo balansiranje omogućuje vam da eliminirate bilo kakve vrste invalidskih kostiju i sklop diska.

Balansiranje kotača vlastitim rukama

Izlaz

Zapamtite da kotači trebaju periodično balansiranje, a tehnički uvjet vozila i vaše zdravlje izravno ovisi o tome.

Treba shvatiti da neovisno balansiranje kotača ne daju točan rezultat, samo moderna visoko tehnološka oprema može dati idealan rezultat, a možete ga pronaći samo u dobroj usluzi automobila.

Video balansiranje kotača:

Čitaj više