Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Anonim

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Tempo našeg života postaje sve brže. Pokušavajući svi da uhvate, mi se svakodnevno suočavamo sa stresom i nervoznim šokovima koji se nakupljaju i na kraju dovode do kvarova i pogoršanja blagostanja. I to prijeti u budućnosti mnoge kronične bolesti, razdražljivost, nesanica i druge neugodne posljedice za Zdrow. Najbolji način za opuštanje nakon napornog radnog dana je da se umirujuća kupka koja će vam pomoći da uklonite umor, normalizirajte živčani sustav i poboljšali stanje kože.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Indikacije

U određenim situacijama, čak i liječnici preporučuju uzimanje umirujuće kupke. Ali razumjeti to, nije potrebno otići u stručnjaka. Kategorički zahtijevaju umirujuću kupku u sljedećim slučajevima:

  • Stalno osjećate stres i umor;
  • U pozadini kršenja funkcioniranja živčanog sustava, primijetite probleme s kožom;
  • Spavate nemirno, često se budite noću ili trpite nesanicu;
  • Osjećate stalnu napetost i neprestani alarm.

Međutim, obvezno svjedočanstvo za usvajanje umirujuće kupke nije uvijek potrebno, jer takvi postupci imaju blagotvoran učinak na tijelo u cjelini, jačajući svoj imunološki sustav.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Kontraindikacije

Umirujuće kupke nisu samo solidne pluseve. Postoje neke kontraindikacije kada detekcija od kojih bolje napustite recepciju takvih kupki ili ga liječite s velikom pažnjom. Trebate misliti hoće li uzeti umirujuću kupku u sljedećim slučajevima:

  • Povećali ste suhoću kože: česte tehnike kupanje čine kopnom za kožu, prigušili svoj zaštitni sloj;
  • Osjetljivi ste na alergije na neke biljne komponente koje se mogu sadržavati u aditivima za kupanje;
  • Imate zatajenje srca ili druge vrste kardiovaskularnih bolesti;
  • Patite od dijabetesa;
  • Osjećate da se upalni proces odvija u tijelu, koji se izražava u visokoj tjelesnoj temperaturi;
  • Imate ginekološke bolesti povezane s upalom;
  • Žene tijekom trudnoće i ciklusa menstrualnog kupanja su kontraindicirane općenito.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Pravila i prijem

Proces uzimanja kupke mora vam donijeti ne samo maksimalnu korist, već i zadovoljstvo. A za to trebate slijediti određena pravila:

  • Uzmite umirujuću kupku bolji u vrijeme kada ste sigurni da vas ništa neće ometati. Savršena kupka za noć, pridonijet će snažnijem i mirnom sna;
  • U samoj kupaonici moraju postojati ugodni uvjeti vlage i temperature;
  • Kupatilo se preporučuje barem dva sata prije obroka ili dva sata nakon obroka;
  • Nakon vježbanja, posebno intenzivna, kupka je kontraindicirana;
  • Prije kupanja, možete se unaprijed oprati pod tušem, jer umirujuće kupke podrazumijevaju da nećete utrljati pranje sapunom, ali se opustite. Dodatno, kroz pročišćene pore u tijelu i prodrijeti u eteričnim uljima i drugim biljnim aditivima;
  • Temperatura vode mora odgovarati tjelesnoj temperaturi, idealno biti samo nešto viši;
  • Nemojte biti lijeni da stvorite odgovarajuću opuštajuću atmosferu, na primjer, s mirnom glazbom, prigušenim svjetlosnim i ugodnim mirisima;
  • Nemojte se pjevati nakon kupke i nemojte slomiti ručnik, dovoljno je lako dobiti kožu.

Članak na temu: Kako prikupiti namještaj u dnevnom boravku s vlastitim rukama

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Vrijeme kade ovisi o temperaturi vode. A ona je već, zauzvrat, iz koje svrhe ste progoni: razveseliti se ili opustiti. Ali možete se pridržavati sljedećih preporuka:

  • Na temperaturi vode, oko 39-40 stupnjeva, ograničite vrijeme boravka u kadi na 10 minuta, kako ne bi još jednom učitali srce. Takva kupka pomoći će poboljšati metabolizam, otkriti pore, čak i osigurati anestetski učinak;
  • Na temperaturi vode u 37-38 stupnjeva možete postići opuštanje i smirenost, te se podesiti za nadolazeći san. 15 minuta u takvoj kupki bit će dovoljno;
  • Cool voda u 35-37 stupnjeva doprinosi aktivnom radu živčanog sustava i povećala ton kože. U jutarnjem vremenu, takve kupke će pomoći osjetiti vedrinu, pa ih trebaju uzeti vrlo kratko vrijeme.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Bez obzira na to koliko ste zdravi, bolje je ne biti u vodi duže od 20 minuta.

Pogleda

Razmotrite glavne vrste kupki koje će vam pomoći da se smirite i opustite.

S valerijanom

Kupka s valerijanom će dati opuštanje mišića, pomaže u smirivanju živčanog sustava i voditi otkucaje srca u normalu. Nije potrebno uključiti u kupaonicu s valerijanom pod smanjenim arterijskim tlakom. Da biste pripremili takvu kupku, trebate:

  • Pripremite približno 100 g sjeckanog valerijanog korijena;
  • Ulijte ga s limom kipuće vode;
  • U zagrijanoj vodenoj kupelji, inzistiraju smjesu od 15 minuta;
  • Da biste dali sat vremena valerijanskim rješenjem, a nakon što ga možete dodati u kupku.

Valerijanska tinktura prikladna je kao alternativa. Boca takve tinkture primjenjuje se na 5 litara vode.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Jodobromičan

Takva kupka će ispuniti nedostatak elemenata od vitalnog značaja za tijelo. Da biste pripremili takvu kupku, trebat će vam 100 s natrijevim jodidom i 250 g kalijevog bromida, koji se miješaju u litri vode. Za jednu kupku dovoljno je 100 ml otopine, to jest, doslovno pola šalice. I koncentrat se može držati više od godinu dana na tamnom mjestu.

Članak na temu: Cross-Stitch: Kako pravilno, video i fotografije, kako šivati ​​učenje, Ossinka Do, vrijednost procesa od nule

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Četinarski

Iznimne prednosti crnogoričnih kupališta su da oni doprinose ne samo obnovi živčanog sustava, već i pogon nesanice, ojačati imunitet i pomladiti tijelo.

Takve kupke također imaju pozitivan učinak na stanje kože, kardiovaskularnog i dišnog sustava. S prehladama i pretilosti pripremite kadu na prvom receptu.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Bazeni za kupke mogu se pripremiti s nekoliko recepata:

  • Infuzija kukova. Trebat će 50 g crnogoričnih konusa. Potrebno je ispuniti njihove tri litre tople vode i ostaviti infuziju 40 minuta. Nakon isteka vremena, mora biti naprezanje i dodajte u kadu. Najpovoljnija temperatura takve kupelji nije više od 35 stupnjeva.
  • Infuzija crtičnih grana i konusa. Takve kombinirane naknade su za prodaju. Na 1 kg zbirke čini 8 litara vode. Infuzija se kuha pola sata, nakon čega inzistira još 12 sati pod čvrsto zatvorenim poklopcem.
  • Infuzija zelenih crnogoričnih grana , Crnogorične grane se prelije s kipućom vodom i inzistiraju na vodenoj kupelji 35 minuta, nakon čega je pričvršćena infuzija. Za jednu kupku ima dovoljno 2 litre.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

S eteričnim uljima

Kupka s eteričnim uljima umiruje i opušta tijelo, dovodi do tona kože, dajući mu elastičnost. Možete koristiti nekoliko recepata umirujuće kupke s eteričnim uljima:

  • 4-5 kapi ulja mente, 2 kapi naranče i par kapi kamilice;
  • Par lavande pada, kap kapi limuna i pad jasmina;
  • Par kaluha kalfa i tri kapi bergamota;
  • Kap naranče, kap ruža, tri kapi sandalovog ulja.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Često, kada se uzimaju takve kupke, preporuča se miješati eterična ulja u staklu s emulgator. Ovdje možete koristiti takve recepte:

  • Pet kapi nerolija, ylang-ylang, naranča i magnolije uzima, a u kadi se doda pola stola morske soli. Takva je kupka opuštajuća;
  • Pet kapi crnogoričnog ulja i pet kapi ulja čajevca, tri kapi gradonaca i nekoliko kapi anise. Polovica suhih crvenih čaša za kupanje dodaje se u kupelj. Takva kupka pomoći će ublažiti stres i umor;
  • U 100 ml masne kreme, 6 kapi vanilije je razvedeno, 5 kapi sandalovine, 4 kapi geranijskog ulja. Takva kupka je izvrsna opcija za ljubitelje za meditiranje.

Sol

Kupke s morskom soli zagrijavaju se organizam i proizvode umirujuće učinak. U morskoj soli sadrži elemente u tragovima koje trebate bilo koju osobu, tako da prednosti takvih kupki govore za sebe. Određene mješavine soli savršeno su pomogle boriti protiv bolesti zglobova i živčanog sustava, kao i oporaviti nakon ozljede. Ako miješate sol s biljem, učinak će biti jači. Preporučuje se za dodavanje različitih eteričnih ulja.

Članak o temi: crtanje na stropu s vlastitim hands - tehnikom primjene

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Kombiniran

Kombinirane kupke korisni su u tome što se sastojci koji se koriste u njihovom sastavu imaju utjecaj u kompleks, kombinirajući najbolje kvalitete onih ili drugih komponenti.

Na primjer, postoji takav recept: 3 litre kipuće vode traje 50 g cvjetova salde, okreta, duša i metvice. U vodenoj kupelji, infuzija se zagrijava 15 minuta. Tada hrabri treba stajati najmanje 45 minuta. Nakon toga, može biti naprezanje i dodajte u kadu.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Umirujuće kupke za djecu

U djece, poput odraslih, postoji i stres, zbog čega dijete može početi biti hirovito, a onveuse podrazumijeva nesanicu. Stoga liječnici preporučuju umirujuće s komadima.

Trebalo bi se provoditi navečer, doslovno sat vremena prije spavanja. Sve biljne naknade dostupne su i postoje u svakoj ljekarni. Oni će pomoći da smiri živčani sustav i imaju pozitivan učinak na kožu, na primjer, olakšavaju iritaciju ili ga dezinficira. U isto vrijeme, umirujuće kupke za dijete također će imati dobro fascinantan učinak, stvarajući blagotvoran učinak za cijelo tijelo.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Bolje je da se kupke provode na tečaju, ne ciljaju, onda će biti stvarno vidljivi. Ne ostavljajte bebu u kadi dulje od 10-15 minuta. Optimalna temperatura vode treba biti blizu tjelesne temperature.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Sljedeći recepti umirujuće kupke pomažu od lošeg sna:

  • Uzmite 30 g lišća mente, cvijeće salde, duše i kamilice. Bilje su izlivene 3 litre kipuće vode, inzistiraju pola sata i nakon filtriranja i dodan u kupelj;
  • Uzmite 20 g valerijanskog korijena, cvjetova kamilice i 40 g Salfe i Timyan. Napunite bilje 3 litre kipuće vode i ostavite ga pola sata. Nakon toga, derakcija filtrira i doda se u kadu;
  • Uzmite 20 g kalende i valerijanski korijen, 30 g metvice i 40 g serije. Prema istoj travnoj shemi, ispunjeno je 3 litre kipuće vode, braniti pola sata, filtrira i dodan u kupelj;
  • Napunite 3 litre kipuće vode 50 g kalenda, 50 g metvice i 50 g origana. Izvoranje je pola sata, filtrira i doda se u kupelj;
  • Napunite 1 litru kipuće vode 5 tbsp. Spone Podmarnika, daju rješenje da stoji pola sata, naprezanje i dodajte u kadu.

Umirujuća kupka - učinkovita borba sa stresom

Čitaj više